Elpriser på himmelflugt: Så meget stiger elregningen for fynboerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Elpriserne er på himmelflugt og ser ud til bare at stige og stige indtil udgangen af 2022. Det kan for nogle fynske familier koste op mod 1.000 kroner om måneden.
Energi Fyn sørger for, at lampen over spisebordet tænder, og opvaskemaskinen kører, når 210.000 andre fynboer trykker på kontakterne.
Det er dog blevet dyrere at tænde de elektriske apparater, og de tårnhøje elpriser forventes fortsat at stige frem mod slutningen af 2022. Derfor regner Energi Fyn med, at den typiske forbruger skal af med et par hundrede kroner ekstra om måneden. Hvis man har varmepumpe eller elbil, kan ekstraregningen løbe helt op i 1.000 kroner.
Ejere af forsvundet hund forsøgt afpresset
Efter at være blevet skræmt af kanonslag nytårsaften forsvandt hunden Trine. Først efter fire dage kom den hjem, men på den tid var hundeejerne allerede nået at blive pengeafpresset.
Efter forgæves at have ledt efter deres golden retriever Trine i tre dage blev Mette og Ole Klok ringet op af en ukendt mand. I telefonen gjorde han det klart, at de skulle betale penge, hvis de ville have informationer om, hvor deres etårige hund befandt sig.
- Han siger, at han har set nogen tage Trine ind i en vogn og kørt væk med hende. Det kunne jeg ikke forstå, for hun var lige blevet spottet herude. Så spørger jeg ham, hvilken farve halsbånd hun havde på. Så siger han blå/sort, og så vidste jeg, at det var forkert, fortæller Mette Klok.
Da Trine forsvandt fra sommerhuset i Tørresø nytårsaften efter at være blevet skræmt af kanonslag, havde hun nemlig et rødt halsbånd på.
- Så siger han, at hvis jeg vil have mere at vide, skal jeg betale. Det vil jeg ikke, og så lagde jeg på, fortæller Mette Klok.
- Jeg synes, det er flabet og bisset. De kunne ikke være det bekendt, og de skulle skamme sig.
Dusør på 5.000 kroner
Kort efter Trine løb væk på årets sidste dag, udlovede Mette og Ole Klok på Facebook en dusør på 5.000 kroner til de personer, der kunne hjælpe med at få Trine hjem.
Det resulterede foruden opkaldet fra pengeafpresseren i en massiv eftersøgning af Trine, hvor blandt andet clairvoyante og dronepiloter deltog.
- Det er fantastisk, at så mange som har hjulpet os. Det har måske været omkring 40-50 stykker. Det skulle man næsten ikke tro i dagens Danmark, at det kunne lade sig gøre, men det kan det i Tørresø, siger Ole Klok.
Tirsdag blev Trine så fundet efter fire dage alene i den store verden. Fire dage som for hundejerne både var hæslige og forfærdelige.
- Hun søgte selv hjælp i dag nede ved Kristiansminde, hvor hun sad på en terrasse. Vi er bare så taknemmelige. Hannibal og Anne-Dorthe er vores børn, men Trine er altså også et barn for os, siger Mette Klok, mens Trine putter sig i familiens hvide sofa.
Den etårige golden retriever har det godt og har fået serveret lidt ekstra tørfoder og kylling efter hjemkomsten.
Fremover udstyres hunden med en gps, så familien ikke risikerer at måtte lede efter den igen.
Energi Fyn, der er Danmarks fjerdestørste energiselskab, får mange henvendelser fra utilfredse kunder, der brokker sig over de høje elpriser, men selskabet tjener ikke penge på de stigende elpriser. Det er der til gengæld andre, der gør. Blandt andre staten.
- Det er sikkert nogle vandkraftejere i Norge, der gør det, men også den danske stat tager en pæn del af det. Alene momsbetaling er vel en lille milliard, og så sparer man knap tre milliarder kroner på ikke at skulle udbetale pristillæg til vindmølle- og biogasanlæg, fortæller administrerende direktør i Energi Fyn, Bent Agerholm.
Venstre vil sætte afgiften ned
For lavindkomstfamilier kan de høje elpriser ramme særligt hårdt. Derfor foreslår Venstre, at regeringen kompenserer forbrugerne ved at sætte afgiften ned.
17 gode råd til at undgå rekordhøje elregninger
Hvis du kan sætte opvaskemaskinen i gang efter klokken 21 og vaskemaskinen i gang tidligt om morgenen, er du godt på vej til at undgå en ekstra regning på flere tusinde kroner.
Jo, jo, du kan selvfølgelig altid slukke lyset derhjemme eller spise hos vennerne, men hvis du vil spare på elforbruget, kan du sagtens leve uden at gå på kompromis med hverdagsluksus.
2021 har budt på rekordhøje elpriser, og det fortsætter i 2022. Elregningen ventes at stige med flere tusinde kroner - afhængig af hvordan du bor, og hvordan du varmer hjemmet op.
