Fynboer holder afstand: - Det virker som om, tiøren er faldet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De handlende fynboer har generelt en opfattelse af, at folk er blevet langt bedre til at holde afstand, når de befinder sig i dagligvarebutikker.
Alle danskere blev på et pressemøde tirsdag eftermiddag opfordret til at overholde sundhedsanbefalingerne, når de handler i butikkerne.
Det betyder, at der skal tages hensyn og holdes afstand. På Fyn har flere borgere opfattelsen af, at det allerede bliver håndhævet ude i dagligvarebutikkerne.
Det gælder blandt andet i Fakta i Hjallese, hvor den studerende Marius Bo Poulsen var en af de handlende onsdag.
Fynske kommuner klar med hjælp til lokale håndværksmestre og firmaer
Mange kommunal- og byrådspolitikere tænker i disse dage kreativt for at hjælpe det lokale erhvervsliv gennem coronakrisen.
Fynske kommuner er klar med hjælpepakker til det lokale erhvervsliv, og ideerne bobler frem blandt mange kommunalpolitikere.
I weekenden vedtog man flere steder at fremskynde betalingen af regninger til private leverandører, selv om betalingsfristen normalt er 30 dage.
Nu er der nye erhvervsinitiativer på vej, viser en rundspørge, TV 2/Fyn har foretaget blandt borgmestrene på Fyn.
- Vi har overvejelser om at sætte vores kommunale maskinpark ud til forårsklargøring i private firmaer, og sådan kommer der hele tiden nye ideer til, hvordan vi kan gøre noget lokalt for at afbøde de værste virkninger, som coronakrisen kan få på det lokale erhvervsliv, siger Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF).
- For eksempel har vi besluttet at åbne beddingen i Bagenkop Havn før tid, så fiskerne kan få deres skibe på bedding. Desuden har vi besluttet, at nogle af de hjemsendte medarbejdere skal bruge tid på at sagsbehandle byggeansøgninger, så vi kan få ventetiden ned og lokale håndværksmestre kan komme i gang med opgaverne.
- Og så har vi aftalt, at det private rengøringsfirma, som gør rent i kommunen, bruger deres tid på ekstra grundig rengøring og derved undgår hjemsendelse, siger borgmesteren.
Hjælpepakke fra Middelfart
Der er også initiativer på vej i en række andre fynske kommuner.
Middelfart Kommune har netop vedtaget en hjælpepakke, som løbende justeres, som situationen udvikler sig. Hjælpepakken indeholder en række konkrete indsatser i form af hurtigere ekspedering af byggetilladelser og etablering af en task force, som skal hjælpe virksomhederne, uanset hvilke problemer det drejer sig om.
- Det private erhvervsliv bliver hårdt ramt af denne krise, men skal også i høj grad bære opgaven med at holde vores samfund kørende. Hjælpepakken rækker naturligvis kun noget af vejen, og vi vil løbende opdatere den, så vi i størst muligt omfang kan støtte virksomhederne igennem denne tid, siger Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd (S).
Kommunen har blandt andet besluttet at fremskynde en række renoveringsprojekter i kommunale bygninger. Genbrugsstationerne holdes åbne for erhvervsaffald, og borgerservice vil have særligt fokus på erhvervsdrivende og medarbejdere, som har brug for nyt kørekort eller pas for at udføre deres erhverv.
Formanden for Middelfart Erhvervscenter, Kim Svaneborg, er glad for initiativerne.
- Det er vigtigt at holde fast i det momentum, vi har bygget op de seneste ti år, og gøre alt muligt for at komme tilbage til en sund hverdag så hurtigt som muligt, siger han.
Opgaver fremskyndes
Svendborg, Kerteminde, Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommune er også parat til at understøtte det lokale erhvervsliv. Primært ved at fremrykke en række opgaver, som ellers var planlagt til senere på året, oplyser borgmestrene til TV 2/Fyn.
