18. mar. 2020 kl. 23:51
Fyn
Thomas Larsen-Bjerre

Fynboer kan få leveret takeaway fra Jensens Bøfhus og til døren med hjælp fra taxachauffører fra Taxa Syd. Virksomhederne har nemlig indgået et nyt samarbejde.


Forskellige virksomheder på Fyn bliver stadig mere kreative i kampen for overlevelse, nu hvor coronavirus er skyld i, at de fleste virksomheder lukker ned for en periode.

“Der kommer nok ikke meget omsætning ud af det, men det er heller ikke helt det, som det drejer sig om lige nu”

— Tadzudin Kasami, direktør, Taxa Syd

Nu kan fynboerne og også resten af landets befolkning nemlig se frem til at kunne bestille og få taxa-leveret takeaway fra Jensen Bøfhus, der netop har indgået et samarbejde med Taxa Syd om udbringning.

- Jeg tror på, at al den aktivitet, vi kan skabe lige nu, kan være med til at holde på arbejdspladser, og det vil vi rigtig gerne. Vi er rigtig glade for vores medarbejdere, og vi vil gerne beholde dem, siger direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, til TV 2/Fyn.

Læs også: Chefanalytiker understreger:
  • Vi er ikke på vej ud i en ny finanskrise
Gå tilbage Del
18. mar. 2020 kl. 21:49
Fyn

Chefanalytiker understreger:
  • Vi er ikke på vej ud i en ny finanskrise

Grafik: Michel Bondo

Der er ingen grund til at frygte en ny finanskrise, mener chefanalytiker i Nordea. Myndigheder, politikere og banksektor har styr på værktøjskassen, lyder budskabet.


Konsekvenserne af coronavirus synes massive og uoverskuelige lige nu.

Virksomheder står på kanten af konkurs. Flere fyrer medarbejdere allerede. Dansk Industri forventer, at op imod 75.000 danskere risikerer at miste jobbet. Renten er begyndt at stige for første gang i 10 måneder, og aktierne rasler ned.

Alligevel skal vi ikke frygte, at vi er på vej ud i en ny finanskrise.

Sådan lyder budskabet fra Jan Størup, chefanalytiker i Nordea.

- Vi er i en helt anden situation i dag end i 2008. Vi ser myndigheder og politikere, der handler langt hurtigere end dengang, siger Jan Størup.

Regeringen har allerede tilbudt virksomhederne lønkompensation. Og så sent som onsdag kom regeringen med endnu en redningspakke, der blandt andet giver virksomheder kompensation for faste udgifter som husleje.

- Desuden skyldtes krisen i 2008 blandt andet, at boligpriserne var blevet kunstigt høje på grund af boligboblen. Det problem har vi ikke i dag. Vi kan komme til at se fald i huspriserne på grund af coronavirus, men langt fra de fald vi så i 2008, siger Jan Størup.

Men nogen dans på roser bliver de kommende måneder alligevel ikke.

- Lige nu er corona rigtig hård ved pensionsopsparingerne, fordi aktierne er faldet så meget. Det danske aktieinddeks er faldet med 25 procent på tre uger. Det, man har tjent sidste år, kan man godt regne med at have sat til nu, hvis man har det meste af sin pensionsopsparing i aktier.

 

Atypisk rentestigning

Som en overraskelse for nogle har coronakrisen også betydet, at renten er steget.

For bare en uge siden kunne danske boligejere optage realkreditlån til en halv procent i rente til en kurs på lige knap 99 procent. Onsdag hedder renten en procent og kursen 92 på et 30-årigt lån med afdrag.

Og lån til halvanden-procent-lånet er netop genåbnet.

- Normalt, når der er uro i verden, så søger investorerne mod trygge havne, og der er de danske boliglån populære. Men når der er så meget panik som nu, så holder de udenlandske investorer sig væk, og det får kursen til at falde og renten til at stige, siger Jan Størup.

Den stigende rente gør det dyrere at låne for boligkøbere og dyrere at lægge lån om for eksisterende boligejere. På sigt kan den højere rente resultere i faldende huspriser, fordi lån altså bliver dyrere.

Alligevel understreger Jan Størup, at vi stadig er langt fra en gentagelse af finanskrisen.

- Jeg tror, det er en panikreaktion, vi ser på aktiemarkederne lige nu. Lige nu er renterne kørt op, men jeg tror, de falder igen så snart panikken bare læger sig en smule, siger Jan Størup og fortsætter:

- Man har virkelig lært meget af finanskrisen i 2008, og både Den Europæiske og Amerikanske Centralbank lader virkelig seddelpressen køre lige nu. Man pumper en masse nye penge ind i systemet for at stabilisere markedet.

Samtidig har den danske banksektor brugt tiden efter finanskrisen fornuftigt, mener chefanalytikeren.

