Studenterkørsel kan være i fare: Kommende studenter får en anderledes sommer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dimission, studenterkørsel og studentergilder hænger i en tynd tråd for de mange gymnasieelever, der bliver studenter til sommer.
Rettelse
Coronaen har vendt op og ned på mange ting. Det gælder ikke mindst for de kommende studenter.
For selvom de fynske gymnasier nu er i gang med at forberede sig på at skulle undervise studerende i 2. hf og 3. g, bliver det en markant anderledes fejring, de kommende studenter kan se frem til.
Fynske gymnasier afventer officiel plan for genåbning:
- Vi er så klar, at vi sover med skoene på
Gymnasieelever på Fyn kan muligvis vende tilbage til skolen efter påske, og det er noget, man ser frem til på gymnasierne. De vil dog ikke lægge sig fast på en genåbningsplan, før de har fået klar besked fra myndighederne.
Gangene på de fynske gymnasier har været tomme i tre uger, men efter påske kan det hele komme til at se anderledes ud. Gymnasierne kan nemlig være blandt dem, der kan få lov at åbne gradvist op.
Og selvom rektorerne fra alle gymnasierne glæder sig til, at de tomme bygninger igen bliver fyldt med unge mennesker, så er der ikke lagt nogle planer for en genåbning endnu. Det ville være spild af tid, mener rektorerne.
- Vi arbejder med forskellige scenarier, men vi har naturligvis ikke en fast plan for genåbning, når vi endnu ikke ved, hvordan der kan åbnes, siger rektor på Sct. Knuds Gymnasium i Odense, Susan Mose og tilføjer:
- Vi kan til gengæld hurtigt lave en plan, når myndighederne melder ud, hvordan åbningen kommer til at forløbe.
Skørt at lave genåbningsplan
Årsagen til, at de fynske gymnasier endnu ikke vil fastlægge sig på en genåbningsplan er, at de endnu ikke ved, hvilke retningslinjer de skal følge.
Genåbningerne af gymnasierne kommer til at afhænge af regeringens udmeldinger den kommende uge, og derfor er der flere af rektorerne, der ikke vil beslutte for meget endnu.
- Vi må rette os efter det, myndighederne siger. Det ville være skørt at lave en plan for genåbning nu, for det er jo politikerne, der dikterer, hvor mange vi kan lukke ind på skolen og hvornår, siger Jesper Hasager Jensen, der er rektor på Faaborg Gymnasium.
Alligevel er rektor på Nyborg Gymnasium begyndt at spekulere i, hvordan gymnasiet kan åbne igen, så der kan komme liv i gangene.
- Jeg forestiller mig, at vi kan få cirka en fjerdedel af vores elever tilbage efter påske, der så bliver spredt ud på et stort areal. Så kan resten af skolen fortsætte med fjernundervisning i et stykke tid, sagde Henrik Vestergaard Stokhold til TV 2/Fyn mandag.
Kan ikke møde på forskellige tidspunkter
Ole Toft Hansen, der er rektor på Vestfyns Gymnasium, har også et bud på, hvordan han synes, der skal åbnes op.
- Hvis vi skal kunne køre en normal skoledag herinde, så er 3.g'erne nødt til at starte og så bliver fordelt på gymnasiet, hvor vi har masser af klasseværelser og plads, siger han.
Men hvis eleverne skal møde ind på forskudte tidspunkter, kan det blive et problem for mange af dem.
Uddannelsesruterne, der lige nu er lukket ned sammen med gymnasierne, plejer at køre, så det passer med, at gymnasieeleverne møder ind om morgenen og får fri i løbet af eftermiddagen.
- Der er nogle elever, der tager turen til gymnasiet via nogle lokal busser, som ville have svært ved at nå ind, siger Ole Toft Hansen.
3.g'ere skal nok blive studenter
Også på Nordfyns Gymnasium arbejder man ud fra flere mulige scenarier. Rektoren på gymnasiet Kurt René Eriksen fortæller, at resultatet afhænger af, hvad regeringen melder ud de kommende dage.
- Vi har ikke en konkret plan for genåbning lige nu, for vi er lige som alle andre nødt til at afente statsministerens udmeldinger, siger Kurt René Eriksen til TV 2/Fyn.
De kommende studenter bør dog ikke være nervøse. Ifølge Nordfyns Gymnasiums rektor er planen, at alle 3.g'ere nok skal blive studenter til sommer. Derfor håber Kurt René Eriksen også på, at der kan gennemføres så mange eksamensaktiviteter som muligt på skolen. Han er dog skeptisk:
- Vi håber meget på, at vi snart kan lukke skolen op og få vores elever tilbage, selvom vi lige nu ikke tror på, at større forsamlinger bliver tilladt lige med det første, siger han.