Ifølge Energi Fyn er priserne på elektricitet rekordhøje på grund af manglende blæst og nedbør i Norge og Sverige, som sender elektricitet via kabler til Danmark.
Elpriserne er næsten ti gange højere end for et år siden.
TV 2 Fyn har derfor samlet en liste med gode råd, der guider dig til at spare på strømmen.
Artiklen blev oprindeligt udgivet 5. januar.
17 gode råde til at spare på elregningen
Brug strøm om natten
Hvis du kan vente med at sætte opvaskemaskinen i gang eller vaske tøj til sent om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen, så er det billigere. Vent gerne til efter klokken 21, og hvis du står tidligt op, så lad maskinerne køre før klokken 7.
Undgå højt strømforbrug i primetime
Det er i vinterhalvåret dyrest at bruge elektricitet mellem klokken 17 og 20, så undgå disse tidspunkter til ting, der kan vente. Det er her, at hr. og fru Danmark laver mad og ser TV 2 Fyn og andre gode tv-udsendelser.
Brug forvarmen i ovnen
I opskriften står der, at du skal vente med at sætte det ildfaste fad i ovnen, til ovnen er forvarmet til 200 grader. Det er dog ikke nødvendigt, hvis din ret skal have mere end 15 minutter, og derfor kan du spare på elforbruget ved at varme din mad i ovnen, allerede fra når du tænder den.
Træk gardiner for - og fra igen
Sørg for at lade solen varme dine rum op i løbet af dagtimerne, så træk gardinerne fra om dagen. Om aftenen kan du omvendt trække gardinerne for, så holder du bedre på varmen og sparer mere på elforbruget.
Spar på det varme vand
En kubikmeter koldt vand koster cirka 70 kroner. Prisen for varmt vand er dog cirka 70 procent højere, for det koster mellem 40 og 60 kroner at varme vandet op.
Fyld mere tøj i vaskemaskinen
De fleste vaskemaskiner kan klare mellem fem og otte kilo, men alligevel fylder danskerne i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj i maskinen ad gangen. Mere tøj og dermed færre vaske kan mærkes på elforbruget.
Vask ved lave temperaturer
Hvis du vasker ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 grader, kan du spare en del på elforbruget - op mod 55 procent.
Sænk temperaturen
Hvis du sænker temperaturen én grad i dit hus eller din lejlighed, sparer du fem procent på varmeregningen. Hold dog temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt.
Indstil termostaterne ens
Dine radiatorer er mest effektive, hvis termostaterne er indstillet ens. Det gælder især, hvis du har rum med åbne døre imellem.
Luk døren mellem varme og kolde rum
Hvis du ønsker en lavere temperaturer i eksempelvis soveværelset eller et bryggers, så luk døren ind til stuen eller køkkenet.
Tø mad op i køleskabet
Står den på spaghetti bolognese eller lasagne i aften, så tag oksekødet op allerede dagen før eller om morgenen, og sæt det i køleskabet. På den måde udnytter du kulden fra den frosne mad og sparer på strømmen.
Smid ikke varm mad i fryseren
Når lasagnen skal gemmes til en travl hverdag, så vent med at sætte den direkte i fryseren. Lad den køle af inden, for ellers kommer din fryser på overarbejde og bruger mere strøm.
Hold rette temperatur i dit køleskab
Dit køleskab skal selvfølgelig være koldt, men ikke alt for koldt. For hver grad temperaturen sænkes under fem grader, stiger elforbruget med cirka to-tre procent. Det samme gælder din fryser. Temperaturen bør ligge på -18 grader. For hver grad temperaturen sænkes under -18 grader, stiger dit elforbrug med cirka to-tre procent.
Brug stikdåser med afbrydere til elektronik
Når fjernsynet, telefonopladeren eller andet elektronik kører på standby, bruger de fortsat strøm. Køb nogle stikdåser med afbrydere, og sluk så vidt muligt for apparaterne, når du ikke bruger dem.
Læg låg på gryden
Når du laver mad, så læg låg på gryden. På den måde sparer du strøm, næste gang du koger kartofler eller pasta.
Drop tørretumbleren
Hvis vejret tillader det, kan du hænge tøjet op udenfor i stedet for at tørre det i tumbleren.
Skift til LED-pærer
LED-pærer er ganske vist dyrere at købe, men der kan hurtigt blive tale om en investering, for de bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer.
Kilde: Energi Fyn og Energistyrelsen. Fotos: Ritzau/Scanpix, HBO Nordic, Sune Jørgensen
- Jeg vil arbejde for, at vi kigger på afgifterne. På el er der en afgift på cirka en krone per kilowatt time. Det ville være helt oplagt i den periode, hvor elprisen er på det her meget høje niveau, at man reducerer elafgiften, således at forbrugerne ikke får den her ekstraordinære rigtig store regning, siger Lars Christian Lilleholt, der er fynskvalgt medlem af Folketinget for Venstre.
Der er dog også noget, du selv kan gøre for at spare på elregningen. Du kan eksempelvis vaske tøj efter klokken 21 eller før klokken 7.