- De danske pengeinstitutter er velpolstrede, så de kan modstå kriser som nu. Desuden er yderligere en fordel, vi tog med os fra finanskrisen, at vi fik bygget et beredskab op. I dag ligger det beredskab klar i skuffen, så vores politikere og myndigheder kan handle langt hurtigere end dengang, siger Jan Størup.

Klar til at hjælpe

Det nylige samarbejde mellem de to virksomheder er naturligvis et forsøg på at redde omsætningen, men samarbejdet er også indgået for at hjælpe de mange hjemsendte danskere, der skal vænne sig til en ny hverdag.

Direktøren for Taxa Syd, Tadzudin Kasami, regner faktisk slet ikke med, at samarbejdet vil betyde det store for omsætningen.

- Der kommer nok ikke meget omsætning ud af det, men det er heller ikke helt det, som det drejer sig om lige nu. Vi vil bare gerne vise, at vi er her, og at vi står klar til at hjælpe, siger Tadzudin Kasami.

Indtil videre er Taxa Syds omsætning faldet med 83 procent under corona-krisen.

Opfordrer til take-away

For at mindske smitten af corona har regeringen og myndighederne løbende præsenteret nye og mere ekstreme tiltag, der matcher situationens alvor. Og tirsdag var ingen undtagelse.

“Vi ved, at der sidder mange danskere derhjemme, som måske får lyst til at forkæle sig selv lidt mere”

— Anders Nikolaisen, direktør, Jensens Bøfhus

På et pressemøde tirsdag meldte statsministeren Mette Frederiksen (S) blandt andet ud, at cafeer, restauranter, barer og diskoteker nu skal holde lukket frem til 30 marts indtil videre.

- Men de, der kan sælge takeaway, må fortsat gøre det, og det kan måske være en måde at fortsætte aktiviteten på, sagde statsministeren.

Kører alligevel

Jensens Bøfhus har omkring 700 ansatte fordelt på 21 restauranter landet over, og selvom hele 500 ud af dem er sendt hjem, så ønsker direktøren at holde på dem ved at holde hjulene bedst muligt i gang.

Læs også: OUH lukker for besøgende
Gå tilbage Del
18. mar. 2020 kl. 19:59

OUH lukker for besøgende

Grafik: Michel Bondo

Det er fra torsdag ikke længere muligt at besøge patienter på sygehuset. Kun i helt særlige tilfælde vil pårørende få adgang. 


Hvis du har planer om at besøge et familiemedlem eller en ven, der ligger på sygehuset, er det ikke længere muligt.

På Odense Universitetshospital (OUH) bliver der fra torsdag lukket for langt de fleste besøgende for at forhindre yderligere smitte med coronavirus.

- Det er nødvendigt for os at lukke smittekæden, som Sundhedsstyrelsen har meldt massivt ud omkring. En måde at gøre det på er at sikre os, at der ikke er unødigt trafik i sygehuset, og derfor skal der kun være dem, som skal være i sygehuset, siger lægelig direktør på OUH Michael Dall til TV 2/Fyn.

Stoppes ved indgangen

Vælger du alligevel at besøge sygehuset, vil du blive stoppet ved en af indgangene.

- Der vil være personale ved vores indgange, som vil give god rådgivning i forhold til, hvad man så skal gøre, forklarer Michael Dall.

Der er dog nogle få undtagelser, hvor det alligevel vil være muligt at komme på besøg.

Børn, kritisk syge og døende

I særlige tilfælde kan du få lov til at besøge en patient, hvis vedkommende er kritisk syg eller døende.

Hvis du skal besøge et barn eller være ledsager til en fødsel, vil det også være muligt at komme ind på sygehuset.

Nye retningslinjer på OUH. 

Hvis du bliver afvist i døren eller lader være med at tage på hospitalsbesøg, skal du ikke i stedet for sende blomster.

OUH: Send ikke blomster til patienter

OUH lukker også for blomsterbude, så man undgår unødig trafik på sygehuset - for at beskytte patienter og personale.

- Vi vil gerne bede om ikke at sende blomster. Send dem hjem til eller på et andet tidspunkt. Som det er nu, kan vi ikke have alle blomsterbudene i sygehuset, så vi kan beskytte dem, der er kritisk syge, siger Michael Dall.

- Vi bliver nødt til at have så få mennesker i sygehuset som overhovedet muligt, understreger han.

Det er endnu uvist, hvilket personale der vil stå ved indgangen og afvise besøgende.

Svær situation for pårørende

Michael Dall erkender, at det er ekstraordinær situation, der berører ham selv og sygehuset dybt.

- Der er ikke nogen tvivl om, at mit hjerte bløder. Vi har som sådan ikke besøgstider, netop fordi det er rigtig vigtigt for patienter at kunne have deres pårørende hos dem i en svær situation, siger Michael Dall.

