Frederikke Bertram

Journalist

5. jul. 2020 kl. 13:38
Mikkel Skov Svendsen

Sommerlejr til søs er en succes:
  • Det er næsten som et sørøverskib

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Red Barnet arrangerer 60 procent flere sommerlejre i år. En del af årsagen er coronakrisen.

En, to, tre, fire. Børnene tælles op på havnen i Svendborg. Helt op til 21. Så mange syriske børn skal nemlig en tur med skoleskibet Fylla, som er en af de sommerlejre, Red Barnet i år har arrangeret.

- Jeg synes, det er sejt, for det er første gang, jeg prøver at sejle, siger tiårige Benjamin Bakr, som er et af de børn, der skal med på tur.

Red Barnet oplever i år en stor efterspørgsel på sommerlejre. Organisationen arrangerer 58 lejre, og det er en stigning på næsten 60 procent. En af årsagerne er coronakrisen, som har været hård ved de familier, der i forvejen har det svært.

“Der er børn, der er i en situation, hvor de ikke kan få den sommerferieoplevelse, de plejer at få”

— Malene Kongpetsak, weekendlejrleder, Red Barnet

- Der er børn, der er i en situation, hvor de ikke kan få den sommerferieoplevelse, de plejer at få. De kan måske ikke komme ud at rejse, og forældrene har måske ikke mulighed for at give den oplevelse, de skulle have haft, siger Malene Kongpetsak, der er weekendlejrleder på sommerlejren.

Mikkel Skov Svendsen
Benjamin Bakr har glædet sig til sommerlejr med Red Barnet.

Red Barnet forventer at kunne sende omkring 1.500 børn på ferielejr i år, hvilket er rekord.

Næsten som et sørøverskib

Mens regnen siler ned, går børnene, der er mellem 8 og 17 år, på dæk i den tremastede skonnert og finder deres køjer. Her skal de overnatte på sommerlejren.

- Det er rigtig fedt. Det er næsten som et sørøverskib. Vi mangler bare en pirat, siger Benjamin Bakr.

“Det er næsten som et sørøverskib. Vi mangler bare en pirat”

— Benjamin Bakr, 10 år

Selvom sommerlejren er et pusterum for børnene, skal de adlyde kaptajnens ordrer.

- Der er enormt meget læring i det. Fællesskab og det at have et ansvar. De store skal hjælpe de små, og de skal tage del i alt det, der sker om bord. Børnene vokser enormt meget af at være med på sådan en tur, siger Malene Kongpetsak.

På trods af ordrer og ingen mobiltelefoner på turen ser Benjamin Bakr frem til at komme ud på vandet. Og til spørgsmålet om hvad han skulle have lavet, hvis der ikke var en sommerlejr, er svaret klart:

- Det ved jeg ikke, for jeg havde ikke noget at lave, siger han.

I regn sejler Fylla ud fra Svendborg Havn. Første stop er i Tåsinge for at se Valdemar Slot fra søsiden.

Red Barnet arrangerer 60 procent flere sommerlejre i år. Corona-krisen er en del af årsagen
Video: Mikkel Skov Svendsen

6. feb. 2020 kl. 9:03

Inger Støjberg efter kritik af Nyborg Fængsel: - Det er meget alvorligt

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

16 påbud om de psykiske arbejdsforhold i Nyborg Fængsel på seks måneder. Det bekymrer retsordførerne fra landets to største partier, som vil have flere fængselsbetjente.

En indsat, der havde stikvåben i sin celle, selvom personalet kendte til det. Vold i hverdagen. Og ansatte, der ikke føler sig trygge ved at gå på arbejde. Ifølge Arbejdstilsynets rapporter er der mange ting, der ikke fungerer i Nyborg Fængsel.

- Jeg mener, at det her er meget, meget alvorligt, siger Inger Støjberg til TV 2/Fyn.

Også i Socialdemokratiet ser retsordføreren bekymrende på rapporterne.

- Det er en dårlig situation, siger Jeppe Bruus.

