Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der bliver ingen studietur for to 2. g klasser på Svendborg Gymnasium. Deres ture er blevet aflyst på grund af fare for smittespredning af coronavirus.
Elever på Svendborg Gymnasium var ellers klar til at tage turen sydpå mod de italienske gader. Mandag aften meldte Udenrigsministeriet dog ud, at de fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele Italien. Det har fået konsekvenser for Svendborg Gymnasiums studieture til Italien. Turene er aflyst.
- Vi aflyser de to studieture til Firenze. Vi har to klasser, der skal til Firenze, og vi har også tidligere haft en klasse, der skulle til Verona-området, som også er blevet aflyst, siger Jesper Vildbrad, rektor på Svendborg Gymnasium.
Coronavirus: Patrick kommer ud og tester dig for smitte
Region Syddanmark har indført et mobilt corona-beredskab. Fire biler kører rundt til borgerne i regionen og poder dem for at se, om de skulle være smittede.
Patrick Fechtenburg Jørgensen er på vej til at besøge endnu en borger i Odense, der skal tjekkes for coronavirus. Fire biler fra Ambulance Syd kører ud i hele Region Syddanmark og poder borgerne for at se, om de skulle være smittede.
- Det er første dag, jeg kører. Jeg har kørt uafbrudt, siden jeg mødte ind i morges, siger Patrick Fechtenburg Jørgensen, områdeleder hos Ambulance Syd.
For at undgå selv at blive smittet er Patrick Fechtenburg Jørgensen iført fuld beskyttelsesdragt, når han besøger folk. Det plejer han at informere om, inden han kommer:
- Som regel ringer jeg lige til dem inden og siger, hvad det er, der møder dem, når jeg kommer. Ellers vil mange blive meget overraskede, er jeg ret overbevist om.
Drive in-test i Region Midtjylland
I Region Midtjylland har man valgt en anden model, hvor borgerne kan køre til en drive in-station og blive testet, men Region Syddanmark har valgt modellen, hvor man kører ud til borgerne i stedet.
- Vi vil rigtig gerne undgå, at de her borgere skal ind på sygehusene. Det tager lang tid, fordi man skal gøre rigtig meget rent bagefter, og så synes vi også, at det er mere hensigtsmæssigt at borgere, der kan risikere at være smittet med coronavirus, bliver i hjemmet, siger Gitte Jørgensen, der er præhospitalchef i Region Syddanmark.
Og det betyder, at Patrick Fechtenburg Jørgensen må iføre sig adskillige dragter, mundbind og masker.
- Der er ture hele tiden. Der kommer hele tiden nye ture ind, og der er konstant noget nyt at køre til. Jeg har ikke det fulde overblik, siger han.
Hurtigt overstået
Selve testen, en podning i munden, er overstået på få sekunder. Og så er det videre til den næste, der ønsker at vide, om han er syg eller rask.
- Langt størstedelen af dem er yngre borgere, der har været på skiferie enten i Østrig eller i Norditalien, fortæller Patrick Fechtenburg Jørgensen.
Mandag stod den på besøg i beskyttelsesdragt i mindst 12 timer, og Patrick Fechtenburg Jørgensen tror, at der er mange flere arbejdsdage af den slags i vente.
- Jeg er ikke i tvivl om, at der bliver masser at se til det næste stykke tid, slutter han.
Der kan gå op til 24 timer før der foreligger et resultatet af podningen.
Du kan læse mere om coronavirus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Nye meldinger aflyser turen
Indtil mandag aften håbede Svendborg Gymnasium stadig, at klasserne kunne komme afsted, selvom der har været bekymringer hos elever, forældre og lærere om de kommende studieture.
- Vi har fulgt Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen retningslinjer. Forældrene undrede sig over, om det var for farligt, men samtidig vidste vi godt, at vi ikke ville få nogle penge refunderet, så længe der ikke var advarsler om at tage ned i de pågældende områder, siger Jesper Vildbrad.
Derfor kom Udenrigsministeriets udmeldinger mandag aften også som en lettelse for rektoren på Svendborg Gymnasium, som nu blev anbefalet at aflyse turene.
- Vi er ikke det eneste gymnasium i Danmark, som er ude at rejse i disse uger. Der er klasser, der er i Firenze og Rom. Og I de næste uger sender vi de øvrige klasser afsted til andre steder i Europa og i USA, siger Jesper Vildbrad og fortsætter:
- Så der er selvfølgelig bekymring omkring det, og det er svært at træffe en beslutning. Men jeg stoler på Udenrigsministeriets - og Sundhedsstyrelsens vejledning, og det er dem, jeg forholder mig til.
Aflyst på grund af corona: Ingen håndtryk i Assens
Til et pressemøde fredag rådede Sundhedsstyrelsen til, at man holder op med at give hånd, kramme og kysse. Den opfordring går ud over en ceremoni om statsborgerskab i Assens.
Til et pressemøde fredag meldte Sundhedsstyrelsen ud, at de opfordrer folk til ikke længere at give hånd, kramme og kysse.
Formålet med opfordringen er at begrænse coronasmitten, og det har ført til en aflysning af en håndtryksceremoni i Assens. Håndtryksceremonien er sidste skridt i, at en række borgere får dansk statsborgerskab.
Borgmesteren i Assens Kommune Søren Steen Andersen(V) retter sig efter myndighedernes anbefalinger, men synes naturligt at det er ærgerligt, at de har måtte aflyse ceremonien.
