Chefanalytiker understreger:
- Vi er ikke på vej ud i en ny finanskrise
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er ingen grund til at frygte en ny finanskrise, mener chefanalytiker i Nordea. Myndigheder, politikere og banksektor har styr på værktøjskassen, lyder budskabet.
Konsekvenserne af coronavirus synes massive og uoverskuelige lige nu.
Virksomheder står på kanten af konkurs. Flere fyrer medarbejdere allerede. Dansk Industri forventer, at op imod 75.000 danskere risikerer at miste jobbet. Renten er begyndt at stige for første gang i 10 måneder, og aktierne rasler ned.
Alligevel skal vi ikke frygte, at vi er på vej ud i en ny finanskrise.
Sådan lyder budskabet fra Jan Størup, chefanalytiker i Nordea.
Kamp mod corona: Presset eventvirksomhed vil sælge samfundssind
Fra tirsdag aften har webshoppen Svendborg Værft solgt T-shirts trykt med #samfundssind og et citat fra dronningens corona-tale. De nye T-shirts er et forsøg på at skabe opmærksomhed og omsætning.
Få timer efter dronningens historiske corona-tale tirsdag kunne fynboere og andre danskere købe T-shirts med et citat fra talen.
Det er den svendborgensiske webshop Svendborg Værft, der står bag de nye T-shirts. Svendborg Værft har udover en T-shirt med dronningecitat også lanceret en T-shirt med påskriften: #samfundssind. Ifølge medindehaver af webshoppen Lasse Bekker er idéen allerede en succes.
- Vi har solgt 30 T-shirts henover natten. Så det tegner til en rigtig flot interesse, siger Lasse Bekker til TV 2/Fyn.
Lasse Bekker og hans kompagnon har gået med idéen om T-shirts, der kan minde folk om at vise samfundssind, i nogle dage.
- Måske kan det være med til at puffe til dem, der ikke synes, det er så alvorligt. For det synes vi, det er, forklarer han.
Samarbejde er vigtigt
Situationen er alvorlig for Lasse Bekker. Udover webshoppen driver han eventvirksomheden Kammerateriet i Svendborg. Kammerateriet er nu tvangslukket.
- Det er jo klart, når man ikke har nogen som helst omsætning, men stadivæk har lønninger og husleje, så er det en hård situation. Det er det for rigtig mange, siger Lasse Bekker.
Webshoppen med samfundssind- og dronninge-t-shirts er et forsøg på at holde liv i butikken. De er pressede, men det er de ikke de eneste, der er.
På trykværksteder strammer det også til, for der er ingen, der laver t-shirts længere.
- Så hvis vi kan slå os sammen i små samarbejder hist og pist, så kan vi prøve at arbejde os ud af det. Det synes jeg også, man er forpligtiget til. Når vi har det svært, så er det jo fantastisk, der kommer hjælpepakker, men jeg synes også, man er nødt til at prøve og se, hvordan vi kan handle på det selv, siger Lasse Bekker.
Også aktuel efter corona
For at sådan nogle t-shirts skal have en effekt, skal de bæres i offentligheden. Lasse Bekker erkender, at det er et problem.
- Lige nu har den ikke den store værdi, fordi vi skal holde os hjemme. Men der sker vel heller ikke noget, hvis samfundssindstanken virker, efter vi bliver lukket ud om 14 dage, lyder det fra ham.
Han håber, at interessen for webshoppens T-shirts vil stige, men tør ikke gætte på noget.
- Jeg tror, jeg er holdt op med at gætte på noget som helst i de her tider. Vi må bare holde blikket stift rettet fremad og se, hvad der sker, siger Lasse Bekker.
- Vi er i en helt anden situation i dag end i 2008. Vi ser myndigheder og politikere, der handler langt hurtigere end dengang, siger Jan Størup.
Regeringen har allerede tilbudt virksomhederne lønkompensation. Og så sent som onsdag kom regeringen med endnu en redningspakke, der blandt andet giver virksomheder kompensation for faste udgifter som husleje.