Rykker vedligeholdelsesarbejde frem
For rektorerne og det personale, der endnu ikke, er det svært at vænne sig til de tomme gange på gymnasierne.
- Man savner eleverne, og det er frygteligt tomt at være på skolen for tiden. Det meste arbejde klares af de ansatte hjemmefra, så derfor er der meget tomt, fortæller Svendborg Gymnasiums rektor Jesper Vildbrad til TV 2/fyn.
I mellemtiden kan gymnasierne udnytte de tomme gange til deres fordel. I Svendborg er man eksempelvis gået i gang med renovering af gulve og klasseværelser. Indtil videre mener rektoren nemlig ikke, at det giver mening, at spekulere for meget i genåbninger.
- Jeg har hørt, at andre kolleger har idéer til, hvordan man kan åbne igen, men det kan vi simpelthen ikke gisne om, siger Jesper Vildbrad.
Men så snart regeringen melder noget ud, er de klar til at lægge en plan.
Det samme gælder rektor på Vestfyns Gymnasium Ole Toft Hansen.
- Vi er så klar til, at meldingen om en genåbning kommer, at vi sover med skoene på, afslutter han.
Sommerens festivaler er allerede aflyst, og grænsen er lukket, så rejser må også vente. Gallafest, studenterkørsel og dimission er også i overhængende fare for at blive aflyst på grund af forbuddet mod større forsamlinger.
Trist og frustrerende
Det ærgrer Freja Mølgaard, der går i 3. g på Nordfyns Gymnasium i Søndersø.
- Det er mega frustrerende ikke at vide, hvad der sker. Det er dimission, galla, det hele. Vi har ingen ide om, hvad der skal ske lige nu, og det er da trist og frustrerende, siger hun.
Gymnasier om mulig eksamensaflysning:
- Det tager vi helt roligt
Årskarakterer kan komme til at erstatte eksamenskarakterer for de fynske elever på gymnasiale uddannelser, hvis coronakrisen varer ved. Men det skaber ikke panik på uddannelserne.
Sommerens eksamener kan blive aflyst, udskudt eller erstattet af standpunktskarakterer. Det blev torsdag vedtaget med en ny lov, der giver undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for ændre eksamener, hvis coronakrisen varer ved.
Men det tager de fynske gymnasielle uddannelser umiddelbart med ro. Det er nemlig ministerens beslutning i sidste ende, og skolerne følger myndighedernes anvisninger.
- Det tager vi helt roligt på Vestfyns Gymnasium, siger Ole Toft Hansen, der er rektor på Vestfyns Gymnasium.
- Jeg er tryg ved, at man arbejder med de forskellige scenarier, der kan dukke op. Jeg er enig i den prioritering, der lægger bag, siger Søren Hvarregaard, der er rektor på Midtfyns Gymnasium.
- Det er fornuftigt, hvis vi står i en situation, hvor det her trækker ud. Men det er vigtigt at sige, at i mange scenarier vil eleven få mulighed for at komme til eksamener på et senere tidspunkt, siger Susan Mose, der er rektor på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.
Ingen konsekvenser for elevernes fremtid
Den nye lov, der desuden er omfattet den såkaldte solnedgangsklausul, som betyder, at den ophæves 1. marts næste år, giver mulighed for at aflyse eksamener eller udskyde dem.
Men alle elever skal under alle omstændigheder ifølge loven have samme mulighed som førhen for at søge ind på videregående uddannelser, selvom de ikke skal til eksamen. Men selvom eleverne er sikret, er det ikke optimalt, at det foregår på den måde, som det gør lige nu.
- Det vil få nogle konsekvenser for eleverne. De får ikke få en fuldstændig undervisning i nogle fag som for eksempel idræt. Men det er godt, det ikke kommer til at forstyrre optagelsesprocsssen på videregående uddannelser mere end nødvendigt, siger Søren Hvarregaard.
Undervisningsperioden kan forlænges
Under normale omstændigheder går eleverne i midten af maj på læseferie, fordi de skal forberede sig til de skriftlige og mundtlige eksamener i juni. Men hvis det trækker ud med coronavirus' nedlukning af samfundet, og eksamenerne aflyses, vil fjernundervisningen muligvis blive forlænget juni ud.
- Det lægges op til, at eksamensperioden laves om til undervisning. Det giver en mulighed for eleverne at vise deres værd i denne periode, når nu de ikke kan bevise sig til eksamenerne, siger Ole Toft Hansen, der er rektor på Vestfyns Gymnasium.
