22. sep. 2020 kl. 20:56
Fyn
Natacha Djervad

13 minutter tog det at ringe 1-1-2: Søren håber, politikerne stiller strenge krav til mobilselskaberne

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Politikerne har kun én chance de næste ni år for at stille krav til teleselskaberne om at få lukket de mobile huller på Fyn.


Søren Viborg Jæpelt glemmer aldrig den morgen, han og konen Dorte Viborg Jæpelt kom ud til et trafikuheld på Rugårdsvej lige udenfor deres hjem i Bredbjerg tæt ved Morud.

De var få sekunder om at tage beslutningen om at ringe 1-1-2, da to biler efter et sammenstød var havnet i grøften. Både naboer og vidner prøvede også at ringe. Men på grund af dårlig mobilforbindelse kunne de ikke komme igennem.

- Det lykkes at komme igennem et par gange, men de kan ikke nå at sige noget, siger Søren Viborg Jæpelt.

Først efter 13 minutter lykkedes det en genbo at komme igennem til alarmcentralen.

- Det er ikke sjovt, at skulle hjælpe folk, og så ikke kunne få fat i 1-1-2, siger Søren Viborg Jæpelt.

Det var Dorte Viborg Jæpelt, der så uheldet ske og som den første ringede 1-1-2. Hun oplevede situationen som "frustrerende".

- Når man tænker, at man kan ringe 1-1-2, og man så ikke kan ringe 1-1-2 alligevel. Jeg ringede, og jeg ringede, og så kom jeg lidt igennem, og så forsvandt signalet igen, siger hun.

Parret oplever ofte, at de kan ringe op, og så bliver forbindelsen pludselig afbrudt midt i et opkald.

Læs også: Har du også dårligt signal? Jørgen håber, forbindelsen virker, den dag han skal ringe 1-1-2
Gå tilbage Del
15. sep. 2020 kl. 10:36

Har du også dårligt signal? Jørgen håber, forbindelsen virker, den dag han skal ringe 1-1-2

Anders Høgh / Redigering: Josefine Lygum Kristensen

Mens de fleste danskere inden længe kan se frem til 5G-net, så er der stadig mange mobile huller, hvor man knap kan føre en almindelig telefonsamtale.


Jørgen Thomsen kigger nedslået på displayet på sin mobiltelefon. Nul streger. Han bevæger sig et andet sted hen i stuen. Nu én streg. Men kun et øjeblik, så er den væk igen.

Han elsker livet i konens barndomshjem og de grønne omgivelser blot få kilometer fra Egeskov Slot. Men der er én ting ved Herringe og Rudme, han ikke kan holde ud. Mobildækningen.

- Når det er værst, kan der godt være 8-10 udfald på en samtale på tre minutter. Jeg synes, det er sløset, at man ikke har forbindelser, der fungerer 100. For det kan det godt, siger Jørgen Thomsen.

HAR DU OGSÅ DÅRLIGT SIGNAL?

Har du så dårlig dækning, at du knap nok kan sende en sms derhjemme? Så tag med til en sjov og anderledes eftermiddag i mobildækningens tegn torsdag den 24. september klokken 17.00. Signe Ryge og TV 2 Fyn Event hjælper dig bl.a. med at stille spørgsmål til eksperterne og de ansvarlige teleselskaber. 

 

Vi tager naturligvis alle forholdsregler for at forhindre coronasmitte. Blandt andet er der kun ganske få billetter til rådighed. Du kan læse mere og reservere din billet her. 

Området omkring Rudme og Herringe blev sidste år udpeget som et af 212 områder i Danmark, hvor teleselskaberne har forpligtet sig til at forbedre mobilforbindelsen. Det skete ved en såkaldt frekvensauktion, hvor de store teleselskaber bød på frekvenser, som staten udbød.

Auktionen indbragte 2,2 milliarder kroner i statskassen, og samtidig forpligtede selskaberne sig altså til at forbedre signalet i mange af de områder af landet, hvor forbindelsen er dårlig i dag.

Frekvenserne er populært sagt de "motorveje i luften", som selskaberne bruger for at sende mobilsignaler rundt. Selskaberne betaler staten for at benytte frekvenserne.

På Fyn er der tale om 40 områder, og de kan ses på kortet herunder.

Frygter fatale konsekvenser

Jørgen Thomsen frygter, at den dårlige mobildækning kan få store konsekvenser. Når man ringer efter alarmcentralen, så går et andet selskab ind og dækker, hvis dit eget selskab ikke dækker i det område, du befinder dig i. Men den går ikke i den ene procent af landarealet, hvor der slet ikke er dækning. Eller hvis signalet er dårligt hos det selskab, du trækker signal fra.

