Energi Fyns to fonde giver millioner til 21 fynske projekter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Næsten tre millioner kroner har de to fonde fra Energi Fyn bevilget til 21 forskellige projekter på Fyn.
Energi Fyn har bevilget næsten tre millioner kroner til diverse projekter rundt omkring på Fyn. 2.898.265 for at være helt præcis.
Siden etableringen i 2005 har Energi Fyns almene Fond støttet kulturelle, turistmæssige og sundhedsmæssige formål.
Den anden fond hos Energi Fyn er Udviklingsfonden, som støtter flere udviklingsprojekter inden for energiudvikling og elektroniske/tekniske løsninger med henblik på at fremme udviklingsmiljøet.
Sammen har de støttet mere end 200 projekter rundt omkring på Fyn siden etableringen i 2005 - alle med henblik på at fremme fynske projekter.
- Igen i år støtter vores to fonde en lang række spændende projekter på Fyn. De spænder vidt, men projekterne har alle det tilfælles, at de medvirker til at skabe glæde, gavn og udvikling for Fyn og fynboerne, fortæller Bent Agerholm, som er administrerende direktør hos Energi Fyn og fondsadministrator i en pressemeddelelse.
12 nye cykelstationer rundt omkring på Fyn
Én af projekterne er blandt andet en opsætning af 12 nye Bikestations. De modtager 228.000 kroner, og stationer skal fungere som et slags miniværksted, hvor cyklister kan foretage mindre reparationer på cykler. Det kunne eksempelvis være skift af cykeldæk, hvor der er diverse skruenøgler og opladning til elcykler til rådighed.
Se listen: Disse fynske projekter får støtte fra Energi Fyns fonde
For 13. år i træk har Energi Fyns to fonde uddelt milder. Denne gang støtter 2,4 millioner kroner 26 fynske projekter. Knap 200 projekter har siden 2005 fået støtte.
Med hjælp fra penge fra Energi Fyns to fonde kan Den Fynske Opera nu udskifte dets belysning, Vejstrup Vandmølle kan sættes i stand, og Hartvigsen & Ko kan komme videre med udviklingen af en mobil talestyret tilskæringsrobot.
De tre projekter har sammen med 23 andre projekter netop modtaget midler fra Energi Fyns to fonde.
- Vores to fonde støtter igen i år en lang række spændende projekter. Det spænder vidt, men projekterne har alle det til fælles, at de medvirker til at skabe glæde, gavn og udvikling for Fyn og fynboerne, fortæller Bent Agerholm, administrerende direktør hos Energi Fyn og fondsadministrator.
Energi Fyns to fonde blev stiftet i 2005 med det formål at medvirke til at udvikle Fyn. Fondene har siden da uddelt fondsmidler til tæt på 200 forskellige projekter på hele Fyn.
- At dømme ud fra antal af ansøgninger er de gode idéer ikke blevet mindre med årene. Snarere tværtimod, konstaterer Bent Agerholm.
De fik penge af de to fonde
- Helnæs Forsamlingshus modtager 90.000 kroner til genetablering af forsamlingshusets oprindelige bygningspræg fra 1907.
- Harm Ehmen modtager 50.000 kroner til at skrive en bog om Gasa i forbindelse med deres 90-års-jubilæum.
- Danmarks Kartoffelmuseum modtager 26.000 kroner til renovering af museet samt udarbejdelse af markedsføringsmateriale.
- FDF Brendrup Harndrup modtager 48.500 kroner til opførelse af bålhytte, shelters og redskabsrum.
- Langelands Museum modtager 43.500 kroner til opstilling af ti skilte på ti langelandske lokaliteter, der har fungeret som scene for langelands- og danmarkshistorien.
- H.C. Andersen Paraden modtager 75.000 kroner til udvikling og fremtidssikring af Paradens scene i forbindelse med, at scenen flyttes permanent til Eventyrhaven.
- Turismens Venner modtager 50.000 kroner til etablering af belysning på et stort træ ved en indfaldsvej til Kerteminde.
- Den Fynske Opera modtager 150.000 kroner til udskiftning af belysningen i teatersalen.
- Cafe Fabers modtager 50.000 kroner til indkøb og installation af scenelys.
- Rønninge Lokalråd modtager 25.000 kroner til etablering af et nyt legemiljø i Rønninge.
