24. maj. 2020 kl. 17:24

Counter-Strikefinale hjemme i kælderen:
  • Det er fedt, at vi i det mindste kan spille sammen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Siden 2017 har DGI afholdt et årligt LAN-party i Vejle. I år blev arrangementet holdt hver for sig, og i et rækkehus i Faaborg sad fem drenge i u-14 finalen i Counter-Strike.


Søndag eftermiddag i et rækkehus i Faaborg gik bølgerne højt. Her sad nemlig fem drenge fra Faaborg E-sport og spillede u-14 finale i Counter-Strike.

“Det er godt, at vi stadig kan spille online, og at vi kunne mødes i dag og spille sammen”

— Silas Boye, spiller, Faaborg E-sportsforening

Under coronakrisen har alle former for sport været hårdt ramt. Men særligt én sportsgren har været knap så hårdt ramt sammenlignet med alle andre. Nemlig e-sport.

Her kan spillet nemlig let klares online, selvom spillerne alligevel helst ville mødes til fysiske turneringer.

Læs også: Nu kan Bernt komme på arbejde:
  • Det betyder jo alt
Gå tilbage Del
24. maj. 2020 kl. 15:55
Fyn

Nu kan Bernt komme på arbejde:
  • Det betyder jo alt

Anders Høgh. Redigering: Amanda Kieler Andersen.

Bernt Vollbrecht har i flere måneder glædet sig til at komme tilbage på arbejde. Og i morgen mandag sker det endelig.


Derhjemme går Bernt Vollbrecht og lægger arbejdstøjet frem. Mandag kan han efter flere måneder vende tilbage til sit arbejde på Grønnemoseværkstederne.

Bernt Vollbrecht er udviklingshæmmet med Downs Syndrom, og han har arbejdet på værkstederne i mere end 30 år.

- Fedt, så kan vi komme i gang.

 Sådan lød det fra Bernt Vollbrecht, da han hørte nyheden om, at han endelig kunne komme tilbage på arbejdet. Men tonen ændrede sig hurtigt.

- Det tog lidt gassen af balonen, da vi så hørte, at arbejdsdagen nu bliver kortere, at kantinen ikke lukker op, og vi vil blive opdelt noget mere, siger han til TV 2/Fyn.

Anders Høgh
Det næste stykke tid skal Bernt selv smørre sin egen madpakke, da værkstedets kantine er lukket. Han fortæller, at det er 20 år siden, han sidst har smurt en madpakke.

Det er ikke just ting, som huer den garvede værkstedsarbejder, men bare det at kunne vende tilbage til arbejdet glæder dog stadig Bernt Vollbrecht.

- Jamen, det betyder jo alt. Også for mine kollegaer, som jeg har haft kontakt med, fordi vi går jo og bliver ensomme, fortæller han.

Kunne være åbnet for en måned siden

For en måned siden indgik Folketingets partier en aftale om at hjælpe de udsatte borgere under coronakrisen. I den forbindelse opfordrede social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til, at man genoptog hverdagen på de kommunale dagtilbud.

- I den aftale, vi har lavet med kommunerne, opfordrer vi dem til at gå i gang med en normal hverdag så vidt som muligt - selvfølgelig på en måde, hvor det er sundhedsfagligt forsvarligt. For vi ved, hvor meget det betyder for de borgere, der plejer at komme der, sagde Astrid Krag for en måned siden til TV 2/Fyn.

Men på trods af opfordringen, så begynder værkstederne og værestederne først at åbne i morgen mandag - altså en måned senere.

Hvorfor åbnede i ikke efter Astrid Krag opfordrede til det? 

- Vi har afventet retningslinjer for, hvordan vi skulle åbne de forskellige værksteder og væresteder. Vi troede faktisk, at vi skulle have nogle retningsningslinjer, fortæller Hanne Klint (S), der er formand for social- og sundhedsudvalget i Svendborg Kommune.

Her en måned senere har Svendborg Kommune valgt at åbne i forskellige faser, så de kan nå at skabe erfaringer, før alle borgere vender tilbage.

