11. jan. 2022 kl. 19:50
Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/arkiv

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

TrygFonden har givet 3,1 millioner kroner til mere tryghed på Fyn og øerne. Frivilligcenter og Selvhjælp Faaborg-Midtfyn har fået 1,2 millioner kroner til at hjælpe unge ud af ensomhed.


- Det er alt afgørende. Vi ville aldrig haft mulighed for at gøre det her, hvis ikke vi havde fået de her fondsmidler.

Sådan siger Anne Sandgaard. Hun er leder af Frivilligcenter og Selvhjælp Faaborg-Midtfyn, og her forventer man at hjælpe 67 unge til at komme ud af ensomhed og alenehed.

Læs også: 90-årige Bent har cyklet i 70 år:
  • Pas din træning og bliv ved
Gå tilbage Del
9. jan. 2022 kl. 21:29

90-årige Bent har cyklet i 70 år:
  • Pas din træning og bliv ved

Mikkel Skov Svendsen

90-årige Bent Storm har cyklet i 70 år, og han er ikke færdig endnu. Men han lever også livet, siger han, og så får han en snaps til frokost hver eneste dag.


Bent Storm er ikke som de fleste andre.

Selvom fødselsattesten siger 90 år, så er der fart på Bent Storm, når han sætter sig op på sin cykel og drøner rundt på Odense Cykelbane.

Men det er også et godt stykke tid siden, at han første gang trådte i pedalerne. Dengang stod der 1951 på kalenderen, og Bent Storm kan derfor fejre 70-års jubilæum i Cykling Odense. Og selvom det lyder imponerende, så er forklaringen simpel, hvis man spørger hovedpersonen selv.

- Den ene dag er gået efter den anden, og jeg har klaret mig godt hele vejen igennem, og klarer det nogenlunde endnu. Jeg er i hvert fald tilfreds og har haft et godt liv med det, siger Bent Storm.

At han har haft et godt liv med sporten, er nok også grunden til, at Bent Storm stadig er at finde i klublokalerne hos Cykling Odense tre gange om ugen.

Det seneste halve år har han dog været ramt af lidt sygdom, som har betydet, at han måtte holde en pause fra cykeltræningen, men Bent Storm er sikker på, at han kommer tilbage til cykelbanen.

Æresmedlem med bitter og øl

Det er de glade for i Cykling Odense, der i anledningen af de to runde jubilæer har valgt at gøre Bent Storm til æresmedlem.

- Det er jo et dejligt forbillede at have i klubben. Jeg ved godt, at alle de unge ryttere slet ikke har tid til at kigge i den retning lige nu, men det kommer, når man bliver lidt ældre, og så kan man se, at man altså kan blive ved med at dyrke sin sport til langt, langt oppe i alderen, siger formand for Cykling Odense, Claus Rasmussen.

“Bent er jo bare sådan en, der kommer og er i godt humør”

— Claus Rasmussen, Formand i Cykling Odense

Claus Rasmussen fortæller, at han for næsten 20 år siden var ude at cykle med Bent Storm. Her var de på vej op ad en bakke, da den dengang 70-årige Bent Storm måtte erkende, at det var ved at være lidt hårdt at være gammel. Hertil måtte den 40-årige Claus Rasmussen svare, at det altså også var hårdt at følge med de gamle.

Mikkel Skov Svendsen
90-årige Bent Storm er omgivet af venner, når han drikker øl og fortæller anekdoter i cykelklubbens lokaler.

Udover titlen som æresmedlem blev Bent Storm også fejret af de andre seniormedlemmer i cykelklubbens memorabilia-fyldte lokaler. Her sad de aldrende mænd samlet om et bord, og der blev drukket bitter og Odense Classic, mens æresmedlemmet fik overrakt en cykeltrøje i klubbens rød-hvide farver.

En af de fremmødte er tidligere massør på herrelandsholdet i fodbold Allan Poulsen. Han er gode venner med Bent Storm, som hjalp ham i gang i klubben, dengang Allan Poulsen selv kørte cykelløb som ung.

- Han har jo altid været her i klubben. Han har været en god hjælper, han har været speaker, han har været sportschef, og så har han altid haft det gode humør med, fortæller Allan Poulsen.

Den betragtning er formanden i Cykling Odense helt enig i.

- Bent er jo bare sådan en, der kommer og er i godt humør, og det er jo med til at gøre, at vi har en god gruppe af de ældre personer, som kommer og hjælper klubben, siger Claus Rasmussen.

Snaps til frokosten og et godt råd

Men hvordan sørger man så for at man stadig er frisk til at sætte sig i sadlen efter 90 ture rundt om solen?

Spørger man hovedpersonen selv, er opskriften ikke så kompliceret.

- Der er nok ikke nogen hemmelighed andet end, at jeg har passet min sport, og i de seneste mange år tre gange om ugen, og så har det bare kørt derudaf. Og så har jeg passet min søvn, siger Bent Storm.

Han tilføjer dog:

- Men jeg lever livet, det er slet ikke det. Jeg får en snaps til min frokost hver dag, siger han grinende.

Mikkel Skov Svendsen
Selvom det ikke går helt så hurtigt som i gamle dage, så er der stadig fart på Bent Storm, når han kører omgange på Odense Cykelbane.

I samme omgang kommer han også med et godt råd til de unge cykelryttere, der drømmer om stadig at kunne sætte sig på cyklen som 90-årig.

