Rune Hellgren Blichfeldt

Journalist, Fyens Stiftstidende

29. feb. 2024 kl. 10:29
Arkiv TV 2 Fyn

Borgmester afviser dobbeltmoral: Nye regler for firmaer gælder for nogle - mens andre slipper

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Mens leverandører til Odense Kommune kan sanktioneres, hvis de ikke sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår, så har politikerne besluttet, at de samme krav ikke skal gælde, når for eksempel Odense Havn udlejer erhvervslokaler.

Odense Kommune har netop godkendt et sæt nye krav - såkaldte klausuler - om ordentlige løn- og arbejdsvilkår hos de leverandører, kommunen handler med. Det gælder både stort og småt - fra restaurantbesøg til store entreprenørkontrakter.

De samme krav kommer dog ikke til at gælde i de tilfælde, hvor Odense Kommune selv via et af sine kommunalt ejede selskaber bedriver erhvervsudlejning. Det sker for eksempel i stor stil via Odense Havn, hvor virksomheder, der har bragt tusindvis af arbejdspladser til, lejer sig ind.

Beslutningen om at undtage erhvervsudlejning fra kravene er taget af Økonomiudvalget, og alle partier står bag beslutningen. Borgmester Peter Rahbæk Juel forsikrer, at han "går ind for gode løn og arbejdsvilkår alle steder i samfundet". Men, siger han:

- Når vi som kommune igennem vores selskaber stiller lejet jord til rådighed for en virksomhed, så er det arbejdsmarkedets parters ansvar at sikre, at overenskomsterne bliver overholdt inde på virksomheden.

Gør lejemål mindre attraktive

Fagforeningerne har over årene flere gange fremført, at det langt fra er alle ansatte i de mere end 100 virksomheder på Odense Havn, der har ordentligt løn- og arbejdsvilkår.

Læs også: Lønfusk i vinterberedskabet: Sneryddere snydt for hundredtusinder af kroner
Gå tilbage Del
28. feb. 2024 kl. 10:00

Lønfusk i vinterberedskabet: Sneryddere snydt for hundredtusinder af kroner

Mindst 39 ansatte, som har ryddet sne og is for Odense Kommunes vintertjeneste, har fået udbetalt for lidt i løn hos private entreprenører. Dermed har flere af entreprenørerne overtrådt kommunens arbejdsklausuler, der skal sikre at alle der udfører opgaver for kommunen får ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Når de kommunale veje i Odense bliver saltet og ryddet for sne og is, sidder der i mange tilfælde en underbetalt medarbejder bag rattet. Det viser en opgørelse over Kontrolenhedens indsatser fra 2020 til 2024.

- Vi kan selvfølgelig ikke lade vores veje og cykelstier rydde på vilkår, der er helt horrible. Vi skal sikre, at vores medarbejdere får den rigtige løn, siger byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), der har fået udleveret opgørelsen fra kommunens Kontrolenhed, der kontrollerer, at kommunens arbejdsklausuler bliver overholdt.

Fejl i 30 ud af 42 kontroller

Opgørelsen viser, at der i 2021 blev gennemført 42 såkaldte dokumentkontroller hos seks private entreprenører og 29 underleverandører, der alle udførte sne- og glatføreopgaver for Odense Kommunes vintertjeneste. I 30 af de 42 dokumentkontroller blev der afsløret overtrædelser af kommunens arbejdsklausuler.

- Det er kun en tredjedel af alle leverandørerne, der er undersøgt, og det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Dine og mine børn skal også have en god løn når de bliver voksne, lyder det fra Claus Skjoldborg Larsen.

Om artiklen

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har et løbende samarbejde om udvalgte historier, og denne artikel er en del af vores fælles samarbejdsprojekt.

Ifølge Odense Kommune er der i seks tilfælde inden for vintertjenesten og grønt vedligehold, der begge hører under afdelingen Fritid, Park og Vej, blevet opgjort bod og efterbetaling på i alt 765.000 kroner.

By- og Kulturudvalget besluttede på udvalgets sidste møde at bevilge 1,3 millioner kroner til nye koste til vinterberedskabet. Men på baggrund af Kontrolenhedens undersøgelser blev det derudover også indskærpet, at indsatsen mod social dumping skal forstærkes.

- Udvalget finder det helt uacceptabelt, at leverandørerne af vintertjenesten i den igangværende udbudsperiode ikke i højere grad har sikret overholdelse af de af Odense Byråd vedtagne klausuler, hedder det i beslutningen som Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte igennem.