- Vi skal hele tiden sikre, at kravene til hygiejne og afstand kunne overholdes. Vi starter med de første 50 i morgen, og så åbner vi hen ad vejen, når vi har gjort os nogle erfaringer om, hvordan man kan gøre det forsvarligt, siger Hanne Klint.

Ser frem til igen at arbejde

Bernt Vollbrecht ser frem til at tage på arbejde i morgen, selvom tingene nu kører på en anden måde end før.

- Vi bliver hentet med bussen kvart over otte - normalt er det klokken syv, og vi skal køres hjem en time eller halvanden tidligere hjem end normalt.

Den lukkede kantine gør, at Bernt Vollbrecht nu selv skal sørge for forplejning. Men han er forberedt og har købt ind til at kunne lave madpakke, selvom det er en ting, der skal genopfriskes.

- Så vidt jeg lige husker det, så har vi ikke smurt madpakker i knap 20 år, siger han med et grin.

- Det har været lidt mere besværligt, og jeg tror, det havde fungeret bedre, hvis det kunne være blevet afholdt i Vejle, siger Silas Boye, der er en af drengene på e-sportholdet.

- Det er kedeligt at sidde alene på værelset og spille, så det er fedt, at vi i det mindste kan spille sammen på den her måde, siger en af de andre spillere Tristan Greve. Begge drenge går i 5. klasse.

De fem drenge spillede finalen med en meters aftand til hinanden i en kælder i Faaborg.

Trods alt dejligt stadig at kunne spille

Siden 2017 har DGI afholdt et årligt LAN-party i Vejle, hvor op mod 1.500 deltagere er mødt op til en helt weekend fyldt med computerspil og fællesskab med andre spillere.

Men i år fandt kulminationen altså sted hver for sig, og med én meters afstand sad de fem drenge derfor i en kælder i Faaborg i stedet for i Vejle for at spille årets finale.

Læs også: Virus holder fynboer hjemme fra stor e-sportsfinale
Gå tilbage Del
28. feb. 2020 kl. 13:20
Fyn

Virus holder fynboer hjemme fra stor e-sportsfinale

Rasmus Rask

Flere fynboer må droppe tur til Polen for at se finaler i en Counter-Strike turnering. Turneringen har lukket dørene for publikum af sundhedsmæssige hensyn på grund af corona-virus.


Flere fynboer må skuffet finde en anden måde at se Counter-Strike på i weekenden, end den de havde tiltænkt. Både By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V), Glamsdalens Idrætsefterskole og medarbejdere fra Odense Sport og Event skulle have set den store finale i Counter-Strike turneringen Intel Extreme Masters i Polen.

Men det har en frygt for spredning af corona-virus nu sat en stopper for.

Indtil torsdag aften var det planen, at op mod 16.000 e-sports fans fra hele verdenen skulle have været samlet i Spodek Arena i byen Katowice i Polen. Men torsdag aften trak den polske regering tilladelsen til den store begivenhed tilbage af sundhedsmæssige hensyn.

- Vi er ved at pakke bussen, og et kvarter før vi skal afsted, får vi at vide, at arenaen er lukket for publikum, siger Sebastian Michaelsen, der er efterskolelærer og har e-sportslinjen på Glamsdalens Idrætsefterskole.

Det fik lærerne til at tage beslutningen om, at bussen skulle pakkes ud igen. Det gav en masse frustrerede elever, der havde glædet sig et helt år.

- Vi var 150 danske efterskoleelever fra e-sportslinjer, der skulle have mødtes. Det er nogle vi træner med til dagligt. Der går eleverne glip af mødet og kulturen i sporten, siger Sebastian Michaelsen.

Hold fra hele verden

Counter-Strike

Counter-Strike er et computerspil, hvor man kæmper i to hold af fem mennesker. Hvert hold er delt op i Terrorister og Counter-Terrorister, og har hvert sit mål for at vinde point. 

Spillet er mere end 20 år gammelt. Danske Astralis er verdens bedste hold, men der findes mange danskere blandt de 30 bedste hold i verdenen. 