- Vi er i gang med at se på det, og i morgen tidlig (onsdag, red.) er der direktionsmøde, hvor der dannes et overblik over situationen. Vi ser, hvad vi kan gøre lige nu for at udfylde et akut opstået vacuum hos håndværkere og entreprenører, siger Assens kommunes borgmester, Søren Steen Andersen (V).
I Kerteminde Kommune vil der blive sat gang i anlægsinvesteringer for op imod 30 millioner kroner i de kommende uger.
- Vi er så heldige, at vi allerede har været igennem udbud, høringer med videre i forbindelse med en række projekter, som kan påbegyndes hurtigt, siger borgmester Kasper Ejsing Olsen (S).
Helt så enkelt er det dog ikke i Nordfyns Kommune.
- Vi har anlægsudgifter for 118 millioner kroner, hvilket er Fyns højeste målt per indbygger. Men projekterne skal gøres klar til udbud, og den proces kan ikke umiddelbart forceres, oplyser borgmester Morten Andersen (V) til TV 2/Fyn.
Ærøs borgmester Ole Wej Petersen er i gang med at danne sig et overblik.
- Vi har nok ikke nogen planlagte renoveringer, der endnu ikke er sat i gang, men det vil jeg undersøge, oplyser borgmesteren.
Regninger for 70 millioner i Odense
Odense Kommune har ligesom de fleste andre fynske kommuner planer om at fremskynde renoveringer og byggerier, og kommunen vil også gerne betale sine regninger tidligere end normalt.
- Snart skal økonomiudvalget behandle en samlet lokal erhvervspakke. Et af elementerne er, at vi vil prøve at få skubbet nogle penge ud til de erhvervsdrivende ved at betale regningerne tidligere, og vi vil lade erhvervslivet få lov til at betale os lidt senere, siger Peter Rahbæk Juel (S).
Odense Kommune har mulighed for ret hurtigt at kanalisere nogle penge ud til det lokale erhvervsliv, hvis de betaler deres regninger hurtigt.
- Vi har omkring 8600 regninger liggende til en værdi af 70 millioner kroner. Det kan komme til at virke ret hurtigt som likviditet, der kan stå ved de virksomheder, hvor nogle lige nu er trængte, siger Peter Rahbæk Juel.
- Vi er heldigvis en by, der vokser, så vi har brug for flere børnehaver og dagtilbud. Det ved vi, og det er noget af det, vi kan begynde sætte i gang, siger borgmesteren.
- Køen var lang, men det var, fordi folk stod en meter fra hinanden. Det gjorde jeg også selv, for det har vi fået at vide, at vi skal gøre - så folk fulgte reglerne. Det, synes jeg, var rigtig godt, siger han til TV 2/Fyn.
Afmærkning kan vise alvoren
På et pressemøde tirsdag eftermiddag fortalte fødevareminister Mogens Jensen (S), at der bliver opfordret til at holde to meters afstand, og derfor vil der de kommende to uger blive opsat afstandsmærker i butikkerne.
- Efter den oplevelse, jeg havde i dag, synes jeg ikke, det er nødvendigt med afmærkninger, men jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det gælder for hele landet. Det lyder som en god ide at gøre, så folk forstår alvoren, siger den studerende.
Pressede restaurationer: Tilbyder gourmetmad som takeaway
Mange restauranter har fulgt regeringens opfordring og er lukket ned. Det giver et stort økonomisk tab. Restaurant No. 61 i Odense er en af dem, og de forsøger sig nu med takeaway.
Restaurant No. 61 i Kongensgade i Odense lukkede torsdag ned efter regeringens opfordring onsdag aften. Sammen med restauranten lukkede også indtjeningsgrundlaget.
Men nu er der gang i køkkenet igen, for restauranten har nemlig indført takeaway. Det kan hjælpe til i den kommende tid, hvor restauranten fortsat har lukket for siddende gæster.
