Betonarbejde på SDU: 21.000 kubikmeter beton på under 20 timer
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De næste mange timer kører betonbiler i pendulfart til SDU, for at støbe enorm bundplade til SDUs nye fakultet.
Mindst 16 betonbiler, altså lastbiler med cementblandere, kører tirsdag i pendulfart til den nye fakultetsbygning ved Syddansk Universitet. Der skal nemlig støbes 2.100 kubikmeter kælderbundplade i det nye fakultets største kælder.
Og det er ikke noget, man bare lige gør.
- Vi skal lave en bundplade, som cirka er 60 gange 80 meter og 45 centimeter tyk. Det er et stort projekt, siger Per Seidelin, projektchef i Vejdirektoratet.
Bundpladen skal nemlig støbes i ét stræk.
- Bundpladen giver en vandtæt forsejling mod omgivelserne, og det er derfor, at det skal støbes af én omgang, så der ikke kommer støbeskel, forklarer han.
Testes hjemme: Corona får SDU til at ændre i optagelsesprøverne
Årets optagelsesprøver på Syddansk Universitet vil nu udelukkende foregå som digitale hjemmetests. Tiltaget er et forsøg på at begrænse virussmitte og vil betyde ændringer for kvote to-ansøgere.
Hvis du er en af dem, som overvejer at søge ind på en af bacheloruddannelserne på Syddansk Universitet i løbet af foråret, skal du forberede sig på at lade dig teste hjemmefra.
For at begrænse spredning af coronavirus har universitetet ændret i optagelsesprøverne for 2020, så de udelukkende vil foregå digitalt.
- Med et testbaseret optag samler vi alene op mod 5.000 mennesker på én gang, og det kan vi selvfølgelig overhovedet ikke forsvare. Derfor har vi været nødt til at gøre det digitalt, fortæller Annette Lund, der er studiechef ved Syddansk Universitet.
I forvejen har Syddansk Universitet lukket ned for alle campusser og deaktiveret ansattes og studerendes adgangskort frem til udgangen af marts for at undgå smittespredning.
Ingen fagspecifikke prøver
De nye ændringer får især betydning for forårets kvote to-ansøgere, der normalt ville skulle gennemgå flere fagspecifikke prøver i form af interviews, forelæsninger eller skriftelige test.
På grund af de ændrede vilkår har Syddansk Universitet meddelt, at disse ikke afholdes i år.
- Den del af testen, som ville skulle foregå ude i vores fagmiljøer, den er vi nødt til at aflyse, for vi kan simpelthen ikke afholde det. Det er en meget bred palette af aktiviteter, hvor vi skulle have rigtig mange digitale løsninger kørende på en gang, og det, synes vi, er for risikabelt lige nu, Annette Lund.
I stedet vil optagelsesprøven til bachelor- og diplomingeniøruddannelserne alene bestå af en online uniTEST, der tester ansøgeren på generelle studiekompetencer.
- Der er noget, der vil gå tabt. Vi havde ikke valgt det her, hvis vi kunne vælge anderledes. Men det er sådan det er, fortæller Annette Lund.
Tiltaget gælder for alle bacheloruddannelser med undtagelse af Journalistik, der fortsat har sin egen optagelsesprøve. Denne vil også blive afholdt online i 2020.
Arbejder på højtryk
Indtil videre arbejder it-personalet på Syddansk Universitet fortsat med planlægningen af den online uniTEST, der skal være klar til at køre i midten af april.
- Det kræver selvfølgelig nogle kræfter, men vi er så tæt på at være klar, som vi kan være. Vi har en plan, og vi har en plan for, hvem der skal hjælpe os med det, siger Annette Lund.
I alt forventer Syddansk Universitet i år at modtage op mod 20.000 ansøgninger på de forskellige uddannelser.
Ansøgningsfristen for kvote to er den 22. marts kl. 12.00 for alle videregående uddannelser.
Startede klokken 4
Arbejdet på kælderbundpladen i beton har været i gang siden tidligt tirsdag morgen. Men selvom de startede tidligt, regner de ikke med at være færdige før sent tirsdag aften.
- Vi startede klokken 4, hvor de første betonbiler kom ind på pladsen. Nu kommer der en betonbil hvert femte minut, og det vil de blive ved med indtil tæt på midnat, fortæller Per Seidelin.
Der skal cirka støbes 150 kubikmeter i timen, og ifølge Per Seidelin er de godt forberedte.