K: - Skrevet af fagforeningen

Samtidig blev det pålagt By- og Kulturforvaltningen at undersøge om kontrolindsatsen over for leverandørerne til vintertjenesten, så kommunens klausuler kan overholdes.

Både løsgænger Andreas Møller, Venstre og rådmand Søren Windell (K) stemte dog imod udtalelserne.

- Det var jo igen nærmest fagforeningen, der skrev det for dem, og der synes jeg, at vi begynder at politisere ind i et udvalg. Sikkerheden for, at vi overholder arbejdsklausulerne, ligger i borgmesterforvaltningen, mener rådmanden.

Men borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ser ikke noget problem i, at By- og Kulturudvalget gør opmærksom på uregelmæssigheder i løn- og arbejdsvilkårene i vintertjenesten.

- Man kan jo se, at der er dokumenteret uregelmæssigheder med løn og arbejdsvilkår i de nuværende kontrakter, og derfor er det jo klogt at være lidt ekstra opmærksom, når nu man skal indgå nye kontrakter, siger han.

Splittelse om revideret klausul

Det er langt fra første gang, at der bliver afsløret brud på kommunens arbejdsklausuler hos entreprenører, der arbejder for kommunen. Tidligere har Kontrolenheden fundet uregelmæssigheder hos Odense Letbane, og i foråret sidste år kunne Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn afslører omfattende løndumping hos underleverandører, der udførte opgaver på det kommunalt ejede Fjernvarme Fyn.

Onsdag skal Odense Byråd tage stilling til en revideret udgave af de arbejdsklausuler, der for første gang trådte i kraft i 2013. Men selv om Venstre og Konservative var tilhængere for et årti siden, vælger begge partier nu at stemme imod skærpede arbejdsklausuler.

- Jeg synes, at der er en mistænkeliggørelse af alle dem vi handler med, som jeg ikke bryder mig om. Jeg synes, at det går igen, at vi ikke stoler på erhvervslivet, og at det private erhvervsliv er noget farligt noget, der snyder folk, hvad det jo ikke er, siger den konservative rådmand. Han frygter også, at arbejdsklausulerne i en ny udgave vil skabe ekstraomkostninger hos virksomhederne.

- Vi skal sørge for, at borgernes penge bliver brugt bedst muligt, men vi skal heller ikke bruge dem på en måde, så de ting vi skal ud og købe bliver unødvendigt dyre, fordi vi lægger et stort administrativt bøvl oven på dem, vi handler med.

Forstår ikke modstand

Den reviderede arbejdsklausul forventes dog at glide glat igennem byrådet, da flertallet bestående af Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet stemmer for en opdateret arbejdsklausul. Borgmester Peter Rahbæk Juel forstår ikke, at nogle partier er imod.

- Jeg synes simpelthen, at det er uordentligt af Venstre og Konservative. Efter 10 år med gode erfaringer med arbejdsklausuler vender de det gode arbejdsmiljø og de ordentlige forhold ryggen, siger han og tilføjer:

- Jeg er fuldstændig uforstående over for deres modstand. Der er ikke sket ændringer i det administrative, det er marginalt, og det er ganske få ting, man skal leve op til, og hvis man har ordentlige løn og arbejdsvilkår, så har man ikke noget problem.

De 10 fynske kommuner har et samarbejde om arbejdsklausuler, og den reviderede arbejdsklausul skal derfor også vedtages i Fyns ni øvrige kommuner. Både i Nyborg, Assens og Nordfyns Kommuner, hvor der er borgerligt flertal, er den reviderede arbejdsklausul, i januar i år blevet vedtaget.

Men ifølge Borgmesterforvaltningen er der en række argumenter, der taler imod at indføre brug af klausulerne i forbindelse med erhvervsudlejning via kommunalt ejede selskaber.

Et af argumenter lyder, at lejemålene bliver mindre attraktive. Dette vil i særdeleshed gå ud over økonomien og konkurrenceevnen for de af selskaberne, der agerer på et 100 procent kommercielt marked, anfører forvaltningen.

Peter Rahbæk Juel afviser dog, at det - og dermed hensynet til at sikre de mange arbejdspladser f.eks. på Odense Havn - er den primære årsag til beslutningen om at undtage erhvervsudlejning via kommunal ejede selskaber fra de selvsamme krav, som kommunens leverandører ellers skal leve op.

