Lønfusk i vinterberedskabet: Sneryddere snydt for hundredtusinder af kroner

Mindst 39 ansatte, som har ryddet sne og is for Odense Kommunes vintertjeneste, har fået udbetalt for lidt i løn hos private entreprenører. Dermed har flere af entreprenørerne overtrådt kommunens arbejdsklausuler, der skal sikre at alle der udfører opgaver for kommunen får ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Når de kommunale veje i Odense bliver saltet og ryddet for sne og is, sidder der i mange tilfælde en underbetalt medarbejder bag rattet. Det viser en opgørelse over Kontrolenhedens indsatser fra 2020 til 2024.

- Vi kan selvfølgelig ikke lade vores veje og cykelstier rydde på vilkår, der er helt horrible. Vi skal sikre, at vores medarbejdere får den rigtige løn, siger byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), der har fået udleveret opgørelsen fra kommunens Kontrolenhed, der kontrollerer, at kommunens arbejdsklausuler bliver overholdt.

Fejl i 30 ud af 42 kontroller

Opgørelsen viser, at der i 2021 blev gennemført 42 såkaldte dokumentkontroller hos seks private entreprenører og 29 underleverandører, der alle udførte sne- og glatføreopgaver for Odense Kommunes vintertjeneste. I 30 af de 42 dokumentkontroller blev der afsløret overtrædelser af kommunens arbejdsklausuler.

- Det er kun en tredjedel af alle leverandørerne, der er undersøgt, og det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Dine og mine børn skal også have en god løn når de bliver voksne, lyder det fra Claus Skjoldborg Larsen.

Om artiklen

Ifølge Odense Kommune er der i seks tilfælde inden for vintertjenesten og grønt vedligehold, der begge hører under afdelingen Fritid, Park og Vej, blevet opgjort bod og efterbetaling på i alt 765.000 kroner.

By- og Kulturudvalget besluttede på udvalgets sidste møde at bevilge 1,3 millioner kroner til nye koste til vinterberedskabet. Men på baggrund af Kontrolenhedens undersøgelser blev det derudover også indskærpet, at indsatsen mod social dumping skal forstærkes.

- Udvalget finder det helt uacceptabelt, at leverandørerne af vintertjenesten i den igangværende udbudsperiode ikke i højere grad har sikret overholdelse af de af Odense Byråd vedtagne klausuler, hedder det i beslutningen som Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte igennem.

K: - Skrevet af fagforeningen

Samtidig blev det pålagt By- og Kulturforvaltningen at undersøge om kontrolindsatsen over for leverandørerne til vintertjenesten, så kommunens klausuler kan overholdes.

Både løsgænger Andreas Møller, Venstre og rådmand Søren Windell (K) stemte dog imod udtalelserne.

- Det var jo igen nærmest fagforeningen, der skrev det for dem, og der synes jeg, at vi begynder at politisere ind i et udvalg. Sikkerheden for, at vi overholder arbejdsklausulerne, ligger i borgmesterforvaltningen, mener rådmanden.

Men borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ser ikke noget problem i, at By- og Kulturudvalget gør opmærksom på uregelmæssigheder i løn- og arbejdsvilkårene i vintertjenesten.

- Man kan jo se, at der er dokumenteret uregelmæssigheder med løn og arbejdsvilkår i de nuværende kontrakter, og derfor er det jo klogt at være lidt ekstra opmærksom, når nu man skal indgå nye kontrakter, siger han.

Splittelse om revideret klausul

Det er langt fra første gang, at der bliver afsløret brud på kommunens arbejdsklausuler hos entreprenører, der arbejder for kommunen. Tidligere har Kontrolenheden fundet uregelmæssigheder hos Odense Letbane, og i foråret sidste år kunne Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn afslører omfattende løndumping hos underleverandører, der udførte opgaver på det kommunalt ejede Fjernvarme Fyn.

Onsdag skal Odense Byråd tage stilling til en revideret udgave af de arbejdsklausuler, der for første gang trådte i kraft i 2013. Men selv om Venstre og Konservative var tilhængere for et årti siden, vælger begge partier nu at stemme imod skærpede arbejdsklausuler.

- Jeg synes, at der er en mistænkeliggørelse af alle dem vi handler med, som jeg ikke bryder mig om. Jeg synes, at det går igen, at vi ikke stoler på erhvervslivet, og at det private erhvervsliv er noget farligt noget, der snyder folk, hvad det jo ikke er, siger den konservative rådmand. Han frygter også, at arbejdsklausulerne i en ny udgave vil skabe ekstraomkostninger hos virksomhederne.

- Vi skal sørge for, at borgernes penge bliver brugt bedst muligt, men vi skal heller ikke bruge dem på en måde, så de ting vi skal ud og købe bliver unødvendigt dyre, fordi vi lægger et stort administrativt bøvl oven på dem, vi handler med.

Forstår ikke modstand

Den reviderede arbejdsklausul forventes dog at glide glat igennem byrådet, da flertallet bestående af Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet stemmer for en opdateret arbejdsklausul. Borgmester Peter Rahbæk Juel forstår ikke, at nogle partier er imod.

- Jeg synes simpelthen, at det er uordentligt af Venstre og Konservative. Efter 10 år med gode erfaringer med arbejdsklausuler vender de det gode arbejdsmiljø og de ordentlige forhold ryggen, siger han og tilføjer:

- Jeg er fuldstændig uforstående over for deres modstand. Der er ikke sket ændringer i det administrative, det er marginalt, og det er ganske få ting, man skal leve op til, og hvis man har ordentlige løn og arbejdsvilkår, så har man ikke noget problem.

De 10 fynske kommuner har et samarbejde om arbejdsklausuler, og den reviderede arbejdsklausul skal derfor også vedtages i Fyns ni øvrige kommuner. Både i Nyborg, Assens og Nordfyns Kommuner, hvor der er borgerligt flertal, er den reviderede arbejdsklausul, i januar i år blevet vedtaget.

Oversigt

    Oversigt