- Det er sjældent, at man har en arbejdsopgave, hvor man skal holde alt kørende tyve timer i træk. Derfor er der også lavet backup på alle ting. Hvis en ting bryder sammen, må arbejdet ikke gå i stå, siger Per Seidelin.
Når den enorme betonplade er støbt, skal den hærde et par dage, før arbejdet kan fortsætte.
Fakultetsbygningen kommer til at forbinde det nuværende Syddansk Universitet med det nye OUH, og den nye bygning bliver 50.000 kvadratmeter.
Fitnesscentret er lukket: Fynboer 'jumper' hjemme i stuen
Et fynsk fitnesscenter leverer trampoliner på deres medlemmers hjemmeadresser, så de kan træne uden at frygte smittespredning.
Sved på panden, høj puls og taktfast musik er nogle af ingredienserne i de holdtræninger, som de fynske fitnesscentre afholder flere af om dagen. Men lige nu står holdsale og fitnesscentre tomme efter at være blevet lukket ned som følge af regeringens opfordring om ikke at samles. Det betyder dog ikke, at man ikke kan holde formen ved lige.
Jumping Fitness Odense tilbyder en anderledes form for motion, hvor der trænes på små trampoliner, og selvom de også holder lukket, har de gjort det muligt for deres medlemmer fortsat at træne.
- Vi fik den idé at læsse trampolinerne og køre rundt med dem til folk, hvis der var nogen, der ønskede det, fortæller Iben Gryholt Engsbye, som er indehaver af fitnesscentret.
Det var der flere medlemmer, som benyttede sig af. Søndag blev 70 af kædens trampoliner kørt ud til de medlemmer, som ville træne hjemme.
Instruktion på livestream
Selvom trampolinerne og træningen nu er rykket ud i medlemmernes hjem, foregår træningen stadig med instruktion. Der kan nemlig hoppes med via liveundervisning.
- Det er fedt, og man kan sagtens fyre den af, men selvfølgelig mangler man det sammenhold og kommentarerne. Ellers synes jeg, det er overdrevet genialt, at man kan gøre det på den måde, forklarer Iben Gryholdt Engsbye.
Også fra medlemmer er der gode tilbagemeldinger efter den første liveundervisning.
- Det var mega godt. Det var selvfølgelig anderledes. Jeg synes, Iben tog det rigtig fint som en almindelig time, forklarer Fie Rohde Andersen, som er medlem hos Jumping Fitness Odense.
Man behøver dog ikke følge med live for at træne derhjemme
- Man kan gøre det selv til en playliste. Træningerne ligger, så man kan afspille den, når man har lyst, fortæller Fie Rohde Andersen.
Hårdt at skulle undvære træning
Fie Rohde Andersen har været medlem af Jumping Fitness i halvandet år, og hun var hurtig til at takke ja til tilbuddet.
- Jeg har gået der 4-6 gange i ugen, så det er meget hårdt for mig, at jeg ikke kunne jumpe, siger Fie Rohde Andersen og tilføjer:
- For mig er det helt vildt, at de har givet os mulighed for at låne trampoliner. Jeg er sindssygt glad for det.
Iben Gryholdt Engsbye instruerer via livestreaming, men en decideret holdtræning føles det ikke som.
- Vi er der selvfølgelig ikke, og det er også et sammenhold, vi medlemmer har. Men vi skriver sammen inden og efter træningen, forklarer Fie Rohde Andersen.
Flere abonnenter trods nedlukning
Den fynske Jumping Fitness-kæde har 2000 medlemmer, men mange benytter sig også af en klippekortsordning eller betaler hver gang, de træner i centrene. Tilbuddet om lån af trampoliner gælder dog kun abonnenter, og det har fået flere til at købe et abonnement. Noget der hjælper i en tid, hvor indtjeningen er lille.
- Det er et lille plaster på såret, som kunne gå hen og blive meget værre, hvis det her ikke var en mulighed, forklarer Iben Gryholdt Engsbye og tilføjer:
- Jeg er glad for, at der er mulighed at gøre det online – for både centret og kundernes skyld.
Fie Rohde Andersen er abonnent, og hun er glad for at støtte centret.
- Jeg ved, de ikke er en stor kæde. Uanset om jeg havde lånt en trampolin eller ej, så havde jeg ikke meldt mig ud. Man skal værne om det, man har og er glad for.