16. dec. 2021 kl. 17:24
Fyn
Amanda Holmgaard Sørensen

Antallet af smittede fynboer stiger:
  • Jeg er ikke i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

På landsplan er antallet af coronasmittede nu oppe på 9.999, og smitten stiger også i samtlige fynske kommuner. Det seneste døgn har 284 fynboer fået en positiv test.

Smitten stiger i samtlige fynske kommuner.

284 fynboer er det seneste døgn blevet testet positive for coronavirus. I alt er 3.393 fynboer blevet smittet med virusset den seneste uge.

Læs også: Lars Høgh bisat i utraditionel kiste:
  • Der ligger helt sikkert nogle tanker bag
Gå tilbage Del
15. dec. 2021 kl. 20:40

Lars Høgh bisat i utraditionel kiste:
  • Der ligger helt sikkert nogle tanker bag

Alexander Aagaard

Tirsdag blev Lars Høgh bisat i Odense Domkirke i en utraditionel kiste.

Lars Høghs bisættelse tirsdag var på mange måder en speciel dag. 

Mange odenseanere var mødt op til kirken, som var fyldt med fodboldstjerner, familie og venner til Lars Høgh.

Et andet specielt aspekt af dagen var kisten, Lars Høgh blev kørt væk i. Langt de fleste kister er nemlig malet hvide, men Lars Høghs kiste var sort.  

Naya May er bededame i Roskilde og antropologisk specialist i dansk begravelseskultur. De sorte kister var ifølge hende helt almindelige i gamle dage, men i dag er hvid standard.

- Det sker ikke så tit, at folk bliver begravet i sorte kister. Det er en måde at repræsentere noget spektakulært på og skille sig ud på. Så der ligger helt sikkert nogle tanker bag, fortæller Naya May. 

Alexander Aagaard
Kisten blev båret ud af blandt andre Lars Høghs søn Jonas Høgh og svigersøn Lasse Sjørslev.

Hvorfor kisten i tirsdags var sort, kan Naya May ikke fortælle noget om. Men hun er ikke i tvivl om, at der ligger et motiv bag. 

- Der plejer altid at ligge en historie bag de valg, folk træffer i forbindelse med dødsfald. Hvis man har været igennem et længere sygdomsforløb og har haft modet til at tage stilling, har folk ofte talt om, hvad de ønsker for begravelsen. Man kan sige, at der ligger en symbolværdi i at vælge en kiste, der er sort fremfor det almindelige, fortæller Naya May. 

Tendenser for kister 

Det kan man også mærke hos kistefabrikanten Fuglebjerg Kistefabrik. De har oplevet en kraftig stigning af malede kister og urner.

- For tre år siden solgte vi måske en farvet kiste hver tredje måned. Men nu sælger vi omkring 15 om ugen, fortæller Hanne Elsner, der er direktør Fuglebjerg Kistefabrik.

Fabrikken sælger cirka 380 kister om ugen. 

- I dag kan man få mange forskellige kister, både økologiske og bæredygtige. Så ligesom med alle andre valg, signalerer man noget. Man viser omverden, at man har en bestemt holdning til de ting, man køber, fortæller Naya May. 

Hos Tommerup Heilskov producerer man også mange kister. Og der er tendensen den samme. 

- Jeg vil nok skyde på at under én procent af de kister, vi sælger, er sorte. Og det er selvom det er den mest hyppige farve efter hvid, fortæller Ulrich Nielsen, der er direktør i Tommerup Heilskov. 

Ifølge ham kan der være flere grunde til at vælge en kiste med en utraditionel farve. Det kan både være på grund af et forhold til en speciel farve eller bare af æstetiske årsager. 

Lars Høgh døde efter tre års bugspytkirtelkræft. Han blev 62 år.

Flest smittede er bosat i Odense, men det højeste incidenstal findes i Nordfyns Kommune. Her er 282 smittet, og det giver et incidenstal på 882. 

Det får kommunen til at genindføre kravet om mundbind i institutioner og på bibliotek og borgerservice.

I Odense er incidenstallet 670 og dækker over 1.379 smittede.

Incidenstal - kommune 16/12 15/12 Forskel
Odense 670 641 4,5
Nordfyns 882 879 0,3
Svendborg 682 588 16,0
Kerteminde 698 624 11,9
Langeland 471 406 16,0
Nyborg 698 667 4,6
Assens 537 510 5,3
Middelfart 832 787 5,7
Faaborg-Midtfyn 498 450 10,7
Ærø 266 249 6,8

Smitten stiger på landsplan

Også på landsplan stiger smitten, og torsdag er 9.999 danskere testet positive. Det har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at varsle nye restriktioner.