Reglerne træder i kraft torsdag.

- Vi ved, at der sidder mange danskere derhjemme, som måske får lyt til at forkæle sig selv lidt mere, og det behov vil vi gerne være med til at opfylde, fortæller Anders Nikolaisen.

Og til trods for at det ikke skaber den stor omsætning, så ser Taxa Syds direktør chaufførernes nye funktion som madleverandører som en god mulighed.

- Vi kører jo rundt derude alligevel, så vi kan lige så godt udnytte det til at hjælpe danskerne, siger Tadzudin Kasami.

Næste skridt i samarbejdet

Men samarbejdet slutter ikke her, for direktøren for Jensens Bøfhus har allerede flere tiltag i støbeskeen. Han arbejder i øjeblikket på at stable en vinklub på benene.

- Der er en stor velvilje derude til at lave en masse sjove ting, og vi sidder bestemt ikke på hænderne. Vi vil gerne skabe lidt aktivitet, fortæller Anders Nikolaisen.

Læs også: Mød hinanden online: På gaden for at forhindre forsamlinger af børn og unge
Gå tilbage Del
18. mar. 2020 kl. 21:14

Mød hinanden online: På gaden for at forhindre forsamlinger af børn og unge

Skole, socialforvaltning og politi (SSP) i Odense vil være mere synlige og forhindre forsamlinger af børn og unge for at mindske smittespredning af coronavirus.


Størstedelen af Odenses børn og unge skal ikke i skole de næste 14 dage.

Ungdomscentre, andre fritidstilbud og foreninger er lukkede, og skole, socialforvaltning og politi (SSP-samarbejdet) i byen oplever, at flere børn og unge mødes i byen på trods af Sundhedsstyrelsens og statsministerens opfordringer.

SSP Odense vil være mere til stede i disse dage, hvis det skulle vise sig, at grupperinger af børn og unge bliver ved med at opstå.

 - Vi har desværre oplevet flere børn og unge, der har forsamlet sig. Og vi har også oplevet, at der er en del af dem, som ikke rigtig virker til at have forstået situationens alvor, fortæller leder af SSP Odense Tommy Holst.

Forældre skal på banen

SSP-medarbejderne vil snakke med børnene og de unge om meningen bag Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Det, vi hører, er, at de unge ikke betragter sig selv som værende i risiko og siger, at de passer på og holder afstand. Så bruger vi noget tid på at forklare dem, at det vigtigste er, at vi skal passe på de udsatte i samfundet. Det kan eksempelvis handle om deres egen familie, der kan være bedsteforældre, der er særligt udsatte, siger Tommy Holst.

SSP-lederen vil dog også komme med en opsang til børnenes og de unges forældre.

- Det er fuldstændig klassisk, at børn og unge i høj grad spejler sig i den adfærd, de ser hos voksne. Så hvis børn og unge ser de voksne grundlæggende fortsætter deres liv og kører i byggemarked eller tager ud og lever deres liv, som de plejer, så er det svært at forstå, hvorfor de ikke skal gøre det samme, forklarer Tommy Holst og fortsætter:

- Det her er en helt særlig situation, og den skal ikke gradbøjes. Vi bliver nødt til at tage det alvorligt.

Benyt virtuelle muligheder

Børn og unge er meget sociale, og det kan være et problem i en krisesituation, som vi står i nu.

Selvom de holder sig under ti personer, når de samles, ligger problemet i, at de mødes på kryds og tværs.

- De kan i virkeligheden være en del af en smittekæde, fordi de mødes med tre ét sted og to andre et andet. Så hvis børn og unge fortsætter deres sociale liv, så risikerer de at opretholde en del af den her smittekæde. Derfor er det også vigtigt for forældrene at forstå, at børn og unge skal have hjælp til at regulere den adfærd, siger Tommy Holst.

Børn og unge mennesker skal begrænse kontakt ligesom voksne og andre befolkningsgrupper. Hvis de skal ud, gælder forholdsreglerne fra Sundhedsstyrelsen.

Derfor skal de sørge for at holde afstand og begrænse unødig kontakt. I stedet opfordrer Tommy Holst til, at børnene og de unge finder alternative muligheder for at være sociale.

- Vær sammen på sociale medier, på spilplatforme, eller hvor I nu plejer. Find aktiviteter med vennerne i den virtuelle verden, siger SSP-lederen.

Børn og unge har brug for at tale

Ifølge SSP Odense har børnene og de unge ikke nogen referencer eller oplevelser at trække på. Derfor kan det være svært for dem at sætte situationen i perspektiv og forstå alvoren.

Her spiller forældrene også en vigtig rolle.

- Forældrene skal først og fremmest snakke med deres børn, så de forstår, at de er potentielle smittebærere og en del af smittekæden, siger Tommy Holst.