Læs også: Massive problemer i Nyborg Fængsel:
  • Det føltes som en synkende skude
Gå tilbage Del
3. feb. 2020 kl. 14:19

Massive problemer i Nyborg Fængsel:
  • Det føltes som en synkende skude

På seks måneder har Nyborg Fængsel fået 16 påbud om de psykiske arbejdsforhold. Alligevel mener institutionschefen, at Nyborg Fængsel har styr på det.

Vold som en del af hverdagen. Og utrygge ansatte, der går på kompromis med deres arbejdsopgaver. Det er forhold, Katrine Andresen kan nikke genkendende til.

- I starten følte jeg mig mere rustet til det, og jeg følte, at vi var personale nok. Sådan var det ikke til sidst.

“Det kan have den konsekvens, at der er mere personale, der forlader arbejdspladsen, og så bliver det virkelig en negativ spiral”

— Linda Kjær Minke, lektor i kriminologi, Syddansk Universitet

Katrine Andresen bliver alvorlig, når vi taler om hendes tid i Nyborg Fængsel. I 13 år arbejdede hun som fængselsbetjent og værkmester i fængslet, men i juli 2018 fik hun nok.

- Det var en arbejdsplads, som føltes som en synkende skude, siger hun.

Vold og utrygge ansatte er bare nogle af de ting, man kan læse i de 16 påbud, Nyborg Fængsel har fået fra Arbejdstilsynet.

Store konsekvenser

I 2019 var der 39 voldsepisoder i Nyborg Fængsel, og i Arbejdstilsynets rapporter fremgår det, at de ansatte ikke føler, at der er tid til at tale om de konflikter, der kan opstå. Det kan påvirke arbejdsmiljøet for de ansatte, mener Linda Kjær Minke, som er lektor i kriminologi på Syddansk Universitet.

- Det kan have den konsekvens, at der er mere personale, der forlader arbejdspladsen, og så bliver det virkelig en negativ spiral, siger hun.

TV 2/Fyn har i flere måneder efterspurgt at komme ind i fængslet og se de forhold, der beskrives i rapporterne. Det har dog kun været muligt at tale med Henrik Marker, der er institutionschef i Nyborg Fængsel. Han understreger, at enhver form for vold og trusler mod ansatte er uacceptabelt.

- Vi tager det alvorligt, og vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå det. Gennem de senere år har der været et fald i vold mod personalet, så udviklingen har været positiv, siger Henrik Marker.

Men de ansatte føler sig stadigvæk ikke trygge ved at gå på arbejde. Er der ikke lang vej igen?

- Langt de fleste dage i fængslet er rolige, og så er der nogle episoder med indsatte, som er udadreagerende, men det er personalet uddannet til og trænet til.

Så de skal kunne håndtere de tilfælde?

- Ingen skal udsættes for vold og trusler på deres arbejde.

Vi kan ikke være det bekendt

Ifølge formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, har problemerne i Nyborg Fængsel stået på længe, og han synes ikke, fængslet kan være arbejdsforholdene bekendt - hverken over for de indsatte eller ansatte.

“I Nyborg sørger vi for, at der ikke er nogen, der løber over ringmuren, og at der er en i hver celle om aftenen, når vi låser døren. Men det er også det.”

— Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet

- Vi har ikke mandskab til at drive forretningen. I Nyborg sørger vi for, at der ikke er nogen, der løber over ringmuren, og at der er en i hver celle om aftenen, når vi låser døren. Men det er også det, siger Bo Yde Sørensen.

Han mener desuden, at der skal store ændringer til for at forbedre forholdene i fængslet.

- Vi bliver nødt til at få det bedste ud af den tid, de er her. Vi må prøve at få nogle bedre mennesker ud af det, så de ikke går ud og fortsætter deres kriminelle løbebane, siger Bo Yde Sørensen.

Spørger man Henrik Marker, er svaret et andet.

- Jeg tror helt sikkert, at vi er på vej i den rigtige retning, siger han.

“Til sidst arbejdede vi ikke med mennesker, men med sagsnumre.”