- Den dag hvor jeg står med et hjertestop, og jeg giver hjertemassage, vil jeg gerne ringe 1-1-2, nanosekunder før jeg går i gang. Jeg skal forlade vedkommende og gå ud på vejen og komme tilbage igen, og så er der altså gået for lang tid. Rigtig meget for lang tid.

Og det er også en bekymring hos teleanalytiker Torben Rune:

- Når vi nu betragter vores telefoner som kritisk, national infrastruktur, så burde vi kunne få hjælp uanset hvor på landkortet, vi befinder os. Der er steder, hvor man ikke kan få hjælp. Heldigvis er de steder få, og de er på nogle områder, hvor der heldigvis ikke er så mange mennesker. Problemet er bare, at de er der.

Det burde være bedre i 2020

- Alle ved det. Det er sådan lidt en stående joke, at mobiler - det kan vi desværre ikke, siger Pedro Martinez.

Han er forstander på Rudme Friskole cirka 50 meter fra Jørgen Thomsens hjem. Skolen ligger i et mobil-hul. Det betyder, at ingen på skolen kan tale i mobiltelefon, så længe de opholder sig på skolen. Hvis de vil tale i mobil, kan de gå ud til vejen, hvor de kan være heldige at fange et signal, men aldrig mere end to streger.

- I 2020 burde dækningen være bedre. Altså det er Midtfyn, det er ikke engang langt ude på landet. Det her skulle ikke være svært at dække midt på en ø. Så det er frustrerende, ikke bare for mig, men for alle, siger Pedro Martinez.

Ikke nok forretning for selskaberne

I sidste ude begyndte udrulningen af det nye 5G-net, der inden året er omme skal give 9 ud af 10 danskere lynhurtigt mobilt internet og downloade film i HD-kvalitet på få sekunder. Imens er der altså danskere, der knap nok kan gennemføre en telefonsamtale.

Ifølge teleanalytiker Torben Rune, der er indehaver af firmaet Teleanalyse, vil borgerne i op mod fem procent af landet opleve dårligt eller intet signal, hvis de ikke har det rigtige selskab. Men på omkring en procent af landarealet hjælper det slet ikke at skifte selskab.

Dertil kommer, at mange vil opleve, at mobilsignalet svigter - også i områder der ifølge teleselskabernes kort burde være dækket, fordi signalet afhænger af mange ting.

- Hullerne er ikke altid de samme steder. Det kan flytte rundt med vind og vejr, så man kan faktisk ikke rigtigt kortlægge det til fulde, medmindre man måler det, nærmest på fodgængerniveau, siger Torben Rune.

At der stadig er sorte huller skyldes ifølge Torben Rune, at udrulningen af telefoni i Danmark i mange år har været fuldstændig markedsdrevet.

- Telefoni er leveret af private selskaber, og det betyder, at prisudviklingen er gået konstant nedad, fordi der er konkurrence. Men i de områder, hvor der ikke er dækning nu, er der så få til at bruge telefonerne, at teleselskaberne ikke kan tjene nok penge på at sætte master op, og så får man dårlig dækning, siger Torben Rune.

Teleindustrien lover snarlig bedring

Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, teleselskabernes branchesamarbejde, siger til TV 2 Fyn, at der er planer om en massiv udbygning på Fyn i 2021.

- Det vil give markant bedre dækning og lukke en lang række mobile huller i alle kommuner på Fyn, siger han.

Jakob Willer understreger, at teleselskaberne hvert år investerer 8 milliarder kroner i at udbygge den digitale infrastruktur i Danmark.

- Vi er nået ekstremt langt med dækningen. Så sent som i sommer konstaterede en EU-rapport, at vi har den bedste dækning på mobil og bredbånd i hele Europa. Men der er stadig problemer, og det skyldes, at selskaberne først investerer der, hvor der er størst efterspørgsel, så selvfølgelig er der et økonomisk aspekt af det her, siger Jakob Willer.

Han understreger også, at signalet ikke kun er et spørgsmål om antallet af master og placeringen af dem.

- 400.000 telefoner i nettene i dag kan ikke tage 4G, så de investeringer, vi har lavet de seneste 10 år på 4G, kan de ikke få glæde af. I en del tilfælde kan dårlig forbindelse også tilskrives, at man ikke har en telefon, der kan trække det, siger Jakob Willer.

TDC har forpligtet sig til senest i 2022 at forbedre mobildækningen i Herringe og Rudme.

Området i Bredbjerg er blevet udpeget som et af i alt 40 områder på Fyn, hvor teleselskaberne skal gøre mobildækningen bedre senest i april 2022. Og selv når de huller er lukket, vil der stadig være områder, hvor signalet er dårligt.

