Hf-studerende vender tilbage: - Mærkeligt, at læreren skal rende mellem lokalerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På hf-uddannelsen i Odense er de studerende fra samme klasse delt op i to lokaler, hvor læreren skal stå for undervisningen begge steder samtidig. Mærkeligt, siger kursisterne.
Det er ikke kun børnehaver og de yngste skoleelever, der i disse dage vender tilbage til institutioner og skoler efter flere ugers lukning.
Tilbage i skole
- Jeg glæder mig bare rigtig meget
På Ørstedskolen på Langeland vendte nogle af eleverne onsdag tilbage til hverdagen, og det var et glædeligt gensyn for både elever og lærere.
I lidt over en måned har skolerne i hele Danmark stået tomme på grund af coronakrisen, men onsdag blev første skridt tilbage mod en lidt mere normal hverdag taget, da skolerne igen kunne byde eleverne velkomne.
Det er dog ikke en helt almindelig skoledag, de vender tilbage til.
Forældrene må ikke følge deres børn ind i skolens bygninger, eleverne skal sidde med to meters afstand i undervisningen, og meget af undervisningen vil foregå udendørs.
- Det bliver en lidt anderledes dag. Der bliver tid til både skolearbejde og leg, men den første dag vil gå rigtig meget med at instruere eleverne i at vaske hænder, holde afstand og alle de andre råd, der skal overholdes for at få hverdagen til at fungere, siger Poul Børge Nielsen, der er skoleleder på Ørstedskolen.
Hejser flaget
11. marts meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud, at landets skoler blandt meget andet blev lukket ned for at undgå smittespredning af den nye coronavirus. Mandag den 6. april kom meldingen så om, at en forsigtig genåbning ville blive sat i værk efter påske.
Dog med en række nye retningslinjer. Det betyder blandt andet et øget fokus på hygiejne, og at store forsamlinger såsom fælles morgensang undgås.
Den forsigtige genåbning har været længe ventet for skolelederen.
- Flaget er hejst i dag, fordi vi glæder os rigtig meget til at modtage alle de her elever, som også har glædet sig til at komme i skole igen. Det er en glædens dag for Ørstedskolen, siger Poul Børge Nielsen.
Glæde hos forældre og elever
En af de elever, der har set frem til igen at kunne se kammeraterne på Ørstedskolen, er Elisabeth Constance Knuth.
- Jeg glæder mig, siger hun.
Hvad glæder du dig mest til?
- At se mine venner. Og så glæder jeg mig også til at se min klasselærer.
Hun vender tilbage til en skole, hvor klasseværelserne er blevet udstyret med håndsprit, håndsæbe og papirhåndklæder for at undgå smittespredning. Derudover skal eleverne ikke lege på tværs af klasserne i frikvarterne, og skolens kantine holder lukket.
Men selvom det er en anderledes hverdag, er det et glædeligt gensyn.
- Vi skal nok være mest udenfor og lave nogle opgaver udenfor. Og så glæder jeg mig bare rigtig meget, siger hun.
Ikke bekymret
Regitze Knuth, der er mor til Elisabeth, er også glad for, at skolen er åben igen.
- Det er dejligt for børnene. De har brug for at have nogen at lege med og selvfølgelig at få en undervisning med deres egen lærer i stedet for min hjemmeundervisning. Det har de virkelig brug for, siger hun.
Nogle forældre har i kølvandet på udmeldingen om, at skoler og daginstitutioner åbner som noget af det første, udtrykt bekymring for at sende deres børn tilbage i skole under coronaepidemien.
Den bekymring deler Regitze Knuth dog ikke.
- Jeg følte mig meget tryg. Skolen har formidlet det rigtig godt til os og har gjort alt, hvad de kunne, så det her har forløbet på en måde, så alle forældre har grund til at føle sig trygge i det. Jeg er ikke bekymret, siger hun.
Få overblikket over genåbninger på hele Fyn her:
I Odense er 275 elever fordelt på 13 klasser på byens toårige hf-uddannelse begyndt igen efter flere uger med hjemmeundervisning.
- Vi har i de enkelte klasselokaler kunnet få plads til 12 individuelle borde til hver enkelt kursist og plads til læreren, siger Asger Rasmussen, der er forstander på Fyns hf-kurser, som er en del af uddannelsesinstitutionen HF og VUC Fyn.
Samme lærer i to lokaler
Hver klasse bestående af mellem 20 og 25 studerende har to nabolokaler, så eleverne er bedre fordelt og kan holde afstand.
Det betyder også, at læreren skal undervise i to lokaler ad gangen.
- Den samme lærer skal dække undervisningen i begge lokaler. Læreren må differentiere lidt og sætte nogle til at arbejde selv og gå ind og instruere de andre, for kursisterne skal blive siddende på deres pladser i undervisningen. De må ikke bevæge sig rundt, kun i pauserne, forklarer Asger Rasmussen.
I pauserne skal de studerende blive på deres egne etager og holde afstand til hinanden. Samtidig opfordres de til at holde pause udenfor.
Derudover er pauserne og spisepauserne forskudt, så færrest muligt holder pause på samme tid - blandt andet for at undgå kø i kantinen, der holder åbent med et begrænset udvalg.