- Nej, det er ikke det argument, jeg hæfter mig ved. Jeg hæfter mig ved, at arbejdsmarkedets parter også siger, "her vil vi sådan set gerne have lov til at forsvare vores overenskomster, når det kommer til private virksomheder på lejet jord". Og så hæfter jeg mig også ved, at der heller ikke er noget fortilfælde. Der er ikke andre, der gør sociale klausuler eller arbejdsklausuler gældende på lejet jord, siger han.

Afviser dobbeltmoral

Odenses Borgmester påpeger desuden, at rent juridisk hersker der en usikkerhed. Borgmesterforvaltningen vurderer, som et advokatfirma i 2018 også gjorde, at Odense Kommunes selskaber som udgangspunkt godt kan indsætte arbejdsklausulen som et krav i deres erhvervslejeaftaler.

Der kan dog være særlovgivning, som begrænser det enkelte selskab i at anvende arbejdsklausulen på erhvervslejekontrakter. Odense Havn har fået udarbejdet en juridisk vurdering, der blandt andet peger på, at de ikke kan indføre arbejdsklausulen i deres erhvervslejekontrakter grundet særlovgivning.

At der skulle være tale om dobbeltmoral, når kommunen stiller skrappe krav sine leverandører, men ikke stiller samme krav til sig selv, når kommunen lejer grunde ud via sine selskaber, afviser Peter Rahbæk Juel.

- Dobbeltmoralsk er måske lige at spidse den lidt til, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg synes faktisk, at der er en meget god sammenhæng i det, siger han og tilføjer:

- Når det handler om, at et selskab udlejer en jord, så er det jo en tredjepart, der etablerer en virksomhed på den lejet jord, og her er det arbejdsmarkedets parters opgave, at røgte de overenskomster der er, siger borgmesteren. 

28. feb. 2024 kl. 10:00

Lønfusk i vinterberedskabet: Sneryddere snydt for hundredtusinder af kroner

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Mindst 39 ansatte, som har ryddet sne og is for Odense Kommunes vintertjeneste, har fået udbetalt for lidt i løn hos private entreprenører. Dermed har flere af entreprenørerne overtrådt kommunens arbejdsklausuler, der skal sikre at alle der udfører opgaver for kommunen får ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Når de kommunale veje i Odense bliver saltet og ryddet for sne og is, sidder der i mange tilfælde en underbetalt medarbejder bag rattet. Det viser en opgørelse over Kontrolenhedens indsatser fra 2020 til 2024.

- Vi kan selvfølgelig ikke lade vores veje og cykelstier rydde på vilkår, der er helt horrible. Vi skal sikre, at vores medarbejdere får den rigtige løn, siger byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), der har fået udleveret opgørelsen fra kommunens Kontrolenhed, der kontrollerer, at kommunens arbejdsklausuler bliver overholdt.

Fejl i 30 ud af 42 kontroller

Opgørelsen viser, at der i 2021 blev gennemført 42 såkaldte dokumentkontroller hos seks private entreprenører og 29 underleverandører, der alle udførte sne- og glatføreopgaver for Odense Kommunes vintertjeneste. I 30 af de 42 dokumentkontroller blev der afsløret overtrædelser af kommunens arbejdsklausuler.

- Det er kun en tredjedel af alle leverandørerne, der er undersøgt, og det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Dine og mine børn skal også have en god løn når de bliver voksne, lyder det fra Claus Skjoldborg Larsen.

Om artiklen

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har et løbende samarbejde om udvalgte historier, og denne artikel er en del af vores fælles samarbejdsprojekt.

Ifølge Odense Kommune er der i seks tilfælde inden for vintertjenesten og grønt vedligehold, der begge hører under afdelingen Fritid, Park og Vej, blevet opgjort bod og efterbetaling på i alt 765.000 kroner.

By- og Kulturudvalget besluttede på udvalgets sidste møde at bevilge 1,3 millioner kroner til nye koste til vinterberedskabet. Men på baggrund af Kontrolenhedens undersøgelser blev det derudover også indskærpet, at indsatsen mod social dumping skal forstærkes.

- Udvalget finder det helt uacceptabelt, at leverandørerne af vintertjenesten i den igangværende udbudsperiode ikke i højere grad har sikret overholdelse af de af Odense Byråd vedtagne klausuler, hedder det i beslutningen som Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte igennem.