De 40 områder på Fyn kan ses på kortet herunder.

Bedste chance i ni år

På TV 2 Fyn har vi den seneste uge fået over 100 tips om steder på Fyn med dårlig dækning. Blandt andre fra Søren Viborg Jæpelt.

HAR DU OGSÅ DÅRLIGT SIGNAL?

Har du så dårlig dækning, at du knap nok kan sende en sms derhjemme? Så tag med til en sjov og anderledes eftermiddag i mobildækningens tegn torsdag den 24. september klokken 17.00. Signe Ryge og TV 2 Fyn Event hjælper dig bl.a. med at stille spørgsmål til eksperterne og de ansvarlige teleselskaber. 

 

Vi tager naturligvis alle forholdsregler for at forhindre coronasmitte. Blandt andet er der kun ganske få billetter til rådighed. Du kan læse mere og reservere din billet her. 

Han håber, at politikerne gør noget ved problemet. Og det får de snart muligheden for. En sjælden mulighed faktisk. For i løbet af efteråret afholder staten en såkaldt frekvensauktion. Det er her, staten sælger de frekvenser, som de store teleselskaber (TDC, 3, Telenor og Telia) bruger til mobiltelefoni.

Auktionen er vigtig, fordi det er her, politikerne kan stille krav om dækning, hvor der i dag ikke bor mange mennesker - og derfor heller ikke er et stort forretningsgrundlag. Auktionen i efteråret bliver heller ikke mindre vigtig af, at det er den eneste auktion de næste ni år.

Flere politikere melder sig klar til at stille høje krav til selskaberne i næste auktion.

Læs også: Sådan: Ihærdige Jes skaffede solid mobildækning
Gå tilbage Del
21. sep. 2020 kl. 11:37
Fyn

Sådan: Ihærdige Jes skaffede solid mobildækning

Jes Jessen/Privat

Jes Jessen har været med til at skaffe solid mobildækning til 150 husstande. Det krævede ihærdighed, kreativitet, en samarbejdsvillig godsejer og en 70 meter høj vindmølle.


- Mange i velfærdssamfundet venter på, at andre gør noget ved problemet.  Men det kan jeg ikke vente på.

Sådan lyder det fra Jes Jessen fra Asnæs. Han har hovedet fuld af opfindsomhed og initiativ, så da han oplevede problemer med dækningen i sit nye hjem på Odsherred, skruede han op for kreativiteten og gik i gang med finde en løsning.

De vigtigste komponenter til løsningen var cirka 150 husstande uden dækning og  et gods med en vindmølle. Resultatet var dækning til alle. Mere om det senere.

HAR DU OGSÅ DÅRLIGT SIGNAL?

Har du så dårlig dækning, at du knap nok kan sende en sms derhjemme? Så tag med til en sjov og anderledes eftermiddag i mobildækningens tegn torsdag den 24. september klokken 17.00-18.00.

 

Signe Ryge og TV 2 Fyn Event hjælper dig blandt andet med at stille spørgsmål til eksperterne og de ansvarlige teleselskaber. Og så er der en musikalsk overraskelse!

 

Vi tager naturligvis alle forholdsregler for at forhindre coronasmitte. Læs mere i bunden af denne artikel. Blandt andet er der kun ganske få billetter til rådighed.

 

Du kan læse mere og reservere din gratis billet her. 

Fra Lissabon over Bruxelles til Rudme

Rygterne om Jes Jessens idé spredte sig hurtigt.

Han har været på konferencer i både Lissabon og Bruxelles for at fortælle om den opfindelse, der sikrede ordentlig mobilforbindelse til Asnæs. Så en tur til Rudme regner han ikke for noget.

Derfor kommer han torsdag den 24. september til Rudme Friskole til TV 2 Fyn Events arrangement om mobildækning. Her vil han fortælle om sin opfindelse og ikke mindst vil han besvare spørgmål fra fynboerne om deres udfordringer med dårlig dækning.

Han har et bredt kendskab til problemer af den natur og vil  komme med bud på, hvordan man kan komme videre og måske finde nye veje til et bedre reultat.

Ole Opfinder

Hvem er han så, denne George Gearløs fra Asnæs, som  opfandt en aldrig før set løsning og skaffede ordentlig dækning til 150 husstande?

“Mange i velfærdssamfundet venter på, at andre gør noget ved problemet.  Men det kan jeg ikke vente på. ”

— Jes Jessen, opfinder, Asnæs

Jes Jessen fra Asnæs Borger- og Kulturforening har en baggrund indenfor IT og teknologi, og det kom ham til gode, da han flyttede fra Nordsjælland til Asnæs og opdagede, hvor dårlig dækning, der var.