- Smitten er - desværre som forventet - meget, meget høj. Myndighederne vil senere i dag (torsdag, red.) give en status. Og jeg er ikke i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder. Det er Epidemikommissionen i gang med at forberede, og så snart vi kan sige mere, gør vi selvfølgelig det, skriver hun på Facebook.

Antal smittede - kommune Smittede i dag på syv dage Smittede i går på syv dage Forskel
Odense 1379 1319 60
Nordfyns 282 261 21
Svendborg 403 347 56
Kerteminde 224 150 74
Langeland 58 50 8
Nyborg 224 214 10
Assens 220 209 11
Middelfart 329 311 18
Faaborg-Midtfyn 258 233 25
Ærø 16 15 1
Total 3393 3109 284

I Kerteminde Kommune har man det seneste døgn fundet flest nysmittede. Her er 74 testet positive. I Odense Kommune er tallet 60, mens Svendborg har 56.

I ø-kommunerne Langeland og Ærø stiger antallet med henholdsvis otte og en.

Læs også: Corona gav kæmpe salg: Flere fynske fabrikker skovler penge ind
Gå tilbage Del
10. dec. 2021 kl. 8:05
Fyn

Corona gav kæmpe salg: Flere fynske fabrikker skovler penge ind

Fotograf: Flemming Ellegaard. Redigering: Astrid Petersen.

Når rejser, restauranter og oplevelser bliver forbudt, bruger vi bare vores penge på ting i stedet. Flere fynske fabrikker har fået rekordoverskud. Men opbremsning og højere priser er på vej, advarer ekspert.

Da corona lukkede landet ned første gang tilbage i marts 2020, troede de fleste, at nu ville økonomien gå i stå.

Det gjorde den også for oplevelsesindustrien.

Men der gik ikke mange øjeblikke, før produktionen buldrede af sted på mange af de fynske fabrikker. Og det gør den stadig.

Hos Juliana Drivhuse i Odense eksploderede efterspørgslen i en grad, så ledelsen omlagde produktion fra enkeltholdskift til treholdsskift. Og sådan arbejder de stadig.

“Det er uden sammenligning det største overskud, vi nogensinde har haft”

— Nikolaj Stærmose, adm. direktør, Juliana Drivhuse

- Jeg tror, enhver familie har deres egen ønskeseddel. Og når man pludselig ikke kan bruge penge på en dyr sommerferie, så rykker næste ønske op på listen. Og for mange var det et drivhus. Det er lidt overvældende, siger administrerende direktør Nikolaj Stærmose.

Og det var slet ikke forventningen.

- Først troede vi bare, det var en pukkel hen over påske. Men det viste sig, at vi også måtte aflyse sommerferien. Og i 2021 har der også bare været en positiv udvikling, siger Nikolaj Stærmose. 

Og i sommer kom 20/21-regnskabet så med et overskud på 37 millioner kroner efter skat. En stigning på 440 procent i forhold til året før.

- Det er uden sammenligning det største overskud, vi nogensinde har haft, siger Nikolaj Stærmose.

Kæmpe overskud i Haarby og Gelsted

Og det er ikke bare Juliana, der har fået et ordentligt corona-skub i ryggen.

- Der er rigtig god efterspørgsel. Vi kan se, at danskernes vareforbrug er steget med 10 procent i forhold til inden coronakrisen.

Sådan siger Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker hos Nordea.

Og forklaringen er enkel.

“Der er rigtig god efterspørgsel. Vi kan se, at danskernes vareforbrug er steget med 10 procent i forhold til inden coronakrisen”

— Jan Størup Nielsen, chefanalytiker, Nordea

For når rejser og restauranter bliver no go, så finder vi noget andet at bruge pengene på. Og det er især varer til huset og haven, vi efterspørger.

- Boligmarkedet er jo buldret af sted efter coronakrisen. Der er rigtig mange, der har købt nyt hus. Mange vælger at bruge nogle penge på at forbedre deres boliger. Og det er klart: Det kommer de her virksomheder til gavn, siger Jan Størup Nielsen.

Her på Fyn kom Carl Hansen og Søn, der producerer den ikoniske Wegner-stol i Gelsted, for eksempel ud af første corona-år med en fordobling af overskuddet. Fra 30 til 63 millioner kroner efter skat.