— Katrine Andresen, tidligere ansat i Nyborg Fængsel

For Katrine Andresen er det ikke udelukket at vende tilbage til Nyborg Fængsel, hvis tiden en dag er der til at dyrke de relationer, der i første omgang gjorde, at hun valgte at uddanne sig til fængselsbetjent.

- Vi kom alle sammen derind, fordi vi gerne ville arbejde med mennesker. Men til sidst blev det ikke at arbejde med mennesker. Det blev at arbejde med sagsnumre, siger hun.

Kræver flere betjente

Det er ikke altid, at Venstre og Socialdemokratiet er enige, men når det kommer til problemerne i landets fængsler, er de enige om, hvor løsningen skal findes: flere fængselsbetjente.

- Vi er inde i en periode, hvor der kommer flere indsatte. Desværre samtidig med at der har været færre ansatte, siger Jeppe Bruus.

Nyborg Fængsel har store problemer, mener formanden for Fængselsforbundet.
Video: Pernille Gram

I Fængselsforbundet er man klar over, at Nyborg Fængsel bare er ét af de steder, hvor der er problemer. Men også at det er et af de steder, hvor det står værst til.

- Vi har ikke mandskab til at drive forretningen. I Nyborg sørger vi for, at der ikke er nogen, der løber over ringmuren, og at der er en i hver celle om aftenen, når vi låser døren. Men det er også det, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.

Læs også: Mangel på fængselsbetjente på Fyn:
  • Det går kun en vej, og det er ned ad bakke
Gå tilbage Del
18. apr. 2019 kl. 13:00
Fyn

Mangel på fængselsbetjente på Fyn:
  • Det går kun en vej, og det er ned ad bakke

Der er massiv mangel på fængselsbetjente, og det går ud over resocialiseringen af de indsatte, advarer formanden for Fængselsforbundet.

“Med den her krise vi har med mangel på fængselsbetjente, går det kun en vej, og det er ned ad bakke”

— Bo Yde Sørensen, fungerende formand for Fængselsforbundet

Fængselsbejtente låser døre og visiterer celler.

Men i dag gør de også meget mere end det. De skal sørge for at hjælpe indsatte på vej til et liv uden kriminalitet.

- Som udgangspunkt siger man jo, at Kriminalforsorgen har to ben at gå på og de to ben, de er ligeværdige. Sikkerheden fylder 50 procent, og det resocialiserende, støttende og motiverende fylder den anden halvdel af din arbejdsdag, forklarer fungerende formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

Men i disse år oplever betjentene, at vægten er tippet.

- Situationen i øjeblikket er, at vi mangler omkring 20 procent af styrken på fængselsbetjentsiden. Med den her krise går det kun en vej, og det er ned ad bakke, for i øjeblikket har vi stort set kun personale til at bemande ringmuren, fortsætter han.

Og det er ifølge Bo Yde Sørensen et problem, fordi det går ud over den resocialisering af de indsatte, der skal forsøge at skubbe dem i retning af et liv uden kriminalitet - og i sidste ende de ansatte selv.

RESOCIALISERING I KRIMINALFORSORGEN

Indsatte i danske fængsler skal være beskæftiget 37 timer om ugen.

 

I eksempelvis Nyborg Fængsel kan indsatte beskæftiges med uddannelse, praktiske opgaver, misbrugsbehandling eller arbejde i cellen. 

 

Her er fordelingen, at omkring 30 procent tager en uddannelse, omkring 30 procent arbejder på værksted, omkring 30 procent laver arbejde i celle og resten løser praktiske opgaver eller modtager behandling.

 

Kilde: Nyborg Fængsel

- Der er mange af mine kollegaer, der kommer og siger: “Jeg søger sgu noget andet, Bo. Jeg kan ikke se mig selv i kun at lave sikkerhedsopgaver, visitationer og lede efter mobiltelefoner." Vi har virkelig behov for, at der kommer nogle nye kollegaer ind, så vi igen kan komme i gang med rigtigt fængselsbetjent-arbejde, siger han.

Antallet af ansatte betjente er faldet med omkring 11 procent fra 2013 til 2017.

