20. aug. 2021 kl. 19:08
Fyn
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Flere indlagte får OUH til at åbne nyt coronaafsnit:
  • 95 procent er uvaccinerede

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

På Odense Universitetshospital oplever man en stigning i antallet af indlagte med coronavirus, og efter stigende smitte på Fyn åbner man nu flere sengepladser til coronasmittede.

Det går den forkerte vej med antallet af indlagte på OUH. 

Netop nu har sygehuset 12 indlagte, hvoraf en ligger på intensivafdelingen. Det er en kraftig stigning i forhold til sidste uge. 

Derfor er man på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH ved at forberede plads til flere. Fra på mandag åbner man for fem nye pladser, og man kan hurtigt opgradere til 13 pladser.

- Hvis vi kigger helt nøgternt på tallene, så har det jo været en tidobling på ti dage. I sidste uge lå der en til to - nogle gange ingen. I den her uge er vi oppe på at have 12, siger Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q.

Læs også: Fyn her og nu: Liveblog flytter
Gå tilbage Del
25. feb. 2023 kl. 10:28
Opdateret: 30. apr. 2023 kl. 17:56
Fyn

Fyn her og nu: Liveblog flytter

Louise Koustrup

Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.

Her og nu:

Følg opdateringerne herunder

Genåbning

Afdelingen har tidligere været anvendt til coronapatienter, men i takt med at flere blev vaccineret, og smitten dalede, lukkede afsnittet for flere måneder siden. 

Nu er dog behov for det igen, og det er særligt patienter uden vaccinen, der har brug for det, fortæller Anne Øvrehus. 

- Det ser ud til, at smitten har fået godt fat i de uvaccinerede, for 95 procent af de patienter, vi har indlagt, er ikke vaccinerede eller har kun lige fået første stik og er ikke beskyttet endnu, siger hun. 

Hun fortæller, at det primært er personer mellem 20 og 50 år, der er indlagt. Nogle få er ældre, som har en tilstand, der gør, de ikke er beskyttet af en vaccine. 

Læs også: Skole åbnede for otte dage siden - nu forbereder man sig på nedlukning
Gå tilbage Del
19. aug. 2021 kl. 17:14

Skole åbnede for otte dage siden - nu forbereder man sig på nedlukning

Anton Gyde

Den nyåbnede Odinskolen i Vollsmose forbereder sig på en lukke ned, fordi smittetallene i sognet er så høje, at en nedlukning snart kan komme på tale.

88 personer i Vollsmose er i løbet af den seneste uge testet positiv for coronavirus. Dermed ligger sognet på et incidenstal på 886,6. Hvis det tal kommer over 1.000, skal sognet lukkes ned. 

Det vil betyde blandt andet hjemsendelser af folkeskoleelever, nedlukning af foreningsliv, og et gymnasium vil være nødsaget til at lukke.

For skolelederen på Odinskolen i Vollsmose er situationen nu så alvorlig, at han er begyndt at forberede sig på en eventuel nedlukning. 

- Jeg holder lidt vejret, vil jeg sige. Det var bestemt ikke det, vi havde regnet med. Det var jo en glædens dag i onsdags, hvor eleverne vendte tilbage fra sommerferie og vendte tilbage efter et år, hvor der har været rigtig meget nedlukning, siger skoleleder Allan Feldskou. 

- Jeg tror, at vi allesammen havde en opfattelse af, at nu kunne vi have en almindelig skoledag igen, siger han. 

Mere afstand

Hvis smitten bliver ved at stige i Vollsmose, som den har gjort de seneste 14 dage, så er det dog ikke en almindelig skoledag, der venter. I det tilfælde skal sognet lukkes ned fra næstkommende hverdag.

Odinskolen er blevet varslet om, at en nedlukning af Vollsmose sogn kan komme på tale.

- Det har vi faktisk allerede handlet på fra i mandags, hvor vi kunne se, at tallene gik den forkerte vej. Det, vi har gjort, er, at vi er meget påpasselige med at have børn samlet i store grupper. Vores morgensamling har vi lavet om, så vi har den opdelt årgangsvis, og vi sidder med større afstand, fortæller han. 

Smittesituationen i Vollsmose.

