Det er fra torsdag ikke længere muligt at besøge patienter på sygehuset. Kun i helt særlige tilfælde vil pårørende få adgang.
Hvis du har planer om at besøge et familiemedlem eller en ven, der ligger på sygehuset, er det ikke længere muligt.
Sender ekstra patruljer på gaden - vil om nødvendigt lukke fester
Fyns Politi vil i første omgang gå i dialog med fynboer, der samles flere end ti mennesker. Holder du fest, kan du få besøg af en patruljevogn.
De næste uger vil betjente fra Fyns Politi være mere synlige, da politiet som følge af myndighedernes udmeldinger tirsdag aften har sendt flere patruljevogne på gaderne over hele politikredsen.
I den kommende tid vil politiet fokusere på nogle af de steder på Fyn, hvor mange mennesker samles, så der ikke opstår situationer, hvor flere end ti mennesker samles.
- Vi kører rundt derude og prøver at holde øje med alle de steder, vi har viden om, at der skal være nogle arrangementer, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj til TV 2/Fyn.
Samtidig holder politiet også øje med, om storcentre, restauranter, værtshuse, frisører og mange andre erhvervsdrivende holder lukket, som regeringen meldte ud tirsdag aften.
Forbuddet trådte i kraft onsdag klokken ti.
- Vi ser også efter forretningsdrivende og undersøger, om de overholder tingene, fastslår Lars Bræmhøj.
Vil politiet lukke din fest?
I første omgang er der dog ikke tale om, at politiet kommer ud og anholder fynboer, der ikke overholder myndighedernes forbud.
- Vores fokus er helt klart på vejledning. Borgerne har forstået alvoren i situationen, siger Lars Bræmhøj.
Hvis der er nogle ting, som ikke er, som de skal være i samfundet, går betjentene i dialog.
Tusindvis af unge er i disse uger blevet sendt hjem fra skole, fritidsaktiviteter og arbejde, og hvis nogle af dem skulle finde på at holde fest og samles flere end ti mennesker ad gangen, vil de sandsynligvis få besøg af en patruljevogn.
- Vi vil køre ud til dem og tage en fornuftig snak med dem. Vi tror, fynboerne tager det her alvorligt. Hvis det ikke sker, kan det være nødvendigt at lukke festen, siger Lars Bræmhøj.
Holder øje med tomme bygninger
De ekstra patruljer vil være bredt til stede på Fyn. Selv om politiet vil fokusere på steder, hvor mange mennesker normalt samles, vil politiet også holde øje med tomme bygninger, hvorfra folk er blevet sendt hjem, mens coronavirussen hærger på Fyn og i resten af landet.
Selv om det kræver flere ressourcer at sende ekstra patruljevogne på gaden, betyder det ikke, at politiet ikke samtidig kan løse andre vigtige opgaver.
Er der områder, I bliver nødt til at nedprioritere?
- For nuværende er der ikke nogen akutte politiopgaver, som vi bliver nødt til at nedprioritere, siger Lars Bræmhøj, der fortæller, at patruljerne på gaden den seneste uges tid har mærket til, at der foregår lidt mindre kriminalitet i gadebilledet, fordi mange fynboer vælger at blive hjemme i stedet for at tage i byen.
Den ekstra patruljering er allerede trådt i kraft og foregår døgnet rundt fordelt i hele kredsen.
Hvis du forsamles flere end ti mennesker, kan det resultere i en bøde på 1.500 kroner.
Er du i tvivl om, hvad retningslinjerne er, så er der vejledning at hente for både borgere og forretningsdrivende på www.coronasmitte.dk.
På Odense Universitetshospital (OUH) bliver der fra torsdag lukket for langt de fleste besøgende for at forhindre yderligere smitte med coronavirus.
- Det er nødvendigt for os at lukke smittekæden, som Sundhedsstyrelsen har meldt massivt ud omkring. En måde at gøre det på er at sikre os, at der ikke er unødigt trafik i sygehuset, og derfor skal der kun være dem, som skal være i sygehuset, siger lægelig direktør på OUH Michael Dall til TV 2/Fyn.
Stoppes ved indgangen
Vælger du alligevel at besøge sygehuset, vil du blive stoppet ved en af indgangene.
- Der vil være personale ved vores indgange, som vil give god rådgivning i forhold til, hvad man så skal gøre, forklarer Michael Dall.