- Pas din træning og bliv ved, så kommer det af sig selv i den sidste ende, lyder det fra Bent Storm.

Det nyudnævnte æresmedlem regner da heller ikke med, at han forsvinder fra Cykling Odense lige foreløbig, og skulle benene svigte, så har han altid en plads på tribunen. 

Frivilligcenter og Selvhjælp Faaborg-Midtfyn har fået tildelt 1,2 millioner kroner fra TrygFondens regionale råd i Syddanmark.

Pengene falder altså på et tørt, som også var beskrevet i ansøgningen, som bar overskriften "En tryg vej ind i fællesskabet".

- De unge har i perioden med corona blandt andet oplevet meget alenehed/ensomhed, og det vil vi rigtig gerne hjælpe dem med at komme ud af ved at bygge broer til foreningslivet i Faaborg-Midtfyn Kommune, siger Anne Sandgaard.

Økonomien er en bremse

TrygFondens donation giver mulighed for over to år blandt andet at dedikere en medarbejder til opgaven og hjælpe de unge med at få betalt kontingent i en forening, hvis ikke de selv har en økonomi til det.

- Det er noget, der nogle gange kan bremse en ung i at komme ud i et foreningsliv. Det kan være en fodboldklub, men det kan også være noget socialt, der gør, at de ikke har økonomien til det, forklarer Anne Sandgaard.

Fakta: Ensomhed/alenehed

"Ensomhed" dækker både over nogle ydre tilstande og nogle indre følelser. 

"Alenehed" er "den gode ensomhed" og defineres som den eftertragtede alenehed, man selv vælger, og som opleves som meningsfuld og berigende.


Kilde: Artikel hos Dansk Psykolog Forening

Projektet med at hjælpe unge ud af ensomhed/alenehed kan kun lade sig gøre ved hjælp af donationen. Der er ikke økonomi til projektet i de normale budgetter, som dækker den daglige drift, uddyber Anne Sandgaard.

Svært at tage kontakt

Og donationen er et tiltrængt tilskud for at hjælpe de unge, fortæller projektleder Christina Bülow.

- Vi har haft nogle unge-grupper i frivilligcenteret, hvor vi har oplevet, at de unge har meget brug for individuel sparring. Derfor opstod idéen om, at kunne vi gøre noget mere, hvor vi kunne hjælpe dem ud i foreningslivet.

- Mange af de unge, vi møder, synes, at det er svært at tage kontakt til en forening, tage kontakt til nogen, de ikke kender eller møde op første gang. Der er mange barrierer i den her proces, og derfor vil vi i projektet kunne uddanne nogle frivillige, der simpelthen tager folk i hånden og hjælper dem ind i foreningerne, forklarer Christina Bülow.

Samtidig skal der arbejdes med foreningerne, og hjælpe dem med at tænke anderledes og nyt, så de bedre kan tage imod unge, der står uden for fællesskabet.

- Der sidder rigtig mange unge, som har har det svært. Især efter coronanedlukningen er deres problemer blevet forværret.

- De unge bliver væk fra de almindelige foreninger, så derfor er der et stort behov for at få trukket dem med ind i fællesskaberne igen, så vi på lang sigt sørger for, at de unge ikke bliver for isoleret og ensomme, siger Christina Bülow og tilføjer, at hun også håber, at projektet kan udmønte sig i en metode, som også er bæredygtig efterfølgende.

Christina Bülow vurderer, at der sidder flere end de 67 unge, som man håber at kunne hjælpe.

Projektet "En tryg vej ind i fællesskabet" skal løbe et par år og er målrettet de 18- til 30-årige.

Fakta om frivillighedscenteret

Frivilligcenter og Selvhjælp Faaborg-Midtfyn er en selvstændig forening, som er en del af den landsdækkende forening Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (Frise). Frise består af 82 lokale frivilligcentre og selvhjælpsorganisationer.

Frivilligcenter og Selvhjælp Faaborg-Midtfyn får et årligt tilskud fra kommunen og et årligt tilskud fra staten.

Læs også: Priserne stiger og stiger: Her bliver det billigere at tænde for radiatoren
Gå tilbage Del
8. jan. 2022 kl. 19:33

Priserne stiger og stiger: Her bliver det billigere at tænde for radiatoren

Janne Nyenstad

Priserne på strøm og varme er høje som aldrig før, men i én fynsk kommune kan fjernvarmekunder se frem til en prisnedsættelse på hele 12 procent i 2022.


Det er dyrt at holde varmen, og i år bliver det formentlig endnu dyrere.

De seneste mange måneder er prisen på strøm og varme kun gået opad, og alt tyder på, at stigningen fortsætter i 2022.

Men for indbyggerne i en af de ti fynske kommuner er der godt nyt. Hos Assens Fjernvarme har 2021 nemlig budt på et rekordstort overskud, og det betyder, at kunderne med ro i maven kan tænde for radiatorerne, når januarvejret byder på kolde temperaturer.

Dyr strøm giver billig varme

Ifølge formand for Assens Fjernvarme, Søren Edlefsen, er forklaringen på prisnedsættelse ganske simpel.

- Det er ret enkelt. Det er fordi, at elpriserne er steget meget i 2021, og vi forventer ikke, at de falder i 2022 og 2023.

- Når strømprisen stiger meget, så får vi mere for vores strøm, forklarer Søren Edlefsen.

Udover at sørge for varme til indbyggerne i Assens Kommune, så producerer Assens Fjernvarme nemlig også strøm. 