SSP-lederen forklarer desuden, at børn og unge har brug for at tale og stille spørgsmål for at skabe forståelse, når der sker noget nyt, stort og anderledes. Det er ikke anderledes med coronavirus.

Det kan dog være en svær dialog, men SSP Odense tilbyder hjælp. De står til rådighed for råd og sparring alle hverdage fra klokken 8 til 16 på telefon 65 51 50 99.

Derudover er der mulighed for at chatte med en SSP-medarbejder hver onsdag og torsdag klokken 19 til 21.30, hvis man har spørgsmål eller er frustreret.

Derfor taler direktøren i øjeblikket med restaurantkædens vinleverandør for at finde ud af, om taxachaufførerne i fremtiden også kan få lov at levere vin til kunderne som en del af restaurantens takeaway tilbud.

For 5 timer siden
Tophistorie
Anton Kranf

Retssagen mod Amira Smajic fortsætter.

Det forventes, at der både bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom onsdag eftermiddag. I så fald vil retssagen have varet i alt to dage, hvor der er afhørt vidner og taget stilling til i alt ti tiltaleforhold.

Amira Smajic er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.

TV 2 Fyn liveblogger fra retssagen.

Læs også: Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic
Gå tilbage Del
15. jan. 2025 kl. 9:17
Fyn

Erkendte alvorlige forhold: Få alt fra første dag i sagen mod Amira Smajic

Alex Syrik

Onsdag var TV 2's muldvarp fra tv-dokumentaren ’Den sorte svane’, Amira Smajic, på anklagebænken i Retten i Odense. Sagen kan sende hende flere år i fængsel.


Amira Smajic er tiltalt for ti forskellige lovovertrædelser fra 2016 til 2021, blandt andet underslæb, dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.


TV 2 Fyn var til stede og livedækkede retsmødet. Du kan nu læse alt der skete i kronologisk rækkefølge.


Amira Smajic i retten

Følg opdateringerne herunder

Derfor nævner vi navn

TV 2 Fyn bringer normalt ikke navn på en tiltalt, før en dom er afsagt, og dommen mindst lyder på mindst to års ubetinget fængsel.

Når TV 2 Fyn gør en undtagelse i denne sag, så skyldes det flere forhold. Amira Smajic har været en af landets mest omtalte personer og selv offentligt i TV 2-dokumentaren 'Den sorte svane' erkendt at have medvirket til at begå økonomisk kriminalitet.

Desuden har hun tidligere har erkendt sig skyldig i flere af forholdene i forbindelse med den verserende sag.

Amira Smajic i retten - dag 2

Følg opdateringerne herunder

For 42 minutter siden
Tophistorie
Morten Albek

Det var meningen, at det hele skulle blive meget nemmere, men faktisk bliver det hele tæt på umuligt.


Sådan lyder det fra flere sider i Odense Byråd, efter at Transportministeriet har sendt et lovforslag i høring, der skal gøre det lettere at ensrette og lukke veje ude i kommunerne.



  • Det er et meget stort indgreb, og det er totalt ødelæggende for det, vi vil med den grønne mobilitetsplan, forklarer Tim Vermund (S), der er miljø- og klimarådmand.


Flere projekter risikerer at ryge

Tirsdag lød det i et notat fra By- og Kulturforvaltningen og Klima- og Miljøforvaltningen, at hvis loven bliver vedtaget uden ændringer, bliver det tæt på umuligt for Odense Kommune at gennemfører den meget omtalte grønne mobilitetsplan, der skal gøre kommunen klimaneutral i 2030.

- Jeg har svært ved at nævne nogle tiltag, som kan gennemføres, fordi loven vil lægge et loft på, hvilke veje vi som kommune har indflydelse på. Det gør, at der hvor 90 procent af vores trafik er, kan vi ikke gøre noget.

Det skyldes, at for at tiltag som ensretning af Jernbanegade og trafikøer i Skibhuskvarteret kan lade sig gøre, må årsdøgntrafikken ikke overstige 1.000.

Heller ikke byrådets ønske om at sænke hastigheden flere steder i byen til 20, 30, og 40 kilometer i timen kommer til at lade sig gøre, da årsdøgnstrafikken her ikke må overstige 4.000.

- Vi er frustrerede fordi vi har brugt rigtig meget tid på mange konkrete projekter, men problemet er dybest set, at hele vores byudvikling bliver sat i stå, siger Tim Vermund og uddyber:

- Det er en stor hindring for at blive klimaneutral, fordi en tredjedel af vores CO2-udledning kommer fra transport.

Lille håb i mørket

Alt er dog ikke afgjort, fortæller rådmanden, der sætter sin lid til partikollegaerne på Christiansborg.