Og i Haarby har Montana netop syvdoblet sit overskud til ny rekord på 37 millioner kroner efter skat.

- Vi har ligesom resten af branchen nydt godt af folks fokus på deres hjem og indretning af dette, siger Montanas administrerende direktør Joakim Lassen. 

Opbremsning på vej

Men vi har måske snart set toppen af forbrugsfesten, vurderer Jan Størup Nielsen.

- Der begynder at komme nogle udfordringer for mange virksomheder. Næsten halvdelen af de danske industrivirksomheder siger, at de ikke kan skaffe materialer nok. Der er også stor mangel på arbejdskraft. Og samtidig stiger deres omkostninger til energi, for eksempel til el og naturgas, siger Jan Størup Nielsen.

Og hvordan vil forbrugerne mærke det?

- Jamen jeg tror, de vil mærke det gennem højere priser.

“Næsten halvdelen af de danske industrivirksomheder siger, at de ikke kan skaffe materialer nok. Der er også stor mangel på arbejdskraft. Og samtidig stiger deres omkostninger til energi”

— Jan Størup Nielsen, chefanalytiker, Nordea

Hos Juliana Drivhuse har de allerede taget konsekvensen og hæver prisen fra nytår. 

- Ja, det gør vi desværre. Vi har set voldsomt stigende priser gennem hele 2021. Dels på råvarer som glas, aluminium og stål men også hjælpematerialer som pap og emballage, siger Nikolaj Stærmose.

Det ligner umiddelbart en trussel. Og Nikolaj Stærmose kan ikke se sig fri for at frygte, at det vil gå ud over salget. 

Men omvendt: Corona lignede også en trussel.

- Vi har taget vores forholdsregler og planlagt produktionen og vores råvare-leverancer ekstra grundigt. Så vi skal nok sørge for at levere de drivhuse, vores kunder bestiller.Og et drivhus er jo en investering, man kan have i mange år, og i det lys er en prisstigning på et par tusinde kroner jo ikke alverden, siger Nikolaj Stærmose. 

517 danskere ligger på hospitalet med corona. 33 er indlagt på OUH, og heraf er syv på intensiv.

Siden pandemiens begyndelse har 589.274 coronatest været positive.

23. dec. 2024 kl. 16:57
Tophistorie

Vanvittig biljagt: Narkohandler bragede gennem vejarbejde i høj fart

LYT
Del
Link
kopieret!

En biljagt på omtrent en halv time pressede betjente til det yderste i kørekundskaber, mens flere personer blev udsat for alvorlig fare natten til den 12. august i år.

Et anklageskrift fra Fyns Politi indeholder 19 punkter, hvor den 21-årige flugtbilist har tilsidesat færdselssikkerheden og i grov kådhed har sat andres liv og førlighed på spil.

Meget af biljagten blev optaget fra en drone. Videoen kan du se øverst i artiklen.

Desuden afslører anklageskriftet, at den 21-årige var påvirket af amfetamin, ketamin og THC, uden at have recept på de bevidsthedspåvirkende stoffer. Desuden lå han inde med et flere euforiserende stoffer og kontanter, så det formodes han har handlet med narkoen.

Farlig jagt

Mindst ti gange overtrådte narkohandleren sin ubetingede vigepligt, mens han to gange kørte modsat ensretningen i små gader i Rudkøbing.

To politibiler havde han efter sig i den farlige færd, og nær biljagtens afslutning forulykkede den ene politibil nær Ørstedsparkens legeplads, hvorved en betjent kom til skade.

Men flere måtte redde sig selv fra den farlige bilist i Rudkøbings gader. Eksempelvis beskriver anklageskriftet en episode, hvor den 21-årige kørte med 90 kilometer i timen frem mod arbejdere på vejen, mens han kørte mod færdselsretningen.

Her var han tæt på at påkøre en af arbejderne, men nåede at undvige i sidste øjeblik.

I et andet tilfælde måtte en bilist kaste sit køretøj ind på fortovet, for at undgå en kollision, da flugtbilisten igen kom kørende med høj fart mod færdselsretningen.

Slutteligt beskriver anklagerne, at manden udsatte en passager i sin egen bil for livsfare, da han tog passageren med ud i sine farefulde handlinger.

Dronevideo er bevis

Fyns Politi har den private dronefotografs optagelser med i bevis-mappen, bekræfter politiet.

Overfor TV 2 Fyn beskrev dronefotograf Lasse Rømhild, hvordan både flugtbilist og politibiler kørte forbi ham i byhuset i Rudkøbing natten til den 12. august.