- Man kan forberede sig på en 10-20 procents nedgang i omsætningen i en dårlig periode, men ikke som nu. Der er absolut ingen indtjening, siger ejeren af No. 61, Martin Pilsmark.
Derfor ser han de nye tiltag som en indtjeningsmulighed for restauranten.
- Vi skal stadig betale vores regninger, og vi har mulighed for at påvirke vores indtjening i denne tid. Alt andet kan vi ikke påvirke, siger restaurantejeren.
Takeaway er en udfordring
Martin Pilsmark har haft Restaurant No. 61 i mere end ti år, og mad ud af huset er ikke noget, han har haft i tankerne før.
- Vi er gode til at passe restauranten og lave mad til siddende gæster. Takeaway er en ny udfordring, siger han.
Tirsdag er første dag, hvor restauranten tilbyder kunderne at tage maden med hjem, og der ligger allerede bestillinger på 30 forretter og 60 hovedretter fra sultne kunder.
- Alt er kærkomment. Bestillingerne betyder, at vi fortsat kan betale nogle af leverandørregningerne, siger Martin Pilsmark.
Foruden dagens takeaway-bestillinger har No. 61 fået stor opbakning gennem salg af gavekort, som kan bruges, når restauranten åbner igen.
- Der er øjeblikke, hvor jeg er blevet rørt over den opbakning, for jeg har været rigtig langt ude i tovene, siger Martin Pilsmark.
Nye tider betyder nye tiltag
Det er ikke kun restaurant No. 61, som forsøger sig med nye måder at sikre en indtjening på. Restaurant Nordatlanten, som ligger på Odense Ø, tilbyder også som noget nyt mad ud af huset.
Fra og med onsdag er det også muligt at købe dagligvarer i forbindelse med køb af takeaway. Det skriver restauranten i en pressemeddelse.
- Vi vil gerne kunne dække behovet for dagligvarer sammen med køb af takeaway, fordi det er der et marked for nu, siger direktør for Restaurant Nordatlanten Stefan Graversen til TV 2/Fyn og uddyber:
- De indkøbsmuligheder, som allerede findes online, har lange ventetider.
Det er ikke målet for Nordatlanten at udvide med en købmandsbutik. Det er en måde for stedet at kunne generere en omsætning, mens der er lukket i restauranten.
- Vi har køleplads og kapacitet til at kunne tilbyde salg af dagligvarer af en god kvalitet, som prismæssigt kan konkurrere med dagligvarebutikker, ved køb af takeaway, siger Stefan Graversen.
Mere på spil end en virksomhed
Ved restaurant No. 61 fokuseres der lige nu på takeaway, men andre tiltag kan også komme på tale.
- Vi har en god vinkælder, og det kan også blive muligt, at der bliver solgt ud af vinen, siger Martin Pilsmark.
Selvom det er en hård tid med lukningen af restauranten, var beslutningen om at lukke ned bakket op af restaurantens personale.
- Meget af personalet har været med siden åbningen af restauranten. De bakker op og har fortalt, at de gerne vil arbejde gratis, hvis det kan hjælpe, forklarer Martin Pilsmark og fortsætter:
- Vi er en lille familie, så der er mere på spil end bare at redde en virksomhed.
Den handlende Tine Hansen, fuldmægtig i by- og kulturforvaltningen i Odense Kommune, er enig i, at der allerede handles med respekt for smittefaren.
- Folk stiller sig ikke tæt på hinanden. Og når der står en og skal have noget i køledisken, så venter man, til vedkommende er gået væk, hvor man tit før bare lod lågen stå åben, siger hun.
Tiøren er faldet
De husker dog begge to det kaos, der opstod i butikker på hele Fyn, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge annoncerede lukninger af offentlige institutioner i forbindelse med coronasmitten.