- Sct. Georgs Gildet i Bogense modtager 67.575 kroner til istandsættelse af et loftsrum i en spejderhytte.
- Træskibsforeningen Faaborg modtager 86.071 kroner til indkøb af nyt navigations- og redningsudstyr til sejlskibet Haabet.
- Arbejdsgruppen for forøget naturturisme modtager 24.197 kroner til et stort naturturismeprojekt bestående af en formidlingsstation og forskellige tiltag i området ved Vissenbjergbakkerne.
- Tidens Samling modtager 20.000 kroner til et projekt, der skal gøre museets samling digitalt tilgængelig på blandt andet skoletube.dk.
- Vejstrup Vandmølle modtager 100.000 kroner til istandsættelse af den fredede møllebygning.
- Bederslev Gl. Skole Forsamlingshus modtager 20.000 kroner til fornyelse af hoveddøren i den gamle skolebygning, som i dag huser forsamlingshuset.
- Lyø Beboerforening modtager 114.410 kroner til etablering af kombineret bålhytte og madpakkehus, der skal ligge centralt på Lyø.
- Refsvindinge Natur og Kulturcenter modtager 86.000 kroner til etablering af værksteder til en gruppe unge med komplekse problemstillinger af faglig, social eller helbredsmæssig karakter.
- Veteranhjem Odense modtager 100.000 kroner til etablering af "Veteranernes have", der skal opføres i haven bag Veteranhjem Odense.
- Aa Grundejer- og Beboerforening modtager 53.000 kroner til at genetablere og afmærke to historiske stier i området.
- Det Fynske Dyrskue modtager 191.000 kroner til renovering af en pavillon på dyrskuet.
Årets fondsmodtagere - Energi Fyns Udviklingsfond:
- Institut for Fødevarer i Aarslev modtager 200.000 kroner til at undersøge mulighederne for at anvende helt specifikke lysspektrer fra LED til at skabe mere smag i krydderurter.
- Hartvigsen & Ko modtager 300.000 kroner til udvikling af en mobil, talestyret tilskæringsrobot, som skal målrettes byggebranchen.
- Biologisk Institut, SDU modtager 130.000 kroner til et ph.d.-stipendiat, som omhandler test af droner og dronemonteret udstyr.
- Mud2Green modtager 200.000 kroner til udvikling af et energioptimeret anlæg til behandling af boremudder med fokus på separering og opkoncentrering af farlige stoffer til genanvendelse.
- Mærsk Mckinney Møller Institutttet, SDU modtager 177.120 kroner til udvikling af et system til inspektionsdroner, der kan lade op direkte fra højspændingsnettet og dermed effektivisere brugen af dronen.
Fakta om fondene
Energi Fyns Almene Fond støtter kulturelle, turistmæssige og sundhedsmæssige formål, der har offentlighedens interesse - og som appellerer til og nydes af et stort publikum.
Fonden uddeler i alt 1.470.235 kroner til 21 forskellige projekter.
Energi Fyns Udviklingsfond:
Energi Fyns Udviklingsfond støtter udviklingsprojekter inden for energiudvikling og elektrotekniske/tekniske løsninger med henblik på at fremme udviklingsmiljøet inden for området.
Fonden uddeler i alt 1.007.120 kroner til fem projekter.
Læs mere om Energi Fyns fonde og projekterne på www.energifyn.dk/fonde.
Et andet fondsstøttet projekt er HF & VUC Fyn ved Søndersø. De får 54.440 kroner, og de skal bruges på en målrettet indsats til ordblinde børn, som vil strække sig over et år.
- Som fynboernes energiselskab betyder det meget for os, at vi med vores fonde kan støtte projekter til gavn for fynboerne og udviklingen på Fyn. Fyn bobler af gode ideer, gejst og engagement - og at dømme ud fra udviklingen i det antal ansøgninger, som Energi Fyns fonde har modtaget siden etableringen i 2005, så er de gode idéer ikke blevet mindre med årene, siger Bent Agerholm.
Se listen over samtlige 21 fondsmodtagere:
- Nørre Aaby Skole modtager 40.000 kr. til udsmykning af skolen i form af "Linnés Labyrint". Installationen handler om menneskets forhold til naturen og skal også bruges i undervisningen.