Flere kontroller

Samtidig med personalemanglen er det siden 2016 blevet besluttet, at fængselspersonalet skal føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. Og det er et forkert fokus, mener juridisk lektor på Syddansk Universitet Linda Kjær Minke, der har forsket i forholdene i fængsler i flere år.

- Fængselsbetjentene har rigtigt svært ved at få det til at hænge sammen, fordi der er et krav om, at de skal gennemføre kontrolopgaver, siger hun og fortsætter:

- Jeg har efterhånden forsket i det her fag i mange år, og jeg er aldrig - hverken nationalt eller internationalt - stødt på forskning, der viser, at det nytter at gøre det hårdt at sidde i fængsel.

Hos Kriminalforsorgen henviser direktør Thorkild Fogde til, at en af årsagerne til det øgede fokus på sikkerhed, blandt andet skyldes en udvikling af bandemedlemmer i fængslerne.

- I dag er der langt flere grupper i fængslerne, som er konfliktsøgende. Muligheden for resocialiserende arbejde afhænger af, om de indsatte er i stand til at tage imod. De indsatte fra især bandemiljøerne er mere forhærdede i forhold til, hvad de er indstillede på. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal gøre det. Alt er et spørgsmål om at afveje fordele og ulemper, siger han.

UDVIKLINGEN AF DISCIPLINÆRSTRAFFE

Siden 2016 har fængselspersonale skullet føre strengere kontrol med mobiltelefoner, lave flere visitationer og håndhæve forbud mod rygning og upassende sprogbrug. 

 

De såkaldte disciplinærstraffe straffes med advarsler, bøder og isolation i strafcelle.

 

Efterfølgende er der blevet uddelt 35 procent flere bøder. 

 

Brugen af isolation i strafcelle er steget med 59 procent. 

 

Kilde: Kriminalforsorgen

Nyborg Fængsel

Der er jo mange erhvervsgrupper, som er pressede på tid, som har mange arbejdsopgaver - skal I ikke bare arbejde lidt hurtigere?

- Jo, det skal vi, men jeg kan sige, at sidste år har mine kollegaer arbejdet over for 100 millioner kroner. Mine kollegaer arbejder mellem 12 og 16 timer i døgnet i øjeblikket, vi har stort set ikke normale otte-timers vagter tilbage, fordi så kan vi ikke bemande fængslerne. Selvom vi ansætter cirka 150 fængselsbetjente om året i øjeblikket, så stopper der over 200 om året. Vi kan ikke arbejde os ud af det her, det er ikke en mulighed længere, fortæller Bo yde Sørensen.

Men hvorfor skal vi overhovedet resocialisere?

- De her kriminelle kan jo blive din og min nabo, når de bliver løsladt, og så har du og jeg en kæmpe interesse i, at de ikke går ud og laver nøjagtig det samme engang til, som da de kom i fængsel, slutter han.

Ifølge Jeppe Bruus er de i gang med det arbejde, der gerne skal få flere fængselsbetjente ind i landets fængsler.

- Vi har lavet en plan, som løber frem til 2021. Den følger vi meget nøje. Det handler om at få uddannet flere og kunne fastholde nogle af de gode medarbejdere, som vi har ansat. Der har vi en udfordring i forhold til arbejdsmiljøet, så de ældre ansatte rent faktisk bliver, siger han.

Inger Støjberg og Jeppe Bruus mener, at der er brug for flere fængselsbetjente i landets fængsler.
Video: Marie-Louise Tarp Jensen og Jimmy Andresen

Vil ikke kopiere Norge

Spørger man Fængselsforbundets formand, handler det – udover flere betjente – om en ændring i måden, vi arbejder med de indsatte på.

- Vi bliver nødt til at få det bedste ud af den tid, de er her. Vi må prøve at få nogle bedre mennesker ud af det, så de ikke går ud og fortsætter deres kriminelle løbebane, siger Bo Yde Sørensen.

