Kamp mod corona: Presset eventvirksomhed vil sælge samfundssind
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra tirsdag aften har webshoppen Svendborg Værft solgt T-shirts trykt med #samfundssind og et citat fra dronningens corona-tale. De nye T-shirts er et forsøg på at skabe opmærksomhed og omsætning.
Få timer efter dronningens historiske corona-tale tirsdag kunne fynboere og andre danskere købe T-shirts med et citat fra talen.
Det er den svendborgensiske webshop Svendborg Værft, der står bag de nye T-shirts. Svendborg Værft har udover en T-shirt med dronningecitat også lanceret en T-shirt med påskriften: #samfundssind. Ifølge medindehaver af webshoppen Lasse Bekker er idéen allerede en succes.
- Vi har solgt 30 T-shirts henover natten. Så det tegner til en rigtig flot interesse, siger Lasse Bekker til TV 2/Fyn.
Svær fremtid for fynske virksomheder efter nye forbud: - Der bliver kæmpe tab
Nyt tiltag mod coronasmitte lukker restauranter og butikker. De står nu i et kæmpe dilemma, vurderer TV 2/Fyns erhvervsredaktør.
Coronasmitten fortsætter med at sprede sig, og tirsdag aften kom der så yderligere stramninger, som i den kommende tid vil ramme flere fynske virksomheder, blandt andet storcentre, hoteller og restauranter.
Det kan også blive kostbart for en række selvstændige og mindre virksomheder, vurderer TV 2/Fyns erhvervsredaktør, Ole Frank Rasmussen.
- Jeg er ikke sundhedsfaglig ekspert, men myndighederne har stillet mange mindre erhvervsdrivende i et dilemma. Frisørerne er i meget tæt kontakt med deres kunder, men det har været op til dem selv, om de ville fortsætte. Og det er jo lidt et umuligt dilemma. For hvem skal så betale husleje, vand og varme og lønninger, spørger Ole Frank Rasmussen.
Samme dilemma står caféer og restauranter nu i. Nogle har valgt at lukke frivilligt.
- Jeg talte tidligere på dagen med direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolajsen, der længe har haft lukket kædens restauranter. Og han var meget optaget af, om de stadig fik lov at sælge takeaway. Og det får man lov til, men der bliver jo kæmpe tab, vurderer erhvervsredaktøren.
Svær fremtid for hoteller
På pressemødet fra statsministeriet tirsdag aften sagde Mette Frederiksen blandt andet, at de skal se på nye hjælpepakker til de selvstændige erhvervsdrivende i morgen, onsdag.
Både Ole Frank Rasmussen og formentlig alle virksomhedsejere ser frem til at se, hvad indholdet bliver.
På Hotel Nyborg Strand er cirka 60 procent af 160 ansatte sendt hjem. Ind til foreløbig den 30. marts skal alle restauranter lukkes, og man må ikke forsamles mere end ti personer offentligt.
- Det bliver rigtig svært nu for de danske hoteller, siger Ole Frank Rasmussen.
Direktøren for Hotel Nyborg Strand er enig, men alligevel også optimistisk omkring fremtiden.
Han sagde tidligere på dagen, inden de nye retningslinjer kom frem, at vi står midt i historieskrivningen.
- Jeg tror, at hele vores samfund skal se på, at der er en tid før og efter corona. Det, der var før, kommer vi til at skrive ind i historiebøgerne og sige, at det var dengang, vi gjorde sådan der. Det var før corona. Næste runde bliver efter corona. Det bliver en anden tid. Der bliver en anden ageren. Jeg tror, at vi per automatik bliver meget mere omstillingsparate på utrolig kort tid, siger hoteldirektør Jan G. Larsen.
Lasse Bekker og hans kompagnon har gået med idéen om T-shirts, der kan minde folk om at vise samfundssind, i nogle dage.
- Måske kan det være med til at puffe til dem, der ikke synes, det er så alvorligt. For det synes vi, det er, forklarer han.
Samarbejde er vigtigt
Situationen er alvorlig for Lasse Bekker. Udover webshoppen driver han eventvirksomheden Kammerateriet i Svendborg. Kammerateriet er nu tvangslukket.
- Det er jo klart, når man ikke har nogen som helst omsætning, men stadivæk har lønninger og husleje, så er det en hård situation. Det er det for rigtig mange, siger Lasse Bekker.
Webshoppen med samfundssind- og dronninge-t-shirts er et forsøg på at holde liv i butikken. De er pressede, men det er de ikke de eneste, der er.
