Én hjertepatient blev superspreder: 50 smittet i udbrud på OUH

På Odense Universitetshospital, der har afsnit i Odense og på sygehuset i Svendborg, har et større udbrud med corona fundet sted i både Odense og Svendborg.

Flere patienter er landet over blevet coronasmittet, mens de har været i behandling på hospitalet for andre lidelser.

Også medarbejdere bliver i store tal smittet. På én uge har der været 19 hospitalsudbrud.

Ifølge Berlingske fremgår det af oplysninger fra Statens Serum Institut (SSI), de hårdest ramte hospitaler og den seneste nationale risikovurdering.

Morten Freil, der direktør i Danske Patienter, siger til Berlingske, at sundhedsmyndighederne skal have "skærpet deres fokus på tiltag", så smitten ikke kommer ind på hospitalerne.

I det største af udbruddene har 50 medarbejdere og patienter fået konstateret coronavirus. Det er sket mellem den 8. og 18. november.

Udbruddet fandt sted på hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital, der har afsnit i Odense og på sygehuset i Svendborg.

Smittekæde begyndte i Svendborg

Alle tilfældene menes at udspringe fra en akut syg hjertepatient, der blev indlagt i Svendborg, skriver Berlingske.

Patienten blev testet for coronavirus, men der var allerede startet en større smittekæde, da svaret fra testen kom et døgn senere.

Smittekæden gjaldt et større antal medarbejdere og indlagte på sygehuset i Svendborg.

Fakta om smitteudbruddet


Det er ikke alle, der er blevet direkte smittet af patienten. Efterfølgende har smitten nemlig fundet sted internt mellem medarbejdere og mellem medarbejdere og andre patienter.

Derudover var en patient, der ikke var konstateret smittet, blevet sendt til afdelingen i Odense. Her spredte smitten sig også til et større antal patienter og medarbejdere.

- Vi har haft det, man må kalde en supersprederevent, siger Mette Worsøe, ledende overlæge på medicinsk afdeling og akutmodtagelsen i Svendborg, til Berlingske.

- Det er meget overraskende, at vi har set et så stort udbrud. Det er klart et wakeupcall i forhold til, at corona stadig findes i blandt os. Derfor skal vi også sørge for at blive vaccineret, holde afstand og huske god håndhygiejne. Det svære ved denne virus er netop, at den smitter, uden at der nødvendigvis er symptomer.

Udbruddet har blandt andet medført, at hjerteafdelingen i Svendborg har været lukket for indtag af patienter i en uge.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Oversigt

    Oversigt