I sommeren 2021 stod et nyt anlæg med 50.000 kvadratmeter solceller klar, og sammen med deres kraftvarmeanlæg, der laver grøn strøm til 8-9.000 private husstande og en vindmølle, så er det lykkes at sikre et overskud på mere end 10 millioner kroner udelukkende fra strømpriserne.

Det er det overskud, som Assens Fjernvarme nu bruger til sænke prisen på fjernvarme.

- Det er selvfølgelig trist, for de private husstande, der betaler mere for strøm, men set med fjernvarmens øjne, er det jo en fordel. Derfor kan vi sætte prisen ned, fortæller formanden.

Tilbage i oktober meldte Assens Fjernvarme ud til deres kunder, at fjernvarmeprisen ville falde med 10 procent i 2022. Det rekordstore overskud har dog vist sig at være endnu bedre end forventet, og derfor nedsætter de nu prisen på fjernvarme med hele 12 procent.

Og ifølge Søren Edlefsen er det ikke noget, der har givet anledning til klager fra kunderne.

Forudser at det fortsætter

De høje priser på elektricitet skyldes flere faktorer. Danmark modtager meget strøm gennem kabler fra Sverige og Norge, som producerer elektricitet via vandkraftværker, men en tør og vindstille sommer, har gjort produktionen mindre og fået priserne til at stige.

Hos Assens Fjernvarme regner de da heller ikke med, at strømpriserne falder drastisk lige foreløbigt.

- I vores prognoser, så vil elpriserne ikke falde til det niveau, det var i foråret 21. Det kan godt være, at de bliver noget lavere, men det betyder ikke, at vores varmepriser vil stige, siger formand Søren Edlefsen

Om det betyder en yderligere prisnedsættelse i 2022 vil han ikke sige, men han tilføjer dog:

- Det er svært at bevare pessimismen som fjernvarmemand i Assens i øjeblikket. 

Fakta: Se hvem der får del i millionerne

TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark har doneret i alt 3.158.941 kroner til indsatser på Fyn og øerne.


808.941 kroner skal styrke sundheden på Fyn og øerne

TrygFonden arbejder for, at flere skal leve et længere liv præget af så få fysiske og psykiske gener som muligt. Følgende ansøgere har fået tildelt midler til projekter, som har til formål at øge sundheden for udvalgte grupper på Fyn og øerne:


  • LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade i Region Syddanmark, "Et liv efter spiseforstyrrelse", 330.600 kr.
  • Egebo Plejehjem i Ejby, "Øge beboernes trivsel", 75.325 kr.
  • Ungeenheden i Assens Kommune, "Fit to fight!", 62.448 kr.
  • Autismetilbuddet Tornhuset i Tommerup, "Side-by-side cykel og trampolin", 55.000 kr.
  • Botilbuddet Sprogøvej i Odense, "Ny side-by-side cykel", 40.000 kr.
  • Endvidere har følgende fået midler til førstehjælpskurser eller -udstyr:
  • Faaborg Sejlklub, 26.250 kr.
  • Ældreidrættens Hus i Odense, 24.300 kr.
  • Sind-værestedet Stoppestedet i Odense, 24.000 kr.
  • Fyns Døveforening i Odense, 23.869 kr.
  • Føns og Omegns Lokaludvalg i Nørre Aaby, 18.987 kr.
  • Lokalrådet Forum Ferritslev-Rolfsted, 16.800 kr.
  • Lillebælt Sport og Kultur – Strib Svømmehal i Middelfart, 14.987 kr.
  • Frømandsklubben Neptun i Odense, 8.125 kr.
  • Kajakklubben Strømmen i Middlefart, 8.000 kr.
  • Avernakø Købmandshandel, 7.500 kr.
  • Bentzon Carpet i Middelfart, 7.500 kr.
  • Bogense Havn og Marina, 7.500 kr.
  • Gudmehallerne, 7.500 kr.
  • Idrætscenter Midtfyn i Ringe, 7.500 kr.
  • Kirkeby Menighedsråd i Stenstrup, 7.500 kr.
  • Kerteminde Jollehavn, 7.500 kr.
  • Midtfyns Gymnasium i Ringe, 7.500 kr.
  • Skårup IF, 7.500 kr.
  • Søndersø Hallerne, 7.500 kr.
  • Marstal Kajakklub, 5.250 kr.


2.063.080 kr. til bedre trivsel på Fyn og øerne

Centralt for TrygFonden er også, at flere får mulighed for at realisere deres potentialer, og at alle får en plads i et positivt fællesskab. Følgende ansøgere har fået midler til nye projekter, der skal skabe bedre trivsel blandt udvalgte grupper på Fyn og øerne:


  • Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn, "En tryg vej ind i fællesskabet", 1.200.000 kr.
  • Odense Basketball Klub, "Indkøb af nye basketkørestole", 300.288 kr.
  • Ungdomscenter Camp U, UngOdense, "Følges ind i fællesskabet", 176.000 kr.
  • FBU-Syd – FBU ForældreLANDSforening Region Syddanmark, "Sommerkoloni", 93.008 kr.
  • TUBA Odense, "Terapigruppe Odense 2021-2022", 78.984 kr.
  • Odense Værkstederne, "Sanseintegration", 57.500 kr.
  • Red Barnet Faaborg-Midtfyn, "Familielejr", 49.500 kr.
  • Smilets Lejr på Vesterdal Efterskole i Nr. Åby – arrangeret af Ungdommens Røde Kors, "Tur i Tivoli for udsatte børn", 47.800 kr.
  • Regnbuelejren på Humble Musikefterskole – arrangeret af Ungdommens Røde Kors, "Regnbuelejren", 30.000 kr.
  • Dalum IF i Odense, "Trivsel i Dalum pigeafdeling", 20.000 kr.
  • Red Barnets Familieoplevelsesklub i Svendborg, "Naturklub", 10.000 kr.


