Fynske kommuner klar med hjælp til lokale håndværksmestre og firmaer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mange kommunal- og byrådspolitikere tænker i disse dage kreativt for at hjælpe det lokale erhvervsliv gennem coronakrisen.
Fynske kommuner er klar med hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, og ideerne bobler frem blandt mange kommunalpolitikere.
I weekenden vedtog man flere steder at fremskynde betalingen af regninger til private leverandører, selv om betalingsfristen normalt er 30 dage.
Nu er der nye erhvervsinitiativer på vej, viser en rundspørge, TV 2/Fyn har foretaget blandt borgmestrene på Fyn.
Betonarbejde på SDU: 21.000 kubikmeter beton på under 20 timer
De næste mange timer kører betonbiler i pendulfart til SDU, for at støbe enorm bundplade til SDUs nye fakultet.
Mindst 16 betonbiler, altså lastbiler med cementblandere, kører tirsdag i pendulfart til den nye fakultetsbygning ved Syddansk Universitet. Der skal nemlig støbes 2.100 kubikmeter kælderbundplade i det nye fakultets største kælder.
Og det er ikke noget, man bare lige gør.
- Vi skal lave en bundplade, som cirka er 60 gange 80 meter og 45 centimeter tyk. Det er et stort projekt, siger Per Seidelin, projektchef i Vejdirektoratet.
Bundpladen skal nemlig støbes i ét stræk.
- Bundpladen giver en vandtæt forsejling mod omgivelserne, og det er derfor, at det skal støbes af én omgang, så der ikke kommer støbeskel, forklarer han.
Startede klokken 4
Arbejdet på kælderbundpladen i beton har været i gang siden tidligt tirsdag morgen. Men selvom de startede tidligt, regner de ikke med at være færdige før sent tirsdag aften.
- Vi startede klokken 4, hvor de første betonbiler kom ind på pladsen. Nu kommer der en betonbil hvert femte minut, og det vil de blive ved med indtil tæt på midnat, fortæller Per Seidelin.
Der skal cirka støbes 150 kubikmeter i timen, og ifølge Per Seidelin er de godt forberedte.
- Det er sjældent, at man har en arbejdsopgave, hvor man skal holde alt kørende tyve timer i træk. Derfor er der også lavet backup på alle ting. Hvis en ting bryder sammen, må arbejdet ikke gå i stå, siger Per Seidelin.
Når den enorme betonplade er støbt, skal den hærde et par dage, før arbejdet kan fortsætte.
Fakultetsbygningen kommer til at forbinde det nuværende Syddansk Universitet med det nye OUH, og den nye bygning bliver 50.000 kvadratmeter.
- Vi har overvejelser om at sætte vores kommunale maskinpark ud til forårsklargøring i private firmaer, og sådan kommer der hele tiden nye ideer til, hvordan vi kan gøre noget lokalt for at afbøde de værste virkninger, som coronakrisen kan få på det lokale erhvervsliv, siger Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF).
- For eksempel har vi besluttet at åbne beddingen i Bagenkop Havn før tid, så fiskerne kan få deres skibe på bedding. Desuden har vi besluttet, at nogle af de hjemsendte medarbejdere skal bruge tid på at sagsbehandle byggeansøgninger, så vi kan få ventetiden ned og lokale håndværksmestre kan komme i gang med opgaverne.
- Og så har vi aftalt, at det private rengøringsfirma, som gør rent i kommunen, bruger deres tid på ekstra grundig rengøring og derved undgår hjemsendelse, siger borgmesteren.
Hjælpepakke fra Middelfart
Der er også initiativer på vej i en række andre fynske kommuner.
Middelfart Kommune har netop vedtaget en hjælpepakke, som løbende justeres, som situationen udvikler sig. Hjælpepakken indeholder en række konkrete indsatser i form af hurtigere ekspedering af byggetilladelser og etablering af en task force, som skal hjælpe virksomhederne, uanset hvilke problemer det drejer sig om.