K: - Skrevet af fagforeningen

Samtidig blev det pålagt By- og Kulturforvaltningen at undersøge om kontrolindsatsen over for leverandørerne til vintertjenesten, så kommunens klausuler kan overholdes.

Både løsgænger Andreas Møller, Venstre og rådmand Søren Windell (K) stemte dog imod udtalelserne.

Læs også: Spis her eller med hjem: Ansatte kæmper med modsatrettede regler for køb af mad
Gå tilbage Del
20. dec. 2023 kl. 13:00

Spis her eller med hjem: Ansatte kæmper med modsatrettede regler for køb af mad

Ken Petersen

De 14.000 ansatte i Odense Kommune skal holde tungen lige i munden, når de i arbejdsmedfør har brug for at besøge en restauration i byen. I de fleste tilfælde må de ansatte ikke sætte sig ned og spise, men det er helt i orden at tage maden fra samme restauration med hjem.

Nye regler i Odense Kommune betyder, at kommunens ansatte skal være særdeles opmærksomme, når de i forbindelse med deres arbejde, har brug for at drikke kaffe eller spise frokost ude i byen.

Reglerne betyder, at de ansatte kun må anvende caféer eller restaurationer, der har overenskomst eller har accepteret kommunens arbejdsklausuler, der sikrer, at forretningen har løn- og arbejdsvilkår på overenskomstlignende forhold.

Men ud af byens over 400 restauranter er det kun omkring 50 restaurationer, der overholder kommunens retningslinjer.

- Vi har en stor opgave med at komme ud og få fortalt om de her lidt komplicerede regler til vores ansatte, og vi får mange spørgsmål om hvordan man skal gebærde sig for at overholde reglerne, siger Cecilie Schwartz Førby, der er udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune.

Nej til mad ved bord - ja til take away

Kommunens regler for brug af restaurationer er da heller ikke helt vandtætte. De ansatte behøver nemlig ikke bekymre sig om en restauration har overenskomst, hvis blot de ikke indtager maden eller drikkevarerne på restaurationen.

“Jeg synes, at det er mærkeligt, at det skal sættes op på den måde, at der er forskel på om man spiser på restauranten eller tager maden med hjem”

— Jonas Bäckström, formand, Restauratørforeningen Odense

Ifølge udbuds- og kontraktchefen hænger det sammen med, at kommunen skal skelne mellem tjenesteydelser og varekøb.

- Arbejdsklausulen gælder ved køb af tjenesteydelser, men ikke varer. Det er ikke en regel, vi har fundet på. Det er sådan det er beskrevet i ILO-konventionen.

Må jeres ansatte holde et kort møde med en kop kaffe og en kage på café uden overenskomst?

- Hvis man køber en kop kaffe eller en sandwich, og tager den med sig, så er der per definition tale om et varekøb, så er arbejdsklausulen ikke gældende. Men hvis man sætter sig ned og drikker sin kaffe, og har noget betjening omkring det, så er der tale om en service, og så er arbejdsklausulen gældende, forklarer Cecilie Schwartz Førby.

Kan du forstå, at det for jeres ansatte og for restauranterne virker som en mystisk skelen?

- Det kan jeg sagtens forstå, men det er sådan reglerne er lige nu, men vi kigger ind i området, for jeg tror, at alle kan se, at det virker noget modsatrettet.

I restaurationsbranchen vækker de komplicerede regler også forundring.

- Jeg synes, at det er mærkeligt, at det skal sættes op på den måde, at der er forskel på om man spiser på restauranten eller tager maden med hjem. Det er bare mærkeligt, siger formanden for Restauratørforeningen i Odense Jonas Bäckström.

Godkende restauranter for de ansatte i Odense Kommune:

Her er det samlede overblik over de restaurationer ansatte i Odense Kommune kan benytte i arbejdsøjemed.


Spisesteder med samarbejdsaftale med Odense Kommune:

  1. Odense Sport og Event, herunder Hotel Odeon og Odense Congresscenter


    Spisesteder, som er på SKI-aftaler:

Listen herunder er et sammendrag af spisesteder, som er på SKI-aftalerne om henholdsvis hotelophold og konferencesteder. Listen er sidst opdateret i december 2023.

