Børn skal lære om genbrug af affald
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvad sker der med den gamle mad, når supermarkederne lukker? Det bliver skolebørn klogere på i denne uge, hvor Danmarks største affaldsstafet afholdes.
I denne uge skal institutioner og skoler blive klogere på, hvad man gør med gammel mad og affald efter lukketid i supermarkeder som Bilka.
De skal blandt andet lære, hvad der sker med de tomme flasker, det dagsgamle brød og alt det affald, der normalt bliver smidt ud.
Meget af affaldet kan nemlig genbruges. Det fortæller Henrik Meldgaard Sødequist, der er varehuschef i Bilka Odense.
- Det her er en oplagt mulighed for skoler til at se, hvad der sker bag facaden; hvordan vores affald bliver sorteret og hvordan vi hele tiden forsøger at nedsætte vores energiforbrug med miljøet for øje.
Bilka og Danmarks Naturfredningsforening står samtidig bag initiativet Danmarks største affaldsstafet, hvor skolebørn indsamler affald fra naturen fra mandag til fredag denne uge.
For hvert kilo affald, børnene samler, donerer Bilka én krone til Danmarks Naturfredningsforening.
Vi forbrænder for meget
Generelt er Danmark et af de lande, der er gode til at genanvende og undlade at svine for meget. Men når det kommer til affaldsortering, har vi alligevel meget at lære.
Det fortæller Ole Laursen, leder af affaldsindsamlingen, fra Danmarks Naturfredningsforening.
Nye symboler skal gøre det nemmere at sortere affald
Et fælles system for affaldssortering skal sætte en stopper for forvirring foran de danske skraldespande.
En mobiltelefon, et æbleskrog eller en sofa er blandt de nye symboler, der skal hjælpe danskerne med at smide deres affald i den rette beholder.
Et nyt system udviklet af Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Dansk Affaldsforening skal nemlig sørge for, at farver og billeder på skraldespandene ser ens ud i hele landet. Det fortæller Claus Torp, der er vicedirektør i Miljøstyrelsen
- Det grundlæggende problem, der skal løses, er at få folk til at sortere deres affald, og det skal være så nemt som muligt, siger han.
- Og det bliver nemmere, hvis det er de samme symboler, man møder, uanset om man er hos sine svigerforældre eller i sommerhus.
I dag har skraldespandene rundt i landet forskellige mærkninger, men både Roskilde og Odense Kommune har meldt ud, at de vil tage de nye symboler i brug med det samme.
Forventningen er, at systemet er udbredt til omkring halvdelen af de danske husstande i løbet af de næste fem år. Selv om symbolerne på skraldespandene gradvist bliver ens landet over, betyder det ikke, at alle danskere kommer til at få de samme beholdere til at sortere deres affald i. Det fortæller Jacob Hartvig Simonsen, der er direktør i Dansk Affaldsforening.
- Det er jo fordi, at der er stor forskel på by og land, og på hvad der fungerer bedst i det enkelte lokalområde, siger han.
- Det har vi sådan set ikke tænkt os at ensrette, ud over at vi har tænkt os at ensrette kommunikationen til alle borgere.
Blandt de i alt 17 nye symboler er en flaske på lilla baggrund, der står for hård plast, og en plastikpose på lyserød baggrund, som markerer blød plast.
Jacob Hartvig fortæller, at det har stor betydning, om man putter affaldet i den rigtige beholder.
- Når man sorterer forkert, ødelægger man kvaliteten af materialet.
- Hvis du for eksempel kommer pap og papir sammen, så får man en dårligere kvalitet papir, og så kan man ikke afsætte det.
- Vi er ret gode til at genanvende. Særligt i vores virksomheder. Men vi er stadig lidt et svinende folkefærd, når det gælder det, der ender i skraldespanden. Vi forbrænder det meste af vores affald, og det meste kunne have været sorteret og genanvendt.
Og derfor giver det god mening at kombinere indsamlingen med besøg bag facaden i Bilka.
- Man kan godt sammenligne det, der sker i butikker, med det, der sker i hjemmet. Noget af det, man finder i naturen, er for eksempel aluminiumsdåser, som skulle have været i flaskeautomaten, siger Ole Laursen til TV 2/FYN.
Til affaldsindsamlingen 2016 var der 183.000 deltagere. Det resulterede i 180.000 kilo affald på landsplan.