Hele ugen har der været indledende kampe, hvor de bedste Counter-Strike hold i verden har dystet mod hinanden for at få en plads til finalerne i weekenden i arenaen i Polen. Foruden Astralis har danskerne også været repræsenteret i to andre hold; Mousesports og MAD Lions. Astralis er allerede sikret en plads i semifinalen lørdag. Der deltager hold fra hele verden, blandt andet Sverige, USA og Kina, og derfor er det en begivenhed, der samler fans fra hele verden.

- Det er jo ikke bare en FCK-kamp. Det er en global turnering, så der kommer folk fra hele verdenen, siger Sebastian Michaelsen.

Turneringen bliver stadig sendt ud på internettet og på TV herhjemme - blandt andet på TV 2 Zulu. Det bliver bare uden op mod 16.000 mennesker i publikum.

TV 2 Sports reporter Thomas Sønnichsen, der er i Katowice, fortæller, at det kommer til at påvirke spillernes oplevelse af eventet, for lige netop Spodek Arena i Polen har nemlig ry for at have det vildeste publikum.

Kommet for at blive

Venstres rådmand Jane Jegind nåede ikke at vende om. Hun har taget en forlænget weekend med familien, som skulle stå i Counter-Strikens tegn, da de alle er Astralis fans.

Nu er hun og familien i Katowice og skal finde en anden måde at se Counter-Strike på.

Jane Jegind fortæller, at selvom hun egentlig er afsted privat, så trækker det stadig tråde til Odense.

- Det er noget, der interesserer mig privat, men i Odense satser vi også på e-sport. Det er noget, der er i unge menneskers hverdag. Det er en foreningsaktivitet, men også underholdning, som er kommet for at blive, og man kan altid lære noget af det store event, siger Jane Jegind.

Hun skulle blandt andet have mødtes med Odense Sport og Event, samt Sebastian Michaelsen og have snakket om e-sporten og Fyn.

Hvis Astralis vinder, så bliver det en god tur

Den polske regering valgte at tilbagetrække tilladelsen til at afholde eventet torsdag aften klokken 19.45. Det var kun en time og et kvarter inden Glamsdalens Idrætsefterskole skulle afsted, og samtidig med at Jane Jegind og hendes familie sad i flyet.

- Jeg har fuld respekt for beslutningen, for det er jo mennesker, der kommer fra hele verden. Hvis Astralis vinder, så får vi en god tur uanset hvad, siger Jane Jegind.

Eleverne på Glamsdalens Idrætsefterskole kan også ende med at få en god weekend alligevel.

- I morgen skulle de have været til elevfest, men det kunne de ikke på grund af Polen. Nu kan de, så nu kan de godt få en god weekend ud af det alligevel, siger Sebastian Michaelsen.

- Det er godt, at vi stadig kan spille online, og at vi kunne mødes i dag og spille sammen. Det er sjovt at spille e-sport, siger Silas Boye.

- Da DGI ikke kunne afvikle turneringen på grund af corona, så tog de kontakt til os, så vi i samarbejde kunne afvikle arrangmentet online i stedet, fortæller Stina Rein Greve, der er bestyrelsesmedlem i Faaborg E-sprotsforening, til TV 2/Fyn.

Giver noget ekstra at kunne sidde sammen

Oppe på stueplan sidder nogle af drengenes forældre og følger med i finalen via streamingplatformen Twitch.

- I starten sad drengene hver for sig og spillede, men da afstandskravet blev sat ned til en meter, så synes vi, at det kunne være fedt for drengene at sidde sammen, for det giver virkelig noget ekstra, siger Stina Rein Greve.

Og selvom Faaborg E-sport tabte deres første kamp, så var håbet stadig højt.

- Vi håber virkelig, at vi kan vinde i dag. Det ville være så fedt, siger Silas Boye.

I går kl. 19:02
Tophistorie

Partikollega kræver borgmesters afgang: - Han har løjet, og han har løjet om sin løgn

LYT
Del
Link
kopieret!

Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) bliver beskyldt for at have løjet for byrådet i december.


Beskyldningerne kommer fra hans egen partifælle Kristian Hald (S), og de to andre byrådsmedlemmer Malte Jäger (I) og Anne Fiber (C), hvor førstnævnte mener, at han bør gå af som borgmester.


- Jeg håber, borgmesteren går hjem og holder weekend og tænker sig rigtig godt om, og at der ligger en mail på mit skrivebord mandag om, at han har trukket sig som borgmester, siger Kristian Hald til TV 2 Fyn.