Tim Vermund fortæller, at man er i gang med at hviske socialdemokraterne på Christiansborg i ørerne om, hvorvidt det her nu også er den rigtige løsning.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Socialdemokratiet på Christiansborg kan bakke op om det her, når vi får forklaret dem, hvor stort et indgreb det her er på det kommunale selvstyre, siger han.

Det har den odenseanske rådmand fuldstændig ret i.

Næstformanden for Socialdemokratiets folketingsgruppe, Trine Bramsen, kalder Tim Vermunds kritik for fair. Hun undrer sig over, at transportministeriet ikke har været opmærksom på uhensigtsmæssighederne i lovforslaget.

- Jeg håber, og det er det, jeg arbejder for, at lovforslaget bliver ændret som følge af de kommentarer, der er kommet fra kommunerne, siger hun til TV 2 Fyn.

Hun understreger dog, at høringsfasen netop er til for at samle input fra de relevante aktører, så lovforslaget kan tilpasses, hvis det ministeriet ønsker det.

TV 2 Fyn har foreholdt transportministeren, Thomas Danielsen (V), kritikken, der i et skriftligt svar skriver:

- Det har altid været en statslig opgave at fastsætte hastighedsgrænserne. Det gælder også betingelserne for, hvornår kommunerne kan afvige de generelle hastighedsgrænser. Med det her forslag fjerner vi en masse bureaukrati, og kommunerne får lov til selv at bestemme på en meget stor del af vejnettet.

- Forslaget omfatter desuden ikke anlægsprojekter, hvor kommunerne ved anlæg for eksempel fjerner en vej, fritlægger en å eller lignende. Forslaget er i offentlig høring for at få input fra kommunerne, og jeg ser frem til at læse høringssvarene..

Lovforslaget forventes fremsat for Folketinget til marts.

For 2 timer siden
Tophistorie
Anton Kranf

Amira Smajic er onsdag for retten i Odense, hvor hun er tiltalt efter flere paragraffer, der kan give op til otte års fængsel.


Forud er gået en retsdag sidste onsdag, og det forventes, at der bliver afsagt skyldskendelse og eventuel dom senere onsdag eftermiddag.


Senioranklager ved Fyns Politis anklagemyndighed Karina Winther Juhlin har nu haft mulighed for at argumentere for, hvilken straf Amira Smajic bør have på baggrund af det fremlagte bevismateriale og de afhørte vidner.


Og det er ikke småting, som Amira Smajic skal dømmes for, hvis det står til anklageren, der argumenterer for straf for bedrageri, underslæb, brugstyveri og dokumentfalsk.

Tiltalepunkterne mod Amira Smajic

  1. Hun er tiltalt for at have vildledt en unavngiven person til at overføre 200.000 kroner til sin private konto. Det skete ifølge anklageskriftet under påskud af, at pengene ville gå til oprettelse af et aktieselskab. Amira Smajic nægter sig skyldig.

  2. Hun er tiltalt for forsøg på bedrageri ved at have forsøgt at franarre et firma 225.000 kroner for advokatarbejde, der angiveligt ikke var udført. Hun nægter sig skyldig.

  3. Hun er tiltalt for dokumentfalsk ved at have fremstillet et falsk brev fra Socialstyrelsen, som påstod, at styrelsen havde bevilliget et stort milliontilskud til et projekt. Hun har tidligere erkendt, at brevet var falsk.

  4. Hun er tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk ved at have ladet som om, at hun var advokat og repræsenteret en unavngiven person i pressenævnet. Hun fakturerede efterfølgende 56.000 kroner for arbejdet, der altså aldrig blev udført. Hun har tidligere erkendt sig skyldig.

  5. Hun er tiltalt for bedrageri i forbindelse med at have fået en klient til at betale de fulde omkostninger for en sag hos Skattestyrelsen, hvorefter hun søgte omkostningsgodtgørelse og beholdte den del selv. Hun nægter sig skyldig.

  6. Hun er ligeledes tiltalt for bedrageri i en anden sag om omkostningsgodtgørelse. Igen beholdte hun pengene selv frem for at sende dem videre til sin klient, fremgår det af anklageskriftet. Hun nægter sig skyldig.

  7. Hun er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, idet hun ifølge tiltalen skulle have snydt en forening for lidt over 1,2 millioner kroner. Hun har tidligere erkendt sig skyldig og forklaret sig med, at hun stjal pengene, fordi hun var presset af en rockergæld.

  8. Hun er tiltalt for tyveri af tre biblioteksbøger til en værdi af 2400 kroner. Hun nægter sig skyldig og har tidligere forklaret, at det ikke var hendes hensigt at beholde bøgerne, og at hun ikke ved, hvor de er blevet af.

  9. Hun er tiltalt for dokumentfalsk i forbindelse med en lejekontrakt. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og hævdet, at hun ikke har lavet en falsk underskrift.

  10. Hun er tiltalt for brugstyveri af en Audi A5. Hun har tidligere nægtet sig skyldig og fortalt, at hun havde lejet bilen lovligt.