  1. Scandic Odense

  2. Hotel Ansgar, Slotsgården ApS

  3. Hotel Plaza, Odense A/S

  4. CABINN Odense

  5. Frederik VI's Hotel

  6. Hotel Knudsens Gaard

  7. Hotel Odense

  8. Hotel Odeon

  9. Comwell H.C. Andersen Odense


Spisesteder i Odense som fremgår af listen på okforhold.dk:

Listen herunder er et udtræk fra den aktuelle liste på okforhold.dk pr. december 2023.

  1. Café Deilig

  2. Smageriet

  3. Restaurant Fionie

  4. Sunset Boulevard

  5. Starbucks

  6. City Hotel

  7. Kentucky Fried Chicken

  8. Hotel Odense

  9. Restaurant Flammen

  10. Carl's Jr.

  11. Espresso House

  12. Joe & the juice

  13. Restaurant Nordatlanten

  14. Bilka Bistro

  15. Oluf Bagers Gård

  16. Kokken & Co.

  17. Kokken & Jomfruen

  18. Odense Aafart

  19. Odense Congresscenter

  20. Hotel Knudsens Gaard

  21. Tortilla Flats

  22. Frederik VI's Hotel

  23. Fangel Kro og Hotel

  24. Smag & Smil

  25. Birk & Conrad

  26. Restaurant Næsbyhoved Skov

  27. Comwell H.C. Andersen Odense

  28. CABINN Odense

  29. Milling Hotel Plaza

  30. Tarup Center Pub

  31. McDonald's

  32. Sortebro Kro

  33. Havnens Gourmet

  34. Styrbæks

  35. Grand Hotel Odense

  36. Bone's

  37. Skovbakken Restaurant Zoo

  38. Burger King

  39. Spisehuset i Tarup Center Odense

  40. Casino Odense

  41. Restaurant Carlsens Kvarter

  42. Scandic Hotel Odense

  43. Restaurant Marienlyst Odense

 Kilde: Odense Kommune

Gælder også kommunens selskaber

Cecilie Schwartz Førby forklarer, at de samme regler gælder for de kommunalt ejede selskaber som for eksempel Odense Renovation.

- Via ejerpolitikken er Odense Renovation– ligesom Fjernvarme Fyn, Odense Havn, Odense Letbane og Vandcenter Syd underlagt krav om overholdelse af Odense Kommunes politiske beslutninger om arbejdsklausulen, når selskaberne foretager udbud. Hvis selskaberne foretager udbud af restaurationsydelser og lignende, skal selskaberne derfor stille krav om overholdelse af arbejdsklausulen, siger hun

Må medarbejderne på en kommunal institution spise på en restaurant uden overenskomst, hvis arrangementet bliver delvist støttet af Odense Kommune med et tilskud?

- Hvis et medarbejder-arrangement på en restaurant er helt eller delvist finansieret af Odense Kommune, så skal arbejdsklausulen overholdes.

Er der nogen form for kontrol af, hvordan reglerne bliver håndteret?

- Der er et stærkt ledelsesmæssigt fokus på overholdelse af arbejdsklausulen, og Borgmesterforvaltningen vejleder og oplyser jævnligt om brugen af arbejdsklausulen. Særligt for restaurationsområdet har Borgmesterforvaltningen desuden udarbejdet en vejledning, der er tilgængelig på kommunens indkøbsportal. Der er dog ikke nogen centraliseret kontrol af, hvorvidt de enkelte enheder i kommunen anvender arbejdsklausulen.

Er der en bagatelgrænse, og hvor går den?

- Der er ingen bagatelgrænse, siger Cecilie Schwartz Førby.

Svendborg Kommune indførte helt tilbage i 2018 krav om, at restaurationer, caféer og hoteller skal tilslutte sig arbejdsklausuler, hvis de vil være leverandør til Svendborg Kommune. Kravet gælder dog kun for leverancer på mere end 10.000 kroner. 

ILO-konventionen

ILO-konvention 94 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter blev vedtaget af den Internationale Arbejdskonference i 1949 og ratificeret af Danmark i 1955.

 

Efter konventionen skal der i kontrakter, der indgås med offentlige myndigheder, indsættes klausuler om, at vedkommende arbejdere skal sikres løn- og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Konventionen er et instrument til at imødegå social dumping ved arbejde, der udføres for det offentlige samtidig med, at den understreger statens forpligtelse som ”modelarbejdsgiver” for så vidt angår løn- og arbejdsvilkår.

Konventionen gælder alle kontraktforhold om byggeanlægsarbejder, fabrikation og udførelse eller ydelse af tjenester, som en offentlig myndighed måtte indgå.