Vejbod er omdrejningspunktet

Sagen handler om en mail fra en ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), som Kasper Ejsing Olesen modtog fire dage inden et byrådsmøde.

Men borgmesteren fortalte sine kollegaer under et byrådsmøde, at svaret "netop" var tikket ind før mødets start. Sagen kunne derfor ikke nå at komme på den officielle dagsorden.

Svaret fra ministeren handler om en sag, der tager sit udgangspunkt i en langstrakt politisk føljeton om en vejbod i lokalsamfundet. Skovløkke Frilandsgrønt har i flere år kæmpet for at få lov til at fordoble arealet på deres lille vejbod.

Først fik ægteparret bag Verena og Michael Junge afslag fra Kerteminde Kommune. En afgørelse, som senere blev stadfæstet af Planklagenævnet.

Politikerne ville gerne hjælpe ejerne af vejboden, men kunne ikke på grund af lovgivningen. Derfor havde Kerteminde Kommune skrevet til ministeren. Og tre dage før et byrådsmøde i december kom svaret så: ministeren ville ikke gå ind i den konkrete sag.

- Han har løjet, og han har løjet om sin løgn

Kristian Hald mistænkte Kasper Ejsing Olesens oprigtighed omkring mailen, og derfor søgte han aktindsigt. Og her viste det sig, at borgmesteren ikke talte sandt. Derfor kræver Kristian Hald, at borgmesteren træder af. En opfordring, han første gang kom med torsdag til Kjerteminde Avis, og som han gentager fredag.

- Han skriver i sin mail, at han netop havde modtaget skrivelsen 10 minutter inden byrådsmødet, og det er jo ikke sandt. Det konfronterer jeg ham med i en mail og beder ham om at redegøre for, fortæller Kristian Hald til TV 2 Fyn og opsummerer sin version af borgmesterens ageren i sagen:

- Han har løjet, og han har løjet om sin løgn. Min tillid til borgmesteren er væk.

I et svar til Kristian Hald fra Kasper Ejsing Olesen lyder svaret fra borgmesteren, at det var vigtigt for ham, at han fik fat i parret bag vejboden, inden han videresendte den omtalte mail.

Lægger sig fladt ned

Det lykkedes akkurat på vej til temamødet, fremgår det af det mailsvar, som borgmesteren har sendt til Kristian Hald, og som TV 2 Fyn er i besiddelse af.

Men til TV 2 Fyn fortæller Verena og Michael Junge, at de aldrig modtog et opkald fra borgmesteren. Ifølge dem har de heller ikke ubesvarede opkald fra Kasper Ejsing Olesen den dag.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Kasper Ejsing Olesen. Han har ikke haft mulighed for at stille op til interview fredag, men oplyser til Kjerteminde Avis, at han havde glemt, at han aldrig fik fat i Verena Junge.

Det fremgår af artiklen, at han “lægger sig fladt ned” og beklager, men samtidig understreger han, at han har forsøgt at ringe til Verena, men at hun ikke tog telefonen.

På kant med hinanden tidligere

Det er ikke første gang, at Kristian Hald og Kasper Ejsing Olesen er kommet på kant af hinanden.

I februar sidste år var det Kristian Hald, der var under beskydning fra sine egne partifælder og var tæt på at blive ekskluderet af den socialdemokratiske byrådsgruppe.

En udlægning, som borgmester Kasper Ejsing Olesen dog var uenig i. Årsagen lød dengang på samarbejdsvanskeligheder i den socialdemokratiske gruppe.

For 4 timer siden
Tophistorie
Localeyes / Frants Johannsen / Arkiv

Mor til afdød kvinde: - Jeg får ikke min datter tilbage af en hårdere straf

LYT
Del
Link
kopieret!

Retssagen mod en 19-årig mand er fredag afsluttet.


Han blev dømt for uagtsomt manddrab, efter at han som chauffør i sommer forulykkede i sin bil med tre venner ombord på Nordfyn.


En af passagererne var en ung kvinde, som få dage efter ulykken afgik ved døden på grund af sine kvæstelser. Moren til den afdøde kalder dommen som forventet.


