17 ud af 10.000 forventes at tilbagebetale varmecheck, de aldrig skulle have haft

Det vurderes, at 10.600 husstande har fået udbetalt varmechecken fejlagtigt, alligevel har kun 17 valgt at tilbagebetale checken.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet forventer, at omkring 17 husstande frivilligt vil tilbagebetale deres varmecheck.

Det fremgår af et aktstykke sendt af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til Folketingets Finansudvalg.

Her lyder det, at den frivillige ordning under betydelig usikkerhed ventes at indbringe staten 100.000 kroner. Det svarer til, at 17 husstande betaler deres varmecheck på 6000 kroner tilbage.

Varmechecken på 6000 kroner blev uddelt i august til godt 411.000 husstande for at hjælpe dem igennem energikrisen. Dermed blev i alt 2,5 milliarder kroner udbetalt af den daværende socialdemokratiske regering.

Siden har Energistyrelsen vurderet, at op mod 10.600 husstande fejlagtigt fik den udbetalt.

Fejl i BBR gav gevinst

Borgere, der ikke havde brug for pengene, modtog checken, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte.

Det betyder, at flere borgere står registreret med et gasfyr, som de for længst har udskiftet. Dermed har de ikke ret til varmechecken.

TV 2 Fyn har omvendt også tidligere fortalt om borgere med gasfyr, der ikke har fået varmechecken på grund af fejl i BBR. Disse får ikke mulighed for at genansøge om checken på trods af, at fejlen nu er rettet.

De mange der har fået varmechecken på grund af fejl fik i august daværende klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til at drøfte med aftalepartierne, om der kunne findes en måde for borgere at betale pengene tilbage, hvis de ønskede.

Og det er den løsning, der nu - over et halvt år efter - ser ud til at være fundet.

Ikke forpligtet til at tilbagebetale

Aktstykket er fremsat, fordi ministeriet skal have bevillingsmæssig hjemmel til at modtage en indbetaling.

Det vil være en generel indbetaling, hvor borgere, der henvender sig til en e-mailadresse, vil få tilsendt en faktura på 6000 kroner fra Energistyrelsen.

Modellen vurderes "at være hurtigt at implementere", men det fremgår ikke af aktstykket, hvornår den er klar.

- Der er ikke nogen, der har modtaget varmechecken på 6000 kroner, der er forpligtet til at betale tilbage, fastlås det også.

Tilbage i september sidste år oplyste Energistyrelsen til Ekstra Bladet, at et sted mellem 40 og 70 borgere havde henvendt sig med ønske om frivillig tilbagebetaling af deres varmecheck.

Flere svendborgensere, der missede den økonomisk hjælp på 6.000 kroner i august 2022 kan lige nu søge om checken, da en ny ansøgningsrunde er åbnet for dem. De fik nemlig ikke varmechecken, fordi deres boligselskab havde lavet fejlen i BBR-registeret

Oversigt

    Oversigt