31. jan. 2022 kl. 20:44
Amanda Holmgaard Sørensen

Corona har sat social læring på standby: Gymnasium sætter fællesskab på skoleskemaet

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Coronarestriktionerne har medført færre sociale aktiviteter. Midtfyns Gymnasium har igangsat tiltag for at genskabe de gode fællesskaber hos eleverne.

"I skriver fællesskab øverst, og så vælger I ti ord, som, I synes, understøtter fællesskabet"

Sådan lød dagens opgave til elever på Midtfyns Gymnasium.

Læs også: Corona ændrede de unges liv: Nu finder flere af dem vej til landets højskoler
Gå tilbage Del
30. jan. 2022 kl. 20:43
Fyn

Corona ændrede de unges liv: Nu finder flere af dem vej til landets højskoler

William Borst Lorentzen

De unge blev hårdt ramt af ensomhed under pandemiens nedlukninger. Nu vælger flere af dem at læge det sår med et ophold på en af landets højskoler.

Lærer og elever har siden sommerferien arbejdet på - både i skolen og i fritiden - at få genopbygget det fællesskab, som coronanedlukninger og restriktioner ellers har forhindret.

- Jeg synes, det er virkelig fedt, for nu bliver der åbnet igen, og vi får mulighed for at begynde at lave de her fællesskaber. At blive enige om, hvad vi gerne vil i de fællesskaber inden, tror jeg er megasundt, siger William Hjerrild, der går i 1.g. på Midtfyns Gymnasium.

Fællesskabsaktiviteter på Midtfyns Gymnasium

Eleverne har haft besøg af foredragsholdere, som har talt om fællesskab

De har lavet tryghedsgrupper, så man i mindre grupper kunne få genopstartet fællesskabet

Der er afholdt visionsdag, hvor en strategi for, hvordan det sociale blive genimplementeret

De har haft dialoger i undervisningen om, hvad godt fællesskab er

Der er blevet holdt spilcafé og billedkunst-arrangement

Udelukkelse fra de små fællesskaber

William Hjerrild er slet ikke i tvivl om, at det store fællesskab har taget skade af forsamlingsforbud og coronabobler. Det giver hans kammerater Solveig Østerlund Krog og Jonas Falk Grøn Menov ham ret i.

- Det har på nogle punkter godt kunne føltes som om, man blev lukket lidt ude fra det fællesskab, man gerne ville deltage i, siger Jonas Falk Grøn Menov

Amanda Holmgaard Sørensen
William Hjerrild (tv.), Jonas Falk Grøn Menov og Solveig Østerlund Krog glæder sig alle til, at skolens fællesareal igen bliver centrum for sociale arrangementer, som da de havde spilcafé forleden.

Og Solveig Østerlund Krog, der har prøvet at skulle udelukke nogle fra fællesskabet har mærket det ligesådan:

- Det har været superhårdt at skulle sige "du må ikke være med, for der er ikke lige plads til dig", fordi der er corona, siger hun.

“Jeg tror helt sikkert, at det bliver svært for nogle at skulle ud i det store fællesskab”

— Solveig Østerlund Krog, elev, Midtfyns Gymnasium

En undersøgelse fra HOPE-projektet viser, at hver fjerde ung føler sig ensom under corona. Både da det stod værst til med nedlukninger, men også nu, hvor der ellers er lys for enden af tunellen.

Det er den udfordring, gymnasiet ønsker at komme til livs, samtidig med at give de unge en behagelig overgang til det sociale liv, der så småt begynder igen.

Ansvar for at danne rammen

Kristine Lund Andersen er lærer og pædagogisk faglig koordinator på Midtfyns Gymnasium. Hun har været med til at igangsætte nogle af de mange fællesskabstiltag. 

- Vi har elever, der efter en coronanedlukning har siddet meget isoleret bag skærme og har svært ved at indgå i relationer igen, fortæller hun. 

Det har betydet ekstra travlhed hos studievejlederen, men gymnasiet følte sig også forpligtet til at bringe udfordringerne ud i det store rum og løse dem i fællesskab.