- Det er, som vi forventede, vil jeg sige. En hårdere straf får jeg ikke min datter tilbage af, siger Helene Linde Schiøler, der er mor til den afdøde kvinde, som var med i bilen tilbage i juni sidste år.

- Jeg tror - og håber - at mange har lært noget af den her ulykke, tilføjer hun.

Overskred ikke hastighedsgrænse

Anklager Vimalendiran Kailasanathan gik efter bødestraf på 20 dagbøder á 500 kroner. Her henviste den 19-årige mands forsvarer Bo Møller Jensen til tiltaltes lave indkomst, og mente at bødestørrelsen skulle være 1.500 kroner.

Dommen endte på 4.000 kroner fordelt på otte dagbøder á 500 kroner.

At der er tale om en sag, hvor den 19-årige dømmes for uagtsomt manddrab med en bødestraf er ifølge Vimalendiran Kailasanathan efter bogen.

- I forbindelse med et uheld, som forårsager en andens død, og det er sket ved simpel uagtsomthed, som i dette tilfælde, så straffes det med bøde. Det skal være en grovere uagtsomhed, hvis der skal være tale om en fængselsstraf, siger han.

Forsvarer Bo Møller Jensen havde ingen kommentarer til dommen, som han overfor TV 2 Fyn siger, han tager til efterretning.

Bilinspektørens rapport slog fast, at den 19-årige kørte 76 kilometer i timen i et sving da ulykken indtræffer. Hastighedsgrænsen på stedet var 80 kilometer i timen. Det var en del af argumentet for, at der ikke var tale om grov uagtsomhed at fartgrænsen ikke var overskredet.

Joakim Blomsterberg

Kun i weekenden - byt dig til en bæredygtig garderobe i usædvanlig butik

LYT
Del
Link
kopieret!

Har du et overfyldt tøjskab fyldt med tøj, du er træt af?

Så har du nu mulighed for at forny garderoben - helt gratis og med god samvittighed.

Sådan lyder tilbuddet fra initiativtagerne bag Swopshop, en ny tøjbyttebiks i Odense.

Bag initiativet står Ungdomscenter Højstrup, som med fokus på bæredygtighed og kreativitet ønsker at inspirere flere til at forlænge tøjets livscyklus.

Swopshop finder sted i Odenses gågade fra den 17. til 19. januar.

Alexander Aagaard

Nogle af Europas største fodboldtalenter er i disse dage samlet i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

Henover weekenden er nogle af Europas dygtigste ungdomsfodboldspillere samlet lige her i Odense.

For andet år i træk afholder OB nemlig Christian Eriksen Cup, og en af de unge knægte, der er med, er Nicholas Anthony Demmer fra Sparta Prag, som OB skulle møde.

- Vi får meget ud af det, udover oplevelsen får vi afprøvet taktikker og kommer i form igen efter vinterpausen, siger han til TV 2 Fyn.

Det er andet år, OB afvikler turneringen. Sidste år gjorde OB rent bord og vandt både U17 og U19.

Flemming Ellegaard

Sådan kunne dødsulykke ved Flemløse Biogas være undgået

LYT
Del
Link
kopieret!

Der havde ikke været en dødsulykke ved Flemløse Biogas, hvis svejsearbejdet var blevet gjort ordentligt.

Sådan lyder det fra ingeniør og ekspert Henrik Bang, der har læst rapporten om Flemløse Biogas.

- Man kan se på billederne, at der ikke er tale om god svejsekvalitet, fortæller han til TV 2 Fyn.

Og spørger man ham, om det er svejsningen skyld, at betonformen kollapsede, så er svaret klart.

- Det er svejsningens skyld. Der er bindingsfejl, og derfor har svejsningen ikke den styrke, den skal have, uddyber Henrik Bang.

Han forklarer også, at konsekvensen ved bindingsfejl er, at hvis den bliver belastet, så går den i stykker, som det også var tilfældet ved Flemløse Biogas.

Malte Noes

Kemiske stoffer i fjord vækker bekymring: - Blandt de værste i Danmark

LYT
Del
Link
kopieret!

