Klar til kampdag: Politikere holder tradition i hævd på trods af corona
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere steder på Fyn inviterer man til arbejderens kampdag – hver for sig.
Det røde faner er der. Politikerne er der. Og talerne er der.
Der er godt styr på gundingredienserne til en traditionsrig 1. maj. Men dette års udgave af arbejdernes internationale kampdag er alt andet end traditionel. På grund af coronavirus er mange arrangementer blevet gjort digitale.
- Vi bliver nødt til at holde 1. maj på en eller anden måde. Og det er nødt til at være online, siger Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S), der holder tale ved et af fredagens mange digitale events.
Her kan du se 1. maj-talerne
Der er rig mulighed for at følge med i 1. maj-talerne. Arbejdernes kampdag i år foregår på nettet.
Fordi arbejdernes kampdag i år foregår på nettet, er der rig mulighed for at følge med i 1. maj-talerne.
Fejringen af arbejdernes internationale kampdag kommer i år til at foregå en hel del anderledes end vanligt.
Frygt for spredningen af coronavirus har skubbet det normalt så sociale arrangement over på nettet. Men der er stadig rig mulighed for at følge med i dagens kamptaler.
Man kan begynde dagen allerede klokken 8 hos 3F i Kastrup og klikke sig videre til Socialdemokratiets arrangement klokken 9.
Derefter kan man fra klokken 09.30 kort kigge med hos 3F's hovedkontor, indtil Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) inviterer til den store formiddagsfinale klokken 10.
Her får du et overblik over, hvor og hvornår du kan se de forskellige taler:
* Klokken 8 til 09.30: 3F Kastrups fejring, der kan følges direkte på Facebook. Her skal følgende tale:
- Peter Hummelgaard, socialdemokratisk beskæftigelsesminister - klokken 08.15.
- Karsten Hønge, SF's politiske ordfører - klokken 08.30.
- Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører - klokken 08.45.
* Fra klokken 9: Socialdemokratiets arrangement på Arbejdermuseet i København, der kan følges på partiets hjemmeside og på Facebook. Her taler følgende:
- Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand og Danmarks statsminister - klokken 09.25.
* Klokken 09.30 til 11.15: 3F's hovedkontors fejring, der også kan ses på Facebook. Her taler følgende:
- Per Christensen, 3F's forbundsformand.
* Klokken 10 til 11.15: Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) 1. maj-fejring, der blandt andet kan ses på Facebook. Her skal følgende tale:
- Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand og Danmarks statsminister.
- Pia Olsen Dyhr, SF's formand.
- Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører.
- Lizette Risgaard, FH's formand.
Når han tidligere har holdt 1. maj-tale har det været med langborde, morgenbrød og fællessang. Der er stadig fællessang – men det er hver for sig, ligesom tilhørerne selv må stå for rundstykker og kaffe.
- Vi er sådan set kun en tekniker og jeg, forklarer han, mens teknikeren rigger an til dagens arrangement i Lillebælt-Værftet, der er organiseret af Socialdemokratiet i Middelfart Kommune.
Rammer også talens indhold
Coronakrisen smitter ikke kun af på de praktiske omstændigheder ved dagens tale. Det påvirker også dens indhold.
- Normalt ville det handle om fællesskab og solidaritet sammen med aktuelle dagsordner som klima.
- Men nu bliver det en smule anderledes. Værdierne er universelle, men de bliver sat ind i en ny sammenhæng. Den tid, vi er i, kalder på fællesskab, forklarer Johannes Lundsfryd Jensen.
Middelfart vender blikket: Bliver en del af Destination Fyn
Middelfart bliver en del af det fynske turismesamarbejde Destination Fyn. Dermed bliver alle ti fynske kommuner forenet i samarbejdet.
Den fynske turismeklynge Destination Fyn får et nyt medlem. Middelfart Kommune, der indtil nu har været den eneste af de ti fynske kommuner, der ikke var med i samarbejdet, har søgt om optagelse.
Og det er en populær tilføjelse hos Kenneth Muhs, der er formand for Erhvervshus Fyn, som Destination Fyn hører under.
- Jeg hilser det velkomment. Det er en glædelig nyhed for Fyn, og for det samarbejde vi har om turisme på Fyn, siger han.
Destination Fyn arbejder både med markedsføring af Fyn og med udvikling af arrangementer, der kan tiltrække turister.
Destinationsselskaber lægges sammen
Beslutningen kommer i kølvandet på, at regeringen og Kommunernes Landsforenings har aftalt, at kommunernes turismefremme skal bestå af 15-25 tværkommunale destinationsselskaber som Destination Fyn.
- Det er også et skift af strategi for os. Tidligere har vi arbejdet med at tiltrække nogle af de turister, som besøger Legoland. Det har vi gjort os nogle erfaringer med, og det har sådan set være udmærket, men vi er kommet frem til, at vi tror, vi kan få endnu mere ud af at samarbejde med de øvrige fynske kommuner om at fokusere på kystturisme, fortæller borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Årligt er der over 500.000 overnatninger i Middelfart Kommune, og turismebranchen udgør en vigtig del af erhvervet i kommunen.
- Det, Destination Fyn kan, matcher godt med vores ambitioner. Man har fokus på kystturisme, og det matcher med vores ambitioner for Lillebælt. Derudover passer arbejdsformen godt på den måde, at man sådan set både arbejder med markedsføring og produktudvikling af aktiviteter for turister. Vi er den største turismekommune på Fyn, så derfor er det vigtigt for os, at dem vi samarbejder med matcher vores ambitioner, og det gør Destination Fyn, siger borgmesteren.
En hel ø
Middelfart Kommune har tidligere samarbejdet med Destination Fyn om blandt andet Bike Island-projektet, der går ud på at markedsføre Fyn som cykel-ø, men nu bliver samarbejdet formaliseret.
- Fyn er omgivet af vand. Det er en naturlighed at få skabt et hele omkring Fyn. Turister kender ikke nødvendigvis til vores kommunegrænser, så det her giver os en endnu stærkere platform at markedsføre Fyn ud fra, og det er rigtig, rigtig positivt, siger Kenneth Muhs.
Ifølge Johannes Lundsfryd Jensen giver det ny samarbejde også mulighed for at styrke fortællingen om det lokale farvand.
- Lillebælt som brand kan også blive styrket af det her. Det strækker sig jo fra Sydfyn. Fra Faaborg, over Assens og op til Middelfart. Det er et unikt farvand, som vi har arbejdet med i en længere periode i forhold til aktiviteter og branding, og nu kan vi få et endnu tættere samarbejde, siger han.
Undervejs i forberedelserne stikker byrådsmedlemmet Mikkel Dragmose-Hansen (SF) hovedet forbi.
- Det er mærkeligt at være fælles hver for sig, men det er fællesskabet, der tæller, mener han.
Ligesom borgmesteren skal han også holde tale fredag.
- Jeg har valgt at lave en takketale til alle de offentligt og privat ansatte, der har knoklet under krisen, siger han.
SF støtter erhvervsliv
Hos SF Middelfart har man også valgt at vise sin støtte til det lokale erhvervsliv. Derfor har man brugt penge, der normalt går til morgenbrød 1. maj til at gavekort i butikker i Middelfart, Ejby og Brenderup.
- Når vi kommer til december er der en masse trængende familier, der kan få glæde af dem.
Johannes Lundsfryd Jensens tale kan ses på Facebook. Det samme gælder for Mikkel Dragmose-Hansens tale. Begge arrangementer begynder klokken 10.