Summen af det hele får anklageren til at kræve en straf på ikke under et år og seks måneders, lyder det i hendes procedure.

Med andre ord, så går anklageren efter, at Amira Smajic skal i fængsel i halvandet år, hvis dommeren er enig i anklagerens udlægning.

Anklageren mener, at det samlede bedrageribeløbs størrelse på 1,8 millioner kroner - og den kendsgerning, at Amira har misbrugt andres tillid ved at kalde sig advokat - er skærpende.

Derudover mener anklageren også, at Amira Smajic bør frakendes retten til virke som erhvervsjurist, da der ifølge anklageren er stor risiko for, at hun vil fortsætte med at begå kriminalitet.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Opdatering klokken 13.11: Fyns Politi skriver på X, at det har fundet frem til kvindens identitet og takker for hjælpen. TV 2 Fyn har slettet billedet af kvinden.

Fyns Politi beder om hjælp til at identificere en kvinde, der er samlet op af en patrulje i Middelfart tidligt onsdag eftermiddag.

Det skriver politiet på X.

- Vi har brug for lidt hjælp, til at finde ud af hvem hun er. Hun blev fundet ved T. Hansen i Middelfart, og er iført sort heldragt. Hun kan ikke selv huske hendes navn eller bopæl. Kan du hjælpe, så ring til Fyns Politi.

Nummeret til politiet er 114.

Odense Håndbold henter den norske fløjspiller Tina Abdulla til Danmark.

Den 27-årige spiller kommer til Odense til sommer på en treårig aftale, skriver Odense i en pressemeddelelse.

Tina Abdulla spiller i dag i den norske klub Storhamar Håndbal, hvor hun har været siden 2022.

Den danske klub fremhæver, at fløjspilleren har været med til at bringe Storhamar frem til gruppespillet i Champions League to gange.

For det norske hold har hun også været med til at vinde klubbens første pokaltitel. Forinden var hun i tyske Borussia Dortmund.

Naboerne til en 52-årig kvinde på Sandkæret i Odense S havde fået nok af hendes høje musik og vidtåbne døre. To gange samme dag blev der ringet til politiet.

Da politiet ankom, kunne betjentene med egne øre konstatere problemet, der i døgnrapporten er beskrevet som at være “af væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende”.

Politiet konfiskerede derfor to forstærkere fra kvinden. I samme omgang blev der fundet euforiserende stoffer i lejligheden.

Kim Bech

En patruljebil fra Fyns Politi er kørt sammen med letbanen. Det bekræfter vagtchef Christoffer Jacobsen over for TV 2 Fyn.

- Der er sket et sammenstød. Jeg kan ikke sige, hvordan det er sket. Der er sendt kolleger fra en anden afdeling ud for at undersøge det, fortæller han.

Der er ikke sket personskade, dog har politibilen fået mindre skader.

Letbanen kører ikke mellem Odense Banegård og Odense Idrætspark på grund af uheldet.

Der indsættes ikke erstatningsbusser, da letbanen forventes at køre igen inden for en time. Odense Letbane skriver, at der vil være forsinkelser i flere timer herefter.

Anton Kranf

Journalist Peter Vesterlund arbejdede sammen med Amira Smajic til dokumentaren Den sorte svane. Onsdag er han til stede i retten, hvor hun forventes at blive dømt for bedrageri.

Hun er tiltalt for ti sager i perioden 2016-2021.

- Det er ting, der er foregået, før jeg har kendt Amira Smajic og samarbejdet med hende. Det, der skal ske i dag, er muligvis, at Amira Smajic bliver indhentet af sin fortid, hvis hun bliver kendt skyldig. Det er forventningen, at hun vil blive det, eftersom hun allerede har erkendt i hvert fald tre ud af de ti forhold, hun er anklaget i, siger Peter Vesterlund til TV 2 Fyn.

Passagerer på Svendborgbanen må onsdag morgen vente længere på deres togafgange.

Flere tog er blevet aflyst på grund af “materielforhold”, skriver operatøren GoCollective på sin hjemmeside.

Det drejer sig om tog 2829 mellem Odense og Svendborg klokken 09.31 og tog 2828 mellem Svendborg og Odense med afgang klokken 10.22.

Tidligere onsdag morgen var tog 4614 mellem Svendborg og Stenstrup klokken 07.53 ligeledes aflyst.

I dag kl. 8:40
Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Turbokyllinger er ikke længere velkomne i Svendborg Kommune. Fremover skal alt kyllingekød, kommunen køber, minimum have ét dyrevelfærdshjerte.


Derfor vil prisen på kylling fremover stige mellem 15 og 300 procent afhængigt af antallet af hjerter på emballagen, vurderes det.