- Vi har selvfølgelig ansvaret for at sætte rammerne, så eleverne kan fylde dem ud. Derfor så byder vi ind med spil, siddeplaner, fokus på det i fællesområder samt frivillige arrangementer, så eleverne har muligheden for at komme tilbage i fællesskaberne, forklarer Kristine Lund Andersen.

Amanda Holmgaard Sørensen
Kristine Lund Andersen er lærer og pædagogisk faglig koordinator på Midtfyns Gymnasium. Hun har blandt andet faciliteret samtaler i klasselokalerne om, hvad et fællesskab indebærer.

Tilvending et skridt ad gangen

Tirsdag fjernes alle restriktioner, og det betyder, at de tre elever og alle deres skolekammerater for alvor kan komme tilbage til det sociale ungdomsliv. 

Det er her, skolen håber at foredrag, tryghedsgrupper og visionsdag har hjulpet. For eleverne handler det om at tage et skridt ad gangen.

- Jeg glæder mig rigtig meget, men jeg tror, det kommer til at tage lidt tid, og vi skal lige i gang igen, siger Jonas Falk Grøn Menov.

- Jeg tror helt sikkert, at det bliver svært for nogle at skulle ud i det store fællesskab. Man har været vant til kun at kunne se nogle få og tage det stille og roligt, hvor det måske nu kan blive for vildt på en eller anden måde, siger Solveig Østerlund Krog, men fortsætter dog:

- Det bliver måske lidt overvældende, men jeg kan ikke vente. Det bliver virkelig fedt.

På torsdag holder TV 2 Fyn Event debat om coronaens påvirkning på de unge: "Var nedlukningerne for hård kost for de unge?" Er du interesseret I at deltage? Så tryk her.

5. jan. 2025 kl. 13:35

Over 100 husstande mangler strøm efter kortslutning

LYT
Del
Link
kopieret!

108 beboere i Odense SV er søndag middag og eftermiddag uden strøm. Det oplyser Energi Fyn på sin hjemmeside.

Årsagen skulle være en kortslutning i et kabelskab. Energi Fyn oplyser, at der er en montør på stedet, og at alle husstande forventes at have strøm igen senest klokken 16.

Kortslutningen er registreret kvart over 11 søndag.

TV 2 Fyn følger sagen.

5. jan. 2025 kl. 12:53

Troels Bech har fokus på noget "langt større" end at rykke op i Superligaen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der var store smil og frostgrader, da TV 2 Sport besøgte 1. Divisionsklubben OB på træningsanlægget i Ådalen lørdag.

Ikke normalt et vejr, der får humøret op hos en flok fodboldspillere, som bruger det meste af deres arbejdstid udendørs. Men lørdag var det anderledes.

- Nu har vi haft fire uger fri, og det er måske en uge for meget, synes jeg. Det bliver dejligt at komme i gang, og det var dejligt at se gutterne igen, siger OB’s anfører, Viljar Myhra.

Også klubbens topscorer, Luca Kjerrumgaard, stillede velvilligt op til interview i et par shorts inden dagens træning trods kulden.

- Det bliver en kold omgang, men jeg har glædet mig til at komme tilbage, siger han.

Da træningen først gik i gang, havde Kjerrumgaard dog pakket de målfarlige stænger ind i et ekstra lag.

Et ændret OB

Måske er spillernes træningsiver her på årets første arbejdsdag i virkeligheden et meget godt billede på, at klubben befinder sig et andet sted, end den gjorde i foråret.

Først rykkede klubben ud af Superligaen, og kort tid efter vinkede man farvel til fodbolddirektør Björn Wesström, inden Troels Bech overtog rollen som sportsdirektør i klubben, som har haft stor betydning.

Er det sjovere at være OB-spiller nu end i foråret?

- Det er det på mange måder. Specielt i hverdagen, siger Viljar Myhra, som forklarer, at spillertruppen er begyndt at arrangere sociale arrangementer for at styrke sammenholdet.

Spillerne tager blandt andet på fisketure og shelterture sammen.

- Der er stor forskel på miljøet her nu i forhold til, hvordan det var tidligere, så klubben og os spillere har virkelig gjort et godt stykke arbejde for at forbedre tingene her.

At OB i øjeblikket ligger klart i spidsen af 1. Division med otte point ned til nummer to, er blot frugterne, som bliver høstet af de miljøforandringer, der er sket i klubben over det seneste halve år, mener anføreren.