286.920 kr. til øget sikkerhed på Fyn og øerne

TrygFonden ønsker derudover at forebygge ulykker tæt på danskernes hverdag. Det gælder ulykker på, i og ved vand, i trafikken og i forhold til brand. For at øge sikkerheden, hvor mennesker og vand mødes, har følgende ansøgere modtaget støtte til redningsveste, svømmeveste og andet sikkerhedsudstyr:


  • Ærø Søredningsforening i Marstal, 86.000 kr.
  • Strib Ro- og Kajakklub, 30.240 kr.
  • Rudkøbing Sejlklub, 23.480 kr.
  • KFUM-spejderne Fionia Distrikt i Faaborg, 17.500 kr.
  • Svendborg Efterskole, 17.500 kr.
  • Nyborg Gymnasium, 14.750 kr.
  • Stand Up Paddle Odense, 12.000 kr.
  • Skibslauget Mjølner i Rudkøbing, 11.020 kr.
  • Kajakklubben Strømmen i Middelfart, 10.080 kr.
  • Børge Hinsch Fondens Naturskole i Svendborg, 6.500 kr.
  • Følgende ansøgere har modtaget støtte til indkøb af cykelhjelme og autostole:
  • Kroggårdsskolen i Odense, 26.000 kr.
  • Vestre Skole i Odense, 9.750 kr.
  • Henriette Hørlücks Skole i Odense, 8.125 kr.
  • Børnehuset Munke Mose i Odense, 4.875 kr.
  • Endelig har Sind-værestedet Stoppestedet i Odense modtaget 9.100 kr. til et brandkursus.


Næste frist for ansøgning om midler hos TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark er den 1. marts 2022, hvor rådet vil fordele midlerne efter TrygFondens nye strategi. Læs mere om strategien, og hvordan du skriver en god ansøgning, her: Skriv en god ansøgning


Kilde: TrygFonden

Læs også: Tirsdagens coronatal: Se smittetrykket der, hvor du bor
Gå tilbage Del
11. jan. 2022 kl. 16:56
Fyn

Tirsdagens coronatal: Se smittetrykket der, hvor du bor

Peter Bergman

Her kan du se, hvor stort smittetrykket er i dit lokalområde. Tallene er baseret på tirsdagens officielle tal på sogneniveau fra Statens Serum Institut.


I forhold til det samlede antal smittede over de seneste syv dage holder det samlede smittetal i de ti fynske kommuner sig tirsdag nogenlunde stabilt i forhold til mandag.

Ifølge tirsdagens officielle smittetal fra Statens Serum Institut er der sket et fald på 61 smittede set hen over de seneste syv dage. 

Mandag var der registreret 10.074 smittede. Tirsdag er der registreret 10.013 med covid-19.

I Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune er der mellem mandag og tirsdag sket et fald på henholdsvis 32 og 58 smittede. Den største stigning er sket i Middelfart Kommune. Her er der fundet yderligere 23 smittede.

1.459 smittet igen

På landsplan er der det seneste døgn registreret yderligere 22.396 coronatilfælde, hvilket er det højeste antal siden 5. januar, hvor smittetallet blev opgjort til 25.995.

Af de 22.396 coronatilfælde er 1.459 reinfektioner - altså folk, der tidligere har været smittet med covid-19.

Fakta om smittetal i kommuner og sogne

Fra den 15. november 2021 gælder anbefalinger om, at kommuner indfører særlige smitteforebyggende tiltag, hvis følgende to kriterier er opfyldt:

  • der er 400 eller flere smittede pr. 100.000 borgere i kommunen
  • der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage


For sogne gælder anbefalinger, hvis alle følgende tre kriterier er opfyldt:

  • Der er mere end 800 smittede pr. 100.000 borgere
  • Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage
  • Positivprocenten er på 3 procent eller mere


Anbefalingerne ophører, når kommunen/sognet i syv dage i træk ikke på samme dag har været over de førnævnte kriteriers grænseværdier.


Som noget nyt indeholder smitteovervågningen fra og med den 6. september 2021 også oplysninger om den samlede vaccinetilslutning på sogne- og kommuneniveau. Informationen kan bruges som styringsredskab for kommunerne, da det forventes, at lokale udbrud primært vil opstå i områder eller på lokaliteter med lav vaccinationsgrad.