Tryg ved myndighedernes beslutning
Selvom eksamen skulle blive aflyst, og perioden for undervisning forlænges til juni, er roen midt al kaosset på skolerne dog ikke til at tage fejl af.
- Jeg er helt tryg ved, at myndighederne vil sikre, at der bliver lavet eksamensbeviser, som er retvisende for eleverne, siger Susan Mose, der er rektor på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.
Loven giver desuden også mulighed for, at folkeskolens elever i 9. og 10. klasse afslutter deres skoletid med årskarakterer i stedet for eksamener.
Indtil videre er skoler og institutioner fortsat lukkede frem til den 30. marts.
Freja Mølgaard var allerede begyndt at snakke med en veninde om at rejse til Sri Lanka og Bali, når studentereksamen var overstået.
Men selvom den plan nu må udskydes på ubestemt tid, forstår hun godt nødvendigheden af at lukke ned.
- Jeg forstår, det er nødvendigt. Jeg ville ikke selv have lyst til at miste nogen, jeg kender, til corona. Så jeg forstår godt, at der bliver gjort, som der bliver gjort, forklarer Freja Mølgaard.
Skoler og gymnasier åbner delvist igen
Mandag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at daginstitutioner, elever fra 0. til 5. klasse, samt afgangselever på de gymnasiale uddannelser skal tilbage i skole efter påsken.
Overblik: Sådan vil regeringen genåbne Danmark
Mandag aften præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) de første skridt mod en genåbning af Danmark. Få overblikket over de nye lempelser her.
På et pressemøde mandag aften præsenterede Mette Frederiksen (S) regeringens plan for at genåbne Danmark.
Mette Frederiksen kalder det "den første forsigtige fase" i en genåbning, som bliver aktiveret 15. april, hvis udviklingen i coronapandemien fortsætter som hidtil.
Her følger tiltagene og de forskellige faser, som regeringen planlægger:
* I "den første fase" kan de mindste komme i vuggestue, børnehaver, fritidsinstitution og skole. Det drejer sig om skoleelever fra 0. til 5. klasse.
Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.
* Privatansatte kan i et vist omfang møde på arbejde igen, forudsat at det foregår sundhedsfagligt forsvarligt.
* Gymnasiale uddannelser for elever på de afsluttende niveau genåbnes, for at de kan afslutte deres uddannelse til sommer. Det gælder for 3.g, 2.hf, eux-elever og ASF-klasser (Autisme Spektrum Forstyrrelser).
* Studerende på enkelte sundhedsfaglige videregående uddannelser, der har samfundskritiske funktioner, kan få lov til at færdiggøre deres uddannelse til sommer på uddannelsesstedet.
Fremover:
* Der vil fortsat være mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der holder lukket for at begrænse smittespredning. Det sker, for at alle dele af samfundet ikke åbner samtidig.
* Regeringen vil eksempelvis forlænge lukningen af caféer, barer, restauranter, frisører og massører i fire uger frem til 10. maj.
Hvornår disse skal åbnes igen, vil regeringen se nærmere på i den "næste fase" af genåbningen af Danmark.
* Den forlængede nedlukning gælder også storcentre, overdækkede arkader, natklubber og vandpibecaféer, for at nævne nogle.
(Artiklen fortsætter under videoen)
* Kirker, biblioteker og foreninger skal ligeledes fortsat være lukket.
* Afgangseksamener i folkeskolen er aflyst. Og elever i folkeskolen fra 6. klasse og opefter skal fortsat gå i skole hjemme foreløbigt frem til 10. maj. Det gælder også for efterskoler og frie fagskoler.
* Ungdomsuddannelserne holdes fortsat fysisk lukket.
* De videregående uddannelser vil også blive ved med at holde fysisk lukket.
* Forbuddet mod større forsamlinger vil regeringen udstrække, så det gælder indtil 31. august 2020. Det dækker over festivaler, markeder med videre.
* Der vil ligeledes fortsat være forbud mod at forsamles flere end 10 personer i offentligheden.
* Grænserne vil være lukkede for nu for alle udlændinge, der ikke har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Det gælder ikke for udlændinge, der har opholdstilladelse eller arbejde i Danmark.
* Udenrigsministeriets rejsevejledninger forlænges for nu, således at danskere frarådes unødvendige rejser i alle lande i verden.
Derfor er personalet på Det Blå Gymnasium Vestfyn i Glamsbjerg nu i gang med at indrette lokalerne, så de lever op til anbefalingerne.
Det forklarer rektor Carsten Hogrefe.
- Vi kan stille en hel kantine til rådighed til hver af de to klasser i 3. g og et dobbeltlokale til et lille EUX-hold. Underviserne skal mindst muligt herud, så eleverne har det samme fag i to-tre blokke i rap, forklarer rektoren.