- Når tingene er bedre i omklædningsrummet, er tingene også bedre ude på banen. Det er resultatet af hårdt arbejde og godt arbejde.

Hvor meget savner I Superligaen?

- Virkelig meget, så vi skal arbejde stenhårdt for at få klubben op, hvor den hører hjemme. Det fortjener byen og klubben og fansene.

Foråret bliver en karaktertest

I OB er det alle mand på træningsbanen. Det gælder også sportsdirektør Troels Bech, der ligesom spillerne var mødt ind lørdag.

Og han har en klar vision for, hvordan man i Odense sikrer, at Danmarks tredjestørste by er repræsenteret i Superligaen efter sommer.

- Det bliver jo en karaktertest. For det er jo før sket for hold, at når man har noget i hænderne, er man bange for at miste det, og så bliver man lidt for defensiv. Det vil vi ikke have – vi vil gerne angribe, siger han.

- Vi vil hele tiden gerne være på jagt, for det klæder de fleste, og det klæder i hvert fald os bedst.

Men spørger man sportsdirektøren ind til det, der – hvis alt går efter planen – venter til næste sæson, er det ikke noget, der fylder i fodboldtankerne.

Hvor meget savner du at have OB i Superligaen?

- Det er faktisk ikke det, der optager mig. Det er mere det med at gøre OB stærke, og hvis vi bliver stærke nok, så spiller vi også i bedre ligaer, end vi gør nu.

- Der er noget, der er langt større for mig, og det er at samle kræfterne i den her klub, så det holder.

OB spiller første kamp i forårssæsonen den 21. februar. Inden da tester de formen med træningskampe mod Superliga-klubberne Sønderjyske, AGF og Silkeborg IF.

5. jan. 2025 kl. 11:54
Nete Stautz-Nielsen

Se læsernes billeder - nordlyset dansede over den fynske himmel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter en længere periode med en konstant skyet himmel, har der i weekenden været klar himmel i længere perioder, og natten til søndag kunne man flere steder se nordlyset.

Det syn har flere læsere og tv-seere delt med TV 2 Fyn i Facebookgruppen “Den Fynske Redaktion”, hvor du kan se flere billeder og også dele dine billeder med os.

Herunder kan du se et udvalg af billederne.

Ulla Vittrup Oxenvad
Leif Sørensen
Linda Engelbrekt Larsen
Dorte Kaspersen
Nete Stautz-Nielsen
Sisse Jensen
/
5. jan. 2025 kl. 10:49
Daniel Glad

Frustrerede butiksejere undlader at anmelde stigende plage til politiet

LYT
Del
Link
kopieret!

Butikstyverier er blevet en stigende tendens i detailhandlen landet over.

Alene i de tre første kvartaler af 2024 blev der ifølge Dansk Erhverv anmeldt flere end 20.000 butikstyverier. Men antallet af butikstyverier er ifølge erhvervsorganisationen i virkeligheden langt højere.

Det er nemlig ikke alle tyverier, der bliver anmeldt, fremgår det af en analyse blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.

- Nedslående

Hver anden virksomhed - 49 procent - begrunder de manglende anmeldelser med utilstrækkelige ressourcer hos politiet til at følge op på sagerne.

- Det er meget nedslående og udtryk for, at tilliden til politiet kan ligge på et meget lille sted ude i butikkerne, siger chef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark.

Når butikkerne har taget en butikstyv på fersk gerning og fået navn og adresse, bliver anmeldelserne som regel hurtigt fulgt op, forklarer fagchefen.

- Men hvis der er tale om et tyveri, der kræver noget efterforskning - det kan være politiet skal tjekke noget videoovervågning, afhøre vidner eller tage andre efterforskningsskridt - så er vores erfaring, at mange af de sager bliver henlagt eller opgivet på anden vis.

Mangel på ressourcer

Det er ifølge fagchefen i Dansk Erhverv ikke mangel på vilje til at gøre noget ved anmeldelserne, men manglende ressourcer, der er problemet.

- Det er efter vores mening nødvendigt, at politiet bliver tilført flere ressourcer, så vi kan få vendt udviklingen, siger Henrik Sedenmark.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere udtalt, at "regeringen ser med alvor på den store stigning i butikstyverier".