- Helge Petersen modtager 5.000 kr. til indkøb af nye gryder, pander mv. til "Fjordkøkkenet" i Munkebo, hvor der laves mad hver søndag og i andre anledninger, bl.a. juleaften, til ældre og enlige i lokalområdet.
- HF & VUC FYN Søndersø modtager 54.440 kr., der vil være et bidrag til en målrettet indsats til ordblinde børn, der vil strække sig over et år og består i et årshjul, der skal hjælpe børn og forældre til at lære om hjælpemidler og fastholdelse af brugen af disse.
- 1. Otterup Gruppe, Det Danske Spejderkorps modtager 29.226 kr. til indkøb af nye borde og stole til deres nyrenoverede spejderhytte.
- Brandts - Museum for kunst og visuel kultur modtager 150.000 kr., der er et bidrag til belysning af en ny, permanent udstilling på museet i forbindelse med udvidelse af museets arealer med en etage mere.
- Grevebroens Bådelaug, Strynø modtager 120.745 kr. til rejsning af et søfartsminde og etablering af en legeplads på havneområdet ved Grevebroen.
- Strib Lokaludvalg modtager 111.063 kr. til opførelse af et lille træhus i forbindelse med et skolespor i lokalområdet, der går forbi historiske mindesmærker og andre seværdigheder. Huset skal bruges til at søge læ, spise medbragt mad osv., ligesom vinterbadere kan bruge huset - en vinterbadeklub er allerede under etablering med stor tilslutning.
- BG & IF Bogense modtager 46.017 kr. til reparation på deres klubhus, nærmere bestemt udskiftning af tagrender, ny gavl, flisebelægning med mere.
- Kræftens Bekæmpelse - Stafet For Livet modtager 10.000 kr. til indkøb af stor scene eller børnetelt til brug ved Stafet for Livet Odense, der er et officielt Kræftens Bekæmpelse-arrangement.
- Tarup-Paarup Moseholm Skulptur modtager 25.000 kr. til indkøb af en Keld Moseholm-skulptur til forskønnelse af lokalområdet.
- Odense Aafart modtager 200.000 kr., som skal bidrage til en fuldstændig udskiftning af dieselmotorer til elmotorer i Odense Aafarts tre både.
- Andebølle Lokalråd modtager 38.774 kr., som skal være et bidrag til opførelse af et udendørs samlingssted/bålplads ved legeplads for at skabe et fælles samlingssted i lokalområdet.
- Bikestations modtager 228.000 kr. til opsætning af 12 bikestations rundt om på Fyn, der skal fungere som en slags miniværksted, hvor cyklister kan foretage mindre reparationer på cykler, f.eks. skift af cykeldæk, hvor der er diverse skruenøgler, opladning til elcykler mv. Disse stationer skal etableres ved erhvervsdrivende, der kan tilbyde adgang til postevand, toilet, evt. spisemuligheder osv. Det er Udvikling Fyn, der står for projektet.
- Nr. Broby Lokalråd modtager 40.000 kr. til montering af nye stikdåser på 37 lysmaster i byen til montering af julebelysning.
- Jernalderlandsbyen Odins Odense modtager 39.050 kr. til udgivelse af en minibog, der skal formidle jernalderens kulturarv, og som skal uddeles til børn i alderen 3-8 år, der besøger jernalderlandsbyen privat eller med en institution. Både forældre og institutioner vil efterfølgende gennem bogen kunne give børnene større indsigt i både besøget og skabe refleksion over oplevelsen.
- UngOdense modtager 80.000 kr. til bidrag til afvikling af en bæredygtighedsfestival for unge i hjertet af Odense med det formål at give unge en mulighed for at deltage i klimadebatten med projekter, aktiviteter mv.
- Bæredygtig udvikling af Svanninge Bakker modtager 200.000 kr., der er et bidrag til en bæredygtig udvikling af Svanninge Bakker som knudepunkt for mountainbiking. Projektet skal skabe større mulighed for at opleve Svanninge Bakker på cykel gennem anlæg af forskellige teknik- og legebaner og nye cykelspor i området.
- Tranekær Internationale Center for Kunst & Natur modtager 85.000 kr. til indkøb og installering af et kunstværk til Tranekær Slotspark, som er en af de store turistattraktioner på Langeland.