Kemiske stoffer flyder rundt i Nyborg Fjord, og det bekymrer forperson for Alternativet Nyborg, Bjarne Christiansen.

Partiet beder derfor miljøminister, Magnus Heunicke (S), om at forholde sig til potentielle kemiske udledninger i Nyborg Havn og Fjord.

De er samtidig bekymrede for udvidelsen af havnen, hvis det kommer til at betyde, at forholdene bliver endnu værre.

I går kl. 15:54
Fyn
Thomas Greve

Alt for meget symbolsk klimapolitik - Lilleholt jubler over ny lov

LYT
Del
Link
kopieret!

Din varmeregning bliver nok ikke billigere. Men måske kan du skrue op for radiatoren med lidt bedre samvittighed.


Det er i hvert fald meldingen fra Lars Christian Lilleholt (V), efter et folketingsflertal har besluttet at afskaffe prisloft på overskudsvarme.


- Ved at fjerne prisloftet på overskudsvarme åbnes nye muligheder for at udnytte energi, der ellers ville sive ud i den bare luft.

- Derfor glæder det mig, at Fjernvarme Fyn klart melder ud, at de er i arbejdstøjet og klar til nye projekter, der kan føre til en grønnere fjernvarme, siger Lars Christian Lilleholt.

Prisloft i vejen for grøn omstilling

Prisloftet har frem til i dag i mange tilfælde hindret fjernvarmeselskaberne i at udnytte overskudsvarme. I dag udgør overskudsvarmen kun fire procent af Danmarks fjernvarmeproduktion.

Men nu har fjernvarmeproducenterne altså fået frihed til at indgå aftaler med flere producenter af overskudsvarme.

- Det er reel grøn omstilling og ikke symbolpolitik, som der er alt for meget af i klimadebatten – også i Odense.

Ud over regeringspartierne står Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre bag loven, som altså forventes vedtaget inden sommer.

I går kl. 14:55
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Skibsværft i knibe - servicerer både søværnet og russisk skyggeflåde

LYT
Del
Link
kopieret!

Søværnets skibe bliver serviceret side om side med skibe fra den russiske skyggeflåde på det fynske skibsværft Fayard, men det skal nu undersøges, om den praksis kan fortsætte.


Det skriver Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i et svar til Ritzau om det familieejede skibsværft, som på havnen i Odense har serviceret gasskibe, der understøtter den russiske krigsøkonomi.


- Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er bekendt med den beskrevne potentielle problemstilling og er i færd med at afklare de faktuelle forhold heri.

- I forlængelse heraf vil FMI tage stilling til, om disse forhold er forenelige med status som leverandør, skriver styrelsen.

Servicere russisk skyggeflåde

Værftet Fayard servicerer skibe fra den russiske skyggeflåde, som er skibe, der fragter russisk naturgas og kan undgå sanktioner ved ikke at sejle under russisk flag.

EU har sanktioneret 79 skibe som værende del af den russiske skyggeflåde. USA har sanktioneret 183 skibe. Men antallet kan være langt højere.

Fayard er blandt de 12 danske skibsværfter, der for et år siden indgik en "længerevarende aftale" med søværnet om at servicere den danske flåde.

- Disse aftaler omhandler almindeligt værftsarbejde og eftersyn på alle søværnets skibe, skriver styrelsen fredag.

Et godt marked

Flere medier har beskrevet problematikken. Jyllands-Posten beskrev det i 2022, hvor det fra Fayard lød, at arbejdet på gasskibene er "et godt marked for os", som værftet er "rigtigt taknemmelig for".

Fayard servicerer ikke sanktionsramte skibe og følger de gældende regler, lød det tirsdag.

- Vi holder os løbende opdateret herom, lød det fra den danske virksomhed, som er den største i Norden af sin art.

Selv om skibene slører deres tilhørsforhold, er det muligt at lægge to og to sammen.

Det siger dansk-ukrainske Yevgeniy Golovchenko, adjunkt ved Københavns Universitet, der det seneste år har forsket i skyggeflåden.

- Det kan være svært at sige entydigt. Men meget ofte kan man godt regne ud, hvilke skibe der er særlig mistænkelige, når de sejler med for eksempel enten russisk råolie eller naturgas, siger han.