Først troede han, at det kun var hos ham, men da han fik problemer med at betale med dankort hos den lokale gårdbutik, gik det op for ham, at problemet var langt mere opfattende.

Efter at have rendt diverse ministre på døren uden held, tog han sagen i egen hånd og kontaktede den lokale aktionsgruppe Udvikling Nordvest.

Og herfra kom der skred i sagerne. Asnæs Borger- og Kulturforening så dagens lys.

Der blev søgt såkaldte LAG-midler til bredbånd, og da en en lokal godsejer på Lerchenborg samtidig skulle have opsat en 70 meter høj vindmølle på sin ejendom, ja, så forenedes kræfterne og den gode vilje. Et sæt antenner blev monteret uden på vindmøllen og kom til at betyde, at mobiltelefoni og internet endelig fik vinger i hele området.

Måske kan Jes Jessen hjælpe netop dig til at få mobildækning? Mød op og find ud af det til eventet, som du kan melde dig gratis til her.

Corona: Sådan foregår eventet

  • Ved indgangen får alle udleveret et mundbind. Dette skal bæres, når man ikke sidder ned. 
  • Stolene er placeret med god afstand.
  • Vært og oplægsholdere sidder foran salen i god afstand og taler i normalt stemmeleje. En højttaler sørger for, at alle kan høre, hvad der bliver sagt.
  • Efter programmet er forbi, byder vi på coronasikker kaffe og indpakkede småkager. 
  • Book din gratis billet via dette link

- Jeg synes, vi skal stille så store krav, så det gør ondt på teleselskaberne. Hvis der er tomt, når man griber mobiltelefonen, så føler man, at det er et overgreb. Det kan være svært at bo eller have en forretning, hvor der ikke er dækning, siger De Radikales Rasmus Helveg Petersen.

- Ved kommende frekvensudbud skal vi lægge pres på, så de også dækker de husstande, der ligger langt ude.

Teleindustrien: Helt rimeligt at stille krav

Hos regeringen, der kommer til at lede forhandlingerne, lover man at stille høje krav til teleselskaberne.

- Vi er meget hårde i forhandlingerne, og vi lægger allerede meget bånd på udbyderne, så vi er klar med hårde og høje krav til udbyderne, siger Socialdemokratiets tele-ordfører Kasper Roug.

- Det er helt rimeligt, at politikerne stiller krav. Men de skal være rimelige. Ved sidste auktion var der en enkelt frekvensbånd, hvor man stillede alt for ambitiøse krav, så der var ikke nogen teleselskaber, der bød ind på auktionen. Så de frekvenser kom aldrig i spil, siger Jakob Willer, direktør for Teleindustrien.

Hos Rasmus Helveg Petersen er der ingen tvivl. Han tager gerne imod færre penge for frekvenserne, hvis det betyder en bredere dækning.

- Jeg synes, staten skal betale for, at der er fuld dækning. Jeg vil hellere have færre penge for licenserne og en bedre dækning end det omvendte, siger han.

For 12 minutter siden
Tophistorie

alt med live: Kæmpe sportsbegivenhed løber af stablen

LYT
Del
Link
kopieret!

Idrætten bliver hyldet, når Fynske Bank Sportslørdag nok en gang løber af stablen ved Odense Idrætspark lørdag.

Her mødes både sportsstjerner, foreningslivet og frivillige med hundredvis af besøgende, der får mulighed for at give sig i kast med alskens sportsgrene og aktiviteter.

I løbet af dagen uddeles priserne “Kammeratskabsprisen”, “Talentprisen” og "Årets Sportsnavn”, hvor blandt andet verdensmester og OL-guldvinder i håndbold Simon Pytlick, den dobbelt verdensmester i banecykling Tobias Aagaard Hansen samt Hjalte Froholdt, der lige nu nyder stor succes i amerikansk fodbold i USA, er nomineret.

TV 2 Fyn er til stede ved begivenheden og opdaterer løbende dagen igennem.

Fynske Bank Sportslørdag

Følg opdateringerne herunder

I dag kl. 6:00
Tophistorie
Peter Salomon

Udviklingshæmmet taxachauffør drilles med telefonfis: - Det er skidetræls

LYT
Del
Link
kopieret!

Telefonen ringer og 41-årige Morten Jannik Hansen trykker på det trådløse headset, der sidder på hans venstre øre.


- Faaborg Cykeltaxi goddag, lyder det høfligt.


Få øjeblikke senere er han på vej for at give en ældre borger et lift til lægen i sin genkendelige cykeltaxi.


Morten Jannik Hansen er udviklingshæmmet og kan hverken læse, skrive eller regne. På trods af det har han nu drevet sin lille vognmandsforretning med succes i snart 20 år.