Åres fondsmodtagere - Energi Fyns Udviklingsfond:
- Mehdi Savaghebi og Per Andersen fra SDU modtager 530.000 kr. til etablering af et forskningsprogram omkring kontrol og beskyttelse i intelligente netværk med høj penetrering af vedvarende energisystemer.
- Mikkel Baun Kjærgaard fra SDU modtager 245.986 kr. til udvikling af data-drevne modeller for industri- og servicerobotters elektricitetsforbrug, som kan forudsige robotternes forbrug baseret på forskellige parametre med det formål at benchmarke forbruget og derigennem kunne foretage optimeringer.
- Diane Bastien fra SDU modtager 220.000 kr. til opførelse af to minihuse på SDU til test af energioptimering og forbedring af indeklima i bygninger, der er isoleret med naturmaterialer som træ, ler osv.
Drabschefens år uden drab - første gang i et årti uden mord på Fyn
kopieret!
Ikke én journal i Fyns Politi har i 2024 fået gerningskoden "73111", som er koden for en drabssag. Det er bemærkelsesværdigt, især fordi det ikke er sket i de ti år, som TV 2 Fyn har bedt om en optælling for.
Forklaringerne er mange, men samtidig er det i mange sager tilfældigheder der afgør, om- og hvornår et drab sker.
Derfor er det heller ikke nemt at sige, hvorfor 2024 lige blev året på Fyn uden drabssager i afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Fyns Politi.
- Jeg kan bekræfte vi ikke har haft nogle drab på Fyn i år, og det kan der være mange forklaringer på, siger Claus Andkjær Rosenberg, som er vicepolitiinspektør for reaktiv efterforskning i efterforskningscentret ved Fyns Politi.
I daglig tale "drabschefen".
33 drab på ti år
Året 2016 blev en højdespringer med ni drab på Fyn. En otteårig pige blev dræbt af sin far i Odense, en tysk kvinde blev dræbt af en sten, som blev kastet fra en motorvejsbro, og et dobbeltdrab fandt sted i Snøde på Langeland.
Men otte år senere ser det helt anderledes ud, og drabschefen har ikke efterforsket en eneste sag fra i år, som udsprang af et drab.
- Drab kan ske mange steder i samfundet. Det er ikke kun indenfor rocker- og bandemiljøet, men kan udspringe af mange ting. Derfor er der ikke noget entydigt svar på, hvorfor vi ikke har været ramt i år.
Det betyder ikke, at de efterforskere, som normalt tager sig af drabssager, har kunne smække benene op og trille tommelfingre i det forgangne år, forklarer Claus Andkjær Rosenberg.
- Ud over efterforskningen af drabssager, arbejder vi med en stor forebyggende indsats. Vi arbejder blandt andet med exit-programmer fra rocker- og bandemiljøet, vold i nære relationer og risikovurderinger af specifikke områder. Så vi prøver at arbejde målrettet på at forebygge de grove forbrydelser.
Fra 2014 til 2024 har der i alt været 33 drabssager på Fyn, og det har svinget med mellem ét og ni drab om året. Det, at der ikke er begået et drab i 2024 er dog ikke et udtryk for, at året har været stille eller mindre voldeligt.
- På området har vi haft et år, som ligner de øvrige år. Vi har ikke haft egentlige drab, men vi har haft ganske alvorlige sager, der kunne have ført til drab. Altså rigtig grov vold, hvor det måske er tilfældigheder at det ikke er blevet til et drab. Det kan også være drabsforsøg, siger han.
Den ultimative forbrydelse
Det er ikke nødvendigvis vanekriminelle som gør sig skyldige i drab. Derfor er alle drabssager også forskellige, og politiet udelukker aldrig at der er sket et drab, når et dødt menneske er fundet under mistænkelige omstændigheder.
- De steder i samfundet, hvor folk er mere voldsparate, kan der selvfølgelig ske drab. Men vi ser drab i alle samfundslag. Både i bandemiljøer, i familietragedier, men også hvor det ikke har været med forsæt - altså, hvor det er vold som er endt med at blive til drab, uddyber Claus Andkjær Rosenberg.
Drab kaldes den ultimative forbrydelse, og ifølge drabschefen er det ikke en type sager, som ses særligt ofte i Fyns Politi.
- Men vi har næsten altid en drabsefterforskning i gang, så det er ekstraordinært, at der ikke har været nogen i år, understreger han.
Chokerede vidner: Politiet ransager adresser efter dødsulykke
kopieret!