- Det private erhvervsliv bliver hårdt ramt af denne krise, men skal også i høj grad bære opgaven med at holde vores samfund kørende. Hjælpepakken rækker naturligvis kun noget af vejen, og vi vil løbende opdatere den, så vi i størst muligt omfang kan støtte virksomhederne igennem denne tid, siger Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S).
Hård tid for vognmænd: Jens frygter for sin omsætning
Udbruddet af coronavirus går hårdt ud over de fynske vognmænd, som må se langt efter indtjeningen. I Faaborg frygter vognmand Jens Jantzen, at han kan blive nødt til at dreje nøglen om.
I de seneste uger har store dele af erhvervslivet holdt vejret oven på spredningen af coronavirus herhjemme, og nu følger den fynske transportbranche efter.
Som følge af myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme, benytter langt færre sig af muligheden for at blive transporteret i bus fra a til b.
En af dem, der mærker det direkte på passagertallet, er vognmand Jens Jantzen, der til daglig driver enmandsfirmaet JK Bussen med base i Faaborg. Normalt ville han have travlt med at arrangere busudflugter eller køre elever til og fra skole. I stedet må han se til, mens bussen holder stille, og aflysningerne hober sig op.
- Ordrebogen er fuldstændig tom. Alt er aflyst. Jeg har fået aflysninger for 70.000 kroner, siden det her startede, så det er indtjeningen for marts måned, der er væk, fortæller Jens Jantzen.
Mærkes i hele branchen
Inden virussen brød ud herhjemme, kiggede Jens Jantzen ellers ind i en af de bedste perioder i sine 18 år som buschauffør. Her skulle han ligesom mange andre vognmænd polstre sig til sommermånederne, hvor der på grund af ferie er langt færre, som tager bussen.
- Det er min overlevelse. I den her måned og de næste måneder skal jeg tjene, så jeg er sikker på at overleve til august. For sommermånederne er stille, fortæller han.
Hos brancheforeningen Dansk PersonTransport ser landsformand John Bergholdt også med bekymring på udviklingen og anerkender, at udfordringerne går igen i hele branchen.
- Det står rigtig skidt til. Dem, der driver turistkørsel, er lagt hundrede procent ned. Os, der driver kollektiv transport og sygetransport, er også begyndt at lukke ned. Og det er klart, når børn ikke skal i skole eller på uddannelsesinstitutionerne, så svinder der af passagerer, siger han.
Selvom krisen især kan mærkes lige nu, frygter landsformanden også, at det kan trække spor på længere sigt.
- Vi ved jo ikke, om folk genoptager alle aktiviteter på fuldt niveau med det samme. Og det tror jeg ikke, at man gør. Så vi må nok også påregne, at der går lidt ekstra tid, før vi er tilbage på normalt niveau, siger John Bergholdt.
Fremtiden er usikker
For Jens Jantzen er en af de helt store udfordringer lige nu at dække udgifterne til bussen, mens forretningen står stille. Og det på trods af, at regeringen af flere omgange har udstedt hjælpepakker til erhvervslivet i form blandt andet skatte- og momsudsættelse.
- Lige nu har jeg jo det problem, at forsikringen skal have nogle penge. Skat vil have vægtafgiften. Lønkompensationen vil ikke hjælpe mig. Så på det område kan jeg ikke rigtig bruge det, siger han.
Foreløbigt regner han med at kunne klare sig det næste stykke tid uden ordrer i kalenderen. Men hvis udviklingen fortsætter, tvivler han på, at forretningen kan blive ved med at løbe rundt.
- Jeg forholder mig afventende. Jeg går og gør rent oppe i bussen og hygger mig og siger, at det ikke er dens skyld. Vi kan jo ikke gøre andet end at vente. Hvis der ikke snart kommer en ny udmelding om, at det kører igen i april, så er jeg nødt til at pille pladerne af. Og hvis det ikke går, så må jeg jo dreje nøglen om, siger han.