Kilde: Statens Serum Institut

Incidenstal - kommune 11/01 10/01 Forskel
Odense 2398 2397 0,0
Nordfyns 1502 1518 -1,1
Svendborg 1914 1968 -2,7
Kerteminde 1711 1740 -1,7
Langeland 1373 1422 -3,4
Nyborg 1983 1949 1,7
Assens 1842 1851 -0,5
Middelfart 1550 1492 3,9
Faaborg-Midtfyn 1548 1660 -6,7
Ærø 1661 1744 -4,8
Antal smittede - kommune Smittede i dag på syv dage Smittede i går på syv dage Forskel
Odense 4933 4931 2
Nordfyns 466 451 15
Svendborg 1130 1162 -32
Kerteminde 411 418 -7
Langeland 169 175 -6
Nyborg 636 625 11
Assens 754 758 -4
Middelfart 613 590 23
Faaborg-Midtfyn 801 859 -58
Ærø 100 105 -5
Total 10013 10074 -61
Kommune 11/01 10/01 Nye færdigvaccinerede Procent Antal borgere
Odense 165751 165445 306 80,5% 206026
Nordfyns 23962 23926 36 80,5% 29748
Svendborg 48992 48868 124 82,8% 59168
Kerteminde 19799 19771 28 82,4% 24033
Langeland 10300 10280 20 83,9% 12283
Nyborg 26525 26481 44 82,6% 32126
Assens 33695 33619 76 82,3% 40949
Middelfart 32851 32817 34 82,9% 39619
Faaborg-Midtfyn 42574 42465 109 82,2% 51819
Ærø 5116 5108 8 84,9% 6028
Hele Fyn 409565 408780 785 81,6% 501799
For 1 time siden
Tophistorie
Kim Bech

En patruljebil fra Fyns Politi er kørt sammen med letbanen. Det bekræfter vagtchef Christoffer Jacobsen over for TV 2 Fyn.

- Der er sket et sammenstød. Jeg kan ikke sige, hvordan det er sket. Der er sendt kolleger fra en anden afdeling ud for at undersøge det, fortæller han.

Der er ikke sket personskade, dog har politibilen fået mindre skader.

Letbanen kører ikke mellem Odense Banegård og Odense Idrætspark på grund af uheldet.

Der indsættes ikke erstatningsbusser, da letbanen forventes at køre igen inden for en time. Odense Letbane skriver, at der vil være forsinkelser i flere timer herefter.

For 1 time siden
Tophistorie
Anton Kranf

Journalist Peter Vesterlund arbejdede sammen med Amira Smajic til dokumentaren Den sorte svane. Onsdag er han til stede i retten, hvor hun forventes at blive dømt for bedrageri.

Hun er tiltalt for ti sager i perioden 2016-2021.

- Det er ting, der er foregået, før jeg har kendt Amira Smajic og samarbejdet med hende. Det, der skal ske i dag, er muligvis, at Amira Smajic bliver indhentet af sin fortid, hvis hun bliver kendt skyldig. Det er forventningen, at hun vil blive det, eftersom hun allerede har erkendt i hvert fald tre ud af de ti forhold, hun er anklaget i, siger Peter Vesterlund til TV 2 Fyn.

For 2 timer siden
Tophistorie

Retssagen mod Amira Smajic fortsætter.

Det forventes, at der både bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom onsdag eftermiddag. I så fald vil retssagen have varet i alt to dage, hvor der er afhørt vidner og taget stilling til i alt ti tiltaleforhold.

Amira Smajic er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.

TV 2 Fyn liveblogger fra retssagen.

Læs også: Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic
Gå tilbage Del
15. jan. 2025 kl. 9:17
Fyn

Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic

Alex Syrik

Onsdag var TV 2's muldvarp fra tv-dokumentaren ’Den sorte svane’, Amira Smajic, på anklagebænken i Retten i Odense. Sagen kan sende hende flere år i fængsel.


Amira Smajic er tiltalt for ti forskellige lovovertrædelser fra 2016 til 2021, blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.


TV 2 Fyn var til stede og livedækkede retsmødet. Du kan nu læse alt der skete i kronologisk rækkefølge.


Amira Smajic i retten

Følg opdateringerne herunder

Derfor nævner vi navn

TV 2 Fyn bringer normalt ikke navn på en tiltalt, før en dom er afsagt, og dommen mindst lyder på mindst to års ubetinget fængsel.

Når TV 2 Fyn gør en undtagelse i denne sag, så skyldes det flere forhold. Amira Smajic har været en af landets mest omtalte personer og selv offentligt i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' erkendt at have medvirket til at begå økonomisk kriminalitet.

Desuden har hun tidligere har erkendt sig skyldig i flere af forholdene i forbindelse med den verserende sag.

Amira Smajic i retten - dag 2

Følg opdateringerne herunder

For 14 minutter siden

Naboerne til en 52-årig kvinde på Sandkæret i Odense S havde fået nok af hendes høje musik og vidtåbne døre. To gange samme dag blev der ringet til politiet.

Da politiet ankom, kunne betjentene med egne øre konstatere problemet, der i døgnrapporten er beskrevet som at være “af væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende”.

Politiet konfiskerede derfor to forstærkere fra kvinden. I samme omgang blev der fundet euforiserende stoffer i lejligheden.

Passagerer på Svendborgbanen må onsdag morgen vente længere på deres togafgange.

Flere tog er blevet aflyst på grund af “materielforhold”, skriver operatøren GoCollective på sin hjemmeside.

Det drejer sig om tog 2829 mellem Odense og Svendborg klokken 09.31 og tog 2828 mellem Svendborg og Odense med afgang klokken 10.22.

Tidligere onsdag morgen var tog 4614 mellem Svendborg og Stenstrup klokken 07.53 ligeledes aflyst.

For 3 timer siden
Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Turbokyllinger er ikke længere velkomne i Svendborg Kommune. Fremover skal alt kyllingekød, kommunen køber, minimum have ét dyrevelfærdshjerte.


Derfor vil prisen på kylling fremover stige mellem 15 og 300 procent afhængigt af antallet af hjerter på emballagen, vurderes det.