En 24-årig mand døde kort efter midnat i en voldsom fyrværkeriulykke på Nyborgvej i Odense.
Nytårsdag har Fyns Politi brugt på at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt - blandt andet ved at sikre ting ved gerningsstedet.
- Vi har selvfølgelig kigget på gerningsstedet for at se, hvad der kan være årsag til ulykken. Vi har talt med vidner i løbet af dagen. På den baggrund skal vi prøve at finde ud af, hvad der er foregået. Nogle af vidnerne er naturligvis meget chokerede, siger Kenneth Taanquist, der er vagtchef hos Fyns Politi.
Var fyrværkeriet lovligt?
Fyns Politi har i forbindelse med efterforskningen ransaget nogle adresser på nogle de vidner, der var til stede ved ulykken.
24-årig død i fyrværkeriulykke i Odense
En ung mand fra Odense er død efter en fyrværkeriulykke på Nyborgvej i Odense. Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn.
- Vi formoder, at han har antændt noget hjemmelavet fyrværkeri. Fyrværkeriet er så eksploderet lige op i hovedet på ham. Han fik meget alvorlige skader i hovedet. Det var virkelig voldsomt, siger overlæge Morten Schultz Larsen fra Odense Universitetshospital, til TV 2.
Torben Jakobsen, der er vagtchef ved Fyns Politi, fortæller til Ritzau, at den unge mand blev 24 år.
Politiet har tidligere oplyst, at episoden skete kort efter midnat – nærmere bestemt klokken 00.06.
En anden person kom også til skade
Manden afgik ved døden, kort efter han ankom til OUH, skriver TV 2.
De pårørende er underrettet.
De foreløbige undersøgelser tyder ifølge vagtchef Torben Jakobsen på, at manden har antændt noget fyrværkeri, som er eksploderet tæt på hans ansigt.
- Hvad der er blevet affyret - om det er lovligt eller ulovligt - kan vi ikke udtale os om på nuværende tidspunkt, siger Torben Jakobsen til Ritzau.
Han fortæller, at der var flere mennesker i området, og at en anden person kom lettere til skade ved ulykken.
Politiet vil nu undersøge ulykken nærmere.
- Det er jo en tragisk ulykke, men derfor forsøger vi stadig at få afklaret de nærmere omstændigheder i løbet af formiddagen, siger vagtchefen.
- Der er nogle af de mennesker, der har været der, som har haft fyrværkeri. Der har vi været på nogle adresser og kigge på, hvad det er for noget fyrværkeri, der har været årsag til ulykken, siger Kenneth Taanquist.
Det er dog for tidligt at sige, at ulykken er sket på grund af ulovligt fyrværkeri. Der kan gå uger, inden efterforskningen kan konkludere årsagen bag ulykken.
- Det kan være lovligt. Det kan være ulovligt. Det kan være hjemmelavet. Det prøver vi at belyse så godt som muligt, siger Kenneth Taanquist.
Yderligere en tilskadekommen ung mand
Ud over den dræbte 24-årige mand fra Odense kom en anden ung mand også til skade i ulykken.
- En anden ung mand har nogle lettere skader efter ulykken, siger Kenneth Taanquist.
Politiet fik anmeldelsen om ulykken på Nyborgvej klokken 00.06.
Trampolin landede midt på villavej under kraftig blæst
kopieret!
På hjørnet af Rugvang og Havrevænget i Odense-bydelen Tarup ligger der en trampolin på hovedet midt på vejen.
Den er tydeligvis blæst ud af en villahave, hvor den ikke været godt nok spændt fast.
Der er varslet vindstød af stormstyrke på Fyn nytårsdag. I den forbindelse har myndighederne opfordret til, at man sikrer løse genstande, så der ikke sker ulykker.
Ingen personer er kommet til skade på villavejen. I Odense er der nytårsdag registreret vindstød af stormstyrke.
Fyns Politi oplyser onsdag eftermiddag, at der er meldinger om væltede træer flere steder. Det gælder blandt andet i Gammel Stenderup, Middelfart, Oure og Ringe.
Vinden kulminerer over Fyn frem mod klokken 16.
24-årig død i fyrværkeriulykke i Odense
kopieret!
En ung mand fra Odense er død efter en fyrværkeriulykke på Nyborgvej i Odense. Det bekræfter Fyns Politi over for TV 2 Fyn.