Kilde: Rapport til Beskæftigelsesministeriets fra Udvalget om modvirkning af social dumping, 2012.

- Det var jo igen nærmest fagforeningen, der skrev det for dem, og der synes jeg, at vi begynder at politisere ind i et udvalg. Sikkerheden for, at vi overholder arbejdsklausulerne, ligger i borgmesterforvaltningen, mener rådmanden.

Men borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ser ikke noget problem i, at By- og Kulturudvalget gør opmærksom på uregelmæssigheder i løn- og arbejdsvilkårene i vintertjenesten.

- Man kan jo se, at der er dokumenteret uregelmæssigheder med løn og arbejdsvilkår i de nuværende kontrakter, og derfor er det jo klogt at være lidt ekstra opmærksom, når nu man skal indgå nye kontrakter, siger han.

Splittelse om revideret klausul

Det er langt fra første gang, at der bliver afsløret brud på kommunens arbejdsklausuler hos entreprenører, der arbejder for kommunen. Tidligere har Kontrolenheden fundet uregelmæssigheder hos Odense Letbane, og i foråret sidste år kunne Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn afslører omfattende løndumping hos underleverandører, der udførte opgaver på det kommunalt ejede Fjernvarme Fyn.

Onsdag skal Odense Byråd tage stilling til en revideret udgave af de arbejdsklausuler, der for første gang trådte i kraft i 2013. Men selv om Venstre og Konservative var tilhængere for et årti siden, vælger begge partier nu at stemme imod skærpede arbejdsklausuler.

- Jeg synes, at der er en mistænkeliggørelse af alle dem vi handler med, som jeg ikke bryder mig om. Jeg synes, at det går igen, at vi ikke stoler på erhvervslivet, og at det private erhvervsliv er noget farligt noget, der snyder folk, hvad det jo ikke er, siger den konservative rådmand. Han frygter også, at arbejdsklausulerne i en ny udgave vil skabe ekstraomkostninger hos virksomhederne.

- Vi skal sørge for, at borgernes penge bliver brugt bedst muligt, men vi skal heller ikke bruge dem på en måde, så de ting vi skal ud og købe bliver unødvendigt dyre, fordi vi lægger et stort administrativt bøvl oven på dem, vi handler med.

Læs også: Kringlede regler for restauranter bremset i sidste øjeblik
Gå tilbage Del
7. feb. 2024 kl. 10:00

Kringlede regler for restauranter bremset i sidste øjeblik

Ken Petersen

Brancheorganisationen Horesta kalder en foreslået ændring af de sociale arbejdsklausuler i Odense Kommune for "et unødigt og ukonstruktivt benspænd". Fagforbundet 3F frygter omvendt, at forslaget vil føre til en større gevinst ved at snyde. Sagen skulle have været afgjort i på byrådsmødet onsdag, men er i 11. time blevet udskudt.

En beslutning med vidtrækkende konsekvenser er på vej, når byrådet i Odense i den nærmeste tid skal sige ja eller nej til at indføre nye arbejdsklausuler og sociale klausuler.

Sagen skulle have været afgjort på byrådsmødet onsdag, men blev tirsdag i sidste øjeblik udskudt og sendt retur til Økonomiudvalget med begrundelse i de høringssvar, der er indkommet.

Klausulerne har til formål at modvirke social dumping og sikre de ansattes løn- og arbejdsvilkår i de virksomheder, kommunen indgår aftaler med.

De nye retningslinjer får betydning for alt lige fra kommunale restaurantbesøg til kæmpekontrakter på skolerenoveringer eller vedligeholdelse af byens veje, men forslaget møder hård kritik fra flere sider.

Blandt andet fra Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, som f.eks. kalder svarfristen i forbindelse med fremlæggelsen af dokumentation for overholdelse af klausulens forpligtelser for "et unødigt og ukonstruktivt benspænd, der ikke fremmer virksomhedens mulighed for reelt at sikre virksomhedens dokumentation".

"Således er Horesta kritisk over for den række af yderligere stramninger, der følger med den reviderede arbejdsklausul. Og Horesta er ligeledes stærkt bekymret for den voksende administrative byrde, som Odense Kommune pålægger ikke-overenskomstdækkede virksomheder, der gerne vil leve op til klausulens bestemmelser", lyder det i brancheforeningens høringssvar.