Det er dog ikke alle opkald, der gør Morten Jannik Hansen i lige godt humør. For han modtager ofte drillende og useriøse opkald fra hemmelige numre, hvor de bestiller ham til mærkelige opgaver.


- Det er skidetræls, hvis jeg skal være helt ærlig.


Telefonfis

Det er især i skolernes ferier, der kommer mange falske opkald. Nogle gange ringer de med et nummer, han kan slå op efterfølgende. Og opkaldene kommer både fra Fyn og København.

- Det er et stort problem. En aften fik vi 21 opkald. Det er træls, for det er spild af min tid, og jeg forsøger at drive en forretning.

- Kan du ikke bare lade være med at tage den, når der bliver ringet med hemmeligt nummer?

- Nej, for nogle kunder ringer faktisk med hemmeligt nummer, og dem vil jeg gerne køre med.

Førtidspension og epilepsi

Epilepsi forhindrede ham i at få et kørekort, men det slukkede ikke taxidrømmen. Han faldt over en cykeltaxi på nettet og resten er 20 års sydfynsk lokalhistorie, hvor Morten og hans cykeltaxi er en fast del af bybilledet.

- Jeg har altid været fascineret af kollektiv trafik og at transportere folk fra A til B, fastslår Morten Jannik Hansen.

- Jeg er jo på førtidspension, men det her giver mig noget at stå op til. Jeg elsker at servicere folk i Faaborg. Især ældre borgere, der har svært ved at komme rundt.

For 42 minutter siden
Anton Kranf

Åben krig: Borgmester taget i løgn og krævet afsat - nu kommer partifælle ham til undsætning

LYT
Del
Link
kopieret!

Det falder mildt sagt ikke i god jord hos byrådsmedlem i Kerteminde Kommune John Eriksen (S), at partikollegaen Kristian Hald (S) fredag opfordrede borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) til at trække sig fra sin post.


- Det er helt ud af proportioner. Han (Kristian Hald, red.) skulle skamme sig og selv trække sig, siger John Eriksen til TV 2 Fyn.


Sagen tager sit omdrejningspunkt i en mail, som borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) under et byrådsmøde påstod "netop" var tikket ind før mødets start. Sagen kunne derfor ikke nå at komme på den officielle dagsorden.


Det viste sig dog senere, at mailen havde ligget i borgmesterens indbakke i dagevis.


Centrerer sig om vejbod

Mailen var fra ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), og handlede om en sag, der tager sit udgangspunkt i en langstrakt politisk føljeton om en vejbod i lokalsamfundet. Skovløkke Frilandsgrønt har i flere år kæmpet for at få lov til at fordoble arealet på deres lille vejbod.

Først fik ægteparret bag Verena og Michael Junge afslag fra Kerteminde Kommune. En afgørelse, som senere blev stadfæstet af Planklagenævnet.

Politikerne ville gerne hjælpe ejerne af vejboden, men kunne ikke på grund af lovgivningen. Derfor havde Kerteminde Kommune skrevet til ministeren. Og tre dage før et byrådsmøde i december kom svaret så: Ministeren ville ikke gå ind i den konkrete sag.

- En meget lille sag

Over for TV 2 Fyn gør John Eriksen det meget klart, hvilken side han står på.

- Det er jo ikke altid, man læser sine mails, når man modtager dem. Borgmesteren har nok mange mails liggende. Det kan da godt være, at han lige havde læst mailen før mødets start, siger John Eriksen og fortsætter sin bandbulle:

- Kristian Hald går efter manden i stedet for bolden. Han skulle se at blive voksen. Havde det været mig, havde jeg stille og roligt taget fat i borgmesteren og spurgt, hvad der er op og ned.

Men når borgmesteren er taget i at lyve, er der så ikke fair nok, at Kristian Hald opfordrer ham til at forlade sin post?

- Man skal da ikke tale uret, men det er en meget lille sag, denne her. Kasper (Ejsing Olesen, red.) har været en forgangsmand. Kristian Hald burde koncentrere sig om at være politiker i stedet for det her, raser byrådsmedlemmet.

Tilliden er væk

Kristian Hald mistænkte Kasper Ejsing Olesens oprigtighed omkring mailen, og derfor søgte han aktindsigt. Og her viste det sig, at borgmesteren ikke talte sandt. Derfor kræver Kristian Hald, at borgmesteren træder af. En opfordring, han første gang kom med torsdag til Kjerteminde Avis, og som han gentog fredag.

- Han skriver i sin mail, at han netop havde modtaget skrivelsen 10 minutter inden byrådsmødet, og det er jo ikke sandt. Det konfronterer jeg ham med i en mail og beder ham om at redegøre for, fortæller Kristian Hald til TV 2 Fyn og opsummerer sin version af borgmesterens ageren i sagen:

- Han har løjet, og han har løjet om sin løgn. Min tillid til borgmesteren er væk.

