De fleste bilejere har de seneste uger hevet brændstofpistolen ud af standeren og med rædsel i øjnene holdt øje med de digitale tal, der bare blev højere og højere, mens den sorte benzin flød ind i bilens tank.
Prisen på brændstof er steget det seneste år, og efter Putins invasion af Ukraine er priserne røget helt i vejret. Faktisk er de historisk høje.
I dag koster en tur frem og tilbage mellem Svendborg og Odense 96,7 kroner for en bil, der kører 15 kilometer på literen. Den 24. februar var prisen 84,3 kroner.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Så meget dyrere er det blevet at pendle
Udregningerne er lavet med udgangspunkt i 220 arbejdsdage om året. For benzin er der gået ud fra en bil, der kører 15 kilometer på literen og for diesel, 20 kilometer på literen. Graferne viser, hvad det koster at pendle alt efter afstanden til ens arbejde.
Peter Rasmussen, der er brændstofdirektør hos Circle K, har sjældent set noget lignende.
- Det er fuldstændig sindssygt. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at prisen kunne komme så højt op. Det er helt uden for skala og historisk højt, siger Peter Rasmussen til TV 2.
Dyrt at komme på arbejde
På Fyn og øerne er langelænderne dem, der pendler længst mellem deres hjemmeadresse og arbejdsplads. I gennemsnit transporterer pendlerne på Langeland sig 28,7 kilometer for at komme på arbejde.
Med dagens listepris på 15,59 kroner vil det koste 13.125 kroner årligt at komme til og fra arbejde i en benzinbil, der kører 15 kilometer på literen. Det er 1.684 kroner dyrere, end det var 24. februar.
Artiklen fortsætter med fem gode råd til at spare brændstof under kortet.
Der er dog ifølge interesseorganisationen FDM flere ting, du som bilejer kan gøre for at mindske dit brændstofforbrug.
Blandt andet skal du købe bil efter dit forbrug og holde øje med trafikken, så du undgår både opbremsninger og accelerationer.