Beslutningen blev taget på et Økonomiudvalgsmøde tirsdag aften. Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Konservative stemte for, mens Venstre og De Radikale stemte imod.


Kylling for 700.000 kroner

Forslaget var stillet af Enhedslistens Jesper Kiel.

- Vi er glade for, at Svendborg Kommune nu tager stilling til dyrevelfærd. Vi ville gerne have haft krav om to dyrevelfærdshjerter, men med krav om ét hjerte opnår vi målet om at droppe turbokyllinger, så det er et godt første skridt, fortæller han.

Turbokyllinger

Turbokyllingen er et andet navn for kyllingeracen Ross 308.

Den er fremavlet til at tage meget hurtigt på i løbet af kort tid og kan derfor vokse fra 50 gram til hele 2.000 gram på kun 33 dage, hvorefter den slagtes.

Netop den hurtige vækst kan give turbokyllingen mange velfærdsproblemer i dens alt for korte liv, og bliver af flere betragtet som dyremishandling.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse.

Hvert år indkøber kommunen på cirka 30 ton kyllingekød. Det svarer til omkring 700.000 kroner.

Holder man sig til et enkelt hjerte, forventer man en meromkostning på op til 130.000 kroner årligt, mens det vil koste 2.100.000 kroner, hvis man vælger at købe kyllingekød med tre velfærdshjerter.

Samtidig er der risiko for, at kommunens samlede CO2-aftryk stiger, hvis kyllingekød i stedet erstattes af andre kødprodukter som svine- eller oksekød.

I Odense Kommune skal man onsdag aften drøfte, om man skal følge Svendborgs eksempel og droppe brugen af turbokyllinger.

Malthe Noes

Camilla Lykke Møller er på vej ned i kælderen i hendes forældres hus i Jelling. I dag er det lavet om til et hjemmekontor, men i mange år var det hendes ungdomsværelse.


- Hvad tror du, væggene ville sige, hvis de kunne tale?


- Jeg tror faktisk, at væggene ville græde lidt, fordi det har været nogle svære år. Især at være teenager.


Malthe Noes
På Camilla Lykke Møllers arm er flere personlige referencer tatoveret, som skal minde hende om, at hun er god nok.

For 25 år siden begyndte Camilla Lykke Møller at skade sig selv. Det var sådan, hun kunne vise, at hun havde det dårligt.

- De værste episoder i mit liv foregik faktisk - jeg dirrer helt i stemmen - de foregik faktisk her, hvor jeg sad i min seng og prøvede at tage mit eget liv, fortæller hun og peger over mod den væg, hvor hendes gamle seng stod.

- Jeg var i fuld kaos. Jeg kunne ikke mestre mine følelser, jeg kunne ikke mestre mine tanker, fordi jeg ikke vidste, hvordan man gjorde. Og så blev selvskaden en måde at håndtere smerten indeni på.

Har du tanker om selvmord?

Så kan du alle årets dage ringe til Livslinien på 70 20 12 01 og få hjælp.

Den tidligere selvskadende datter er - og var dengang - perfektionist. Alt skal gøres ordentligt. Derfor var hendes far, Frits Lykke Pedersen, også overbevist om, at selvskaden en dag ville slutte hans datters liv.

- Når jeg har kørt på landevejen i forbindelse med mit arbejde, så har jeg holdt begravelsestaler i bilen. Og jeg har faktisk tre begravelsestaler, jeg kunne tage frem, hvis nu, fortæller han.

Den tidligere selvskadende datter er - og var dengang - perfektionist. Alt skal gøres ordentligt. Derfor var hendes far, Frits Lykke Pedersen, også overbevist om, at selvskaden en dag ville slutte hans datters liv.

- Når jeg har kørt på landevejen i forbindelse med mit arbejde, har jeg holdt begravelsestaler i bilen. Og jeg har faktisk tre begravelsestaler, jeg kunne tage frem, hvis nu, fortæller han.

Malthe Noes
Frits Lykke Pedersen var sin datters nærmeste, da selvskaden stod på.

- Du kan jo godt lide smerte

Da Camilla Lykke Møller for mere end 15 år siden havde det sværest og derfor skar i sig selv, kørte familien til sygehuset for at få behandling.

- Da jeg skulle syes, sagde de: ''Du kan jo godt lide smerte, så vi lader lige være med at bedøve dig''. Selvfølgelig kan jeg ikke lide smerte. Det var jo ikke derfor, jeg gjorde det - det var et udtryk for en indre smerte.

Hjælp patienter som Camilla Lykke Møller via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

En episode, som har sat sig dybt i hende - og som dengang havde den stik modsatte effekt af at reparere.

Derfor savner hun, at der kommer større fokus på den psykiske behandling, når man kommer som selvskadende patient i akutmodtagelsen. For det vil ifølge hende gøre en kæmpe forskel for patienternes helbred.