Læs også: Ekspert om problemer i Nyborg Fængsel: I finder løsningen i Norge
Gå tilbage Del
4. feb. 2020 kl. 9:06

Ekspert om problemer i Nyborg Fængsel: I finder løsningen i Norge

Hvis store problemer med forholdene i Nyborg Fængsel skal løses, bør man se mod Norge. Det mener en af Danmarks førende eksperter i kriminologi.

39 tilfælde af vold mod ansatte i 2019 i Nyborg Fængsel er alt for mange tilfælde. Det mener Linda Kjær Minke, som er lektor i kriminologi på Syddansk Universitet. Derfor bør man ifølge hende se mod Norge – og især fængslet Halden Fængsel.

- I Norge er der meget stort fokus på at støtte og motivere indsatte. Det er som om, at diskussionen i Danmark har været, at de ikke skal have det for godt. Det skal være træls at sidde i fængsel. Den tankegang stopper al udvikling inden for fængselssystemet, siger hun.

På et halvt år har Nyborg Fængsel fået 16 påbud af Arbejdstilsynet for det psykiske arbejdsmiljø i fængslet. Vold i hverdagen og utrygge ansatte, der går på kompromis med deres arbejde, er bare nogle af de ting, man kan læse i rapporterne.

- Der er elementer i det danske fængselssystem, der er gode, men vi skylder fængselsbetjentene nogle ordentlige strukturer at arbejde i. Vi kan ikke være bekendt at byde dem de arbejdsforhold, der er nu, siger Linda Kjær Minke.

I Halden Fængsel var der i 2019 12 tilfælde af vold mod ansatte. I Nyborg Fængsel var der altså over tre gange så mange tilfælde. Arbejdet med at skabe rutiner for de indsatte og motivere dem i hverdagen er noget af det, fængselslederen mener er grunden til det lave tal.

- Det allervigtigste er at skabe aktivitet i hverdagen, så livet bag murene kommer til at ligne livet uden for mest muligt, siger Are Høidal, der er fængselsleder i Halden Fængsel.

Fokus på omgivelserne

Halden Fængsel ligger midt i en skov i det sydlige Norge. Kigger man ud ad ruden, ser man bænke placeret i skoven. Lytter man godt efter, kan man høre fuglekvidder.

- I mange fængsler er der fængselsstøj. Det har vi ikke her. Der er naturlyde, og det gør noget ved mennesker, siger Are Høidal.

Indenfor er der alt fra undervisningslokaler til et musikstudie. Og så er der trykkeriet. Her er Yuynes Buytaliss, der er indsat i fængslet, i gang med at lave en plakat.

- Det bliver et samfund, hvor man går på arbejde og kommer hjem igen, siger han.

Halden Fængsel bliver kaldt verdens mest humane fængsel, og det er Yuynes Buytaliss glad for at være en del af. Han sidder inde for drab. Det er ikke første gang, han er i fængsel. Men det er første gang, han føler, at der er gode forhold, og at han er på rette vej.

- Jeg tror, at det er godt for en person at have faste rutiner. Hvis man er ung og ikke har rutiner, kan man ofte finde på dumme ting, siger han.

Arbejdsmiljø er altafgørende

Forholdet mellem ansat og indsat er noget af det, de fokuserer allermest på i Halden. To af de fængselsbetjente, der har været med i Halden Fængsel, lige siden det åbnede i 2010, er Erik Trebekk og Tunja Culbertson. På grund af arbejdsmiljøet tror de også, at de skal være der længe endnu.

- Jeg er altid tryg ved at komme på arbejde. Vi er et højsikkerhedsfængsel, men vi har gode rutiner. Vi skaber gode relationer med de indsatte, og det gør, at vi ved, hvem de er, siger Tunja Culbertson.

For både Tunja Culbertson og Erikk Trebekk er det vigtigt at give de indsatte en god tid i fængslet. Det er ifølge dem vejen til, at de kommer ud at leve et liv uden kriminalitet.

- Vi skal kunne samarbejde og sætte mål sammen. Vi har mange indsatte, som skal sone i mange år. Man lærer hinanden at kende – om man vil det eller ej, siger Erik Trebekk.