Beslutningen blev taget på et Økonomiudvalgsmøde tirsdag aften. Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Konservative stemte for, mens Venstre og De Radikale stemte imod.


Kylling for 700.000 kroner

Forslaget var stillet af Enhedslistens Jesper Kiel.

- Vi er glade for, at Svendborg Kommune nu tager stilling til dyrevelfærd. Vi ville gerne have haft krav om to dyrevelfærdshjerter, men med krav om ét hjerte opnår vi målet om at droppe turbokyllinger, så det er et godt første skridt, fortæller han.

Turbokyllinger

Turbokyllingen er et andet navn for kyllingeracen Ross 308.

Den er fremavlet til at tage meget hurtigt på i løbet af kort tid og kan derfor vokse fra 50 gram til hele 2.000 gram på kun 33 dage, hvorefter den slagtes.

Netop den hurtige vækst kan give turbokyllingen mange velfærdsproblemer i dens alt for korte liv, og bliver af flere betragtet som dyremishandling.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

Hvert år indkøber kommunen på cirka 30 ton kyllingekød. Det svarer til omkring 700.000 kroner.

Holder man sig til et enkelt hjerte, forventer man en meromkostning på op til 130.000 kroner årligt, mens det vil koste 2.100.000 kroner, hvis man vælger at købe kyllingekød med tre velfærdshjerter.

Samtidig er der risiko for, at kommunens samlede CO2-aftryk stiger, hvis kyllingekød i stedet erstattes af andre kødprodukter som svine- eller oksekød.

I Odense Kommune skal man onsdag aften drøfte, om man skal følge Svendborgs eksempel og droppe brugen af turbokyllinger.

Malthe Noes

Camilla Lykke Møller er på vej ned i kælderen i hendes forældres hus i Jelling. I dag er det lavet om til et hjemmekontor, men i mange år var det hendes ungdomsværelse.


- Hvad tror du, væggene ville sige, hvis de kunne tale?


- Jeg tror faktisk, at væggene ville græde lidt, fordi det har været nogle svære år. Især at være teenager.


Malthe Noes
På Camilla Lykke Møllers arm er flere personlige referencer tatoveret, som skal minde hende om, at hun er god nok.

For 25 år siden begyndte Camilla Lykke Møller at skade sig selv. Det var sådan, hun kunne vise, at hun havde det dårligt.

- De værste episoder i mit liv foregik faktisk - jeg dirrer helt i stemmen - de foregik faktisk her, hvor jeg sad i min seng og prøvede at tage mit eget liv, fortæller hun og peger over mod den væg, hvor hendes gamle seng stod.

- Jeg var i fuld kaos. Jeg kunne ikke mestre mine følelser, jeg kunne ikke mestre mine tanker, fordi jeg ikke vidste, hvordan man gjorde. Og så blev selvskaden en måde at håndtere smerten indeni på.

Har du tanker om selvmord?

Så kan du alle årets dage ringe til Livslinien på 70 20 12 01 og få hjælp.

Den tidligere selvskadende datter er - og var dengang - perfektionist. Alt skal gøres ordentligt. Derfor var hendes far, Frits Lykke Pedersen, også overbevist om, at selvskaden en dag ville slutte hans datters liv.

- Når jeg har kørt på landevejen i forbindelse med mit arbejde, så har jeg holdt begravelsestaler i bilen. Og jeg har faktisk tre begravelsestaler, jeg kunne tage frem, hvis nu, fortæller han.

Den tidligere selvskadende datter er - og var dengang - perfektionist. Alt skal gøres ordentligt. Derfor var hendes far, Frits Lykke Pedersen, også overbevist om, at selvskaden en dag ville slutte hans datters liv.

- Når jeg har kørt på landevejen i forbindelse med mit arbejde, har jeg holdt begravelsestaler i bilen. Og jeg har faktisk tre begravelsestaler, jeg kunne tage frem, hvis nu, fortæller han.

Malthe Noes
Frits Lykke Pedersen var sin datters nærmeste, da selvskaden stod på.

- Du kan jo godt lide smerte

Da Camilla Lykke Møller for mere end 15 år siden havde det sværest og derfor skar i sig selv, kørte familien til sygehuset for at få behandling.

- Da jeg skulle syes, sagde de: ''Du kan jo godt lide smerte, så vi lader lige være med at bedøve dig''. Selvfølgelig kan jeg ikke lide smerte. Det var jo ikke derfor, jeg gjorde det - det var et udtryk for en indre smerte.

Hjælp patienter som Camilla Lykke Møller via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

En episode, som har sat sig dybt i hende - og som dengang havde den stik modsatte effekt af at reparere.

Derfor savner hun, at der kommer større fokus på den psykiske behandling, når man kommer som selvskadende patient i akutmodtagelsen. For det vil ifølge hende gøre en kæmpe forskel for patienternes helbred.

- Jeg ville ønske, jeg blev mødt med noget mere anerkendelse, for jeg ved, de kan. Jeg ville ønske, jeg blev mødt med noget mere kærlighed og noget mere ro, selvom det er et sted, hvor der er svært at skabe ro.

Samarbejde er nøglen

Christina Østervang, der er læge på Fælles Akutmodtagelse, er helt bevidst om den manglende indsats, der målretter psykisk behandling hos selvskadende patienter.