Bødestraffen skal hæves

Regeringen vil blandt andet hæve bødestraffen, så butikstyveri som udgangspunkt altid koster en bøde på mindst 1000 kroner, første gang en person bliver taget for butikstyveri. Det er en fordobling i forhold til i dag.

Tallene for butikstyverier i sidste kvartal af 2024 er endnu ikke opgjort. I 2023 blev der i alt anmeldt 25.175 butikstyverier i Danmark.

161 detailhandelsvirksomheder har besvaret undersøgelsen, som Dansk Erhverv har foretaget.

5. jan. 2025 kl. 9:36
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

DMI varsler farligt vejrfænomen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er på tværs af Danmark risiko for let isslag fra søndag aften til mandag formiddag.

Det oplyser Mette Zhang, som er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), tidligt søndag morgen.

Det skyldes en varmfront, som sidst på eftermiddagen søndag vil bevæge sig op over landet med udbredt sne, slud og regn, forklarer hun.

- Varslingen gælder alle dele af Danmark, for fronten ser i løbet af aftenen og natten ud til at skulle bevæge sig ind over hele landet.

Farligt vejrfænomen

Isslag opstår, når underafkølet vand bliver til is på en overflade.

Nedbør, der egentlig falder som sne, bevæger sig således ned gennem et varmere luftlag, hvor det smelter og bliver til vand. Når vandet så når et nyt og koldt lag luft helt nede ved jorden, bliver det underafkølet.

I det øjeblik, hvor vandet rammer jorden, bliver det så til is.

- Alle overflader, der rammes af isslag, bliver glaseret med et tyndt lag is, så det bliver glat. Spejlglat, forklarer Mette Zhang.

- Det er cykelstier, veje, fortove, alt. Så det er et ret farligt vejrfænomen.

Barskt vejr på vej

Der er derfor grund til at være særligt opmærksom, hvis man søndag aften eller nat har planer om at begive sig ud i trafikken.

Også mandag morgen skal bilister, cyklister og fodgængere være klar over risikoen for isslag, siger meteorologen.

Generelt byder søndag aften og nat på barskt vejr.

Dagen starter skyet og tørt, men når eftermiddagens varmfront går i land, kommer der blæst og aftentemperaturer fra -1 grad til 2 graders varme.

- Det vil i den grad føles barskt og ubehageligt. Det kommer til at blæse rigtig gevaldigt, siger Mette Zhang.

5. jan. 2025 kl. 8:31
Presse-fotos.dk

Saltspreder væltede ved Rosengårdcentret

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag aften kom føreren af en traktor med saltspreder galt afsted ved Rosengårdcentret på Ørbækvej, da saltsprederen væltede i en rundkørsel.

Vagtchef hos Fyns Politi Christoffer Jacobsen bekræfter trafikuheldet og fortæller, at politiet var ude for at besigtige omfanget af ulykken.

Presse-fotos.dk

Ingen person kom til skade, og en bilinspektør blev tilkaldt for at undersøge trafikuheldet nærmere. Af samme årsag kan vagtchefen endnu ikke fortælle, hvad der forårsagede uheldet.

Det var kun anhængeren med salt, der væltede og ikke traktoren, oplyser vagtchefen videre.

Efterfølgende skulle vejen ryddes for en masse salt, der var væltet ud af saltsprederen.

Presse-fotos.dk
5. jan. 2025 kl. 8:15
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Derfor var Viktor Axelsen for en sjælden gang skyld mødt op for at modtage pris

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag aften blev sporten og danske atleter hyldes ved Sport 2024, og på den røde løber var der én person, der normalt ikke er at finde.

Viktor Axelsen plejer som regel ikke at deltage til showet på trods af at have vundet flere priser de seneste år. Det skyldes, at den store Super 1000-turnering Malaysia Open altid spilles i starten af januar.

Den turnering stiller badmintonstjernen også op til, når den skydes i gang natten til tirsdag dansk tid. Og han erkender, at forberedelserne bliver forringet end tidligere set.

