Nye corona-tiltag for butikker og forsamlinger er trådt i kraft
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Forsamlinger på over ti personer er nu forbudt, og en række butikker og centre lukker frem til 30. marts.
I endnu et forsøg på at inddæmme coronavirus er en række nye tiltag trådt kraft fra onsdag klokken 10.
De nye tiltag gælder frem til 30. marts, og de blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen tirsdag aften.
Coronakrise: OUH omskoler hundredvis af ansatte
OUH forbereder sig på mange coronasmittede patienter. Operationer aflyses, og hospitalet går i gang med at omskole ansatte, så der bliver flere hænder på intensivafdelingen.
På Odense Universitetshospital (OUH) har man travlt med at forberede sig på et scenarie med mange og alvorligt coronasyge patienter.
Mange ikke-akutte operationer og behandlinger vil fra i dag løbende blive udskudt. Hundredvis af ansatte på OUH ser ind i en ny virkelighed. De skal omskoles, da OUH er i fuld forberedelse. De er endnu ikke lagt ned af coronasmittede patienter - men derimod af et større forberedelsesarbejde.
Inde på hospitalet ser der ikke ud, som der plejer. Venteværelser og gange er mennesketomme, da de fleste konsultationer sker over telefonen, og ikke-akutte operationer er aflyst.
- Jeg tror det, der kommer til at ske fremadrettet, det vil være, at vi stadig vil lave nogle af vores konsultationer som telefonkonsultation, men der er også nogle, der vil blive udsat i nogle uger. Det vil selvfølgelig bero på en nøje vurdering, fortæller Helle Laustrup, der er ledende overlæge på OUH's reumatologiske afdeling.
Nødvendigt vindue
Ifølge lægelig direktør på OUH Michael Dall giver udsættelsen af konsultationer, operationer og behandlinger et vindue, så personalet kan omskoles til de nye funktioner, de kommer til at tage sig af. Hvor mange ansatte der skal omskoles, vil han ikke sætte tal på.
- Vi har ikke det konkrete tal, men det vil blive mange og formentlig op i mod nogle hundrede, der skal ind i nye funktioner, forklarer Michael Dall.
Det kræver sidemandsoplæring at varetage opgaver på OUH's intensivafdeling.
- Her er vi i en situation, som er helt speciel, hvor man bliver sat ind i nogle meget mere specialiserede funktioner. Derfor skal der formentlig bruges ganske meget personale til at løse de her nye funktioner og opgaver, siger Michael Dall.
Hvor mange der lige nu er indlagt på OUH, vil den lægelige direktør ikke ind på.
- Tallene er stadigvæk ikke så store, så jeg vil helst ikke komme ind på konkrete tal. Det bliver næsten for nemt at identificere naboen, hvis man ved naboen er indlagt med den her sygdom.
Rettidigt i gang
Det er muligt for OUH at prioritere arbejdskraften på grund af regeringens hastebehandlede lov. Helle Laustrup ser prioriteringerne som nødvendige.
- Så gør vi os klar, så sygeplejersker og læger er klar til at hjælpe der, hvor der er mest brug for dem, lyder det fra ledende overlæge Helle Laustrup.
OUH forbereder sig på værre tider. Ifølge Michael Dall skal strategien sørge for, at sygehusene har den nødvendige kapacitet.
- Jeg vil bestemt mene, det er rettidig omhu. Det, som virker meget voldsomt for befolkningen, kan meget vel vise sig at være et nødvendigt tiltag, siger OUH's lægelige direktør.
Nu er det ikke længere tilladt at samles flere end ti personer i offentligheden. Det gælder både indendørs og udendørs. Regeringen opfordrer desuden til, at det samme også gør sig gældende i privaten.
Politiet sender ekstra mandskab på gaderne fra onsdag for at guide befolkningen om de nye tiltag. Politiet har beføjelse til at udstikke bøder til personer, der overtræderne de nye regler.
Forbuddet gælder ikke, når flere end ti personer er til stede i eksempelvis en butik, et supermarked eller en togstation. Offentlig transport og arbejdspladser er også undtaget i forbuddet.
Foruden restriktioner omkring forsamlinger kommer der nye tiltag i forhold til butikker, centre og sportshaller, som nu skal lukke frem til 30. marts.
Ramt af forsamlingsforbud: Odense Zoo lukker ned
Odense Zoo er en af de attraktioner, der bliver ramt af regeringens nye forbud mod forsamlinger på flere end 10 personer.
Odense Zoos ledelse og bestyrelse har tirsdag aften besluttet at lukke Odense Zoo indtil videre fra onsdag og til 30. marts, fordi det vil være for svært at håndtere, at kun ti personer må være forsamlet.
Nina Collatz Christensen, der er leder af dyr, teknik og formidling i Odense Zoo, siger til TV 2/Fyn, at man ikke har været direkte forberedt på, at det ville blive nødvendigt at lukke for adgang for publikum, men selvfølgelig ventede spændt på statsministerens pressemøde tirsdag aften.
- Vores besøgende har opført sig helt stille og roligt, og vi har overholdt reglerne om højst 100 forsamlede hidtil, men det vil ikke være muligt at overholde et maksimum på ti. Skal det så være i hele Zoo eller på legepladsen, spørger Nina Collatz Christensen og svarer selv:
- Derfor har vi valgt at lukke helt. Vi har selvfølgelig kunnet se i gadebilledet, at nogen har været for tæt sammen, så vi bakker op om den beslutning, der er taget. Men vi håber, det bliver en kort periode.
Selv om der lukkes for publikum, vil der stadig være aktivitet i Odense Zoo, fordi dyrene jo skal passes. Men det giver ingen problemer i forhold til at overholde regler med for mange samlede.
- Dyrepassere og driftspersonale klæder om hver for sig og opholder sig slet ikke sammen. De kommunikerer over radio og telefoner, fortæller Nina Collatz Christensen.
I Odense Zoo har man i længere tid haft særlige forholdsregler for chimpansehuset, fordi menneskeaber også kan smittes med coronavirus.
- Vi har haft lukket for huset, og så har der været særligt fokus på hygiejne i forhold til chimpanserne. De bruger jo ikke lige håndsprit, så dyrepasserne har været ekstra forsigtige, siger Nina Collatz Christensen.
Det betyder konkret, at shoppingcentre, restauranter, barer, natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, skal lukke.
Restauranter og caféer kan fortsat levere mad ud af huset, men selve spisestederne vil blive lukket. Også indendørs sports- og fritidsfaciliteter lukker. Dagligvarebutikker og apoteker lukker ikke.
Butikker skal desuden have håndsprit og håndvask til rådighed for kunderne. Og statsministeren appellerer til, at der er skal være god plads om den enkelte kunde.
Det betyder, at man skal kunne stå i kø, kigge på varer og betale for dem i "god afstand" til andre kunder.