Kommunen har blandt andet besluttet at fremskynde en række renoveringsprojekter i kommunale bygninger. Genbrugsstationerne holdes åbne for erhvervsaffald, og borgerservice vil have særligt fokus på erhvervsdrivende og medarbejdere, som har brug for nyt kørekort eller pas for at udføre deres erhverv.
Formanden for Middelfart Erhvervscenter, Kim Svaneborg, er glad for initiativerne.
- Det er vigtigt at holde fast i det momentum, vi har bygget op de seneste ti år, og gøre alt muligt for at komme tilbage til en sund hverdag så hurtigt som muligt, siger han.
Opgaver fremskyndes
Svendborg, Kerteminde, Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommune er også parat til at understøtte det lokale erhvervsliv. Primært ved at fremrykke en række opgaver, som ellers var planlagt til senere på året, oplyser borgmestrene til TV 2/Fyn.
- Vi er i gang med at se på det, og i morgen tidlig (onsdag, red.) er der direktionsmøde, hvor der dannes et overblik over situationen. Vi ser, hvad vi kan gøre lige nu for at udfylde et akut opstået vacuum hos håndværkere og entreprenører, siger Assens kommunes borgmester, Søren Steen Andersen (V).
I Kerteminde Kommune vil der blive sat gang i anlægsinvesteringer for op imod 30 millioner kroner i de kommende uger.
- Vi er så heldige, at vi allerede har været igennem udbud, høringer med videre i forbindelse med en række projekter, som kan påbegyndes hurtigt, siger borgmester Kasper Ejsing Olsen (S).
Tomme plejecentre skal i brug: Patienter sendes tidligere hjem fra sygehusene
Både Nordfyns Kommune og Odense Kommune arbejder på at frigøre plads til coronasmittede i sygehusene. Det skaber begejstring på OUH.
Først skulle kommunerne løse problemet med lukkede skoler og vuggestuer. Nu gør de sig klar til at tage imod patienter fra sygehusene for at gøre plads til coronasmittede.
Mandag flyttede seks borgere ind på Fredensbo-centeret i Særslev, men det er kun midlertidigt.
- Det, vi gør, helt lavpraktisk, er, at vi arbejder på at udvide vores kapacitet af midlertidige pladser – altså boliger, hvor vi kan have folk boende, mens de er så syge, at de har brug for professionel og sundhedsfaglig hjælp, fortæller Judith Poulsen, der er chef for sundhed og rehabilitering i Nordfyns Kommune.
Nordfyns Kommune forbereder sig på pres på sygehusene, og som et led i den plan, har de lavet midlertidige boliger på Fredensbo i Særslev.
- Dem, der kan være her, kan komme fra sygehuset, hvor man siger, at vedkommende har brug for sundhedsfaglig observation og vedkommende kan ikke være i eget hjem, fortæller Judith Poulsen.
Nordfyn er ikke alene
Det er ikke kun Nordfyn, der forsøger at aflaste sygehusene på Fyn. Også i Odense gør de en indsats for at frigøre plads til coronasmittede på sygehusene.
- Vi forbereder hele vores store drift til at kunne tage sig af situationen både hygiejnemæssigt og med værnemidler, fortæller chef for sundhed i Odense Kommune, Charlotte Scheppan.
Også Odense Kommune vil frigøre pladser på sygehusene ved at tilbyde midlertidige pladser i kommunen.
- Vi har 20 pladser klar ude på et plejecenter, vi nedlagde sidste år. De er klar til at blive taget i brug, fortæller hun.
Det er dog ikke i alle tilfælde, at en ordning som den, de indviede mandag i Særslev, bliver nødvendig. Det kan også gøres på andre måder, forklarer hun.
- Vi kan klare rigtig meget, også hos folk som bor alene, ved at skabe de rette hygiejnemæssige og værnemæssige forhold.
OUH får travlt
Det er initiativer, der bliver brug for.