- Det er ofte den psykiske mistrivsel, der gør, at du fysisk gør skade. Det gør også, at personalet føler sig magtesløse, fordi de kan se, at patienter har brug for hjælp til deres psykiske del, siger hun.

Malthe Noes
Christina Østervang (tv) og Mette Valdersdorf Jensen (th) har i samarbejde med patienter, pårørende og personale udarbejdet to løsningsforslag til bedre psykiatri i akutmodtagelserne.

Sammen med Mette Valdersdorf Jensen fra Center for Selvmordsforskning har de udarbejdet to løsningsforslag til en fremtid på de danske akutmodtagelser, hvor selvskadende patienter får et mere målrettet forløb.

- I det første koncept er en psykiatrisk sygeplejerske tilknyttet Fælles Akutmodtagelse. Hun sørger for, at der bliver lagt en behandlingsplan, og hun følger op med patienten, efter de er blevet udskrevet, fortæller Mette Valdersdorf Jensen og fortsætter:

- Det andet koncept er en tilsynsfunktion, hvor en psykiatrisk sygeplejerske fra psykiatrisk akutmodtagelse kan blive tilkaldt og se en patient på akutmodtagelsen.

I dag bliver selvskadende patienter hverken fulgt op på eller holdt øje med, når de har været forbi akutmodtagelsen. Men de nye initiativer vil ifølge forskerne have en enorm positiv effekt.

- Patienterne vil opleve at modtage en bedre behandling, hvor de ikke føler, at de falder ned mellem to stole og ikke modtager behandling for det, der er deres primære problem.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig sms-takst.

I dag er Camilla Lykke Møller og hendes far blevet 'En af os'-ambassadører for Psykiatrisygehuset, hvor de tager rundt i landet og deler deres fortælling om selvskade i familien - og det betyder meget for Camilla Lykke Møller at give noget videre.

- Bare det at få lov til at sprede lidt håb og få lov til at vise, at det godt kan være, vi ikke bliver raske, men vi lærer at håndtere livet, uanset hvor mange udfordringer der er i det, fortæller hun.

For 4 timer siden

Stjålne patientdata fra Alles Lægehus er blevet lækket. Patienter og tidligere patienter hos Alles Lægehus skal derfor være ekstra opmærksomme på svindel efter datalæk.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

- De lækkede oplysninger er som udgangspunkt ikke farlige i sig selv, men de kan potentielt blive brugt som baggrundsinformation i et svindelnummer, siger vicepolitiinspektør Karsten Hulmose i meddelelsen.

Det drejer sig om flere forskellige typer personlige oplysninger som eksempelvis CPR-numre og telefonnumre, der er lækket.

Der findes tre Alles Lægehus på Fyn.

For 4 timer siden
Fyn

En fynsk pelsavler er sigtet for hvidvask i millionklassen. Det forventes, at han tilstår, når sagen kommer for retten.


Det skriver TV Midtvest og TV 2 Østjylland , der har fået aktindsigt i en retmødebegæring.


Ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fynboen sammen med to eller tre andre solgt 4.613 minkskind og modtaget mere end 1,1 millioner kroner i kontanter.


Anklagemyndigheden mener derfor, at han har gjort sig skyldig i hvidvask af særlig grov beskaffenhed. Strafferammen er op til otte års fængsel.

TV Midtvest har været i kontakt med den fynske pelsavler, der ikke har nogle kommentarer til sagen. Han ønsker heller ikke at oplyse, om han rent faktisk tilstår, selvom det fremgår sådan i retmødebegæringen.

NSK vil nedlægge påstand om konfiskation af knap 700.000 kroner fra fynboen.

Flere sigtede

Den fynske pelsavler er dog langt fra den eneste sigtede i sagen, der har vist sig at være ganske omsiggribende.

I alt er 18 sigtet i sager, hvor narkopenge har været brugt til at købe minkskind for millioner i kontanter.

NSK ønsker af hensyn til efterforskningen ikke at oplyse status på de enkelte sager.

Dog har den omfattende sag taget en drejning ved, at en 59-årig mand fra Jylland, der er en af sagens hovedpersoner, ventes at erkende sin skyld.

Man mener, at han 15 gange har medvirket til hvidvask og hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at agere mellemmand fra december 2020 til august 2024.

Det vurderes, at han har været med til at begå hvidvask for 6,8 millioner kroner.

For 5 timer siden
Alex Syrik

Retssagen mod Amira Smajic fortsætter, og både skyldskendelse og eventuel dom ventes at falde onsdag.


Den sorte svane, som hun blev kendt som efter TV 2-dokumentaren af samme navn, er tiltalt efter flere paragraffer med strafferamme op til otte år.


Den mest alvorlige tiltale er fra 2018, hvor hun snød Det Islamiske Trossamfund af Bosniakker i Danmark for 1,2 millioner kroner. Her er Smajic tiltalt for at have begået bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Alene for denne sag risikerer hun otte års fængsel.


Hun har tidligere erkendt sig skyldig i den sag.

I alt er hun tiltalt for ti forhold i perioden 2016 til 2021, blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Ville forbyde liveblog

Onsdag skal flere vidner afhøres. Det er uvist, om Amira Smajic selv dukker op. Det gjorde hun ikke ved seneste retsmøde; ifølge hendes forsvarer af sikkerhedsmæssige hensyn. Hun var i stedet med via videolink.