Studerende: Lidt mærkeligt
Den nye hverdag er noget, som de studerende skal vænne sig til.
- Det er lidt mærkeligt, at vores lærer skal rende mellem hvert klasselokale i forhold til, at vi før bare sad derhjemme og havde online-undervisning. Det var ikke lige så mærkeligt som det her, siger Michelle Styr fra Odense.
Studenterkørsel kan være i fare: Kommende studenter får en anderledes sommer
Dimission, studenterkørsel og studentergilder hænger i en tynd tråd for de mange gymnasieelever, der bliver studenter til sommer.
Rettelse
Coronaen har vendt op og ned på mange ting. Det gælder ikke mindst for de kommende studenter.
For selvom de fynske gymnasier nu er i gang med at forberede sig på at skulle undervise studerende i 2. hf og 3. g, bliver det en markant anderledes fejring, de kommende studenter kan se frem til.
Sommerens festivaler er allerede aflyst, og grænsen er lukket, så rejser må også vente. Gallafest, studenterkørsel og dimission er også i overhængende fare for at blive aflyst på grund af forbuddet mod større forsamlinger.
Trist og frustrerende
Det ærgrer Freja Mølgaard, der går i 3. g på Nordfyns Gymnasium i Søndersø.
- Det er mega frustrerende ikke at vide, hvad der sker. Det er dimission, galla, det hele. Vi har ingen ide om, hvad der skal ske lige nu, og det er da trist og frustrerende, siger hun.
Freja Mølgaard var allerede begyndt at snakke med en veninde om at rejse til Sri Lanka og Bali, når studentereksamen var overstået.
Men selvom den plan nu må udskydes på ubestemt tid, forstår hun godt nødvendigheden af at lukke ned.
- Jeg forstår, det er nødvendigt. Jeg ville ikke selv have lyst til at miste nogen, jeg kender, til corona. Så jeg forstår godt, at der bliver gjort, som der bliver gjort, forklarer Freja Mølgaard.
Skoler og gymnasier åbner delvist igen
Mandag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at daginstitutioner, elever fra 0. til 5. klasse, samt afgangselever på de gymnasiale uddannelser skal tilbage i skole efter påsken.
Derfor er personalet på Det Blå Gymnasium Vestfyn i Glamsbjerg nu i gang med at indrette lokalerne, så de lever op til anbefalingerne.
Det forklarer rektor Carsten Hogrefe.
- Vi kan stille en hel kantine til rådighed til hver af de to klasser i 3. g og et dobbeltlokale til et lille EUX-hold. Underviserne skal mindst muligt herud, så eleverne har det samme fag i to-tre blokke i rap, forklarer rektoren.
Færre eksamener til sommer
Nikolaj Petterson er én af eleverne i 3. g på Det Blå Gymnasium, og han er spændt på, hvordan det bliver at vende tilbage til gymnasiet igen efter nogle uger med hjemmeundervisning.
- Det bliver rigtig mærkeligt. Nu hører jeg noget om, at vi kun skal være ti i en klasse, og vi er jo mere end ti per klasse, så det bliver rigtig mærkeligt at sidde forskudt og se, hvordan man kommer til at køre undervisningen, siger han.
Ligesom Freja Mølgaard havde Nikolaj Petterson også set frem til studenterkørsel til sommer, og han var også begyndt at tænke på at rejse til USA efter sommerferien, men det er ikke så vigtigt lige nu, mener han.
- Det handler stadigvæk om at gøre, hvad vi kan for at redde de svage i samfundet. Det er simpelthen vigtigere at redde liv lige nu, siger Nikolaj Petterson.
Elever i 3. g skal til sommer op til tre eksamener mod normalt syv eller otte. På hf skal afgangselever op til fire eksamener.
Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og flere af folketingets øvrige partier.
Hun er blandt de andetårsstuderende, der er vendt tilbage til undervisningen på skolen i håb om at kunne nå at blive færdig til sommer. De førsteårsstuderende modtager fortsat virtuel undervisning derhjemme.
- Alle er lidt rundt på gulvet. Lærerne ved ikke helt, hvordan de skal tackle det. Lærerne skal hjem for at have online-undervisning med 1. hf’erne, så det er lidt mærkeligt. Jeg ville ønske, jeg var blevet færdig sidste år, siger Michelle Styr.
Sådan gik virtuel undervisning derhjemme
Netop hjemmeundervisning, som alle de hf-studerende har modtaget de seneste uger, har fungeret fint, fortæller Julie Olsen, der bor i Ryslinge.
- Det er gået fint nok med virtuel undervisning. Det har været mærkeligt ikke at vide, hvornår vi skulle i skole igen, siger Julie Olsen, der kan berette om en noget anderledes skoledag.
- Vi har ikke vidst, hvad der skulle foregå, fortæller hun.
Hun er dog optimistisk, når det gælder de næste ugers og måneders undervisning, inden hun efter planen bliver færdig til sommer.
- Jeg tror, det bliver fint nok, når vi kommer ind i det. Det er en ny rutine, vi skal vænne os til, forklarer hun.
Eleverne på andet år af hf-uddannelsen skal ikke som normalt op til en eksamen. De bedømmes i stedet for ud fra en årskarakter.