- Jeg er normalt ikke til det her show, fordi jeg skal spille på tirsdag. Så det kommer ikke til at blive de mest optimale forberedelser, men lige den her gang har jeg valgt at prioritere aftenen for at få sat et OL-punktum, forklarer han til TV 2 Sport.

Løb med ærefuld titel

Viktor Axelsen, som vandt guld ved sommerens olympiske lege i Paris, blev lørdag kåret som Årets Sportsnavn i 2024.

Det er tredje gang i karrieren, at Axelsen tager prisen. Han tog også prisen i 2017 og 2021.

Det har ingen individuel atlet præsteret tidligere. Kvindelandsholdet i håndbold har dog også vundet prisen tre gange.

Det er Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark, der står bag kåringen.

Vil nyde de store øjeblikke

Udover at modtage titlen som Årets Sportsnavn har Axelsen samtidig valgt at ville fejre den store triumf og måske lige nyde øjeblikket lidt mere denne gang.

- Jeg tror, at det er sundt lige at stoppe op. Specielt nu hvor jeg måske kigger mod efteråret i min karriere. Jeg spiller ikke i ti år mere i hvert fald, så jeg har valgt at stoppe op og prioritere det her.

Viktor Axelsen møder Lee Cheuk Yiu i første runde ved Malaysia Open.

5. jan. 2025 kl. 6:00

Politikere vil stramme reglerne for fyrværkeri - sådan vil de gøre det

LYT
Del
Link
kopieret!

Nytåret 2024/2025 førte nye regler med sig. Affyringsperioden var blevet forkortet, hvilket betød, at man kun måtte fyre fyrværkeri af fra 31. december til 1. januar.

Alligevel valgte mange fortsat at fyre af uden for perioden, og ifølge Sikkerhedsstyrelsen var der sågar flere fyrværkeriulykker dette nytår i forhold til året forinden.

En af ulykkerne endte med, at en 24-årig mand fra Odense mistede livet.

Flere folketingsmedlemmer er nu åbne over for, at man igen skal kigge på, om fyrværkerilovgivningen skal skærpes yderligere.

- Jeg synes, det er relevant at kigge på, om der er behov for yderligere stramninger, fortæller folketingspolitiker for Venstre Lars Christian Lilleholt til TV 2 Fyn.

Han mener dog ikke, at man skal gøre fyrværkeri ulovligt.

Den store bødeblok skal frem

Venstre-politikeren fortæller, at han ikke mener, det vil løse problemet, hvis man vælger at gøre køb og salg af fyrværkeri ulovligt.

- Gør vi det ulovligt, skaber vi blot et marked for ulovligt fyrværkeri, fortæller han.

Helt konkret foreslår Lars Christian Lilleholt, at man skal kigge på, om man skal hæve bødesatsen for at fyre at uden for affyringsperioden endnu en gang.

I 2024 blev bødesatsen sat op til 2.500 kroner.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg mener også, at man skal genevaluere den nuværende lovgivning på området.

- Vi kommer til at kigge på, om der er mere brug for regulering på området, fortæller Bjørn Brandenborg til TV 2 Fyn.

5. jan. 2025 kl. 5:00

Søndag kan byde på flere snebyger

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag bliver en overskyet dag, hvor det i første omgang mestendels vil holde tørt.

Men sidst på eftermiddagen kan der komme sne eller slud fra sydvest, som lokalt kan gå over i isslag.

Temperaturen når ned mellem frysepunktet og to graders varme med en svag til jævn vind fra syd. Den vil senere dreje over til omkring sydøst og bliver let til frisk.

4. jan. 2025 kl. 19:50

Dartklub har VM-feber: - Håber flere unge begynder at spille

LYT
Del
Link
kopieret!

I Assens Dart Club var der lørdag særlig god stemning ovenpå den spektakulære VM-finale fredag aften, hvor den kun 17-årige englænder Luke Littler på suveræn vis sikrede sig VM-titlen som den yngste nogensinde.

Med triumfen i Alexandra Palace i London blev der endnu en gang sat to tykke streger under, at den unge knægt er et ekstraordinært fænomen.

Og at en ung gut kommer ind og dominerer verdenseliten, det håber dartentusiasten Lars Nielsen kan få flere unge til at søge mod en dartklub.

Få masser af dartstemning fra Assens i videoen ovenover.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her