Her er alle tiltalepunkterne

Overført 200.000 kroner til privat konto

Hun er tiltalt for at have vildledt en unavngiven person til at overføre 200.000 kroner til sin private konto. Det skete ifølge anklageskriftet under påskud af, at pengene ville gå til oprettelse af et aktieselskab

Franarre firma 225.000 kroner

Hun er tiltalt for forsøg på bedrageri ved at have forsøgt at franarre et firma 225.000 kroner for advokatarbejde, der angiveligt ikke var udført. Hun nægter sig skyldig.

Falsk brev fra Socialstyrelsen

Hun er tiltalt for dokumentfalsk ved at have fremstillet et falsk brev fra Socialstyrelsen, som påstod, at styrelsen havde bevilliget et stort milliontilskud til et projekt. Hun har tidligere erkendt, at brevet var falsk.

Fakturerede Denise Klarskov

Hun er tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk ved at have ladet som om, at hun var advokat og repræsenteret Denise Klarskov i pressenævnet. Klarskov er pornoskuespillerinde og ejer af DK Production, som producerer blandt andet video, foto og webbaseret pornoindhold. Hun fakturerede efterfølgende 56.000 kroner for arbejdet, der altså aldrig blev udført. Hun har tidligere erkendt sig skyldig.

Beholdt godtgørelse

Hun er tiltalt for bedrageri i forbindelse med at have fået en klient til at betale de fulde omkostninger for en sag hos Skattestyrelsen, hvorefter hun søgte omkostningsgodtgørelse og beholdte den del selv. Hun nægter sig skyldig.

Beholdt penge selv

Hun er ligeledes tiltalt for bedrageri i en anden sag om omkostningsgodtgørelse. Igen beholdte hun pengene selv frem for at sende dem videre til sin klient, fremgår det af anklageskriftet. Hun nægter sig skyldig.

Snød forening for 1,2 millioner kroner

Hun er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, idet hun ifølge tiltalen skulle have snydt foreningen Det Islamiske Trossamfund af Bosniakker i Danmark for lidt over 1,2 millioner kroner. Hun har tidligere erkendt sig skyldig og forklaret sig med, at hun stjal pengene, fordi hun var presset af en rockergæld.

Tyveri af biblioteksbøger

Hun er tiltalt for tyveri af tre biblioteksbøger til en værdi af 2.400 kroner. Hun nægter sig skyldig og har tidligere forklaret, at det ikke var hendes hensigt at beholde bøgerne, og at hun ikke ved, hvor de er blevet af.

Dokumentfalsk af lejekontrakt

Hun er tiltalt for dokumentfalsk i forbindelse med en lejekontrakt. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og hævdet, at hun ikke har lavet en falsk underskrift.

Brugstyveri af Audi A5

Hun er tiltalt for brugstyveri af en Audi A5. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og fortalt, at hun havde lejet bilen lovligt.

Hendes forsvarer Thomas Brædder ville dengang have forbud mod at liveblogge fra retssagen. Han henviste til en dom fra Højesteret, der siger, at det er i strid med retsplejeloven, da andre vidner kan afstemme deres forklaring, når man kan følge med i livebloggen.

Flere medier, herunder TV 2 Fyn, nedlagde protest mod anmodningen, da der allerede den 11. januar 2024 var afgivet indenretlig forklaring af Amira Smajic. Dommer Rasmus Damm valgte at følge TV 2 Fyns protest og tillod at liveblogge.

Ligesom sidst er TV 2 Fyn derfor til stede i retten, og du kan følge retssagen live på hjemmesiden.

Onsdagen starter med gråvejr og stedvis tåge, men kan byde på lidt sol hist og pist.

Sådan er overskriften for en dag, hvor fynboerne ser ud til at gå glip af det snevejr, der ser ud til at holde sig til det jyske. Regnvejret kan stedvis gå over i slud eller tøsne, men man skal ikke sætte næsen op efter en kælketur, lyder det.

Temperaturen vil kravle op mellem to og fire graders varme, som dagen skrider frem. Vinden bliver svag til jævn omkring sydøst - ved kysterne stedvis frisk vind.

Anton Kranf

Parret Jesper Hybert Andersen og Line Kia Andersen har købt Lohals Badehotel, som de nu vil give nyt liv.

- Folk er glade for, at vi begynder at shine det lidt op, siger Jesper Hybert Andersen.

Ejendommen byder på et samlet boligareal på omkring 3.000 kvadratmeter, og der er store planer om en større renovering.

- Drømmen er, at vi om to år er klar med de første værelser, restaurant og selskabslokaler. Forhåbentligt også aktivitetslokalet, men nu må vi se, siger ejeren.

Herunder kan du tage et kig ind i det 115 år gamle badehotel.

Anton Kranf
Anton Kranf
Anton Kranf
Anton Kranf
Anton Kranf
Anton Kranf
/
arkiv

Det er en rigtig god idé at sende nogle af de ulve, man har i Jylland til Fyn og Sjælland.

Det mener i hvert fald folketingsmedlemmet Anders Kronborg (S), skriver DR. Udmeldingen kommer efter en episode i Oksbøl, hvor ulve skabte bekymring på en villavej.

- Det skal ikke kun være et problem for os, der bor i Jylland, siger Anders Kronborg til DR. Han mener, at ulve er et problem, som alle i Danmark skal hjælpe hinanden med.

Det er ikke en utopisk tanke at flytte ulvene rundt, fortæller Peter Sunde professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, til DR, men konstaterer samtidig, at det ikke betyder så meget på sigt, fordi ulvebestandene stille og roligt vokser af sig selv.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her