Fremtidens stuer på sygehuset testes af patienter og pårørende
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvordan bestiller man mad? Hvor skal rollatoren stå? Patienter hjælper med at indrette fremtidens stuer til Nyt OUH.
I Forskerparken i Odense er man i gang med at teste fremtidens patientstuer, der skal bygges til det kommende supersygehus i Odense.
Inden hundredvis af stuer bygges, spørges personalet, patienter og pårørende til råds om indretningen af hospitalsstuerne i en simpelt opbygget stue i Forskerparken.
Nyt OUH bliver slet ikke så nyt – indeni bliver det gammelt
Udstyr som denne CT-scanner fra det nuværende OUH skal flyttes til det nye, og det kan give uforudsete økonomiske problemer.
To tredjedele af det medicinske udstyr skal flyttes til det nye supersygehus.
Der skal genbruges udstyr for 2,3 milliarder kroner, og det bekymrer rådgivere og eksperter, der frygter gevaldig ekstraregning.
Når det nye supersygehus åbner i Odense, vil det være med en masse udstyr fra det nuværende OUH.
Region Syddanmark har besluttet, at der skal genbruges udstyr for 2,3 milliarder kroner, da mere end to tredjedele af det medicinske udstyr skal flyttes til det nye supersygehus i Odense.
- Der er ingen tvivl om, at det bliver vanskeligt. Det bliver en stor flytning, siger Calle Thøgersen, der er medicotekniske chef i Region Syddanmark.
Rådgivere frygter gevaldig ekstraregning
Flytningen af udstyr fra det nuværende OUH til det nye supersygehus bekymrer Region Syddanmarks egne rådgivere.
I en ny rapport betegner rådgiverne flytningen af det medicinske udstyr som ”en alvorlig risiko, der kan have stor indflydelse på økonomien”. Der kan altså ligge en gevaldig ekstraregning.
Dermed rejses der tvivl om, hvorvidt det kommende supersygehus kan bygges for de 6,3 milliarder kroner, der er afsat til projektet.
Førende ekspert kritiserer regionen
Kjeld Møller Pedersen, der er en af landets førende eksperter inden for sygehusbyggeri, deler samme bekymring og kritiserer regionen for ikke at vide, hvor meget det kommer til at koste at genbruge det gamle udstyr, og om det overhovedet kan lade sig gøre.
- Det har været et økonomihensyn, der har drevet, hvor stor en andel, man går ud fra, kan genanvendes, og det har ikke været baseret på, at man faktisk har haft en grundig vurdering af det praktisk mulige i at genanvende, siger Kjeld Møller Pedersen, der er økonomiprofessor ved Syddansk Universitet.
Regionen afviser kritik
Samtidig viser erfaringer fra norske projekter, at det er vanskeligt at flytte så store mængder udstyr, som tilfældet vil være for det nye OUH. Det er ikke sket i Danmark før.
Regionen afviser, at det bliver et problem at flytte den store mængde udstyr.
- Meget af det medicinske udstyr er lige så mobilt som stole og borde, og det ville man jo heller ikke drømme om bare at brænde af. Det flytter man også med, siger Calle Thøgersen.
Derfor er flytningen ikke dokumenteret
Han forklarer desuden, at man ikke har dokumenteret, hvordan man kommer til at flytte det nye udstyr, fordi der endnu ikke er lavet en tidsplan for, hvornår det giver mest mening at planlægge udflytningen.
- Hvis det viser sig, at rådgiveren har ret, står man over for et potentielt ganske betydeligt budgetproblem på det nye OUH, siger Kjeld Møller Pedersen.
Det nye OUH åbner efter planen i 2022. Du kan læse et udkast fra rapporten fra Region Syddanmarks rådgivere herunder.
- Vi skal bygge 475 stuer, der ligner hinanden, så hvis vi finder nogle ting, der er forkerte her, koster det meget i driften. Derfor er det vigtigt, vi øver os og får det rigtige feedback i driften fra rigtige klinikere, rigtigt personale og rigtige patienter, siger Lotte Fletcher, der er projektleder hos Nyt OUH.
Rollespil på stuen
I Forskerparken foregår der derfor en form for rollespil i denne uge, hvor patienter, pårørende og personale afprøver måden, stuerne er bygget op på.
På stuerne vil der blandt andet blive lagt vægt på øget digitalisering - eksempelvis når patienten skal bestille mad. Det kan gøres via en skærm direkte fra sygesengen, men det er ikke altid lige nemt for ældre patienter.
- Jeg tror, det bliver skræmmende for nogle, og jeg tror, det bliver godt for andre. Den digitale løsning er meget fascinerende. Jeg tror, det vil blive “spændende” at være patient på et sygehus, i og med de digitale løsninger vil findes, siger Hanne Grønborg, der er en del af Patientbrugerrådet for Nyt OUH, og som er med til at teste fremtidens hospitalsstuer.
Mange spørgsmål
Der er mange spørgsmål, som skal besvares, inden man går i gang med at bygge de endelige stuer.
- Vi kan bidrage med at være praktiske grise. Nu har jeg rollator. Hvor skal man anbringe den? Hvor skal vi anbringe vores tøj? Hvor kommer sygeplejersken ind? Hvor stiller hun sig? Hvad med lægen? Hvor skal han være? Og så videre. Kort sagt være praktiske gris, forklarer Hanne Grønborg.
I denne uge foregår det første af tre trin for at designe fremtidens stuer. Næste trin er at bygge en komplet, ny stue. Det har Region Syddanmark netop sat 1,4 millioner kroner af til.
Stuen bygges på det eksisterende OUH. Stuen danner grundlag for de stuer, man endeligt skal bygge, når det nye supersygehus skal bygges.
Nyt OUH forventes at stå færdigt i slutningen af 2022.