Verden bliver mere og mere digital, og det gør kriminaliteten også. Det seneste år er der sket en stigning på 106 procent i anmeldelser af sager om datakriminalitet på Fyn.
Stigningen på Fyn skiller sig ud fra den samlede stigning for alle politikredse, som kun ligger på to procent.
Hos Fyns Politi peger de blandt andet på, at kriminaliteten flytter over på nettet som en naturlig konsekvens af, at vi bruger nettet mere og mere. Men de peger også på, at det med MobilePay og nu hedengange Swipp er blevet meget nemmere at snyde i ganske almindelige handler på nettet.
- Det er langt sjovere at sidde hjemme i sofaen og sælge fire brugte vinterdæk via et billede, end det er at skulle ud og lave indbrud, fortæller Jørgen Andersen, afdelingsleder for økonomisk kriminalitet hos Fyns Politi.
Hvis man ser på tallene helt tilbage fra 2012, er der dog både på Fyn og på landsplan sket en eksplosiv stigning i anmeldelser af datakriminalitet. På landsplan er der tale om en tidobling af anmeldelser om datakriminalitet.
Kreativ kriminalitet
Hos Fyns Politi oplever de rigtig mange forskellige former for databedrageri. Men den mest almindelige form er, når folk handler mellem hinanden på nettet. Det kan både være på Den Blå Avis, Gul og Gratis eller Facebook. Her er det sjældent nødvendigt for folk at mødes ansigt til ansigt, når de handler. Med et enkelt swipe på smartphonen kan man overføre penge til fremmede mennesker - i den tro at de sender den vare, man har betalt for.
Hos politiet oplever de også en lang række andre former for databedrageri, som er oplistet i faktaboksen nedenfor. Men nogle gange oplever politiet også mere særprægede former for databedrageri. På det seneste har de set flere eksempler på, at par, der sidder midt i en skilsmisse, ændrer i hinandens skatteoplysninger. For eksempel går de ind og ændrer i den tidligere ægtefælles skatteoplysninger, og når pengene så bliver udbetalt, skynder de sig at overføre dem til deres egen eller barnets konto.
Typer af datakriminalitet
Ekstra forstærkninger hos politiet
Hos Fyns Politi har den store stigning i mængden af datakriminalitet gjort, at indsatsen på området er blevet styrket. Som et led i reorganiseringen af Fyns Politi er alle afdelingerne for økonomisk kriminalitet blevet samlet i Odense, og det har gjort indsatsen mere koncentreret, mener de hos Fyns Politi.
Derudover har afdelingen for økonomisk kriminalitet fået fem ekstra årsværk. Der er ligeledes blevet ansat en revisor, der kan klæde politifolkene ordentligt på i forbindelse med de økonomiske sager, og samtlige politikredse har også fået ansat it-ingeniører.
Men der er også brug for de ekstra hænder, for alle politikredse har fået opstillet et mål, der lyder, at de ikke må have mere end 600 sager inden for området økonomisk kriminalitet. Nedenfor kan man se udviklingen i økonomisk kriminalitet hos Fyns politi, hvor det særligt er udviklingen i databedrageri, som betyder, at målet langt fra er nået.
Nogle af de udfordringer, der er ved den økonomiske kriminalitet, er, hvis pengene bliver sendt til udlandet. Hvis pengene bliver sendt til lande uden for EU, kræver det aftaler med de pågældende lande, og det kan være en meget langsommelig proces.
Derfor er politiets budskab også meget klart.
- Hvis man handler mellem private, så kør ud og hent varen. Andre ting man kan gøre er, at holde sig til sikre hjemmesider, for det er der som hovedregel ingen problemer i, og der er også mulighed for at man kan få erstatning, fortæller Jørgen Andersen.
Derudover anbefaler politiet, at man holder sig orienteret om databedrageri hos Det Kriminalpræventive Råd.