Fynske kommuner klar med hjælp til lokale håndværksmestre og firmaer
Mange kommunal- og byrådspolitikere tænker i disse dage kreativt for at hjælpe det lokale erhvervsliv gennem coronakrisen.
Fynske kommuner er klar med hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, og ideerne bobler frem blandt mange kommunalpolitikere.
I weekenden vedtog man flere steder at fremskynde betalingen af regninger til private leverandører, selv om betalingsfristen normalt er 30 dage.
Nu er der nye erhvervsinitiativer på vej, viser en rundspørge, TV 2/Fyn har foretaget blandt borgmestrene på Fyn.
- Vi har overvejelser om at sætte vores kommunale maskinpark ud til forårsklargøring i private firmaer, og sådan kommer der hele tiden nye ideer til, hvordan vi kan gøre noget lokalt for at afbøde de værste virkninger, som coronakrisen kan få på det lokale erhvervsliv, siger Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF).
- For eksempel har vi besluttet at åbne beddingen i Bagenkop Havn før tid, så fiskerne kan få deres skibe på bedding. Desuden har vi besluttet, at nogle af de hjemsendte medarbejdere skal bruge tid på at sagsbehandle byggeansøgninger, så vi kan få ventetiden ned og lokale håndværksmestre kan komme i gang med opgaverne.
- Og så har vi aftalt, at det private rengøringsfirma, som gør rent i kommunen, bruger deres tid på ekstra grundig rengøring og derved undgår hjemsendelse, siger borgmesteren.
Hjælpepakke fra Middelfart
Der er også initiativer på vej i en række andre fynske kommuner.
Middelfart Kommune har netop vedtaget en hjælpepakke, som løbende justeres, som situationen udvikler sig. Hjælpepakken indeholder en række konkrete indsatser i form af hurtigere ekspedering af byggetilladelser og etablering af en task force, som skal hjælpe virksomhederne, uanset hvilke problemer det drejer sig om.
- Det private erhvervsliv bliver hårdt ramt af denne krise, men skal også i høj grad bære opgaven med at holde vores samfund kørende. Hjælpepakken rækker naturligvis kun noget af vejen, og vi vil løbende opdatere den, så vi i størst muligt omfang kan støtte virksomhederne igennem denne tid, siger Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S).
Kommunen har blandt andet besluttet at fremskynde en række renoveringsprojekter i kommunale bygninger. Genbrugsstationerne holdes åbne for erhvervsaffald, og borgerservice vil have særligt fokus på erhvervsdrivende og medarbejdere, som har brug for nyt kørekort eller pas for at udføre deres erhverv.
Formanden for Middelfart Erhvervscenter, Kim Svaneborg, er glad for initiativerne.
- Det er vigtigt at holde fast i det momentum, vi har bygget op de seneste ti år, og gøre alt muligt for at komme tilbage til en sund hverdag så hurtigt som muligt, siger han.
Opgaver fremskyndes
Svendborg, Kerteminde, Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommune er også parat til at understøtte det lokale erhvervsliv. Primært ved at fremrykke en række opgaver, som ellers var planlagt til senere på året, oplyser borgmestrene til TV 2/Fyn.
- Vi er i gang med at se på det, og i morgen tidlig (onsdag, red.) er der direktionsmøde, hvor der dannes et overblik over situationen. Vi ser, hvad vi kan gøre lige nu for at udfylde et akut opstået vacuum hos håndværkere og entreprenører, siger Assens kommunes borgmester, Søren Steen Andersen (V).
I Kerteminde Kommune vil der blive sat gang i anlægsinvesteringer for op imod 30 millioner kroner i de kommende uger.
- Vi er så heldige, at vi allerede har været igennem udbud, høringer med videre i forbindelse med en række projekter, som kan påbegyndes hurtigt, siger borgmester Kasper Ejsing Olsen (S).
Helt så enkelt er det dog ikke i Nordfyns Kommune.
- Vi har anlægsudgifter for 118 millioner kroner, hvilket er Fyns højeste målt per indbygger. Men projekterne skal gøres klar til udbud, og den proces kan ikke umiddelbart forceres, oplyser borgmester Morten Andersen (V) til TV 2/Fyn.
Ærøs borgmester Ole Wej Petersen er i gang med at danne sig et overblik.
- Vi har nok ikke nogen planlagte renoveringer, der endnu ikke er sat i gang, men det vil jeg undersøge, oplyser borgmesteren.
Regninger for 70 millioner i Odense
Odense Kommune har ligesom de fleste andre fynske kommuner planer om at fremskynde renoveringer og byggerier, og kommunen vil også gerne betale sine regninger tidligere end normalt.