Udover at pengene går til Ruslands krig mod Ukraine, pointerer han, at de udgør en miljømæssig risiko, fordi skibene ofte er gamle, fejlramte eller dårligt forsikrede, hvorfor de danske skatteydere kan komme til at betale, hvis skibene får problemer med olieslip.

Desuden er der mistanke om, at skibene bruges til at sabotere og spionere. Rusland har en tradition med at bruge civilflåden til spionage helt tilbage fra Den Kolde Krig, siger adjunkten.

Vil udvide sanktioner

Tidligere på ugen blev emnet igen aktuelt, da den store internationale avis Financial Times skrev om flere skibsværfter i Europa, herunder Fayard.

Natolandene omkring Østersøen - herunder Danmark - udtrykte tirsdag i en erklæring, at man nu vil sætte hårdere ind over for Ruslands skyggeflåde.

I den forbindelse lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at det "klart" var noget, myndighederne skulle se på.

- Først og fremmest kan jeg simpelthen ikke forstå, hvis det er rigtigt. Altså, jeg kan ikke begribe, hvis der er et dansk værft, der bidrager til Ruslands krig inde i Europa, og det skal de simpelthen få stoppet, sagde hun.

Hun udbad sig tid til at se på sagen, som regeringen ellers tidligere er blevet bedt om at forholde sig til.

Efter statsministerens engagement i sagen er der dog sket noget. I et svar til Ekstra Bladet i september 2024 lød det fra FMI, at værftet ikke havde "forbrudt sig mod dansk lov og danske regler".

I går kl. 14:31
Fyn

450 ton beton faldt ned - men skrækkelig dødsulykke kunne være undgået

LYT
Del
Link
kopieret!

Dårlige svejsninger fik 450 ton beton til at kollapse på toppen af biogassiloen i Flemløse på Fyn.


Det fastslår Arbejdstilsynet, og det er forklaring, der nu understøttes af en af landets mest vidende svejseeksperter, nemlig Henrik Bang, der er ansat som svejseingeniør hos Force Technologiy.


Han har læst hele rapporten fra Arbejdstilsynet og mener, at ulykken helt kunne være undgået, hvis svejsningerne havde været udført korrekt.


Dårlig kvalitet

Ifølge Arbejdstilsynets observationer, der illustreres af tegninger i påbuddet til det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co var flere svejsninger mørke og anløbet og havde givet sig i den stålkonstruktion, der skulle bære støbeformen.

Desuden havde svejsesøm sluppet i selve samlingen, hedder det.

På den baggrund siger Henrik Bang, at de pågældende kantsøm i svejsningen ikke har været lavet i en ordentligt kvalitet

- Der er intet i vejen for at svejse kantsøm som følger svejsereglerne i Eurocode og EN 1090, som er fælleseuropæisk standard, men det skal gøres ordentligt. Skal standarden været helt i top kan man lave fuldt gennemsvejsede svejsesøm – særligt når der er tale om konstruktioner i høj risikoklasse. Her kan man kontrollere kvaliteten inde i svejsningen med eksempelvis ultralyd. Til gengæld er svejsningen formentlig 20-40 procent dyrere, siger Henrik Bang.

Svejsninger skal kvalitetssikres

Han mener dog, at pengene er givet godt ud, hvis det handler om, at ansatte ikke skal komme til skade ved deres arbejde.

- Derfor er det vigtigt, at svejsningerne kvalitetssikres, siger Henrik Bang.

Da jernkonstruktionerne er malede, går han ud fra, at de ikke er svejsede på stedet. Ifølge påbuddet til Formtec Spezialschalungs GmbH & Co tyder alt på, at Henrik Bang har ret.

Overfor Arbejdstilsynet har Formtec nemlig oplyst, at ”virksomheden ikke selv producerer de enkelte dele til støbeformskonstruktionen, men efter støbningen hjemtager den konkrete støbeformskonstruktion, når arbejdet er færdigt, hvorefter de enkelte dele bliver renset, tjekket for fejl mv., hvorefter de bliver genbrugt i en ny konstruktion.”

Tre døde og fire kom til skade ved ulykken i Flemløse.

