Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Når du står i en kø i et supermarked og måske kommer lidt for tæt på kunden foran dig, så kan du snart få en lille venlig elektronisk advarsel om at holde afstand.
Snart kan du måske blive mødt af en rød smiley, hvis du ikke holder afstand i køen i supermarkedet.
Et hold forskere på Syddansk Universitet er lige nu i gang med at udvikle et sensorsystem, der kan måle afstanden mellem kunderne i de danske detailbutikker.
Tanken er, at en skærm eller alarm ved kassen giver besked, hvis kunderne står for tæt.
Fynboer holder afstand: - Det virker som om, tiøren er faldet
De handlende fynboer har generelt en opfattelse af, at folk er blevet langt bedre til at holde afstand, når de befinder sig i dagligvarebutikker.
Alle danskere blev på et pressemøde tirsdag eftermiddag opfordret til at overholde sundhedsanbefalingerne, når de handler i butikkerne.
Det betyder, at der skal tages hensyn og holdes afstand. På Fyn har flere borgere opfattelsen af, at det allerede bliver håndhævet ude i dagligvarebutikkerne.
Det gælder blandt andet i Fakta i Hjallese, hvor den studerende Marius Bo Poulsen var en af de handlende onsdag.
- Køen var lang, men det var, fordi folk stod en meter fra hinanden. Det gjorde jeg også selv, for det har vi fået at vide, at vi skal gøre - så folk fulgte reglerne. Det, synes jeg, var rigtig godt, siger han til TV 2/Fyn.
Afmærkning kan vise alvoren
På et pressemøde tirsdag eftermiddag fortalte fødevareminister Mogens Jensen (S), at der bliver opfordret til at holde to meters afstand, og derfor vil der de kommende to uger blive opsat afstandsmærker i butikkerne.
- Efter den oplevelse, jeg havde i dag, synes jeg ikke, det er nødvendigt med afmærkninger, men jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det gælder for hele landet. Det lyder som en god ide at gøre, så folk forstår alvoren, siger den studerende.
Den handlende Tine Hansen, fuldmægtig i by- og kulturforvaltningen i Odense Kommune, er enig i, at der allerede handles med respekt for smittefaren.
- Folk stiller sig ikke tæt på hinanden. Og når der står en og skal have noget i køledisken, så venter man, til vedkommende er gået væk, hvor man tit før bare lod lågen stå åben, siger hun.
Tiøren er faldet
De husker dog begge to det kaos, der opstod i butikker på hele Fyn, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge annoncerede lukninger af offentlige institutioner i forbindelse med coronasmitten.
- Men i dag oplevede jeg ingen kaos, og folk er virkelig gode til at være opmærksomme. Jeg har lagt mærke til, at der er lys i alle husene om aftenen, når jeg går tur med hunden. Det plejer der ikke at være. Men folk er gode til at blive hjemme, siger Tine Hansen.
Dagen efter det omtalte pressemøde havde Marius Bo Poulsen selv været nede efter en energidrik i sit lokale supermarkede og var blevet overrasket af den store menneskemængde.
- Jeg bor ved Rugårdsvej og var nede i Netto, og der var rigtig mange, og folk var uorganiserede og stod tæt i køen. Men det virker som om, tiøren er faldet, så jeg var positivt overrasket i dag, siger han.
Enkelte varer kan blive forsinkede
Ifølge den administrerende direktør for Salling Group, Per Bank, er det også det helt rigtige at gøre - for der er ingen grund til panik eller hamstring i butikkerne, sagde han på tirsdagens pressemøde.
– Der kan være enkelte varer, der bliver lidt forsinket, så alt er ikke som normalt, men det er det nok 90 procent. Det er helt sikkert, at der er mad nok til alle danskere, lød det.
Derfor er der heller ingen grund til mængdebegrænsning på varer, som situationen ser ud lige nu, svarede den administrende direktør for Salling Group, der udover Salling driver butikker som Bilka, Føtex og Netto.
- I den akutte situation, vi står i, handler det om at udnytte alle de muligheder, vi har, for at mindske smitten. Og jeg tænkte, at det her var en mulighed for, at butikkerne kunne se, hvor tæt folk står, fortæller Mikkel Baun Kjærgaard, der er professor på Syddansk Universitets enhed for Software Engineering.
Gået sammen med virksomhed
I forvejen bruger mange forretninger sensorer i loftet til at indsamle data om kundernes bevægelsesmønstre i butikken - en teknologi, som virksomheden Vemco Group står bag.
For Mikkel Baun Kjærgaard, var det derfor oplagt at kontakte virksomheden for at høre, om de kunne indgå et samarbejde.