- Det kan være nødvendigt at flytte nogle af de patienter, vi har i forvejen, hjem til kommunerne lidt tidligere for at frigive plads til den her ekstra mængde syge, vi vil få i den her periode, fortæller lægelig direktør for OUH, Michael Dall.
Derfor er det en god idé at frigøre pladsen. Man skal som patient dog ikke være nervøs for, at man bliver sendt hjem uden at være klar til det, fortæller den lægelige direktør.
- I stedet for at komme hjem på femtedagen, kan det være, at man kommer hjem på fjerdedagen, siger Michael Dall.
Kommunerne er også klar til at gøre endnu mere for at lette presset på sygehusene.
- Vi er i tæt dialog med regionen om, hvad er det, de forventer. Vi er så forberedte, som vi kan være på nuværende tidspunkt med det, vi kender. Så tager vi den derfra, siger Judith Poulsen.
Borgmestrene har kapacitet
Ifølge TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch, er indtrykket, at borgmestrene i de fynske kommuner har styr på situationen.
- I flere kommuner er man nu begyndt at se sig omkring efter ledig kapacitet i form af kommunale boliger og tidligere plejehjem. Det er der for eksempel i Faaborg-Midtfyn Kommune og i Nyborg Kommune. Der er et demenscenter, der er under ombygning, som også kan bruges.
De patienter, der vil blive sendt ind i de midlertidige boliger, vil få brug for behandling i hjemmet, men ifølge borgmestrene skal det nok gå, forklarer Jesper Buch.
- Der er meldingen altså, at det skal vi nok blive i stand til at håndtere.
Det er dog ikke frygten for manglende kapacitet, der fylder hos de fynske borgmestre.
- Den største frygt lige nu er, at sundhedspersonalet bliver smittede. Der skal jo være nogen medarbejdere, sygeplejersker og hjemmehjælpere, der skal tage sig af de patienter, der bliver udskrevet.
Derfor har flere af kommunerne også rakt ud efter hjælp.
- I flere kommuner har man gjort det, at man har rakt ud efter pensioneret sundhedspersonale, for at høre om de vil kunne træde ind. Det, jeg har forstået, det er, at hjælpsomheden er stor, fortæller han.
Se hele Jesper Buchs analyse her:
Helt så enkelt er det dog ikke i Nordfyns Kommune.
- Vi har anlægsudgifter for 118 millioner kroner, hvilket er Fyns højeste målt per indbygger. Men projekterne skal gøres klar til udbud, og den proces kan ikke umiddelbart forceres, oplyser borgmester Morten Andersen (V) til TV 2/Fyn.
Ærøs borgmester Ole Wej Petersen er i gang med at danne sig et overblik.
- Vi har nok ikke nogen planlagte renoveringer, der endnu ikke er sat i gang, men det vil jeg undersøge, oplyser borgmesteren.
Regninger for 70 millioner i Odense
Odense Kommune har ligesom de fleste andre fynske kommuner planer om at fremskynde renoveringer og byggerier, og kommunen vil også gerne betale sine regninger tidligere end normalt.
- Snart skal økonomiudvalget behandle en samlet lokal erhvervspakke. Et af elementerne er, at vi vil prøve at få skubbet nogle penge ud til de erhvervsdrivende ved at betale regningerne tidligere, og vi vil lade erhvervslivet få lov til at betale os lidt senere, siger Peter Rahbæk Juel (S).
Odense Kommune har mulighed for ret hurtigt at kanalisere nogle penge ud til det lokale erhvervsliv, hvis de betaler deres regninger hurtigt.
- Vi har omkring 8600 regninger liggende til en værdi af 70 millioner kroner. Det kan komme til at virke ret hurtigt som likviditet, der kan stå ved de virksomheder, hvor nogle lige nu er trængte, siger Peter Rahbæk Juel.
- Vi er heldigvis en by, der vokser, så vi har brug for flere børnehaver og dagtilbud. Det ved vi, og det er noget af det, vi kan begynde sætte i gang, siger borgmesteren.