Arbejdstilsynet overvejer fortsat om et eller flere firmaer skal politianmeldes.

I går kl. 14:14
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Axelsens gambling gav ham en skidt start i Indien

LYT
Del
Link
kopieret!

Med 9-2 i indbyrdes opgør var Viktor Axelsen favorit mod Loh Kean Yew i fredagens kvartfinale ved India Open, men den lynhurtige singaporeaner er altid en farlig modstander.


Selv om Viktor Axelsen undervejs bøvlede både med at finde sit spil og problemer med ryggen, så endte det med en dansk triumf med 21-19, 13-21, 21-8 mod verdensmesteren fra 2021.


Dermed er den dobbelte olympiske mester klar til lørdagens semifinale i Super 750-turneringen - samme niveau som Denmark Open - hvor enten Jonatan Christie fra Indonesien eller Lin Chun-Yi fra Taiwan venter.


Satsede alt for meget

Hvor Axelsen i sin kamp torsdag kom flyvende fra start og rykkede fra på scoretavlen, var det stik modsat i fredagens kvartfinale.

Axelsen spillede alt for satset, og den lynhurtige Loh udnyttede det til med stærkt kontraspil at spille sig i front med 9-2.

Herefter fandt den danske olympiske mester mere ro i sit spil, og han begyndte at flytte modstanderen mere rundt. Det gav straks pote.

Han ventede, til den rigtige chance kom, før han gik efter pointet, og stille og roligt blev singaporeanerens store forspring spist.

Ved 16-16 var der atter kontakt, og Axelsen stormede videre til 19-16. Men der var grund til dansk bekymring. Axelsen så ud til at døje med lidt rygproblemer.

På trods af at Loh kom på 19-19, fik Axelsen bjærget sættet med 21-19.

Mærkeligt sæt

I andet sæt fulgtes de to spillere pænt ad frem til 6-6. Så virkede det til, at danskeren glemte alt om, hvad der havde virket i kampen hidtil.

Han gik med på at duellere i netspillet, og på få minutter var de nået frem til opholdet i sættet med singaporeaneren foran 11-6.

Det blev et mærkeligt sæt, som derfra foregik i lavt tempo. Axelsen forsøgte ikke for alvor at lave endnu et comeback, og Loh forsøgte at komme så roligt som muligt til sætsejren.

Den rolige vej til sætsejren så imidlertid ud til at have lullet Loh i søvn. Han kom aldrig nogensinde i gang i tredje sæt, hvor der stod Axelsen på det hele.

Inden singaporeaneren havde set sig om, byttede de side med dansk føring på 11-4. Axelsen var komfortabel og rolig, og når han er det, er der ingen andre spillere i verden, som kan hamle op med ham.

Han fortsatte videre til 15-4-føring, hvorfra han stille og roligt kørte sejren i hus.

I går kl. 13:01
Fyn

19-årig dømt for uagtsomt manddrab - sådan forløb retssagen

TV 2 Fyns journalist Joachim Næshave var til stede i Retten i Odense, da en 19-årig blev dømt fredag formiddag. Hør journalistens opsummering i videoen.

TV 2 Fyns journalist Joachim Næshave var til stede i Retten i Odense, da en 19-årig blev dømt fredag formiddag. Hør journalistens opsummering i videoen.

Alexander Aagaard

Fynsk fængsel får flere fanger - det er en supertanker, der skal drejes

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kniber med pladsen i de danske fængsler.

Derfor udvider man flere steder, blandt andet i Ringe Fængsel.

Her går man fra 91 til 141 pladser, altså en udvidelse med 50 pladser.

Det er udvisningsdømte, der sidder i fængslet på Midtfyn.

Fængselsforbundet mener, at der mangler op mod 1.000 fængselsbetjente på landsplan. Og det kan også give udfordringer, når man udvider fængslerne.

Det mærker Niels Jensen også. Han er fællestillidsrepræsentant for fængselsbetjente i Syddanmark.

- Når der kommer flere indsatte og færre fængselsbetjente, så påvirker det selvfølgelig vores arbejde, fortæller han til TV 2 Fyn.

Niels Jensen beskriver videre situationen som en supertankertanker, der skal drejes.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her