Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mens udbuddet af boliger til salg er faldet, så er udbudspriserne steget, oplyser Finans Danmark.
Antallet af boliger til salg er lige nu det laveste i næsten 16 år.
Ifølge Finans Danmark, interesseorganisation for den finansielle sektor, står der lige nu 21.141 parcel- og rækkehuse til salg i Danmark.
På Fyn er 2.441 villaer til salg i januar. Til sammenligning var 3.572 villaer til salg på Fyn i januar 2019. Det er et fald på 31,6 procent.
Metalstykker fløj gennem byen under stormen: Naboer kræver ikonisk fabrik sikret eller revet ned
Beboere i Højrup kræver landsbyens gamle fabriksbygning Viking revet ned. I weekenden, hvor stormen Malik var på spil, røg træ, metalstykker og tagplader ned fra den gamle fabriksbygning.
Det var ikke ufarligt at bevæge sig rundt i Højrup under weekendens voldsomme blæsevejr.
Stormen Malik rev dele af taget af den forfaldne og tomme fabriksbygning midt i byen, og fik træ- og metalstykker til at fyge gennem Højrup.
Derfor kræver naboerne handling for at få gjort noget ved fabriksbygningen.
- Vi har arbejdet mange gange på at få gjort noget ved den, men desværre lykkes det ikke rigtig, selvom kommunen har vurderet den til at være til fare for beboerne i området, siger Hanne Højgaard, der er pensionist og bor tæt på fabriksbygningen i Højrup.
Var et stort aktiv i byen
Hanne Højgaard har boet i Højrup siden 1969, og hun husker dengang, fabrikken var i fuld vigør. Dengang var fabrikken af stor betydning for byen.
- Den var et meget stort aktiv for byen, fordi stort set det halve af byen arbejdede der. Da var den et kæmpe aktiv, men det er den absolut ikke mere, fortæller Hanne Højgaard.
Allerede i 2007 påpegede flere indbyggere behovet for at finde en løsning på fabriksbygningen, der står og forfalder. Ti år efter, i 2017, forsøgte de igen at få bugt med bygningen, men fortsat uden held.
Nu håber Hanne Højgaard alligevel, at kommunen og den private ejer får sikret bygningen eller revet den ned, da den kan være til fare for andre.
- Der går en meget befærdet cykel- og gangsti, der ligger klods op ad fabrikken, og der ligger tit både tagplader og tagrender og søm og alt muligt dernede, siger hun.
- Ovre i naboens have lå der tagplader og alt muligt, der er fløjet tværs over vejen, og der kunne jo ligeså godt være nogen, der havde fået det i hovedet. Hvis selve den rene, pæne bygning kunne komme til at stå tilbage, vedligeholdt sammen med området dernede, så kunne vi sagtens leve med det, men ellers er det største ønske at få den væk, siger Hanne Højgaard.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ejer Preben Heinrich Würtz, men han ønskede på ingen måde at udtale sig om fabriksbygningen, da han blev kontaktet.
- Du bedes lade være med at kontakte mig igen, lød det korte svar.
Det er ikke set lavere siden juni 2006, oplyser Finans Danmark.
Høj handelsaktivitet
Det lave udbud kan være med til at have skubbet udbudspriserne i vejret, da husene står til salg til priser, der er 8,7 procent højere end for et år siden.
Konkret betyder det, at et typisk hus på 140 kvadratmeter lige nu udbydes til en pris på godt 2,7 millioner kroner.
De højere udbudspriser er dog ikke ensbetydende med, at danskerne går forgæves i jagten på drømmeboligen. Det siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
11-årige Magnus har sovet i telt siden 2019 - nat nummer 900 var i selskab med stormen Malik
Magnus Schabert på 11 år er spejder og sover fast i telt. Stormen Malik skulle ikke ødelægge nat nummer 900.
Mens vi andre lå i vores seng, da stormen Malik natten til søndag rasede over Fyn, lå 11-årige Magnus Schabert i et telt i baghaven.
Magnus Schabert er spejder, og selvom mærket for at sove i telt for længst er indtjent fortsætter han ufortrødent. Derfor var der heller ingen tvivl om, at natten mellem lørdag og søndag skulle tilbringes i teltet trods varsel om kraftig storm.
- Det er faktisk sjovt at sove ude i teltet. Da Malik kom, kan jeg huske, at den var så kraftig, at jeg sov nat nummer 900 i telt, men så gik jeg ind efter, fortæller Magnus Schabert.
Forældrene holdt skarpt øje med telt og søn udenfor og fortæller, at Magnus trak ind, da de klokken 01.15 var ude for at rette på teltet.