Færre eksamener til sommer
Nikolaj Petterson er én af eleverne i 3. g på Det Blå Gymnasium, og han er spændt på, hvordan det bliver at vende tilbage til gymnasiet igen efter nogle uger med hjemmeundervisning.
- Det bliver rigtig mærkeligt. Nu hører jeg noget om, at vi kun skal være ti i en klasse, og vi er jo mere end ti per klasse, så det bliver rigtig mærkeligt at sidde forskudt og se, hvordan man kommer til at køre undervisningen, siger han.
Mulig eksamensaflysning: HF-elever kan blive ramt
Ny hastelov kan være med til at aflyse eksamener til sommer, og eksamenskarakterer kan derfor blive erstattet af en årskarakter. HF-elever kan blive ramt af det.
Eksamener kan blive aflyst i år som følge af coronakrisen. Folketinget hastebehandlede og vedtog torsdag en ny lov, som giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for det.
Loven, der desuden er omfattet af den såkaldte solnedgangsklausul, som betyder, at den ophæves 1. marts næste år, giver også mulighed for blot at udskyde eksamenerne.
Men bliver det virkelighed med aflysninger, kan det særligt påvirke HF-elever, der normalt kun bedømmes på deres eksamenskarakter ved skoleårets afslutning. Men ifølge rektor på Nyborg Gymnasium vil det sagtens være muligt at bedømme HF-eleverne alligevel.
- Lærerne vil godt kunne give en årskarakater, der kan ophøjes til eksamenskarakter. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det er det bedst mulige, man kan gøre i denne her umulige situation, siger Henrik Vestergaard Stokholm.
Lærerne giver præcis bedømmelse
Men hvis coronakrisen trækker ud, og eleverne på de fynske ungdomsuddannelser ikke skal til eksamen, vil der være risiko for, at HF-eleverne vil opleve det vanskeligere end andre. Det mener rektor på Odense Katedralskole.
- Det er klart, at det vil være anderledes for HF-eleverne. De er jo vant til, at det kun er eksamen, der tæller, siger Lone Thomsen.
Hun har allerede forberedt både lærere og elever på muligheden for, at der ingen endelig afgørelse ved det grønne bord bliver. Men hun er mest bekymret for elevernes reakton.
- Jeg tror ikke, at de får en dårligere karakter, end de ellers ville have fået. Problemet er, at det tror de måske selv. Jeg har tiltro til, at lærerne vil kunne lave en god og præcis bedømmelse af dem, hvis det kommer dertil, siger hun.
Alle elever skal under alle omstændigheder ifølge loven have samme mulighed som førhen for at søge ind på videregående uddannelser efter sommer, selvom de ikke skal til eksamen.
Indtil videre er skoler og institutioner fortsat lukkede til den 30. marts.
Ligesom Freja Mølgaard havde Nikolaj Petterson også set frem til studenterkørsel til sommer, og han var også begyndt at tænke på at rejse til USA efter sommerferien, men det er ikke så vigtigt lige nu, mener han.
- Det handler stadigvæk om at gøre, hvad vi kan for at redde de svage i samfundet. Det er simpelthen vigtigere at redde liv lige nu, siger Nikolaj Petterson.
Elever i 3. g skal til sommer op til tre eksamener mod normalt syv eller otte. På hf skal afgangselever op til fire eksamener.
Det er resultatet af en aftale mellem regeringen og flere af folketingets øvrige partier.
Coronavirus aflyser afsluttende eksamener i folkeskolen
Folkeskolens afgangselever kommer ikke til eksamen i år, siger statsministeren på et pressemøde.
Der bliver ingen afsluttende eksamener for folkeskolens afgangselever. I stedet vil den seneste årskarakter gælde.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, hvor hun orienterer om planen for en forsigtig genåbning af samfundet i coronakrisen.
- Der bliver desværre ingen afsluttende eksamener i folkeskolen i år. For dem, der skulle have været til eksamen, vil den seneste årskarakter blive gjort til prøvekarakter, siger Mette Frederiksen.
- Jeg ved godt, at det for mange er en trist besked, for mange unge ønsker sig selvfølgelig en almindelig afslutning på skolen og i øvrigt på en lang skoletid, siger hun.
6. til 10. klassetrin skal stadig være hjemme frem til 10. maj. Det samme for efterskolerne.
HF, erhvervsskoler og gymnasier vil få lov til at gå til eksamen på en anden og mere begrænset måde.
Det er dog planen, at de mindste kan komme i vuggestue, børnehave og fritidsinstitution og skole. I skolerne gælder det 0. til 5. klasse.
Børn og voksne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres mere rent, og er man syg, skal man blive hjemme.