- Jeg synes, det var voldsomt, fordi det foregik jo ned gennem alle de små gader og stræder, sagde han dagen efter biljagten.

Anklageskriftet afslører ikke om politiet vil kræve fængsel eller bødestraf. Anklageren vil dog have den 21-årige frataget sin førerret ubetinget, mens politiet vil konfiskere 8,24 gram kokain, 0,54 gram methamfetamin, 8,83 gram hash og 0,94 gram MDMA.

Også 4.650 kroner i kontanter kræves konfiskeret, da politiet mener de stammer fra handel med hash.

Sagen skal afgøres af en dommer og to domsmænd ved Retten i Svendborg i sommeren 2025.

23. dec. 2024 kl. 22:20
Tim Kyhn

Asylcenter sat i bero: Syriske Shiyar så sin far dø

LYT
Del
Link
kopieret!

Syriens diktator Bashar al-Assad er ude - og den omvæltning har sat alle asylsager på asylcentret Holmegaard på Langeland i bero.

Lige nu befinder cirka 100 syriske flygtninge sig på det fynske center. En af dem er 31-årige Shiyar Mohamad Hesso. Han flygtede til Europa i 2015 efter nogle voldsomme oplevelser i Syrien, hvor han blandt andet så sin egen far blive dræbt.

Men selvom den syriske præsident er blevet væltet, vil Shiyar ikke tilbage til Syrien. I stedet håber han på en fremtid i Danmark.

- De dårlige mennesker er væk, men nu kommer der nogle andre til magten, som jeg kan se er islamistiske og det bryder jeg mig ikke om, fortæller han.

23. dec. 2024 kl. 21:35

Politiet deler tips til at holde tyven væk i julen

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er godt gammeldags træls, at komme hjem til en husstand, som er gennemrodet af indbrudstyve. Det ved Fyns Politi, som hvert år modtager anmeldelser om indbrud i julen.

Derfor deler politikredsen nu en række tips til at holde tyven på afstand - også selvom man ikke er hjemme.

Trickene er blevet delt i et opslag på Facebook, og lyder sådan:

Hold tyven væk

  • Sørg for, at det ser ud som om der er nogen hjemme i dit hus fx ved timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys.

  • Luk og lås døre og vinduer. Sørg for at have ordentlige låse på skurer, garager, værksteder m.m.

  • Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv.

  • Opbevar/gem smykker og kontanter mindre synlige steder.

  • Tal jævnligt med din nabo. Hold øje med hinandens ejendomme og hold dig orienteret om, hvad der sker i dit lokalområde.

  • Tilmeld dig nabohjælp

23. dec. 2024 kl. 20:38

DSB melder om god stemning og mange tog til tiden

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 23. december er ifølge DSB selv forløbet rigtig godt, selvom det er en af årets helt store jule-rejsedage.

Togene er kørt til tiden - i hvert fald mange af dem. 85 procent af passagerer er kommet frem indenfor 3 minutter af planlagt ankomsttid.

DSB fortæller også at de rejsende har sørget for god stemning i togvognene hele dagen igennem.

23. dec. 2024 kl. 19:45
Erik Jepsen/NF/Ritzau Scanpix

Det koster 8,25 kroner i strøm at stege juleanden

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra energisektorens brancheorganisation, Green Power Denmark.

Sidst på eftermiddagen juleaftensdag ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Hvis anden steger i cirka tre timer i en A-mærket ovn, der kræver cirka 2,5 kilowatt-timer, vil prisen lande på cirka 8,25 kroner.

- Det er nok det, jeg vil kalde en blød mellemvare rent elprismæssigt, siger energianalytiker Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationens såkaldte andestegsindeks 7 kroner at stege juleanden.

Men i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner.

23. dec. 2024 kl. 18:48
Ida Alstrup

Over en million julelys pryder lige nu Odense ZOO

LYT
Del
Link
kopieret!

I morgen aften er det juleaften, der er længe, længe til.

Og hvis du kender nogen, som synes, der er lidt for længe til, så er det heldigvis ikke alle, der er gået på ferie endnu.

For Odense ZOO har fyldt haven op med mere end en million julelys, juleboder og selveste julemanden.

Og også i morgen holder de åbent, hvor børn som voksne kan hilse på Rudolf og hans venner, inden de skal ud med gaver til verdens børn om aftenen.

Haven holder åbent fra kl. 9-14.

23. dec. 2024 kl. 17:55
Daniel Glad

DSB klarer rejsedagen med pebernødder og julestemning

LYT
Del
Link
kopieret!