- Jeg ville ønske, jeg blev mødt med noget mere anerkendelse, for jeg ved, de kan. Jeg ville ønske, jeg blev mødt med noget mere kærlighed og noget mere ro, selvom det er et sted, hvor der er svært at skabe ro.

Samarbejde er nøglen

Christina Østervang, der er læge på Fælles Akutmodtagelse, er helt bevidst om den manglende indsats, der målretter psykisk behandling hos selvskadende patienter.

- Det er ofte den psykiske mistrivsel, der gør, at du fysisk gør skade. Det gør også, at personalet føler sig magtesløse, fordi de kan se, at patienter har brug for hjælp til deres psykiske del, siger hun.

Malthe Noes
Christina Østervang (tv) og Mette Valdersdorf Jensen (th) har i samarbejde med patienter, pårørende og personale udarbejdet to løsningsforslag til bedre psykiatri i akutmodtagelserne.

Sammen med Mette Valdersdorf Jensen fra Center for Selvmordsforskning har de udarbejdet to løsningsforslag til en fremtid på de danske akutmodtagelser, hvor selvskadende patienter får et mere målrettet forløb.

- I det første koncept er en psykiatrisk sygeplejerske tilknyttet Fælles Akutmodtagelse. Hun sørger for, at der bliver lagt en behandlingsplan, og hun følger op med patienten, efter de er blevet udskrevet, fortæller Mette Valdersdorf Jensen og fortsætter:

- Det andet koncept er en tilsynsfunktion, hvor en psykiatrisk sygeplejerske fra psykiatrisk akutmodtagelse kan blive tilkaldt og se en patient på akutmodtagelsen.

I dag bliver selvskadende patienter hverken fulgt op på eller holdt øje med, når de har været forbi akutmodtagelsen. Men de nye initiativer vil ifølge forskerne have en enorm positiv effekt.

- Patienterne vil opleve at modtage en bedre behandling, hvor de ikke føler, at de falder ned mellem to stole og ikke modtager behandling for det, der er deres primære problem.

Stem på din favorit

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster almindelig sms-takst.

I dag er Camilla Lykke Møller og hendes far blevet 'En af os'-ambassadører for Psykiatrisygehuset, hvor de tager rundt i landet og deler deres fortælling om selvskade i familien - og det betyder meget for Camilla Lykke Møller at give noget videre.

- Bare det at få lov til at sprede lidt håb og få lov til at vise, at det godt kan være, vi ikke bliver raske, men vi lærer at håndtere livet, uanset hvor mange udfordringer der er i det, fortæller hun.

Stjålne patientdata fra Alles Lægehus er blevet lækket. Patienter og tidligere patienter hos Alles Lægehus skal derfor være ekstra opmærksomme på svindel efter datalæk.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

- De lækkede oplysninger er som udgangspunkt ikke farlige i sig selv, men de kan potentielt blive brugt som baggrundsinformation i et svindelnummer, siger vicepolitiinspektør Karsten Hulmose i meddelelsen.

Det drejer sig om flere forskellige typer personlige oplysninger som eksempelvis CPR-numre og telefonnumre, der er lækket.

Der findes tre Alles Lægehus på Fyn.

I dag kl. 6:45
Fyn

En fynsk pelsavler er sigtet for hvidvask i millionklassen. Det forventes, at han tilstår, når sagen kommer for retten.


Det skriver TV Midtvest og TV 2 Østjylland , der har fået aktindsigt i en retmødebegæring.


Ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fynboen sammen med to eller tre andre solgt 4.613 minkskind og modtaget mere end 1,1 millioner kroner i kontanter.


Anklagemyndigheden mener derfor, at han har gjort sig skyldig i hvidvask af særlig grov beskaffenhed. Strafferammen er op til otte års fængsel.

TV Midtvest har været i kontakt med den fynske pelsavler, der ikke har nogle kommentarer til sagen. Han ønsker heller ikke at oplyse, om han rent faktisk tilstår, selvom det fremgår sådan i retmødebegæringen.

NSK vil nedlægge påstand om konfiskation af knap 700.000 kroner fra fynboen.

Flere sigtede

Den fynske pelsavler er dog langt fra den eneste sigtede i sagen, der har vist sig at være ganske omsiggribende.

I alt er 18 sigtet i sager, hvor narkopenge har været brugt til at købe minkskind for millioner i kontanter.

NSK ønsker af hensyn til efterforskningen ikke at oplyse status på de enkelte sager.

Dog har den omfattende sag taget en drejning ved, at en 59-årig mand fra Jylland, der er en af sagens hovedpersoner, ventes at erkende sin skyld.

Man mener, at han 15 gange har medvirket til hvidvask og hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at agere mellemmand fra december 2020 til august 2024.

Det vurderes, at han har været med til at begå hvidvask for 6,8 millioner kroner.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her