Incidenstallet, der viser andelen af smittede per 100.000 indbyggere, er steget støt i området de seneste dage og uger. For 14 dage siden lå incidenstallet på 210,2 for sognet. På det tidspunkt havde der været 21 smittede i løbet af en uge.  

Grunden til, at en stigning i incidenstallet kan skubbe sognet ud i en nedlukning, er, at det opfylder de to øvrige kriterier for nedlukning. 

Det ene kriterie er antallet af smittede set over en uge. Her ligger grænsen på 20 personer. I Vollsmose er 88 personer den seneste uge testet positiv. Det andet kriterie er den såkaldte positivprocent, som viser hvor stor en andel af de testede i området, der er testet positiv. Her ligger tallet for Vollsmose 19. august på 9,11 procent. 

Hvis et sogn er under grænseværdierne i en uge, skal det åbnes igen. 

Derudover har man indskærpet de klassiske råd mod smittespredning som at hoste i ærmet, holde afstand og vaske hænder. 

Lærerne på skolen er også informeret om, at en ny nedlukning kan komme på tale i sognet. 

- Jeg har forberedt dem mentalt på, at vi kan komme i en situation, hvor vi er nødt til at lukke ned og gøre klar til fjernundervisning, siger Allan Feldskou. 

- Vi er jo i god træning, vi har gjort det før, og vi har en række erfaringer, men jeg har forberedt dem på, at det kan blive scenariet inden for kort tid.

Forbereder computere til hjemmeundervisning

Odinskolen er en ny skole, der åbnede for første gang efter sommerferien. Skolen er en sammenlægning af H.C. Andersen Skolen og Abildgårdskolen. De fysiske rammer er den nu tidligere Abildgårdskolen. 

Efter sammenlægningen er eleverne fra H.C Andersen Skolen gået fra at bruge iPads til at bruge pc'er i undervisningen, og der arbejdes nu på højtryk for at få computerne klar, så man vil kunne holde onlineundervisning ved en eventuel nedlukning.

Selvom skolelederen har indstillet sig på en nedlukning, vil han helst være den foruden. 

- Der var en elev, der sagde til mig i dag: "Det er rigtig nederen, hvis vi skal lukkes ned igen." De var rigtig glade for at komme i skole igen, så derfor er vi allesammen ærgerlige over, hvis det ender med, at sognet lukker ned. 

Det gør kommunen ved smitten i Vollsmose

Ved Odense Kommune er man klar over problemet, og man har derfor sendt en pressemeddelelse ud, hvor man nævner de måder, man vil afhjælpe problemet.

Kommunen nævner disse fem punkter som indsatsområder i Vollsmose:

Skolelederne på skoler i og omkring området er blevet orienteret om smitteudviklingen og øger opmærksomheden omkring forebyggende tiltag på skolerne.

Intensiv vaccinekommunikation med fokus på drop-in vaccine i uge 33 og 34. Blandt andet et velbesøgt foredrag i Vollsmose Torv med overlæge Morten Sodemann fra indvandrermedicinsk klinik i Odense.

Samarbejde med foreninger og moskeer i området. De orienterer deres menigheder om smittestigningen ved såvel fredagsbøn, som på digitale platforme og kanaler.

 Boligforeningerne i området er orienteret og kommunikerer direkte ud til beboerne med orientering om smittestigning og appel om at udvise god corona-adfærd.

 Gadeplansindsats i og omkring Vollsmose Centeret, der består af dialog med de handlende, ligesom der tages kontakt til forretningsdrivende i centreret og orienteres om smittestigningen.


Kilde: Ritzau

Flere på arbejde

På grund af stigningen i smittede har det været nødvendigt at kalde syv ekstra sygeplejersker og syv ekstra sosu-hjælpere på arbejde. De 14 ansatte kommer fra andre afdelinger for at hjælpe med coronapatienterne. 

69 procent af fynboerne er færdigvaccinerede, og Anne Øvrehus håber, at det faktum, at mange lader sig vaccinere, kan være med til at sikre, at smitten ikke løber løbsk. 

- Vi håber, det kan gøre, det ikke bliver en bølge, men bare et skvulp, siger hun. 

- Vi sætter vores lid til vaccinationer, og at folk tænker sig om og lige tænker, om det er nødvendigt at være tæt med alle, eller om vi lige skal vente til smitten kommer lidt ned.

