Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
OUH forbereder sig på mange coronasmittede patienter. Operationer aflyses, og hospitalet går i gang med at omskole ansatte, så der bliver flere hænder på intensivafdelingen.
På Odense Universitetshospital (OUH) har man travlt med at forberede sig på et scenarie med mange og alvorligt coronasyge patienter.
Mange ikke-akutte operationer og behandlinger vil fra i dag løbende blive udskudt. Hundredvis af ansatte på OUH ser ind i en ny virkelighed. De skal omskoles, da OUH er i fuld forberedelse. De er endnu ikke lagt ned af coronasmittede patienter - men derimod af et større forberedelsesarbejde.
Nye testmaskiner skal give hurtigere svar på coronasmitte
Sundhedsministeren siger, at det snart bliver muligt at teste med større kapacitet og højere hastighed.
Tre nye maskiner, som kan teste flere for coronavirus, er i øjeblikket ved at blive installeret i Aarhus, Odense og København.
Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.
- Der er indkøbt tre nye testmaskiner. De er ankommet til Danmark. Det er testmaskiner, der har en væsentligt større kapacitet og en væsentligt bedre hastighed, end vi har haft tidligere, siger han.
- De er nu i landet, og de er i gang med at blive installeret i Aarhus, Odense og i København.
62 personer i Danmark er i øjeblikket indlagt med coronavirus, heraf ti på intensiv afdeling. Det er mere end en fordobling af antallet af indlagte på et døgn. Søndag var meldingen fra statsministeren, at 28 coronasmittede var indlagt.
Sundhedsmyndighederne forventer flere smittede de kommende dage.
- Epidemien er sået i det danske samfund. Den udvikler sig med stadig større hast, siger Magnus Heunicke.
Søndag har ministeren holdt møde med læger fra landets infektionsmedicinske afdelinger. De har briefet ham om den aktuelle situation på hospitalerne.
- De er enormt pressede, men de forbereder sig på at blive endnu mere pressede, siger Heunicke.
Inde på hospitalet ser der ikke ud, som der plejer. Venteværelser og gange er mennesketomme, da de fleste konsultationer sker over telefonen, og ikke-akutte operationer er aflyst.
- Jeg tror det, der kommer til at ske fremadrettet, det vil være, at vi stadig vil lave nogle af vores konsultationer som telefonkonsultation, men der er også nogle, der vil blive udsat i nogle uger. Det vil selvfølgelig bero på en nøje vurdering, fortæller Helle Laustrup, der er ledende overlæge på OUH's reumatologiske afdeling.
Nødvendigt vindue
Ifølge lægelig direktør på OUH Michael Dall giver udsættelsen af konsultationer, operationer og behandlinger et vindue, så personalet kan omskoles til de nye funktioner, de kommer til at tage sig af. Hvor mange ansatte der skal omskoles, vil han ikke sætte tal på.
- Vi har ikke det konkrete tal, men det vil blive mange og formentlig op i mod nogle hundrede, der skal ind i nye funktioner, forklarer Michael Dall.
Det kræver sidemandsoplæring at varetage opgaver på OUH's intensivafdeling.
- Her er vi i en situation, som er helt speciel, hvor man bliver sat ind i nogle meget mere specialiserede funktioner. Derfor skal der formentlig bruges ganske meget personale til at løse de her nye funktioner og opgaver, siger Michael Dall.
Analyse: Det er stilhed før stormen på OUH
Antallet af indlagte danskere i forbindelse med coronavirus er vokset markant de seneste dage.
De seneste dage er antallet af indlagte steget fra 28 søndag til 62 mandag. Ud af dem er ni indlagt i Region Syddanmark.
Det samlede antal indlagte stiger ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lige nu med "meget stor hastighed".
- Uden på nogen måde at komme med nogen dommedagsprofetier må situationen på nuværende tidspunkt betegnes som værende ganske alvorlig. Siden søndag er antallet af indlagte med coronavirus på landets sygehuse mere end fordoblet. Som sundhedsminister Magnus Heunicke også siger på dagens pressemøde, at hvis den udvikling fortsætter, så har vi et sundhedsvæsen, som har svært ved at håndtere det, siger TV 2/Fyns Allan Spangsberg, som i en årrække har fulgt det fynske sundhedssystem tæt.
Nogenlunde samme besked kom OUH med, da TV 2/Fyn talte med dem tidligere på mandagen. De håber, at den kraftigt stigende kurve med antallet af indlagte meget snart knækker.
- Lige nu er de fint med. Der er god kapacitet og god plads. Men det er vist, hvad vi må betegne som værende stilhed før stormen, siger Allan Spangsberg.
Omskoling
Odense Universitetshospital har derfor travlt med at forberede sig på et scenarie med mange og alvorligt coranasyge patienter på intensivafdelingen.
- Her er der lige nu 54 pladser, og den kapacitet skal øges hurtigst muligt. De skal også bruge nogle flere respiratorer, og derfor aflyser man nu nogle planlagte operationer for at få dem frigivet, siger Allan Spangsberg.
En lang række ikke-akutte operationer og behandlingerer vil i den kommende tid blive udskudt, og op mod et par hundrede medarbejdere skal på kort tid omskoles til nye funktioner - blandt andet på intensivafdelingerne.
- Dem, der normalt arbejder operationssygeplejersker og anæstesisygeplejersker, hvis fag ligger tættest op ad det at arbejde på intensiv, er højst sandsynligt dem, der først bliver omskolet. Men det stopper ikke der. Det kommer til at berøre en stor, stor del af personalegrupperne på OUH i løbet af de kommende par uger, siger Allan Spangsberg.
Hvor mange der lige nu er indlagt på OUH, vil den lægelige direktør ikke ind på.
- Tallene er stadigvæk ikke så store, så jeg vil helst ikke komme ind på konkrete tal. Det bliver næsten for nemt at identificere naboen, hvis man ved naboen er indlagt med den her sygdom.
Rettidigt i gang
Det er muligt for OUH at prioritere arbejdskraften på grund af regeringens hastebehandlede lov. Helle Laustrup ser prioriteringerne som nødvendige.
- Så gør vi os klar, så sygeplejersker og læger er klar til at hjælpe der, hvor der er mest brug for dem, lyder det fra ledende overlæge Helle Laustrup.
OUH forbereder sig på værre tider. Ifølge Michael Dall skal strategien sørge for, at sygehusene har den nødvendige kapacitet.
- Jeg vil bestemt mene, det er rettidig omhu. Det, som virker meget voldsomt for befolkningen, kan meget vel vise sig at være et nødvendigt tiltag, siger OUH's lægelige direktør.