Vi kan altid blive bedre

Formand for Fængselsforbundet Bo Yde Sørensen mener, at man tidligere har arbejdet på samme måde som i Halden Fængsel.

- Men på grund af personalereduktioner, besparelser, omlægninger og den politiske tilgangsvinkel til Kriminalforsorgen igennem år er vi havnet, hvor vi er nu, siger han og tilføjer:

- Det er den rigtige måde, man gør det på i Norge. Vi kan også se, at vores amerikanske kollegaer tager til Norge for at lære. Hvorfor kigger vi så til USA og siger: "Har vi nogle større nøgler og døre til at smække i for de indsatte?". Vi lukker bare de samme kriminelle ind igen, hvis ikke vi gør noget.

Spørger man Nyborg Fængsels institutionschef, Henrik Marker, er det heller ikke en afvisning, da vi spørger ham, om han tror, de kan lære af Halden Fængsel.

- Jeg tror altid, vi kan lære ved at se på andre systemer, men vi går også meget op i relationsarbejde i de danske fængsler. Det er en af kerneopgaverne for vores fængselsbetjente, så det bliver også prioriteret hos os, siger han.

Han er dog skeptisk, når det kommer til, hvor realistisk det er.

- Vi har de rammer, som vi har. Også de bygningsmæssige rammer. Vi er et ældre fængsel, og der er mange faktorer, der spiller ind. Men inspiration går man aldrig galt af, siger Henrik Marker.

På trykkeriet er Yuynes Buytaliss ved at være færdig med plakaten. Han er ikke i tvivl om, at det gode miljø i fængslet har hjulpet ham. Og især forholdet til de ansatte.

- Hvis man går med noget, prøver de at hjælpe og være der for dig, siger han.

Imens plakaten bliver printet, når han lige at tilføje.

- Jeg har valgt, at jeg skal ændre mig. Det har jeg ambitioner om, og jeg har sat mig et mål.

Ifølge ham vil det nemlig betyde, at de indsatte og ansatte kan arbejde mere med forholdet til hinanden. En væsentlig del – sammen med de fysiske omgivelser – til at få tingene til at fungere i fængslet, mener han. På trods af at det i Arbejdstilsynets rapporter fremgår, at de ansatte ikke føler, at der er tid til at arbejde på en relation til de indsatte, siger Inger Støjberg:

- I dag arbejder man meget med relationen mellem ansat og indsat. Når det er sagt, så har jeg ikke meget fidus til at gøre det til så gode forhold, at det nærmest er en badeferie.

Heller ikke Jeppe Bruus mener, at de indsatte skal have for gode forhold.

- Vi skal gerne sørge for, at du er motiveret til at flytte dig, når du sidder i et fængsel. Men det er klart, at de, der ikke er motiverede, og de, der er barske, må have en rimelig kontant afregning.

Nye tiltag på vej

I Nyborg Fængsel mener institutionschefen, at de er på vej i den rigtige retning. Og der er nye tiltag på vej i fængslet.

Læs også: Blandt mordere og voldtægtsforbrydere: Sådan sætter 21-årige Mia sig i respekt
Gå tilbage Del
25. feb. 2019 kl. 9:23
Fyn

Blandt mordere og voldtægtsforbrydere: Sådan sætter 21-årige Mia sig i respekt

Selvom man er 21 år og kvindelig fængselsbetjent, kan man godt sætte sig i respekt over for nogle af landets farligste fanger, fortæller Mia Larsen.

Bag meterhøje murstensvægge med pigtrådshegn på toppen, på den anden side af foranstaltninger så sikre som i enhver lufthavn med respekt for sig selv. Her sidder nogle af Danmarks farligste fanger.

Fanger med forvaringsdomme og livstidsdomme.

Bag murene er også de fængselsbetjente, som sørger for god ro og orden i hverdagen hos de indsatte.

“Hvis jeg lod mig påvirke af et "fuck dig" eller et "møgso", så ville jeg ikke kunne være i det her fag.”

— Mia Larsen, fængselsbetjent-elev

En af dem er Mia Larsen, der er ved at uddanne sig. Hun er 21 år, og udover den blå uniform med stjerner og Kriminalforsorgen-mærkat på, ligner hun en ganske almindelig ung kvinde.

