Ambulance Syd: Vi rykker hurtigere ud
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ambulance Syd gjorde mandag status. Ambulancerne kommer hurtigere ud og økonomien ser fin ud.
Ambulance Syd rykker hurtigere ud, er fuldt bemandet, og økonomien ser solid ud.
Sådan lød de tre hovedpunkter, da Ambulance Syds ledelse mandag gjorde status til Region Syddanmarks præhospitale udvalg.
Den gennemsnitlige responstid for ambulancerne med blå blink er blevet væsentlig lavere end regionspolitikerne egentlig forlangte. For eksempel er responstiden for tredje kvartal på Fyn nu 7,7 minutter, hvor målet og det politikerne forlangte var 7,9.
Region kan køre ambulancer lige så billigt som BIOS
Region Syddanmark har netop lagt sidste hånd på budgettet for Ambulance Syd, og alt tyder på, at regionens ambulanceselskab kan drive ambulancerne til samme pris som BIOS Ambulance Services.
Driften af ambulancerne i Region Syddanmark er ikke blevet dyrere af, at Region Syddanmark selv har taget over. Efter BIOS i sommeren 2016 blev erklæret konkurs, besluttede regionsrådet at hjemtage ambulancedriften.
Ambulance Syds drift er på niveau med BIOS’, oplyser regionen i en pressemeddelelse.
I budgettet for Ambulance Syd har regionen kigget på de forventede udgifter over den tiårige periode, som kontrakten med BIOS ville have løbet.
Her fremgår det, at regionen i normale driftsår forventer at drive ambulancerne for 400 millioner om året, hvilket kun er én million kroner mere, end kontrakten med BIOS lød på. Det er samtidig ca. 84 mio. kr. årligt under det beløb, som Falck A/S bød for at køre ambulancer i det samme område i forbindelse med udbuddet i 2014.
Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er glad for de positive perspektiver i budgettet:
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været et hektisk forløb, men jeg er rigtig glad for, at vi i samarbejde med medarbejderne i Ambulance Syd er kommet så langt på så kort tid, og at vi kan drive ambulancerne indenfor en fornuftig økonomi, siger hun.
Også i Sydvestjylland og i Sønderjylland er responstiden nu lavere end forventet. Der rykker ambulancerne nu gennemsnitligt ud på 8,2 minutter og 8,7 minutter, hvor politikerne forlangte det gjort på 8,6 og 9,8 minutter.
Ambulanceselskabet kunne også fortælle, om en stationernes bemanding, der også ser positiv ud. Der er nu fuld bemanding med 587 medarbejdere, og ledelsen fortalte mandag, at der kommer mange ansøgninger, når der bliver slået nye stillinger op.
- Vi oplever de laveste responstider længe, efter en svær tid med reddermangel har Ambulance Syd nu folk på alle poster, og økonomien ser solid ud. Vi har vist, at Region Syddanmark kan køre ambulancer til BIOS-priser, siger Thyge Nielsen (V), der er formand for Region Syddanmarks præhospitale udvalg, i en pressemeddelelse.
BIOS, som ellers havde stået for ambulancekørslen i det syddanske, gik konkurs i sommeren 2016. Herefter besluttede et flertal i Region Syddanmark at hjemtage ambulancekørslen i de områder, hvor BIOS havde haft opgaven.
Regionen lavede altså sit eget ambulanceselskab, Ambulance Syd.
Og det ser ud som om, at det var en god idé:
- Det virker, som om Ambulance Syd er kommet godt i vej. Det viser vi gjorde det rigtige i regionsrådet, da vi valgte at hjemtage opgaven, siger Thyge Nielsen.
Ambulance Syd vil gennemgå lønsager igen
Ambulance Syd har dagen igennem forklaret sig for deres ansatte. Det er sket ved møder rundt på ambulancestationer på Fyn.
En stor gruppe reddere havde regnet med at de have flere hundrede tusinde kroner til gode efter Bios' konkurs, men nu viser det sig, at nogle af redderne skal betale penge tilbage i stedet.
- Der er ikke nogen tvivl om, at det har været et frustrerende forløb for os alle sammen, siger Kim Stuckert, der er paramediciner ved Ambulance Syd.
Kim Stuckert var fredag til møde på ambulancestationen i Nyborg. Et møde, der kommer efter flere dage med forvirring og frustration fra redderne i Ambulance Syd.
- Jeg er rigtig positiv over, at regionen er kommer ud og forklarer os, hvad de er kommet frem til, siger Kim Stuckert.
Mødet var et af flere på Fyn mellem Region Syddanmark og redderne om, hvordan regionen har udregnet, hvor mange penge de har til gode fra deres tid i Bios, og hvor mange penge de skal betale tilbage.
- Det er ekstremt kompliceret stof det her. Jeg har 17 års uddannelse, og jeg har alligevel meget svært ved at gennemskue det her, siger Mads Haugaard, der er ambulancedirektør for Ambulance Syd.
Hos reddernes fagforening 3F har man også svært ved at gennemskue, hvordan sagerne er regnet ud. 3F's forhandlingssekretær Palle Thirstrup har kun set en af sagerne, men han har talt med flere af lokalafdelingerne, og han forstår ikke udregningerne.
- Det er jo det rene volapyk, siger forhandlingssekretær Palle Thirstrup fra 3F.
Nu åbner regionen op for, at der kan kigges på sagerne igen, hvis der er uenigheder om resultatet.
- Redderne skal have det, redderne er berettigede til. Regionen betaler det, der er grundlag for at betale. Det er den proces, vi har indledt nu, siger ambulancedirektør Mads Haugaard
Det er en besked, der vækker glæde på ambulancestationen i Nyborg.
- Jeg syntes, at det at de kikker sagerne igennem igen og giver udtryk for, at der er begået nogle fejl gør, at man kan se hinanden i øjnene igen, og at vi kan komme videre, siger paramediciner Kim Stuckert.