Corona skaber plads til chokoladebutik: Kring flytter ind i Kvickly
På grund af coronaudbruddet vil Kring Chokolade de næste par uger gøre klar til påskehandlen fra lokalerne i Kvickly i Middelfart. Indehaver Rikke Kring håber, at samarbejdet kan være med til at redde hendes forretning.
Påsketid er lig med påskeæg - måske endda et af de fine fra chokoladeforretningen. Men coronakrisen får kunderne til at blive væk fra de små forretninger, og det kan udfordre påskehandlen for de små erhvervsdrivende.
Det gælder også for Kring Chokolade i Middelfart, der nu har fået hjælp fra en noget uventet kant.
Siden torsdag morgen har Kvickley i Middelfart stillet sine lokaler til rådighed, så butiksejer Rikke Kring kan sælge sin chokolade til forretningens kunder.
- Forhåbentligt har det en rigtig stor betydning for vores overlevelse fremover. I sidste uge stoppede salget jo fuldstændigt, og vi er rigtig hårdt ramt. Så i og med at kunne tage sådan et initiativ som at stå her og sælge til Kvicklys kunder, håber jeg, at det kan redde os, fortæller Rikke Kring.
Vigtig håndsrækning
Idéen til samarbejdet opstod hos Kvicklys direktør Ole Andreasen, der alligevel stod og havde ekstra plads i forretningen.
- Da vores caféomsætning faldt drastisk i forbindelse med coronavirussen, kunne jeg godt se, at vi måtte gøre noget andet. Så jeg gik ned og inviterede mig selv på en kop kaffe hos Rikke og spurgte, om hun ikke syntes, at det kunne være en idé for hende at komme tæt på min kundestrøm, fortæller Ole Andreasen.
Tilbuddet kom på mange måder på et belejligt tidspunkt for Rikke Kring. I det sidste stykke tid har hun haft travlt med at producere varer op til påsken, der er højsæson for chokoladeforretningerne.
Hos Kring Chokolade udgør påskesalget næsten en tredjedel af årets omsætning, og derfor betyder hjælpen også noget særligt for den lille virksomhed.
- Jeg synes, det er så rørende. Det er en jo en helt absurd situation, vi står i. Man er bange og rystet, og der er ingen, der er forberedte på det her. Så når man mærker, at folk rækker ud, og man hjælper hinanden, så gør det alligevel et eller andet godt, siger Rikke Kring.
Handler om at dele
I Kvickly sælger man ellers også påskeæg, men Ole Andreasen bekymrer sig ikke om at have lukket en potentiel konkurrent ind i butikken. For ham er det vigtigere at hjælpe den lille forretning gennem krisen.
- Men man kan jo sige, at det er en lille beskeden ting, vi har gjort. Vi havde jo pladsen og overskudsdelen, så det handler jo egentlig om at dele, siger han.
Indtil videre er der ingen aftale om, hvor lang tid samarbejdet kommer til at vare, men Ole Andreasen garanterer, at det fortsætter påsken ud.
- Så må vi se, hvordan situationen ser ud til den tid, siger han.
Sammen har forskerne og virksomheden arbejdet på at finde ud af, hvordan man kan bruge sensorteknologien til at måle afstanden mellem kunderne og gøre opmærksom på, hvis de står for tæt.
- Normalt bruger man de her sensorer til at tælle kunderne med og ikke til at måle afstanden. Så i den software, der ligger bag, skal der laves nogle ændringer, for at vi kan opsamle den rigtige data, fortæller Mikkel Baun Kjærgaard.
Kan snart tages i brug
Det nye system er allerede blevet afprøvet i en større dansk supermarkedskæde, som hverken Vemco Groups direktør eller Mikkel Baun Kjærgaard ønsker at opgive til TV 2/Fyn.
Ud fra de foreløbige tests kan forskerne se, at det især kniber med at holde afstand, når kunderne lægger varer op på båndet ved kassen. Til gengæld har butikkernes indsatser med afmærkning og skilte haft en positiv effekt.
Den viden håber Mikkel Baun Kjærgaard på, at man kan bruge til at gøre kunderne endnu mere bevidste om at holde afstand.
- Fra vores data kan vi se, at folk holder mere afstand, efter at butikkerne har øget deres skiltning. Noget af det, vi så har overvejet er, om butikkerne kunne vise dataene til kunderne for at gøre dem opmærksomme på, at de står for tæt, forklarer han.
Hos Vemco Group arbejder man i øjeblikket på at rette systemet til, så det er klar til at blive indfaset i de danske forretninger i april.
- Vi regner med, at vi i slutningen af den her uge kan være færdige med det. Og allerede i næste uge skal den testes igen hos vores udvikler, så vi i starten af april kan få det ud til kunderne, siger Anel Turkanovic, direktør hos Vemco Group.