I et svar til Kristian Hald fra Kasper Ejsing Olesen lyder svaret fra borgmesteren, at det var vigtigt for ham, at han fik fat i parret bag vejboden, inden han videresendte den omtalte mail.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Kristian Hald for at foreholde ham kritikken fra sin partifælle John Eriksen.

- Jeg har jo netop taget fat i borgmesteren. Jeg har ringet, hvor han ikke tog telefonen, hvorefter jeg skrev ham en mail, hvor han i sit svar til mig lyver om sin løgn. Der går vi til pressen, siger Kristian Hald til TV 2 Fyn.

- Jeg koncentrerer mig ene og alene om, hvad Kasper Ejsing Olesen siger og gør, så når John Eriksen siger, at jeg går efter manden, må det være et udtryk for, at han ikke har sat sig ind i sagen. John Eriksens øvrige kommentarer om min person ønsker jeg ikke at kommentere på, lyder det videre.

For 2 timer siden
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Letbanen slår rekord

LYT
Del
Link
kopieret!

Den deler vandene, men alligevel satte Odense Letbane rekord for antal passagerer i 2024.


Knap syv millioner - eller 6.937.000 - tog nemlig den kontroversielle sporvogn, hvilket er mere end en million mere end sammenlignet med 2023.


- Syv millioner påstigere er et tal, vi kan være meget tilfredse med. Fremgangen er på over én million passagerer - eller hvad der svarer til 3.000 flere, der steg på letbanen hver eneste dag. Det er en virkelig positiv udvikling, siger administrerende direktør for Odense Letbane, Dan Ravn.


Konkurrent til bilen

Dan Ravn påpeger, at letbanen er blevet en integreret del af pulsen i Odense.

- Vi kører med godt fyldte tog fra tidlig morgen til sidst på eftermiddagen de fleste af ugens dage. Letbanen er blevet det naturlige transportvalg i mange menneskers hverdag, og bilen har fået en værdig konkurrent, lyder det fra den administrerende direktør.

En af forklaringerne på det stigende antal passagerer er ifølge Odense Letbane QR-billetterne, som har været tilgængelige i 2024. Antallet af passagerer med QR-billet rundede en million 31. december, oplyser selskabet videre.

- QR-billetterne har vist sig helt afgørende i forhold til de passagerer, der kun en gang i mellem benytter kollektiv trafik, siger Dan Ravn.

For at imødekomme det øgede pladsbehov har Odense Letbane indsat et ekstra såkaldt “myldretidstog” fra centrum mod SDU - dermed er der i tidsrummet mellem 7.30 og 7.40 tre letbaneafgange med få minutters mellemrum.

I budgetforliget for 2025 har et flertal i Odense Byråd besluttet at udvide letbanen med en etape 2, som kommer til at gå fra Seden gennem Vollsmose og ud til Sukkerkogeriet. Anlægsprisen lyder på 1,777 milliarder kroner.

TV 2 Fyn, 2010

Hul i vejen spærrer motorvejstilkørsel

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 11.07: Hullet er nu lappet, og tilkørslen er atter åben for trafik.

Tilkørslen Odense SØ til E20 Fynske Motorvej i retning mod Nyborg er lige nu spærret på grund af et hul i vejen.

Det oplyser Vejdirektoratet på dets trafikkort.

- Skader på vejbelægning, lyder det.

Vejhjælp er på stedet og arbejder på at udbedre skaderne.

Peter Salomon

- Jeg ordner din mor, råbte mand og sparkede ud efter betjent

LYT
Del
Link
kopieret!

En 28-årig mand vågner formentlig op med både fysiske og moralske tømmermænd i detentionen i dag.

Klokken 02.36 råbte han nemlig så mange ukvemsord mod en betjent i Vestergade i Odense C, at han fik sig hele tre sigtelser, inden han fik lov til at sove branderten ud hos ordensmagten.

Det oplyser vagtchef hos Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2 Fyn.

- Han råbte både “svans”, “perker”, “du kan vente dig”, “du er færdig” og “jeg ordner din mor”, oplyser vagtchefen og tilføjer, at han sparkede ud efter betjenten.

Han er nu blevet sigtet efter ordensbekendtgørelsen, for fornærmelig tiltale og for at sparke ud efter betjenten. Derfor venter der manden både bøder og en plet på straffeattesten.

Grå og grumset dag - og højere elpriser - i vente

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag bliver en skyet og diset dag, hvor der er mere risiko for tåge end sol.