- Snart skal økonomiudvalget behandle en samlet lokal erhvervspakke. Et af elementerne er, at vi vil prøve at få skubbet nogle penge ud til de erhvervsdrivende ved at betale regningerne tidligere, og vi vil lade erhvervslivet få lov til at betale os lidt senere, siger Peter Rahbæk Juel (S).
Odense Kommune har mulighed for ret hurtigt at kanalisere nogle penge ud til det lokale erhvervsliv, hvis de betaler deres regninger hurtigt.
- Vi har omkring 8600 regninger liggende til en værdi af 70 millioner kroner. Det kan komme til at virke ret hurtigt som likviditet, der kan stå ved de virksomheder, hvor nogle lige nu er trængte, siger Peter Rahbæk Juel.
- Vi er heldigvis en by, der vokser, så vi har brug for flere børnehaver og dagtilbud. Det ved vi, og det er noget af det, vi kan begynde sætte i gang, siger borgmesteren.
På trykværksteder strammer det også til, for der er ingen, der laver t-shirts længere.
- Så hvis vi kan slå os sammen i små samarbejder hist og pist, så kan vi prøve at arbejde os ud af det. Det synes jeg også, man er forpligtiget til. Når vi har det svært, så er det jo fantastisk, der kommer hjælpepakker, men jeg synes også, man er nødt til at prøve og se, hvordan vi kan handle på det selv, siger Lasse Bekker.
Også aktuel efter corona
For at sådan nogle t-shirts skal have en effekt, skal de bæres i offentligheden. Lasse Bekker erkender, at det er et problem.
- Lige nu har den ikke den store værdi, fordi vi skal holde os hjemme. Men der sker vel heller ikke noget, hvis samfundssindstanken virker, efter vi bliver lukket ud om 14 dage, lyder det fra ham.
Fynsk erhvervsliv i venteposition:
- Erhvervsdanmark skal køre
Det fynske erhvervsliv er lige nu i venteposition. Mange direktioner sidder lige nu i møder for at finde ud af, hvordan de skal håndtere situationen.
Flere fynske virksomheder sidder onsdag aften i møder om, hvordan de skal håndtere regeringens nye opfordringer.
Nils Thorborg fortæller til TV 2/Fyn:
- Lige nu sidder jeg i et direktionsmøde om, hvad vi lige skal gøre.
Onsdag aften opfordrede statsministeren alle private arbejdsgivere til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra, så de mindsker smittefaren.
Det er også, hvad de regner med at gøre hos Bluepack i Odense.
- I min virksomhed bliver dørene låst i morgen, og de medarbejdere der kommer, skal sidde med halvanden meters afstand. Man må ikke sidde sammen i kantinen, og man må kun spise sin medbragte mad, fortæller den administrerende direktør, Poul Strandmark.
Dyrene kan ikke undvære os
Hos Odense Zoo regner de også med at sende det personale hjem, der kan arbejde hjemmefra.
- Vi lukker ikke. Vi holder gang i alt hvad vi overhovedet kan, og det vi gør er, at vi lader alle medarbejdere der kan arbejde hjemmefra sende hjem i morgen, fortæller vicedirektør Nina Collatz Christensen, og tilføjer:
- Vi er i en krisesituation, men vi sikrer os at vi kan passe dyrene uanset hvilken situation vi står i.
Dyrepasserne og salgspersonalet bliver altså hvor de er, så den zoologiske have fortsat kan holde åbent.
- Det jeg har bemærket er, at man ikke må samles over 100 mennesker indendørs. Zoologisk have er udendørs. Vi lukker ikke, fortæller vicedirektøren til TV 2/Fyn.
Erhvervsdanmark skal køre
Den administrerende direktør i Bluepack hæfter sig ved statsministerens ord på pressemødet onsdag.
- Som statsministeren sagde, så skal Erhvervsdanmark gerne køre. Vi skal have noget at leve af , men vi skal selvføgleligt gøre det på en samfundsforsvarlig måde.
Men selvom han ved, hvordan han vil håndtere det i sin egen virksomhed, sidder Poul Strandmark også i venteposition. Han er også formand for Dansk Industri Fyn.
- Vi er indkaldt til ekstraordinært møde i hovedbestyrelsen i Dansk industri i morgen på skype, for at høre hvad vi gør, afslutter han.
Han håber, at interessen for webshoppens T-shirts vil stige, men tør ikke gætte på noget.
- Jeg tror, jeg er holdt op med at gætte på noget som helst i de her tider. Vi må bare holde blikket stift rettet fremad og se, hvad der sker, siger Lasse Bekker.