1001 nats eventyr var inspiration
Den unge spejder har sovet i telt siden den 21. juni 2019. Hans mål er at sove 1001 nætter i telt, før han - måske - igen vil tage sin seng indendørs i brug.
Antallet af nætter kom Magnus Schabert på grundet historien "1001 nats eventyr".
- Det er dejligt, og man kan høre fuglene om morgenen, man kan høre vinden blæser, og man kan også høre, at nu kommer regnen. Det er rart, fortæller Magnus Schabert om placeringen af sit noget anderledes soveværelse.
I teltet har Magnus Schabert madras, soveposer, drikkedunk, lygte og et strømkabel. Og han sover altså derude uanset vind og vejr - en nat på minus 18 grader har også været tilbragt derude - med en ekstra sovepose.
- Lige på det område er han lavet af et specielt stof, Martin Schabert
Telt nummer otte er sat op efter stormen
Ude i familiens baghave er der en permanent plads til et telt, og fjerner man teltet, er alt græs forsvundet nedenunder.
Mandagen blev for far og søn brugt på at fjerne et telt - og sætte et nyt telt op. Faktisk skulle telt nummer otte i rækken op. Det syvende telt havde holdt 5,5 måned og var nu for slidt af både vind og sollys.
- Det nye telt bliver fedt, siger Magnus Schabert, inden han skal sove første nat i det ottende telt.
Magnus Schabert har et regneark på sin tablet, hvor han holder øje med antallet af overnatninger i telt. Efter planen soves nat nummer 1001 i teltet den 12. maj i år.
- Handelsaktiviteten er fortsat imponerende høj.
- Så det lave udbud og de stadig stigende priser er altså ikke noget, der ligefrem får boligkøberne til at løbende skrigende bort, siger han i en skriftlig kommentar.
Blandt ejerlejlighederne er der omvendt flere til salg nu, end det var tilfældet for et år siden.
Der er således 5084 ejerlejligheder til salg, og det er godt 500 flere end for et år siden.
Få lejligheder
Med til historien hører det, at antallet af lejligheder til salg fortsat er på et forholdsvist lavt niveau.
For ejerlejlighederne står de i øjeblikket til salg til priser, der er 6,6 procent højere end for et år siden.
1.000 år gammel bygning fundet på Fyn
Opførelsen af rækkehuse i den vestlige del af Søndersø har afsløret en næsten 1.000 år gammel bygning. Den er en brik i et større puslespil, mener arkæolog.
Ved første øjekast ligner det mest af alt en mudret mark, men jorden, der ligger tæt ved Søndersø Kirke, gemmer på værdifuld viden om fortiden.
Ifølge Mikael Bjerregaard, udgravningsleder og arkæolog fra Odense Bys Museer, tyder det på, at man har fundet en gård fra overgangen mellem vikingetid og middelalder. Formentlig fra den tid, hvor de første kirker blev bygget, fortæller arkæologen.
- Jeg synes personligt, at det er en rigtig spændende periode. Der er et kæmpe skift i samfundet, der går fra én religion til en anden, siger han.
- Hvordan det er sket, kan man ikke rigtig vide, men over forholdsvis kort tid begynder man at få kirker over det hele som et symbol på noget helt nyt.
Arkæologen har selskab af en gravko, der skal skrabe det øverste jordlag af. Herunder kan Mikael Bjerregaard lokalisere de gamle stolpehuller, som han markerer med træpinde.
Viser byens udvikling
Fundet er et tegn på, at området vest for kirken tidligere var bebygget, men at byen siden hen har flyttet sig østpå.
- Jeg ser det som brikker til en større viden om, hvordan vores samfund har udviklet sig gennem tiden, siger udgravningslederen.
Byen Søndersø bliver første gang nævnt i 1180. Der er dog ingen, der i detaljer kender historien om middelalderbyens oprindelse.
- Hvornår kom de landsbyer, der stadig eksisterer, til at ligge, hvor de ligger? Det står jo ikke nødvendigvis skrevet ned nogen steder. Men vi kan bruge fundet her til at danne os et billede af det, siger Mikael Bjerregaard.
Grunden skal bebygges igen
Der er tale om et rammehus, der ifølge byggelederen er en relativt sjælden konstruktionstype, og som er bygget for lidt under tusind år siden.
Grunden til, at man nu har opdaget det, er, at der igen skal bygges på grunden tæt på kirken. Planen er, at der skal opføres rækkehuse.
Men først når udgravningerne er færdige. De fortsætter indtil slutningen af næste uge
- På ejerlejlighedsmarkedet kan kommende købere glæde sig over, at der er lidt flere lejligheder at vælge imellem end for et år siden, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
- Til gengæld er priserne højere nu end for et år siden, siger hun i en pressemeddelelse.