- En fordel at være kvinde

For Mia Larsen handler det hverken om at have store overarme eller overskæg for at kunne arbejde i et fængsel. Faktisk tværtimod.

- Det kan være en fordel at være kvinde. For man kan gøre meget ved at snakke. Snak er magt.

FAKTA OM NYBORG FÆNGSEL

Nyborg Fængsel er opført i 1913

 

Fængslet er et lukket fængsel med plads til 312 indsatte

 

Der er fællesskabspladser, uddannelsespladser, behandlingspladser og udvisningspladser samt arrestpladser i fængslet 

 

Kilde: Kriminalforsorgen

Mia sætter sig i respekt over for fængslets indsatte, ved at komme til dem som menneske og ikke som betjent, fortæller hun.

- Jeg er ikke bange for, at de vil gøre mig noget fysisk. Det bliver set ned på, hvis en indsat er fysisk over for en kvinde. Og ellers har jeg redskaber, der kan hjælpe mig, siger hun, mens hun rækker hånden ud efter sit bælte, der indeholder lige fra peberspray til håndjern.

Men hvornår er det en ulempe, at være ung kvinde i et fængselsbetjent-job?

- Hm. Det er faktisk mest, når jeg skal vinde respekt fra mine kollegaer. Nogle af dem har jo børn på min alder.

Hård jargon

Selvom det kan være en fordel at være kvinde i Nyborg Fængsel, skal man ifølge Mia også kunne klare en vis tone.

- Man kan godt kalde det værkstedshumor. Men jeg kan sku godt lide, at man ikke skal tænke over, hvad man siger. Jeg har også altid været lidt en drengepige, griner hun.

“Hvis jeg var bange for at gå på arbejde, var jeg det forkerte sted.”

— Mia Larsen, fængselsbetjent-elev

Også selvom tonen fra de indsatte nogle gange kan overstige 'almindelig værkstedshumor. Deri ligger forskellen på de, der kan arbejde som fængselbetjent og de, der ikke kan.

- Hvis jeg lod mig påvirke af et "fuck dig" eller et "møgso", så ville jeg ikke kunne være i det her fag, siger Mia.

Det rigtige job - lige nu

Mia Larsen begyndte sin uddannelse i sommeren 2018. Her begyndte hun sammen med 53 andre nye fængselsbetjent-elever i den største klasse nogensinde.

Det skete efter, 144 fængselsbetjente, ifølge fængselsforbundet, i 2017 valgte at forlade ders job. En markant stigning i antallet af aftrædelser i forhold til de foregående år.

Alligevel mener Mia Larsen, at hun er landet på det rigtige sted.

- Hvis jeg var bange for at gå på arbejde, var jeg det forkerte sted. Og jeg kan godt lide at se de indsatte forbedre sig. Det er mit mål, at de ikke kommer ind igen, forklarer hun.

Også selvom jobbet kræver en vis psyke.

Tror du, at du vil kunne have det her job resten af dit liv?

Ja, det tror jeg godt, jeg kan. Men jeg skal selvfølgelig også tænke på mig selv.

Udannelsen til fængselsbetjent tager tre år.

- Det er særligt at få medarbejdere og indsatte tættere på hinanden. Få struktureret hverdagen og få delt oplysninger med hinanden, så man altid ved, hvad der foregår, og hvad der er risikosituationerne. Så man kan forebygge, at der sker noget overhovedet, siger Henrik Marker.

Trods massive problemer mener Nyborg Fængsel, at de er på rette vej på grund af nye tiltag.
Video: Alexander Aagaard

Nyborg Fængsel har frist i maj og juni til at aflevere skriftligt materiale til Arbejdstilsynet og få rettet op på deres forhold, fortæller Henrik Marker og tilføjer:

- Så vi har god tid til at nå det og sætte det i værk.

Lektor i kriminologi og straffuldbyrdelse på SDU Linda Minke mener, man skal kigge mod forskningen på området.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her