- Desuden skyldtes krisen i 2008 blandt andet, at boligpriserne var blevet kunstigt høje på grund af boligboblen. Det problem har vi ikke i dag. Vi kan komme til at se fald i huspriserne på grund af coronavirus, men langt fra de fald vi så i 2008, siger Jan Størup.
Men nogen dans på roser bliver de kommende måneder alligevel ikke.
- Lige nu er corona rigtig hård ved pensionsopsparingerne, fordi aktierne er faldet så meget. Det danske aktieinddeks er faldet med 25 procent på tre uger. Det, man har tjent sidste år, kan man godt regne med at have sat til nu, hvis man har det meste af sin pensionsopsparing i aktier.
Atypisk rentestigning
Som en overraskelse for nogle har coronakrisen også betydet, at renten er steget.
For bare en uge siden kunne danske boligejere optage realkreditlån til en halv procent i rente til en kurs på lige knap 99 procent. Onsdag hedder renten en procent og kursen 92 på et 30-årigt lån med afdrag.
Og lån til halvanden-procent-lånet er netop genåbnet.
- Normalt, når der er uro i verden, så søger investorerne mod trygge havne, og der er de danske boliglån populære. Men når der er så meget panik som nu, så holder de udenlandske investorer sig væk, og det får kursen til at falde og renten til at stige, siger Jan Størup.
Nye corona-tiltag for butikker og forsamlinger er trådt i kraft
Forsamlinger på over ti personer er nu forbudt, og en række butikker og centre lukker frem til 30. marts.
I endnu et forsøg på at inddæmme coronavirus er en række nye tiltag trådt kraft fra onsdag klokken 10.
De nye tiltag gælder frem til 30. marts, og de blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen tirsdag aften.
Nu er det ikke længere tilladt at samles flere end ti personer i offentligheden. Det gælder både indendørs og udendørs. Regeringen opfordrer desuden til, at det samme også gør sig gældende i privaten.
Politiet sender ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at guide befolkningen om de nye tiltag. Politiet har beføjelse til at udstikke bøder til personer, der overtræderne de nye regler.
Forbuddet gælder ikke, når flere end ti personer er til stede i eksempelvis en butik, et supermarked eller en togstation. Offentlig transport og arbejdspladser er også undtaget i forbuddet.
Foruden restriktioner omkring forsamlinger kommer der nye tiltag i forhold til butikker, centre og sportshaller, som nu skal lukke frem til 30. marts.
Det betyder konkret, at shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, skal lukke.
Restauranter og caféer kan fortsat levere mad ud af huset, men selve spisestederne vil blive lukket. Også indendørs sports- og fritidsfaciliteter lukker. Dagligvarebutikker og apoteker lukker ikke.
Butikker skal desuden have håndsprit og håndvask til rådighed for kunderne. Og statsministeren appellerer til, at der er skal være god plads om den enkelte kunde.
Det betyder, at man skal kunne stå i kø, kigge på varer og betale for dem i "god afstand" til andre kunder.
Den stigende rente gør det dyrere at låne for boligkøbere og dyrere at lægge lån om for eksisterende boligejere. På sigt kan den højere rente resultere i faldende huspriser, fordi lån altså bliver dyrere.
Alligevel understreger Jan Størup, at vi stadig er langt fra en gentagelse af finanskrisen.
- Jeg tror, det er en panikreaktion, vi ser på aktiemarkederne lige nu. Lige nu er renterne kørt op, men jeg tror, de falder igen så snart panikken bare læger sig en smule, siger Jan Størup og fortsætter:
- Man har virkelig lært meget af finanskrisen i 2008, og både Den Europæiske og Amerikanske Centralbank lader virkelig seddelpressen køre lige nu. Man pumper en masse nye penge ind i systemet for at stabilisere markedet.
Samtidig har den danske banksektor brugt tiden efter finanskrisen fornuftigt, mener chefanalytikeren.
- De danske pengeinstitutter er velpolstrede, så de kan modstå kriser som nu. Desuden er yderligere en fordel, vi tog med os fra finanskrisen, at vi fik bygget et beredskab op. I dag ligger det beredskab klar i skuffen, så vores politikere og myndigheder kan handle langt hurtigere end dengang, siger Jan Størup.