- Det giver selvfølgelig mening, men det er meget ærgerligt. Især for de mennesker, der skulle have været en del af ceremonien. Nogle af dem nåede endda at møde op, og der måtte vi give dem den ærgerlige besked, at det var blevet aflyst, siger Søren Steen Andersen.
Ingen chance for ceremonien
I alt fem borgere kunne fredag have set frem til at være danske statsborgere, efter håndtryksceremonien fredag i Assens. Med aflysningen står de nu standby.
- Loven på det her område er meget tydelig, fordi ceremonien skal foregå med håndtryk uden handsker, og derfor er der ikke så meget, vi kan gøre, fortæller Søren Steen Andersen og fortsætter:
- Sundhedsstyrelsen tager situationen alvorligt, og det er dem, der har overblikket over udviklingen, og hvad vi skal gøre. Vi lytter til dem og tager det meget alvorligt på vegne af de borgere, vi repræsenterer.
Ceremonien skulle være afholdt klokken 13, men klokken 12:08 blev det aflyst.
En anelse hysterisk
Tager man turen ned gennem Assens gågade, bliver de nye opfordringer fra sundhedsstyrelsen modtaget forskelligt.
En af dem, der tager sundhedsstyrelsens opfordring alvorligt, er Mogens Lykke, som er næsteformand i kultrucenteret Tobaksgaarden i Assens.
- Det er svært at sige, om det er blevet kørt op, hvor det ikke hører hjemme. Men vi er jo nødt til at indordne os under det, Sundhedsstyrelsen kommer med, og det vil jeg anbefale alle at gøre, siger Mogens Lykke.
Ina Burhøj, som er folkepensionist, synes derimod, at det er en smule hysterisk. Hun tænker dog lidt over det i sin hverdag.
- Jeg tager det lidt mere stille og roligt og ser, hvad der sker. Foreløbigt er der ikke noget decideret forfærdeligt ved det. Jeg ved godt, at der er nogle, der er døde, men der er jo enormt mange flere, der er raske, siger Ina Burhøj.
- Det er blæst for meget op
I den helt anden boldgade befinder Anette Dam sig. Hun mener, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger vidner om, at det hele er blevet blæst ud af proportioner.
- Det er blevet blæst lidt for meget op i forhold til, hvor mange der er døde af det, siger Anette Dam og fortsætter:
- Hvis jeg vidste, at jeg skulle på ferie i et område, hvor der var mange døde, så ville jeg følge anbefalingerne, men ikke her hvor jeg bor. Jeg vil stadig give kram og hånd til folk, jeg møder og kender.
Vil stadig kysse og kramme ægtefæller og familie
Selvom borgerne i Assens forholder sig forskelligt til Sundhedsstyrelsens opfordringer, er de alle enige om én ting. De vil ikke stoppe med at give kys og kram til ægtefæller og familie.
- Det, de kommer med, er jo rigtigt. Men jeg har vel lov til at give kys og kram hjemme ved min kone, siger Mogens Lykke.
- Jeg går jo alligevel ikke og kysser og krammer alle og enhver, kun min egen familie, fortæller Ina Burhøj.
- Jeg synes, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger er fine. Ham her (min mand red.) kysser og krammer jeg, men det er fint at begrænse det i det offentlige rum, mener efterlønneren Anne Schulz.
Svært at efterleve
Direktøren for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm er klar over, at opfordringen kan være svær at efterleve, hvis man er gift eller bor sammen.
- Sundhedsstyrelsen kommer ikke og kontrollerer borgernes adfærd. Men det er en klar anbefaling, at vi holder op med give hånd, kram eller kys, siger Søren Brostrøm.
- Det vil være en effektiv indsats for at forebygge den epidemi, der kan ramme vores samfund, siger Søren Brostrøm.
Flere arrangementer er i fare
Under pressemødet anbefalede myndighederne også, at arrangementer i resten af marts måned med over 1.000 mennekser enten aflyses eller udskydes.
Det har en betydning for en række fynske arrangementer, og flere er allerede blevet aflyst.
Læs herunder overblikket over de arrangementer, der er i fare for at blive aflyst eller allerede er blevet aflyst:
Pengene retur
De nye rejsevejledninger betyder, at eleverne og skolen nu kan få pengene refunderet, fordi aflysningen sker på baggrund af Udenrigsministeriets anbefalinger.
- Vi har ikke nogen beføjelser eller tilladelser til at skulle erstatte sådan en tur. Det ville have været elevernes egne penge, som ville have været gået tabt, fortæller rektoren og tilføjer:
- Det betyder meget, at vi nu kan sige at turen er aflyst, og at eleverne kan få deres penge tilbage eller få en ny tur på et senere tidspunkt.
Eleverne på Svendborg Gymnasium må denne gang vinke farvel til en tur til Italien, men rektoren håber i stedet, at eleverne kan komme til Italien i 3. g. Næste uges tur bliver i første omgang erstattet af et almindeligt skoleskema.
- Vi er ved at omlægge vores skema. Eleverne bliver hjemme, og så får de den undervisning, de skal have herhjemme, for nu har vi også lærerne hjemme. Vi forsøger så godt som muligt at lappe skemaet, så de får en normal skemauge, siger Jesper Vildbrad og fortsætter:
- Men jeg vil også godt se på, om vi ikke kan lave et eller andet arrangement for klasserne, så de føler, at de har fået et eller andet ud af ugen her.
Svendborg Gymnasium er ikke det eneste gymnasium på Fyn, som har givet eleverne besked om, at deres studieture er aflyst. Også Tornbjerg Gymnasium skulle have været afsted til Italien mandag, men turen blev søndag aften aflyst.
Også UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har aflyst alle deres studieture.