Billed-id og mere kontrol

Kort fortalt vil forslaget på en række områder stramme op på vilkårene for at indgå kontrakter med Odense Kommune.

For eksempel med krav om billedlegitimation på ansatte og om at opbevare dokumentation efter kontraktudløb. Desuden må lønsedler ikke må være anonyme og udbetaling af løn skal ske via et digitalt betalingssystem. Alt sammen for at gøre det lettere at opklare, hvis der er foregået social dumping.

Om artiklen

Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har et løbende samarbejde om udvalgte historier, og denne artikel er en del af vores fælles samarbejdsprojekt.

I de nye klausuler indgår også nye krav til, hvordan og hvornår orientering om brug af underleverandører skal ske. Erfaringsmæssigt er risikoen for overtrædelse af arbejdsklausulen større, jo længere leverandørkæden er. Manglende indberetning af underleverandør medfører bod.

Desuden foreslås det, at leverandørens misligholdelse af arbejdsklausulen i andre kontrakter mellem Odense Kommune og leverandøren kan indgå i vurderingen af, hvorvidt den enkelte kontrakt er misligholdt.

"Dette er en skærpelse i forhold til tidligere", lyder det i oplægget til politikerne.

Formålet er, at leverandøren ikke skal kunne spekulere i systematisk at begå mindre overtrædelser af arbejdsklausulen i flere kontrakter, uden at det tæller i en samlet vurdering.

Slipper billigere

Forslaget indeholder dog også lempelser.

F.eks. foreslås det at nedsætte det maksimale bodsbeløb ved overtrædelser per dag fra 2.000 kroner til 1.000 kroner per ansat. Desuden foreslås en øvre grænse for bod for manglende dokumentation, så boden maksimalt kan pålægges i to måneder.

Den del bekymrer fagforbundet 3F, som påpeger, at det vil have den uheldige virkning, at jo større entreprisen er, jo mindre er konsekvensen for ikke at overholde arbejdsklausulen.

"Dette vil i praksis betyde, at der i de store entrepriser vil være et forsvindende lille incitament til at overholde klausulen, da risikoen for en bod på kroner 1000 per dag per ansat, efter vores erfaringer, ikke vil afskrække fra at snyde på vægtskålen, da gevinsten ved snyd ofte vil være større", lyder det i 3F's høringssvar.

Dramatisk debat i vente

Odense Kommune begrunder bl.a. forslaget om nye klausuler med, at kommunens kontrolenhed har erfaret en stigende tendens til anvendelse af udenlandsk arbejdskraft, også på mindre projekter.

"Erfaringsmæssigt findes oftere løndumping hos udenlandsk end dansk arbejdskraft. Ofte optræder udenlandsk arbejdskraft ikke hos hovedleverandøren, men flere led nede i leverandørkæden", fremgår det bl.a. af dagsordensteksten.

Politikerne i Odense Byråd sidder med den endelige beslutning, og sagen skal forventeligt i den nærmeste fremtid behandles af byrådet, efter at den har været en ny tur forbi Økonomiudvalget. På forhånd er der lagt op til drama.

For da sagen første gang var til behandling i Økonomiudvalget tog Søren Windell og Tommy Hummelmose fra Konservative samt Christoffer Lilleholt og Claus Houden fra Venstre forbehold. Intet tyder altså på enighed.

Forstår ikke modstand

Den reviderede arbejdsklausul forventes dog at glide glat igennem byrådet, da flertallet bestående af Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet stemmer for en opdateret arbejdsklausul. Borgmester Peter Rahbæk Juel forstår ikke, at nogle partier er imod.

- Jeg synes simpelthen, at det er uordentligt af Venstre og Konservative. Efter 10 år med gode erfaringer med arbejdsklausuler vender de det gode arbejdsmiljø og de ordentlige forhold ryggen, siger han og tilføjer:

- Jeg er fuldstændig uforstående over for deres modstand. Der er ikke sket ændringer i det administrative, det er marginalt, og det er ganske få ting, man skal leve op til, og hvis man har ordentlige løn og arbejdsvilkår, så har man ikke noget problem.

De 10 fynske kommuner har et samarbejde om arbejdsklausuler, og den reviderede arbejdsklausul skal derfor også vedtages i Fyns ni øvrige kommuner. Både i Nyborg, Assens og Nordfyns Kommuner, hvor der er borgerligt flertal, er den reviderede arbejdsklausul, i januar i år blevet vedtaget.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her