Corona skaber plads til chokoladebutik: Kring flytter ind i Kvickly
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
På grund af coronaudbruddet vil Kring Chokolade de næste par uger gøre klar til påskehandlen fra lokalerne i Kvickly i Middelfart. Indehaver Rikke Kring håber, at samarbejdet kan være med til at redde hendes forretning.
Påsketid er lig med påskeæg - måske endda et af de fine fra chokoladeforretningen. Men coronakrisen får kunderne til at blive væk fra de små forretninger, og det kan udfordre påskehandlen for de små erhvervsdrivende.
Det gælder også for Kring Chokolade i Middelfart, der nu har fået hjælp fra en noget uventet kant.
Siden torsdag morgen har Kvickley i Middelfart stillet sine lokaler til rådighed, så butiksejer Rikke Kring kan sælge sin chokolade til forretningens kunder.
- Forhåbentligt har det en rigtig stor betydning for vores overlevelse fremover. I sidste uge stoppede salget jo fuldstændigt, og vi er rigtig hårdt ramt. Så i og med at kunne tage sådan et initiativ som at stå her og sælge til Kvicklys kunder, håber jeg, at det kan redde os, fortæller Rikke Kring.
Tomme storcentre: Lukning får konsekvenser for forretningerne
Alle fynske storcentre lukkede ned onsdag formiddag. Det har konsekvenser for de forretninger, der bliver nødt til at lukke. De to største storcentre på Fyn fortolker dog kravet fra regeringen forskelligt.
Thomas Nguyen, der er ejer af Happy Nails i Rosengårdcenteret, er igang med at pakke sammen for nu.
- For en time siden ringede jeg til alle vores kunder for at aflyse alle aftaler indtil første april. Så må vi tage den derfra, fortæller han.
Tirsdag aften skærpede statsminister Mette Frederiksen kravene til landets butikker og restauranter med ordene: "Alle storcentre, overdækkede arkader og andre større shoppingsteder skal lukke."
For Thomas Nguyen betyder det, at der nu kun er tilbage at køre gitteret ned foran butikkens facade ud til blå gade i Rosengårdcenteret.
- Jeg når ikke at tænke på noget andet. Jeg kunne ikke sove hele natten. Jeg venter på, hvad der kommer i næste uge eller de næste fjorten dage. Jeg kan ikke gøre andet end det, fortæller han.
Men først skal han tale med sin revisor om butikkens fire ansatte.
- Selvfølgelig skal de have deres løn. De har familie. Dem og deres børn skal kunne leve af det. Uanset hvad, får de deres løn, fortæller han og tilføjer, at de ikke skal frygte fyringer.
Forskellige opfattelser af forbudet
Regeringens krav var, at storcentre skulle lukke alle forretninger udover dagligvareforretninger og apoteker. Det krav opfatter Tarupcenteret og Rosengårdcetneret forskelligt.
I Rosengårdcenteret bliver alle forretninger lukket udover Føtex og apoteket. Det vil sige, at både bager- og slagterforretninger altså ikke må holde åbent i den kommende tid.
I Tarupcenteret har de imidlertid opfattet kravet anderledes. Her holder både fiskehandler, slagter og bager fortsat åbent for sultne fynboer.
Bagermester fra Bager From, Michael Harpsøe, bager til både forretningen i Tarupcenteret, Rosengårdcenteret og Banegårdscenteret i Odense, og derfor mærker de forskellene mellem centrene.
- Det er en beslutning, folkene bag Rosengårdcenteret har taget, i hvert fald som jeg har forstået det. Det var først sent i går aftes, at vi fik at vide, at vi ikke kunne åbne i Rosengårdcenteret i dag, fortæller bagermester Michael Harpsøe.
Bagerforretningerne holder fortsat åbent i både Banegårdcenteret og Tarupcenteret, og bagermesteren håber ikke, at de andre lukkede forretninger kommer til at påvirke salget for meget.
- Vi er så heldige, at vi har Løvbjerg liggende i Tarupcenteret, som trækker kunder, så det gør, at vi forhåbentlig kan holde gang i butikken.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen af Tarupcenteret, og centerchefen fra Rosengårdcenteren ønsker ikke at stille op til interview.
Vigtig håndsrækning
Idéen til samarbejdet opstod hos Kvicklys direktør Ole Andreasen, der alligevel stod og havde ekstra plads i forretningen.
- Da vores caféomsætning faldt drastisk i forbindelse med coronavirussen, kunne jeg godt se, at vi måtte gøre noget andet. Så jeg gik ned og inviterede mig selv på en kop kaffe hos Rikke og spurgte, om hun ikke syntes, at det kunne være en idé for hende at komme tæt på min kundestrøm, fortæller Ole Andreasen.
Tilbuddet kom på mange måder på et belejligt tidspunkt for Rikke Kring. I det sidste stykke tid har hun haft travlt med at producere varer op til påsken, der er højsæson for chokoladeforretningerne.
Nye corona-tiltag for butikker og forsamlinger er trådt i kraft
Forsamlinger på over ti personer er nu forbudt, og en række butikker og centre lukker frem til 30. marts.
I endnu et forsøg på at inddæmme coronavirus er en række nye tiltag trådt kraft fra onsdag klokken 10.
De nye tiltag gælder frem til 30. marts, og de blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen tirsdag aften.
Nu er det ikke længere tilladt at samles flere end ti personer i offentligheden. Det gælder både indendørs og udendørs. Regeringen opfordrer desuden til, at det samme også gør sig gældende i privaten.
Politiet sender ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at guide befolkningen om de nye tiltag. Politiet har beføjelse til at udstikke bøder til personer, der overtræderne de nye regler.