Temperaturen vil lægge sig et sted mellem 2 og 5 grader og vinden vil være svag til jævn vind fra vest og sydvest.

Det giver gode muligheder for udendørsaktiviteter, selvom der lokalt kan komme finregn.

Samtidig præger vejrfænomenet Dunkelflaute vejret omkring Danmark, og det giver høje elpriser i weekenden, skriver TV 2 Vejret.

Det påvirker energipriserne, da hverken solceller eller vindmøller kan bidrage med ret meget produktion.

De forholdsvis høje elpriser vil forsætte ind i næste uge, og som prognoserne er nu, skal vi måske helt frem til næste weekend for at se lave elpriser igen.

Joakim Blomsterberg

Kun i weekenden - byt dig til en bæredygtig garderobe i usædvanlig butik

LYT
Del
Link
kopieret!

Har du et overfyldt tøjskab fyldt med tøj, du er træt af?

Så har du nu mulighed for at forny garderoben - helt gratis og med god samvittighed.

Sådan lyder tilbuddet fra initiativtagerne bag Swopshop, en ny tøjbyttebiks i Odense.

Bag initiativet står Ungdomscenter Højstrup, som med fokus på bæredygtighed og kreativitet ønsker at inspirere flere til at forlænge tøjets livscyklus.

Swopshop finder sted i Odenses gågade fra den 17. til 19. januar.

I går kl. 20:59
Localeyes / Frants Johannsen / Arkiv

Mor til afdød kvinde: - Jeg får ikke min datter tilbage af en hårdere straf

LYT
Del
Link
kopieret!

Retssagen mod en 19-årig mand er fredag afsluttet.


Han blev dømt for uagtsomt manddrab, efter at han som chauffør i sommer forulykkede i sin bil med tre venner ombord på Nordfyn.


En af passagererne var en ung kvinde, som få dage efter ulykken afgik ved døden på grund af sine kvæstelser. Moren til den afdøde kalder dommen som forventet.


- Det er, som vi forventede, vil jeg sige. En hårdere straf får jeg ikke min datter tilbage af, siger Helene Linde Schiøler, der er mor til den afdøde kvinde, som var med i bilen tilbage i juni sidste år.

- Jeg tror - og håber - at mange har lært noget af den her ulykke, tilføjer hun.

Overskred ikke hastighedsgrænse

Anklager Vimalendiran Kailasanathan gik efter bødestraf på 20 dagbøder á 500 kroner. Her henviste den 19-årige mands forsvarer Bo Møller Jensen til tiltaltes lave indkomst, og mente at bødestørrelsen skulle være 1.500 kroner.

Dommen endte på 4.000 kroner fordelt på otte dagbøder á 500 kroner.

At der er tale om en sag, hvor den 19-årige dømmes for uagtsomt manddrab med en bødestraf er ifølge Vimalendiran Kailasanathan efter bogen.

- I forbindelse med et uheld, som forårsager en andens død, og det er sket ved simpel uagtsomthed, som i dette tilfælde, så straffes det med bøde. Det skal være en grovere uagtsomhed, hvis der skal være tale om en fængselsstraf, siger han.

Forsvarer Bo Møller Jensen havde ingen kommentarer til dommen, som han overfor TV 2 Fyn siger, han tager til efterretning.

Bilinspektørens rapport slog fast, at den 19-årige kørte 76 kilometer i timen i et sving da ulykken indtræffer. Hastighedsgrænsen på stedet var 80 kilometer i timen. Det var en del af argumentet for, at der ikke var tale om grov uagtsomhed at fartgrænsen ikke var overskredet.

Alexander Aagaard

Nogle af Europas største fodboldtalenter er i disse dage samlet i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

Henover weekenden er nogle af Europas dygtigste ungdomsfodboldspillere samlet lige her i Odense.

For andet år i træk afholder OB nemlig Christian Eriksen Cup, og en af de unge knægte, der er med, er Nicholas Anthony Demmer fra Sparta Prag, som OB skulle møde.

- Vi får meget ud af det, udover oplevelsen får vi afprøvet taktikker og kommer i form igen efter vinterpausen, siger han til TV 2 Fyn.

Det er andet år, OB afvikler turneringen. Sidste år gjorde OB rent bord og vandt både U17 og U19.

I går kl. 19:02
Anton Kranf

Partikollega kræver borgmesters afgang: - Han har løjet, og han har løjet om sin løgn

LYT
Del
Link
kopieret!

Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) bliver beskyldt for at have løjet for byrådet i december.


Beskyldningerne kommer fra hans egen partifælle Kristian Hald (S), og de to andre byrådsmedlemmer Malte Jäger (I) og Anne Fiber (C), hvor førstnævnte mener, at han bør gå af som borgmester.