- Men i dag oplevede jeg ingen kaos, og folk er virkelig gode til at være opmærksomme. Jeg har lagt mærke til, at der er lys i alle husene om aftenen, når jeg går tur med hunden. Det plejer der ikke at være. Men folk er gode til at blive hjemme, siger Tine Hansen.
Hamstring i Netto: Kunder i slagsmål om varer
Fyns Politi måtte skride ind, da kunder under en hamstring i en Netto onsdag aften kom op at slås om varerne.
Selvom de vidtgående tiltag mod en spredning af coronavirus ikke har ført til mangel på fødevarer, er der tilsyneladende kamp om varerne i supermarkederne på Fyn. I Netto på Hans Mules Gade i Odense førte hamstringen onsdag aften til et regulært slagsmål mellem et par kunder.
- Vi blev tilkaldt til forretningen klokken 22.30, da der var en urolig stemning og håndgemæng mellem nogle af kunderne, fortæller kommunikationskonsulent Sunniva Pedersen-Reng fra Fyns Politi.
Fyns Politi skriver også, at der blev kastet med varer i butikken, og episoden endte med, at politiet måtte skille kunderne ad, og en ung mand blev anholdt og er nu sigtet for vold.
Fyns Politi ved ikke præcis hvilke varer, der udløste slagsmålet mellem kunderne.
Flere fynske butikker - blandt andet Bilka - meldte om usædvanlig stor kundetilstrømning onsdag aften, efter at statsministeren havde holdt pressemøde om de nye tiltag mod spredning af coronavirus.
Torsdag formiddag er flere butikker udgået for blandt andet gær, mælk, brød, æg, toiletpapir og pasta, fordi kunderne i stor stil har hamstret fødevarer.
Men der er hverken grund til hamstring eller til at slås om varene. Erhvervsminister Simon Kollerup(S) opfordrede torsdag morgen danskerne til at tage den med ro.
- Opfordringen herfra er: Stop med det. Handl ind, som du plejer. Der er ikke grund til andet, sagde fødevareministeren og uddybede:
- Det er klart, at vi er klar til at gøre det, der skal til for at sikre en fornuftig fordeling af fødevarer, hvis der opstår hamstring i stor stil. Det er også derfor, at det må stå klart, at der ikke er nogen grund til at hamstre.
Den unge mand blev efter endt afhøring løsladt, men han er sigtet for vold, oplyser Fyns Politi.
Hos Salling Group, der ejer Netto-kæden, kender man dog ikke umiddelbart noget til episoden.
- Der har ganske rigtigt været en episode, men det er ikke relateret til butikken på Hans Mules Gade. Medarbejderne har ikke observeret andet end de politibiler, der holdt parkeret foran butikken, skriver en pressemedarbejder hos Salling Group.
Ifølge Fyns Politi kan Nettos oplevelse hænge sammen med, at de ikke har opdaget episoden.
Dagen efter det omtalte pressemøde havde Marius Bo Poulsen selv været nede efter en energidrik i sit lokale supermarkede og var blevet overrasket af den store menneskemængde.
- Jeg bor ved Rugårdsvej og var nede i Netto, og der var rigtig mange, og folk var uorganiserede og stod tæt i køen. Men det virker som om, tiøren er faldet, så jeg var positivt overrasket i dag, siger han.
Enkelte varer kan blive forsinkede
Ifølge den administrerende direktør for Salling Group, Per Bank, er det også det helt rigtige at gøre - for der er ingen grund til panik eller hamstring i butikkerne, sagde han på tirsdagens pressemøde.
– Der kan være enkelte varer, der bliver lidt forsinket, så alt er ikke som normalt, men det er det nok 90 procent. Det er helt sikkert, at der er mad nok til alle danskere, lød det.
Derfor er der heller ingen grund til mængdebegrænsning på varer, som situationen ser ud lige nu, svarede den administrende direktør for Salling Group, der udover Salling driver butikker som Bilka, Føtex og Netto.