- Vi formoder, at han har antændt noget hjemmelavet fyrværkeri. Fyrværkeriet er så eksploderet lige op i hovedet på ham. Han fik meget alvorlige skader i hovedet. Det var virkelig voldsomt, siger overlæge Morten Schultz Larsen fra Odense Universitetshospital, til TV 2.
Torben Jakobsen, der er vagtchef ved Fyns Politi, fortæller til Ritzau, at den unge mand blev 24 år.
Politiet har tidligere oplyst, at episoden skete kort efter midnat – nærmere bestemt klokken 00.06.
En anden person kom også til skade
Manden afgik ved døden, kort efter han ankom til OUH, skriver TV 2.
De pårørende er underrettet.
De foreløbige undersøgelser tyder ifølge vagtchef Torben Jakobsen på, at manden har antændt noget fyrværkeri, som er eksploderet tæt på hans ansigt.
- Hvad der er blevet affyret - om det er lovligt eller ulovligt - kan vi ikke udtale os om på nuværende tidspunkt, siger Torben Jakobsen til Ritzau.
Han fortæller, at der var flere mennesker i området, og at en anden person kom lettere til skade ved ulykken.
Politiet vil nu undersøge ulykken nærmere.
- Det er jo en tragisk ulykke, men derfor forsøger vi stadig at få afklaret de nærmere omstændigheder i løbet af formiddagen, siger vagtchefen.
Stort hegn og masser af træer væltet på Fyn
kopieret!
Et hegn til en byggeplads i Odense-bydelen Tarup er væltet i stormvejret nytårsdag.
Det viser billeder fra Local Eyes.
I samme bydel blev der i formiddags fundet en vildfaren trampolin midt på vejen i et villakvarter.
Fyns Politi melder om væltede træer flere steder på Fyn. Det gælder blandt andet i Gammel Stenderup, Middelfart, Oure og Ringe.
Trampolin landede midt på villavej under kraftig blæst
På hjørnet af Rugvang og Havrevænget i Odense-bydelen Tarup ligger der en trampolin på hovedet midt på vejen.
Den er tydeligvis blæst ud af en villahave, hvor den ikke været godt nok spændt fast.
Der er varslet vindstød af stormstyrke på Fyn nytårsdag. I den forbindelse har myndighederne opfordret til, at man sikrer løse genstande, så der ikke sker ulykker.
Ingen personer er kommet til skade på villavejen. I Odense er der nytårsdag registreret vindstød af stormstyrke.
Fyns Politi oplyser onsdag eftermiddag, at der er meldinger om væltede træer flere steder. Det gælder blandt andet i Gammel Stenderup, Middelfart, Oure og Ringe.
Vinden kulminerer over Fyn frem mod klokken 16.
Ifølge TV 2 Vejret er der officielt storm over Danmark. I Odense er der nytårsdag registreret vindstød af stormstyrke.
Væltet træ generer togtrafikken på Fyn
kopieret!
Flere tog mellem Fyn og Jylland er blevet aflyst eller forsinkede. Det sker, fordi et træ hænger i en køreledning ved Lillebælt. Det oplyser DSB.
Det betyder, at DSB kun har et spor til rådighed mellem Middelfart og Kolding samt Fredericia.
Banedanmark er på vej for at fjerne træet og udbedre skaderne, oplyser DSB, der håber på at kunne køre normalt igen omkring klokken 18.
DSB arbejder på at skaffe togbusser til at køre mellem Ejby og Middelfart. Busserne kører mellem togstationerne.
Fyns Politi oplyser onsdag eftermiddag, at der er meldinger om væltede træer flere steder på Fyn. Det gælder blandt andet i Gammel Stenderup, Oure og Ringe.
Vinden kulminerer over Fyn frem mod klokken 16.
Kan hverken læse eller skrive: - Trine er Ikeas humørbombe
kopieret!
Trine Møller Svensson kan ikke læse og skrive, så derfor holder hun styr på sine opgaver med et smart system. En løst opgave giver et stempel. Ti stempler giver et klistermærke.
- Hvis jeg ikke havde det system, så kunne min hverdag ikke hænge sammen.
Trine Møller Svensson er 39 år og har de seneste 13 år arbejdet i Ikea i Odense. Her sørger hun for, at der er bonruller ved kassen, bæreposer til kunderne og at butikken står knivskarpt.
