Direktører efter lønkonflikt:
- Vi følger loven
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Direktører mener, de følger loven i sag om løndumping, der i løbet af den seneste uge har fået 3F til at varsle konflikt mod 12 selskaber på Fyn.
Direktørene bag henholdsvis Møllegårdens Planteskole og PF Gruppen i Glamsbjerg mener ikke, de bryder loven i den verserende sag om løndumping, der har fået 3F til at varsle konflikt mod 12 polskejede selskaber på Fyn, som PF Gruppen står bag.
Sagen begyndte 12. november, da 20 faglige folk med relation til 3F demonstrerede foran Møllegårdens Planteskole ved Ringe.
Årsagen var, at 40 polske arbejdere ifølge fagforbundet arbejder til mellem 70 og 80 kroner i timen på planteskolen. Langt under de 143 kroner medarbejderne ifølge 3F burde tjene.
Efter sag om løndumping: 3F forfølger bagmands firmaer
3F har varslet konflikt mod 12 polskejede selskaber med adresse på Fyn. Ifølge fagforeningen presser selskaberne lønningerne ulovligt på det danske arbejdsmarked.
Fagforeningen 3F har iværksat faglige konflikter imod 12 polskejede selskaber med tilknytning til PF Gruppen. Alle 12 selskaber er registreret på Bregnebjergvej nær Glamsbjerg på Fyn. Målet med konflikten er for 3F ordnede løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne under de 12 virksomheder.
Det skriver Fagbladet 3F.
Sagen begyndte at rulle 12. november, da 20 faglige folk med relation til 3F demonstrerede imod løndumping på Møllegårdens Planteskole ved Ringe.
Ifølge 3F Østfyn arbejder 40 polske medarbejdere for 70-75 kroner i timen på den midtfynske planteskole.
- Vi har polske kollegaer, både medlemmer og ikke-medlemmer, gående ude på den her virksomhed - eller de her virksomheder - hvor de får en uhyre lav timeløn. Den vi kender er et sted mellem 70 og 80 kroner i timen, og det synes vi ødelægger vores danske arbejdsmarked. Vi skal have fair konkurrence, og derfor skal de have samme løn som vores danske kollegaer, der arbejder på de samme virksomheder, siger Andreas Jensen, næstformand for 3F Østfyn, til TV 2/Fyn.
Det er dog ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen, der altså har base i Glamsbjerg.
3F valgte derfor i sidste uge at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet. Møllegårdens Planteskole skiftede ifølge 3F i forbindelse med demonstrationen det konfliktramte entreprenørfirma uden overenskomst ud med et lignende konfliktramt entreprenørfirma med samme bagmand.
3F: Det er grov løndumping
Nu har 3F så taget skridtet videre og har igangsat eller varslet konflikt mod alle bagmandens 12 selskaber.
- Vi har fået henvendelser fra flere medlemmer, som klager over deres løn og føler sig udnyttet af PF Gruppen. Vi har også fået henvendelser fra virksomheder, som klager over lave lønninger hos PF Gruppen. Der er helt klart tale om grov løndumping, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F, til fagbladet3f.dk.
- Vores mål med konflikterne er at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne hos firmaerne under PF Gruppen. Samt sikre en lige konkurrence mellem virksomheder på det grønne område i Danmark, siger han.
Kvinde fyret
Den midtfynske planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov, der er formand for 3F Østfyn, nu ti af planteskolens polakker. Én af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
Den 28-årige kvinde arbejdede via et underselskaberne - Goskov ApS - hos Møllegårdens Planteskole.
TV 2/Fyn har tirsdag kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, og bagmanden bag de 12 selskaber, Przemyslaw Teclaw, med tilbud om et interview, men de har ikke reageret på henvendelserne.
Indtil videre har begge direktører afvist at udtale sig, men i et kortfattet skriftligt svar til TV 2/Fyn afviser PF Gruppens direktør Przemysław Tecław nu, at hans selskaber bryder nogen regler.
- Vi driver alene virksomhed i overensstemmelse med danske love og regler. Vi vil ikke føre vores sager i pressen eller andre medier, men alene ved de i Danmark relevante retsinstanser. Jeg har ikke yderligere kommentarer, lyder det i svaret.
En næsten enslydende besked har direktør og ejer af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup.
- Vi driver virksomhed inden for rammerne af de love og regler, som er gældende I Danmark. Vi fører ikke sager mod 3F i pressen – dette skal ske ved de relevante retsinstanser om nødvendigt. Derudover har vi ikke yderligere kommentarer, siger Lars P. Strarup i et skriftligt svar til TV 2/Fyn.
Selvom det var planteskolen, der blev demonstreret ved, er det ikke den, der betaler lønnen til de fynske medarbejdere, men derimod vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen, der har base i Glamsbjerg.
Vikarballade: 3F går i konflikt med fynsk planteskole
Fagforening demonstrerer foran gartneriet Møllegården på Midtfyn. Vikarbureau underbyder danske overenskomster, mener 3F.
Lønninger på 70-75 kroner i timen – halvdelen af den overenskomstmæssige danske løn.
Det er hverdag for flere af de 40 polske medarbejdere, der arbejder hos planteskolen Møllegården på Midtfyn, oplyser 3F Østfyn.
Tirsdag demonstrerer man fra morgenstunden hos planteskolen.
Det er ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen med base i Glamsbjerg.
Medarbejderne er ansat hos Goskov Aps – et andet selskab i PF Gruppen.
3F har valgt at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet.
Desuden vil planteskolen ikke kunne få udført arbejde af medlemmer af 3F og medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Indehaver af Møllegårdens Planteskole Lars Strarup oplyste mandag aften til TV 2/Fyn, at konflikten undrer ham, da han har rettet ind efter 3F’s ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men ifølge formanden for 3F Østfyn, Tonny Fejerskov, er det en sandhed med modifikationer, da medarbejderne blot er overflyttet til et af de 12 andre selskaber med samme ejerkreds.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov nu ti af planteskolens polakker – en af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
3F Østfyn så meget gerne, at Folketinget indfører strammere regler for vikarbureauernes ageren i Danmark.
- Flere bureauer laver tre-måneders kontrakter, der indebærer, at medarbejderne ikke skal betale skat i Danmark, men i Polen – og gør de så det? Desuden giver man medarbejderne så store fradrag i kontrakterne, der rækker ud over tre måneder, at de slet ikke skal betale skat, siger Tonny Fejerskov, der mener, at Skat burde interessere sig for fradragene.
- Mange arbejder seks dage om ugen, hvis ikke syv dage, og der udbetales ikke overarbejde, kan vi se af deres kontrakter, oplyser næstformand i 3F Østfyn, Andreas Jensen.
3F har tilbage i 2016 konfliktet mod PF Gruppen i en sag, hvor firmaet lejede arbejdskraft ud til Hededanmark.
Hededanmark valgte herefter at opsige samarbejdet med det polskejede firma.
3F valgte derfor i sidste uge at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet.
Møllegårdens Planteskole skiftede ifølge 3F i forbindelse med demonstrationen det konfliktramte entreprenørfirma uden overenskomst ud med et lignende konfliktramt entreprenørfirma med samme bagmand