- Jeg håber, borgmesteren går hjem og holder weekend og tænker sig rigtig godt om, og at der ligger en mail på mit skrivebord mandag om, at han har trukket sig som borgmester, siger Kristian Hald til TV 2 Fyn.


Vejbod er omdrejningspunktet

Sagen handler om en mail fra en ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), som Kasper Ejsing Olesen modtog fire dage inden et byrådsmøde.

Men borgmesteren fortalte sine kollegaer under et byrådsmøde, at svaret "netop" var tikket ind før mødets start. Sagen kunne derfor ikke nå at komme på den officielle dagsorden.

Svaret fra ministeren handler om en sag, der tager sit udgangspunkt i en langstrakt politisk føljeton om en vejbod i lokalsamfundet. Skovløkke Frilandsgrønt har i flere år kæmpet for at få lov til at fordoble arealet på deres lille vejbod.

Først fik ægteparret bag Verena og Michael Junge afslag fra Kerteminde Kommune. En afgørelse, som senere blev stadfæstet af Planklagenævnet.

Politikerne ville gerne hjælpe ejerne af vejboden, men kunne ikke på grund af lovgivningen. Derfor havde Kerteminde Kommune skrevet til ministeren. Og tre dage før et byrådsmøde i december kom svaret så: ministeren ville ikke gå ind i den konkrete sag.

- Han har løjet, og han har løjet om sin løgn

Kristian Hald mistænkte Kasper Ejsing Olesens oprigtighed omkring mailen, og derfor søgte han aktindsigt. Og her viste det sig, at borgmesteren ikke talte sandt. Derfor kræver Kristian Hald, at borgmesteren træder af. En opfordring, han første gang kom med torsdag til Kjerteminde Avis, og som han gentager fredag.

- Han skriver i sin mail, at han netop havde modtaget skrivelsen 10 minutter inden byrådsmødet, og det er jo ikke sandt. Det konfronterer jeg ham med i en mail og beder ham om at redegøre for, fortæller Kristian Hald til TV 2 Fyn og opsummerer sin version af borgmesterens ageren i sagen:

- Han har løjet, og han har løjet om sin løgn. Min tillid til borgmesteren er væk.

I et svar til Kristian Hald fra Kasper Ejsing Olesen lyder svaret fra borgmesteren, at det var vigtigt for ham, at han fik fat i parret bag vejboden, inden han videresendte den omtalte mail.

Lægger sig fladt ned

Det lykkedes akkurat på vej til temamødet, fremgår det af det mailsvar, som borgmesteren har sendt til Kristian Hald, og som TV 2 Fyn er i besiddelse af.

Men til TV 2 Fyn fortæller Verena og Michael Junge, at de aldrig modtog et opkald fra borgmesteren. Ifølge dem har de heller ikke ubesvarede opkald fra Kasper Ejsing Olesen den dag.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Kasper Ejsing Olesen. Han har ikke haft mulighed for at stille op til interview fredag, men oplyser til Kjerteminde Avis, at han havde glemt, at han aldrig fik fat i Verena Junge.

Det fremgår af artiklen, at han “lægger sig fladt ned” og beklager, men samtidig understreger han, at han har forsøgt at ringe til Verena, men at hun ikke tog telefonen.

På kant med hinanden tidligere

Det er ikke første gang, at Kristian Hald og Kasper Ejsing Olesen er kommet på kant af hinanden.

I februar sidste år var det Kristian Hald, der var under beskydning fra sine egne partifælder og var tæt på at blive ekskluderet af den socialdemokratiske byrådsgruppe.

En udlægning, som borgmester Kasper Ejsing Olesen dog var uenig i. Årsagen lød dengang på samarbejdsvanskeligheder i den socialdemokratiske gruppe.

Flemming Ellegaard

Sådan kunne dødsulykke ved Flemløse Biogas være undgået

LYT
Del
Link
kopieret!

Der havde ikke været en dødsulykke ved Flemløse Biogas, hvis svejsearbejdet var blevet gjort ordentligt.

Sådan lyder det fra ingeniør og ekspert Henrik Bang, der har læst rapporten om Flemløse Biogas.

- Man kan se på billederne, at der ikke er tale om god svejsekvalitet, fortæller han til TV 2 Fyn.

Og spørger man ham, om det er svejsningen skyld, at betonformen kollapsede, så er svaret klart.

- Det er svejsningens skyld. Der er bindingsfejl, og derfor har svejsningen ikke den styrke, den skal have, uddyber Henrik Bang.

Han forklarer også, at konsekvensen ved bindingsfejl er, at hvis den bliver belastet, så går den i stykker, som det også var tilfældet ved Flemløse Biogas.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her