Før diagnosernes tid
- Min søster har ikke som sådan en diagnose. Det brugte man ikke så meget dengang. Vi ved bare, at hendes mentale alder er stagneret ved omkring otte år, fortæller hendes storesøster Karina Møller Svensson.
Trine Møller Svensson fortæller om en skoletid, hvor det var svært at følge med i undervisningen. Hun havde taleproblemer og var anderledes end de andre. Hun kom derfor i en handicapbørnehave.
- Jeg mener, det er udviklingshæmmet, vi siger, jeg er, fniser Trine Møller Svensson.
Et rigtigt arbejde
Efter at have lavet mad på et beskyttet værksted og boet i et bofællesskab i Langeskov tog Trine Møller Svensson en beslutning. Hun ville have et rigtigt arbejde. Det begyndte som en prøveperiode i Ikea og gled senere over i en fastansættelse.
- Jeg kan godt lide at være social med mine kollegaer og tjene mine egne penge, siger trine, mens hun skubber en Ikea-vogn med returvarer foran sig.
- Når jeg er ude blandt normale mennesker, så føler jeg ikke, at jeg har en sygdom.
Kulminationen kom til Ikeas årsfest 2023.
- Her blev jeg kåret til årets humørbombe, fordi jeg er sådan en glad og frisk pige, smiler Trine Møller Svensson genert.
Nu er der registreret vindstød af stormstyrke på Fyn
kopieret!
I Odense er der nu registreret vindstød af stormstyrke. Det skriver TV 2 Vejret.
Her er der målt vindstød på 25,7 meter i sekundet.
Vinden kulminerer over Syddanmark frem mod klokken 16.
Lige nu er regnen ret intens flere steder på Fyn. Det giver risiko for akvaplaning og farlige situationer på vejene.
Politiet arbejder fortsat på McDonald's efter mulig påsat brand
kopieret!
Politiet er onsdag formiddag fortsat til stede på McDonald's på Risingvej i Odense.
Nytårsnat blev der muligvis påsat en brand i restauranten. Det er politiet stadig ved at undersøge.
Området er spærret af, fordi politiets teknikere fortsat arbejder på stedet. Derfor må fastfoodsultne odenseanere også gå forgæves, hvis de havde håbet på at få burgere og pomfritter.
Ingen personer kom til skade i branden, som heller ikke forvoldte store skader på bygningen.
Der er hverken anholdte eller mistænkte i sagen, oplyste politiet nytårsnat, men politiet har gjort flere fund.
TV 2 Fyn har onsdag formiddag forgæves forsøgt at få en kommentar fra både politiet og McDonald’s på Risingvej.
Sådan gik nytårsnat på Fyn
kopieret!
En mulig brandpåsættelse og en dødsulykke. Nytårsnatten på Fyn kan lyde voldsom.
Men generelt har natten været rolig i forhold til kørsler, fortæller områdeleder ved Beredskab Fyn Kristian Hofman.
- Det har været en forholdsvis rolig nat, når vi ser bredt på det. Der sker altid lidt mere i Odense end i de andre kommuner. Men generelt har det været en forholdsvis rolig nytårsaften.
Beredskab Fyn har kørt ud til 15 hændelser i løbet af natten.
Reddet af vejret
Det drejer sig om to bygningsbrande, som primært var røgudvikling, fire mindre brande i skraldespande og containere og to mindre naturbrande i en busk og et træ.
Derudover har de været ude ved tre automatiske brandalarmer.
- Vi har nok været reddet lidt af vejret og vandet, så det ikke har været så antændeligt. Men det har nok også gjort, at mange har trukket sig ind lidt tidligt og sparet lidt på krudtet på grund af det dårlige vejr.
Så meget regn er der faldet nytårsnat på Fyn
kopieret!
Det har været en særdeles våd og blæsende nytårsaften og nytårsnat på Fyn, og regnen og blæsten fortsætter nytårsdag.
Som det ser ud nytårsmorgen, er det dog syd- og sønderjyderne, som har fået klart mest regn - med 36 millimeter i Askov. På Fyn er der indtil videre faldet 11 millimeter i både Odense og Svendborg, skriver TV 2 Vejret.