Der er dog nogle få undtagelser, hvor det alligevel vil være muligt at komme på besøg.
Børn, kritisk syge og døende
I særlige tilfælde kan du få lov til at besøge en patient, hvis vedkommende er kritisk syg eller døende.
Hvis du skal besøge et barn eller være ledsager til en fødsel, vil det også være muligt at komme ind på sygehuset.
Hvis du bliver afvist i døren eller lader være med at tage på hospitalsbesøg, skal du ikke i stedet for sende blomster.
OUH: Send ikke blomster til patienter
OUH lukker også for blomsterbude, så man undgår unødig trafik på sygehuset - for at beskytte patienter og personale.
- Vi vil gerne bede om ikke at sende blomster. Send dem hjem til eller på et andet tidspunkt. Som det er nu, kan vi ikke have alle blomsterbudene i sygehuset, så vi kan beskytte dem, der er kritisk syge, siger Michael Dall.
OUH må tage nye forholdsregler efter påbud
Region Syddanmark har travlt med at forberede og teste forud for det forventede indtog af coronapatienter.
Den seneste melding fra myndighederne om, at maksimalt ti personer må samles, får også konsekvenser på sygehusene.
I Region Syddanmark er man i øjeblikket i gang med at arbejde på en nødplan, der også skal sikre, at sygehusene kan følge med, når det forventede rykind af corona-smittede patienter kommer.
Det betyder, at man i første omgang ikke skal komme på sygehuset, medmindre der er en god grund til det, fortæller regionsdirektøren i Region Syddanmark, Kurt Espersen.
- Vi har flere områder, hvor vi bliver nødt til at tænke på, at vi skal ændre rutiner. Det er blandt andet til lægekonferencer og administrative møder. Der skal vi indrette os på en ny måde, siger han til TV 2/Fyn.
Ring ikke ind
De nye tiltag betyder dog ikke, at folk, der har en tid på OUH, skal lade være med at komme, understreger regionsdirektøren.
- Vores hospitalsvæsen er stadig i gang, og vi tager os af alle de patienter, der har behov for at komme ind. Men vi lægger også op til, at vi vil aflyse ting for at undgå smittespredning og friholde vores medarbejdere til at tage sig af de mange syge med corona, der vil komme, siger han.
Er man blandt dem, der vil få aflyst eller udsat sin tid, vil man blive kontaktet, fortæller Kurt Espersen.
- Vi vil helst ikke have, at de ringer ind, for det vil bare bruge vores tid på en ikke-konstruktiv måde. Man skal tjekke sin mail, tage sin telefon og kigge i sin postkasse for at se, om der kommer besked fra sygehuset. Hvis der ikke gør det, skal man møde op.
Testfaciliteter kører på højtryk
Indtil videre er ti personer testet positive i regionen, og én ligger på intensiv på OUH.
Men udsigten til en forventet mangedobling af det tal har allerede givet sygehusene travlt. Der skal både sikres tilstrækkeligt personale og viden til de næste coronapatienter.
- Vi har lagt en plan med alle sygehusene i regionen. Vi begynder på Odense Hospital, fylder det op med godt og vel 25 patienter, og så begynder vi at fylde op på de andre sygehuse med coronasmittede patienter, der kræver indlæggelse. Og når de er fyldt op, så begynder vi at fylde yderligere op på OUH, siger Kurt Espersen.
Ifølge ham er der opbygget testfaciliteter i både Odense og Vejle, som kører på højtryk. Derudover bliver der kigget på diagnosticeringsmuligheder i Esbjerg og Aabenraa.
- Vi har i hvert fald forberedt os rigtig godt. Vi håber på, at vi er godt rustet, men man kan aldrig spå om fremtiden.
- Vi bliver nødt til at have så få mennesker i sygehuset som overhovedet muligt, understreger han.
Det er endnu uvist, hvilket personale der vil stå ved indgangen og afvise besøgende.
Svær situation for pårørende
Michael Dall erkender, at det er ekstraordinær situation, der berører ham selv og sygehuset dybt.
- Der er ikke nogen tvivl om, at mit hjerte bløder. Vi har som sådan ikke besøgstider, netop fordi det er rigtig vigtigt for patienter at kunne have deres pårørende hos dem i en svær situation, siger Michael Dall.
Reglerne træder i kraft torsdag.