Forbuddet gælder ikke, når flere end ti personer er til stede i eksempelvis en butik, et supermarked eller en togstation. Offentlig transport og arbejdspladser er også undtaget i forbuddet.
Foruden restriktioner omkring forsamlinger kommer der nye tiltag i forhold til butikker, centre og sportshaller, som nu skal lukke frem til 30. marts.
Det betyder konkret, at shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, skal lukke.
Restauranter og caféer kan fortsat levere mad ud af huset, men selve spisestederne vil blive lukket. Også indendørs sports- og fritidsfaciliteter lukker. Dagligvarebutikker og apoteker lukker ikke.
Butikker skal desuden have håndsprit og håndvask til rådighed for kunderne. Og statsministeren appellerer til, at der er skal være god plads om den enkelte kunde.
Det betyder, at man skal kunne stå i kø, kigge på varer og betale for dem i "god afstand" til andre kunder.
Hos Kring Chokolade udgør påskesalget næsten en tredjedel af årets omsætning, og derfor betyder hjælpen også noget særligt for den lille virksomhed.
- Jeg synes, det er så rørende. Det er en jo en helt absurd situation, vi står i. Man er bange og rystet, og der er ingen, der er forberedte på det her. Så når man mærker, at folk rækker ud, og man hjælper hinanden, så gør det alligevel et eller andet godt, siger Rikke Kring.
Handler om at dele
I Kvickly sælger man ellers også påskeæg, men Ole Andreasen bekymrer sig ikke om at have lukket en potentiel konkurrent ind i butikken. For ham er det vigtigere at hjælpe den lille forretning gennem krisen.
- Men man kan jo sige, at det er en lille beskeden ting, vi har gjort. Vi havde jo pladsen og overskudsdelen, så det handler jo egentlig om at dele, siger han.
Corona-skabt samarbejde: Bestil taxa-leveret takeaway fra Jensens Bøfhus
Fynboer kan få leveret takeaway fra Jensens Bøfhus og til døren med hjælp fra taxachauffører fra Taxa Syd. Virksomhederne har nemlig indgået et nyt samarbejde.
Forskellige virksomheder på Fyn bliver stadig mere kreative i kampen for overlevelse, nu hvor coronavirus er skyld i, at de fleste virksomheder lukker ned for en periode.
Nu kan fynboerne og også resten af landets befolkning nemlig se frem til at kunne bestille og få taxa-leveret takeaway fra Jensen Bøfhus, der netop har indgået et samarbejde med Taxa Syd om udbringning.
- Jeg tror på, at al den aktivitet, vi kan skabe lige nu, kan være med til at holde på arbejdspladser, og det vil vi rigtig gerne. Vi er rigtig glade for vores medarbejdere, og vi vil gerne beholde dem, siger direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, til TV 2/Fyn.
Klar til at hjælpe
Det nylige samarbejde mellem de to virksomheder er naturligvis et forsøg på at redde omsætningen, men samarbejdet er også indgået for at hjælpe de mange hjemsendte danskere, der skal vænne sig til en ny hverdag.
Direktøren for Taxa Syd, Tadzudin Kasami, regner faktisk slet ikke med, at samarbejdet vil betyde det store for omsætningen.
- Der kommer nok ikke meget omsætning ud af det, men det er heller ikke helt det, som det drejer sig om lige nu. Vi vil bare gerne vise, at vi er her, og at vi står klar til at hjælpe, siger Tadzudin Kasami.
Indtil videre er Taxa Syds omsætning faldet med 83 procent under corona-krisen.
Opfordrer til take-away
For at mindske smitten af corona har regeringen og myndighederne løbende præsenteret nye og mere ekstreme tiltag, der matcher situationens alvor. Og tirsdag var ingen undtagelse.
På et pressemøde tirsdag meldte statsministeren Mette Frederiksen (S) blandt andet ud, at cafeer, restauranter, barer og diskoteker nu skal holde lukket frem til 30 marts indtil videre.
- Men de, der kan sælge takeaway, må fortsat gøre det, og det kan måske være en måde at fortsætte aktiviteten på, sagde statsministeren.
Kører alligevel
Jensens Bøfhus har omkring 700 ansatte fordelt på 21 restauranter landet over, og selvom hele 500 ud af dem er sendt hjem, så ønsker direktøren at holde på dem ved at holde hjulene bedst muligt i gang.
- Vi ved, at der sidder mange danskere derhjemme, som måske får lyt til at forkæle sig selv lidt mere, og det behov vil vi gerne være med til at opfylde, fortæller Anders Nikolaisen.
Og til trods for at det ikke skaber den stor omsætning, så ser Taxa Syds direktør chaufførernes nye funktion som madleverandører som en god mulighed.
- Vi kører jo rundt derude alligevel, så vi kan lige så godt udnytte det til at hjælpe danskerne, siger Tadzudin Kasami.
Næste skridt i samarbejdet
Men samarbejdet slutter ikke her, for direktøren for Jensens Bøfhus har allerede flere tiltag i støbeskeen. Han arbejder i øjeblikket på at stable en vinklub på benene.
- Der er en stor velvilje derude til at lave en masse sjove ting, og vi sidder bestemt ikke på hænderne. Vi vil gerne skabe lidt aktivitet, fortæller Anders Nikolaisen.
Derfor taler direktøren i øjeblikket med restaurantkædens vinleverandør for at finde ud af, om taxachaufførerne i fremtiden også kan få lov at levere vin til kunderne som en del af restaurantens takeaway tilbud.
Indtil videre er der ingen aftale om, hvor lang tid samarbejdet kommer til at vare, men Ole Andreasen garanterer, at det fortsætter påsken ud.
- Så må vi se, hvordan situationen ser ud til den tid, siger han.