Det blæser lige nu kraftigt over den sydlige del af landet. Selv om den er kraftigst i Sønderjylland, ventes vinden at tiltage på Fyn i de kommende timer. Der er udsendt varsel for vindstød af stormstyrke på Vestfyn, Sydfyn, Langeland og Ærø.
Der er meldinger om kraftig blæst på Svendborgsundbroen og Storebæltsbroen.
Der er også meget mere regn på vej.
Mange børn og unge behandlet for øjenskader på OUH
kopieret!
Der har på landsplan været 22 øjenskader i forbindelse med nytårsaften. Af dem er syv sket blandt børn under 18 år. Det skriver Ritzau.
Nytårsnat har derfor også været en travl en af slagsen på Odense Universitetshospital.
Sygeplejerske Michelle Sellerup har set mange fyrværkeriskader, hvilket har betydet, at personalet har behandlet en del øjen- og håndskader.
- Skaderne er primært sket blandt unge, som tæller teenagere og folk op til midt-30'erne, siger Michelle Sellerup til TV 2.
To unge mænd har fået så alvorlige håndskader, at de vil være mærket for livet.
- De vil miste én eller flere fingre, siger overlæge Morten Schultz Larsen til TV 2.
Politi efterforsker brand på McDonald's som påsat
kopieret!
Politiet undersøger en muligt påsat brand på en erhvervsejendom på Risingsvej i Odense.
Det oplyser Johnny Müller, der er vagtchef ved Fyns Politi.
- Vi mistænker, at den er påsat. Der er nogle fund inde på stedet, som gør, at vi er sikre på, at det er en påsat brand, siger han.
Han vil ikke komme nærmere ind på, hvilke "fund" der har ført til politiets mistanke.
Ingen kom til skade under branden, understreger han.
- Og ingen var på noget tidspunkt i fare for at komme til skade, lyder meldingen.
Politiet modtog anmeldelsen 00.20. Branden er slukket, og der er ikke sket voldsomme skader på bygningen.
Resten af natten vil stedet være afspærret og bevogtet.
- Og så undersøger vi stedet i morgen, siger han.
Der er hverken anholdte eller mistænkte i sagen.
Alvorlig ulykke med fyrværkeri i Odense
kopieret!
OPDATERING: Manden er afgået ved døden.
En ung mand er kommet alvorligt til skade på grund af en ulykke med fyrværkeri ved Nyborgvej i Odense.
Det oplyser Johnny Müller, der er vagtchef ved Fyns Politi.
- Han er i kritisk tilstand og er på hospitalet, siger han.
Politiet modtog anmeldelsen klokken 00.06. Det var ikke manden selv, der anmeldte ulykken.
Vagtchefen kan ikke oplyse nærmere, hvad der er sket.
Tidligere på natten lød det ifølge TV 2 fra vagtchefen, at man undersøgte "et mistænkeligt forhold" på Nyborgvej i Odense.
Men det vil politiet ikke umiddelbart kalde ulykken længere, siger Johnny Müller.
- Vi mistænker ikke, at der har været andre involveret. Det forventer vi ikke.
Derfor har politiet heller ingen anholdte i forbindelse med ulykken.
- Men derfor kan der alligevel godt være noget mistænkeligt i den forbindelse. Det er det, som vi skal finde ud af nu: Hvad er det for noget fyrværkeri? Hvor er det købt? Og hvem har leveret det? Er det ulovligt?
- Vi undersøger i hvert fald sagen, lyder det fra Johnny Müller.
De pårørende er underrettet, påpeger han.
Vagtchefen kan ikke komme nærmere ind på mandens alder.
Fyrværkeri skal være CE-mærket, før det kan sælges lovligt i Danmark.
CE-mærket betyder, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.
Opdager man fyrværkeri , som mangler et CE-mærke, eller som fejler ved brug, kan man kontakte Sikkerhedsstyrelsen. Styrelsen kan vejlede om, hvad man skal gøre.
Hvis professionelt fyrværkeri sælges til private, er det også ulovligt.
En foreløbig opgørelse fra 1. januar til 1. november 2024 viste, at danske toldere i 2024 havde tilbageholdt knap et halvt ton ulovligt fyrværkeri.
Det er et væsentligt fald i forhold til sidste år, hvor man tilbageholdt over to ton over hele året.
Tolderne har fundet alt fra kanonslag, batterier og diverse knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her