Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Region Syddanmark har travlt med at forberede og teste forud for det forventede indtog af coronapatienter.
Den seneste melding fra myndighederne om, at maksimalt ti personer må samles, får også konsekvenser på sygehusene.
I Region Syddanmark er man i øjeblikket i gang med at arbejde på en nødplan, der også skal sikre, at sygehusene kan følge med, når det forventede rykind af corona-smittede patienter kommer.
Det betyder, at man i første omgang ikke skal komme på sygehuset, medmindre der er en god grund til det, fortæller regionsdirektøren i Region Syddanmark, Kurt Espersen.
- Vi har flere områder, hvor vi bliver nødt til at tænke på, at vi skal ændre rutiner. Det er blandt andet til lægekonferencer og administrative møder. Der skal vi indrette os på en ny måde, siger han til TV 2/Fyn.
Ring ikke ind
De nye tiltag betyder dog ikke, at folk, der har en tid på OUH, skal lade være med at komme, understreger regionsdirektøren.
- Vores hospitalsvæsen er stadig i gang, og vi tager os af alle de patienter, der har behov for at komme ind. Men vi lægger også op til, at vi vil aflyse ting for at undgå smittespredning og friholde vores medarbejdere til at tage sig af de mange syge med corona, der vil komme, siger han.
Er man blandt dem, der vil få aflyst eller udsat sin tid, vil man blive kontaktet, fortæller Kurt Espersen.
- Vi vil helst ikke have, at de ringer ind, for det vil bare bruge vores tid på en ikke-konstruktiv måde. Man skal tjekke sin mail, tage sin telefon og kigge i sin postkasse for at se, om der kommer besked fra sygehuset. Hvis der ikke gør det, skal man møde op.
Testfaciliteter kører på højtryk
Indtil videre er ti personer testet positive i regionen, og én ligger på intensiv på OUH.
Men udsigten til en forventet mangedobling af det tal har allerede givet sygehusene travlt. Der skal både sikres tilstrækkeligt personale og viden til de næste coronapatienter.
Analyse: Det er stilhed før stormen på OUH
Antallet af indlagte danskere i forbindelse med coronavirus er vokset markant de seneste dage.
De seneste dage er antallet af indlagte steget fra 28 søndag til 62 mandag. Ud af dem er ni indlagt i Region Syddanmark.
Det samlede antal indlagte stiger ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lige nu med "meget stor hastighed".
- Uden på nogen måde at komme med nogen dommedagsprofetier må situationen på nuværende tidspunkt betegnes som værende ganske alvorlig. Siden søndag er antallet af indlagte med coronavirus på landets sygehuse mere end fordoblet. Som sundhedsminister Magnus Heunicke også siger på dagens pressemøde, at hvis den udvikling fortsætter, så har vi et sundhedsvæsen, som har svært ved at håndtere det, siger TV 2/Fyns Allan Spangsberg, som i en årrække har fulgt det fynske sundhedssystem tæt.
Nogenlunde samme besked kom OUH med, da TV 2/Fyn talte med dem tidligere på mandagen. De håber, at den kraftigt stigende kurve med antallet af indlagte meget snart knækker.
- Lige nu er de fint med. Der er god kapacitet og god plads. Men det er vist, hvad vi må betegne som værende stilhed før stormen, siger Allan Spangsberg.
Omskoling
Odense Universitetshospital har derfor travlt med at forberede sig på et scenarie med mange og alvorligt coranasyge patienter på intensivafdelingen.
- Her er der lige nu 54 pladser, og den kapacitet skal øges hurtigst muligt. De skal også bruge nogle flere respiratorer, og derfor aflyser man nu nogle planlagte operationer for at få dem frigivet, siger Allan Spangsberg.
En lang række ikke-akutte operationer og behandlingerer vil i den kommende tid blive udskudt, og op mod et par hundrede medarbejdere skal på kort tid omskoles til nye funktioner - blandt andet på intensivafdelingerne.
- Dem, der normalt arbejder operationssygeplejersker og anæstesisygeplejersker, hvis fag ligger tættest op ad det at arbejde på intensiv, er højst sandsynligt dem, der først bliver omskolet. Men det stopper ikke der. Det kommer til at berøre en stor, stor del af personalegrupperne på OUH i løbet af de kommende par uger, siger Allan Spangsberg.
- Vi har lagt en plan med alle sygehusene i regionen. Vi begynder på Odense Hospital, fylder det op med godt og vel 25 patienter, og så begynder vi at fylde op på de andre sygehuse med coronasmittede patienter, der kræver indlæggelse. Og når de er fyldt op, så begynder vi at fylde yderligere op på OUH, siger Kurt Espersen.
Ifølge ham er der opbygget testfaciliteter i både Odense og Vejle, som kører på højtryk. Derudover bliver der kigget på diagnosticeringsmuligheder i Esbjerg og Aabenraa.
- Vi har i hvert fald forberedt os rigtig godt. Vi håber på, at vi er godt rustet, men man kan aldrig spå om fremtiden.