DSB har været godt forberedt på de rekordmange rejsende danskere denne jul.

Så godt, at personalet har kunne bruge deres tid på at sprede julestemning i togvognene.

- Folk taler mere med hinanden og med os. Det er skønt, siger perronmanager Irene Boesen fra DSB.

Hun fortæller, at DSB hidtil har kørt efter planen - og vil man stadig med toget i dag eller i morgen d. 24 december, så er der stadig billetter tilgængelige.

23. dec. 2024 kl. 15:58
Fyn

Krige, kriser og klassikere - hvad fylder i årets juleprædikener?

Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.

Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.

23. dec. 2024 kl. 15:15
Daniel Glad

Flere julegaver købes i genbrugsbutikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Hos Røde Kors Odense oplever man, at flere fynboer køber deres julegaver i genbrugsbutikker.

Det glæder formand for Røde Kors Odense, Lone Hedemand.

- Vi kan tydeligt mærke, at der er en øget omsætning i november og december, så det er vi glade for, fortæller hun til TV 2 Fyn.

Og selvom det kan være alt muligt forskelligt, der sælges i juletiden, så fremhæver hun, at det især er julepakkekalendergaver, der købes hos dem.

Røde Kors omsatte i 2023 for omkring 300 millioner kroner. Omsætningen går blandt andet til katastrofehjælp og lokale aktiviteter.

23. dec. 2024 kl. 14:26
Arkivfoto

Millionbøde til Region Syddanmark efter data-sjusk

LYT
Del
Link
kopieret!

Retten i Kolding har 23. december 2024 idømt Region Syddanmark to bøder på hver 500.000 kr. for brud på GDPR-reglerne. Det er ifølge Ritzau den hidtil højeste straf til en offentlig institution for denne type forseelser.

Uvedkommende kunne få adgang til tusindvis af borgeres personfølsomme data. Retssagen drejede sig om to brud, som fandt sted på forskellige tidspunkter mellem 2011 og 2020.

Begge sager kalder regionen selv for menneskelige fejl.

- Jeg ærgrer mig over, at vi taber de to sager. Der eksisterer en lignende sag, hvor 20 gange så meget data har været eksponeret, som blev lukket med en kritik, siger Morten Lundgaard som er IT-direktør i Region Syddanmark.

Han mener der mangler en rød tråd, i forhold til hvordan denne type sager afgøres.

To sager

Den første sag omhandler en database med spørgeskemasvar, der blev brugt af Børne- og Ungdomspsykiatrien Odense. Der indgik ikke CPR-numre i databasen, men blandt andet navn og fødselsdato.

Region Syddanmarks undersøgelser viste efterfølgende, at sårbarheden kun er blevet anvendt af den borger, der anmeldte sårbarheden, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Den anden sag omhandler en PowerPoint-præsentation udarbejdet af en af regionens læger til undervisningsformål. Præsentationen, der lå på regionens hjemmeside, indeholdt fortrolige og følsomme personoplysninger.

15 gange er præsentationen blevet åbnet på hjemmesiden. Det krævede angiveligt stor teknisk snilde at komme helt ind til de fleste af personnumrene i præsentationen.

- Vi tager dommen til efterretning, og vi har siden hændelserne iværksat mange initiativer, der skal medvirke til, at lignende datasikkerhedsbrud ikke sker igen, siger IT-direktøren.

Han understreger, at der i sagen ikke er sket et egentligt data-læk, hvilket vil sige at informationerne ikke er blevet misbrugt.

Regionen har ikke besluttet sig for, om de vil anke sagen til landsretten endnu.

23. dec. 2024 kl. 13:26

Novo-aktien gør comeback efter nedtur

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er godt nyt til de Novo Nordisk-investorer, der holdt fast i aktien under fredagens voldsomme kursfald på 20,7 procent.

Aktien handles mandag morgen omkring kurs 648, hvilket er ti procent højere end fredag.

Dermed har Novo Nordisks børsværdi allerede indhentet omkring 200 af de 688 milliarder kroner, som forsvandt.

Fredagens kursfald blev udløst af forskningsresultater for Novos næste store håb inden for fedmebehandling, Cagrisema.

Et forsøg, hvor en række testpersoner modtog behandling med Cagrisema i 68 uger, viste et gennemsnit på 22,7 procents vægttab.

Markedet og Novo Nordisk selv havde håbet på mindst 25 procent, og investorerne reagerede på skuffelsen ved at sende kursen nedad.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her