Fjernvarme Fyn hæver prisen: Så meget mere skal du betale
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra begyndelsen af det nye år hæver Fjernvarme Fyn varmeprisen.
Taksten for fjernvarme i Odense og omegn bliver hævet fra den første januar 2020.
Det er blevet godkendt af Odense Byråd efter indstilling fra Fjernvarme Fyn.
Facebook lover: Datacenter bliver 100 procent CO2-neutralt
Datacenter åbner før tid. Facebook vil gøre det CO2-neutralt, men får kritik for at kompensere med norsk vind.
Med løfter om CO2-neutralitet åbner Facebook torsdag nyt datacenter i Odense. Det skulle åbne i løbet af 2020, men allerede torsdag står tre af otte serverhaller klar.
Datacenteret kommer til at bruge en stor mængde el. Det skal ifølge Facebook udlignes med en vindmøllepark i Norge.
- Vi skal tilføje minimum samme kapacitet, som vi trækker ud, siger Peter Münster, kommunikationschef for Facebook i Norden.
Datacenteret vil sammen med fem andre planlagte centre ifølge Politiken stå for 17 procent af det samlede danske elforbrug.
Facebook vil kompensere for datacenteret i Odense dels ved at bruge vindkraft fra en vindmøllepark i Norge.
- Det er vigtigt for os, at vores fodaftryk er så lille som muligt. Vi har meldt klart ud, at vi på tværs af datacentre skal være 100 procent CO2-neutrale fra og med 2020, siger Peter Münster.
Vindmølleparken i Bjerkreim i Norge kommer til at producere 294 MW. Parken skal både kompensere for forbruget i Facebooks svenske datacenter i Luleå og det nye datacenter i Odense.
De norske vindmøller producerer indtil videre ikke strøm til elnettet, der når Danmark. Det er heller ikke alle vindmøller, der er sat op endnu, forklarer den kommunikationschefen for Facebook i Norden.
- De første vindmøller er begyndt at snurre og producere energi. De kommer online på nettet i løbet af de kommende måneder, siger Peter Münster.
Det har dog mødt kritik, at vindmølleparken er placeret i Norge og ikke i Danmark, hvor strømmen til det nye datacenter tages fra.
Vindenergien tæller nemlig kun med i det norske klimaregnskab og ikke det danske, fortæller Poul Erik Morthorst til Politiken. Han er professor på DTU og medlem af Klimarådet.
Det er dog mindre relevant for Facebook.
- For os er det ikke vigtigt, om strømmen kommer fra det land, datacentret ligger i.
- Derimod er det vigtigt for os, at den ekstra vedvarende energi, vi tilføjer, kommer ind i det samme elnet, siger Facebooks energidirektør Bobby Hollis til Politiken.
Facebook markerer åbningen med en rundvisning torsdag klokken ti. Her vil blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), deltage.
For en hustand i et parcelhus på 130 kvadratmeter vil det betyde en årlig stigning på 163 kroner inklusiv moms - eller knap 14 kroner om måneden, vurderer Fjernvarme Fyn.
Der er altså tale om en mindre prisstigning, som ifølge Fjernvarme Fyn svarer til den almindelige prisudvikling i samfundet. Selskabet meddeler, at prisen fortsat vil være blandt de laveste i landet.
Energibidrag stiger
Den nye ændring indebærer, at energibidraget stiger fra 106,25 kroner per gigajoule til 108,75 kroner per gigajoule. Energibidraget udgør den største del af varmeprisen og beregnes ud fra husstandens varmeforbrug.
Siden 2007 har det været gældende, at Odense Byråd skulle godkende fremtidige takster for Fjernvarme Fyn. Selskabet er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune og er en af Nordeuropas største varmeforsyninger.
I 2020 forventer Fjernvarme Fyn at foretage investeringer for 182 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til et overskudsvarmeanlæg i Tietgenbyen, hvor man skal omdanne overskudsvarme fra Facebooks datacenter til fjernvarme.
Fjernvarmesalg er ikke ny idé: Anker Boye foreslog salg for otte år siden
Onsdag foreslog Venstre i Odense at sælge Fjernvarme Fyn, som er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune. Tidligere Odense-borgmester Anker Boye (S) luftede samme idé i 2011 til stor kritik fra de borgerlige partier.
Venstre i Odense bragte onsdag et salg af Fjernvarme Fyn på bane i budgetforhandlingerne, men det er ikke første gang, at den slags tanker har været luftet i byrådssalen.
I april 2011 foreslog daværende borgmester i Odense Kommune, Anker Boye (S), også at man skulle sælge virksomheden. Dengang skulle man dog spejde langt efter opbakning til idéen.
- Der har vi meldt klart ud, at vi er ikke til sinds at sende en ekstraregning ud til de mange forbrugere i Odense Kommune, sagde den daværende by- og kulturrådmand Jan Boye (K) dengang.
Også Venstres nuværende folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt, der dengang sad i byrådet i Odense, var stærkt uenig.
- Jeg må sige, jeg er meget, meget chokeret, lød det dengang til TV 2/Fyn.
Ikke frit salg denne gang
Der er dog en central forskel mellem Anker Boyes forslag fra 2011 og Venstres forslag ved de igangværende forhandlinger. Venstre har understreget, at hvis Fjernvarme Fyn skal sælges, skal det ske til Energi Fyn, som er ejet af 205.000 fynske andelshavere.
I 2011 var der tale om et frit salg, hvor man ville gå efter højest mulige pris. Det gjorde, at der opstod en frygt for, at Fjernvarme Fyn kunne havne i hænderne på for eksempel en kapitalfond.
Argumentet fra Anker Boye var, at man ved et salg kunne få frigjort den værdi, kommunen har i selskabet og investere de penge i byens vækst og udvikling.
Førte til krisemøde
Den melding mødte dog modstand fra både bagland, enkelte partifæller, bekymrede fjernvarmeforbrugere og ikke mindst de borgerlige partier.
- Vi synes, det er en rigtig, rigtig dårlig måde at finansiere de kommunale udgifter og anlægsudgifter i Odense Kommune på. Vi synes, det ville være langt mere reelt at finde de penge - hvis det er nødvendigt - af andre kanaler end at gå hen og pålægge fjernvarmeforbrugerne en så høj varmepris.
En uge efter Anker Boye havde stillet forslaget, blev der i Socialdemokratiet i Odense indkaldt til krisemøde. Den 5. maj 2011 trak den tidligere borgmester så salgsplanerne tilbage.
- Det var en fejl, og det var min fejl, at jeg satte sagen på. Og den uro og bekymring det har skabt, synes jeg ikke, borgerne har fortjent, sagde Anker Boye dengang til TV 2/Fyn.