Der er i løbet de seneste syv dage konstateret 478 smittetilfælde på Fyn.

Læs også: Se, om dit testcenter stadig er åbent: Stort fald i antal testede – nu lukker en række fynske teststeder
Gå tilbage Del
20. aug. 2021 kl. 12:00
Fyn

Se, om dit testcenter stadig er åbent: Stort fald i antal testede – nu lukker en række fynske teststeder

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Region Syddanmark har besluttet at lukke en række fynske teststeder, fordi antallet af udførte test er faldet kraftigt.

Knap syv ud af ti fynboer er nu færdigvaccinerede, og derfor er behovet for at blive testet for coronavirus faldet kraftigt.

Den udvikling får nu Region Syddanmark til at reducere mulighederne for at blive testet. Det betyder lukning af en række teststeder i de fynske kommuner.

- Samlet set bliver åbningstider og antal teststeder reduceret med cirka en fjerdedel, fortæller beredskabskoordinator i Region Syddanmark Ulrik Strehle.

I alt betyder det, at der lukkes for 13 fynske teststeder.

De seneste dage har antallet af udførte test i hele Region Syddanmark ligget på cirka 11.000-12.000 om dagen. Da der blev udført allerflest kviktests tilbage i maj, lå antallet flere dage på over 70.000 udførte tests.

- Vi skal helt tilbage til starten af marts for at finde et tilsvarende niveau, som det vi har i dag. Og efterspørgslen skal afspejle sig i antallet af åbningssteder. Dengang var der kø, fordi kapaciteten skulle bygges op, nu er der sjældent kø, siger Ulrik Strehle.

Tomme lokaler koster penge

I løbet af sommeren har regionen justeret på testkapaciteten hver anden uge, så den har matchet efterspørgslen. Og fordi den nu er faldet så meget, kan der lukkes en række teststeder, så lokalerne igen kan benyttes til det, de blev brugt til før coronaviruspandemien.

- Alle mister penge på, at poderne ikke har nogen at teste, og vi opnår ikke at flere bliver testet heller. Rengøring og opvarmning koster også penge. Samtidig kan lokalerne i stedet bruges til noget andet; det er jo badmintonklubber, billardlokaler og biblioteker, vi tester i.

- Vi arbejder alle sammen hen mod en normal hverdag, hvor det hele ikke handler om test og vaccinationer. Det er en beredskabsperiode, og vi vil alle sammen gerne tilbage til en normal drift og hverdag, siger beredskabskoordinatoren.

Ros til Carelink og kommuner

Region Syddanmark har samarbejdet med Carelink om opgaven med kviktest siden 1. februar. Samtidig har også kommunerne spillet en væsentlig rolle i forhold til meget af det logistiske og praktiske omkring teststederne samt borgernes færd rundt i kommunerne.

Ulrik Strehle og Region Syddanmark roser samarbejdet med både kommuner og Carelink, men snart kan sidstnævnte være ude af ligningen.

I hvert fald løber regionens kontrakt med Carelink kun til 9. september, og dermed kan alle fynske kvikteststeder muligvis stå over for en snarlig nedlukning.

- Det bliver snart afgjort, om den bliver forlænget, eller om vi fortsætter kun med PCR-test. Jeg håber på en afgørelse i næste uge, siger Ulrik Strehle.

Generelt har der pågået en større nedskalering af testkapaciteten i de seneste måneder. Beredskabskoordinatoren råder derfor fynboerne til fortsat at holde godt øje med coronasmitte.dk, der altid er opdateret med de seneste informationer om åbningstider på de fynske teststeder.

- Jeg vil helt klart anbefale altid at kigge på coronasmitte.dk, inden man begiver sig ud for at blive testet. Så er man sikker på at have de rigtige åbningstider og steder, siger Ulrik Strehle.

Teststeder lukker og åbningstider ændres

Assens:

Haarby Hallerne har sidste åbningsdag 21. august.


Faaborg-Midtfyn:

Kværndruphallen har sidste åbningsdag 28. august.


Kerteminde:

Fremover har kommunen kun et teststed åbent ad gangen. Det kommer til at skifte mellem Langeskov (tirsdag, fredag og søndag) og Kerteminde (mandag, torsdag, lørdag).


Langeland:

Teststeder i Bagenkop og Lohals lukker den 26. august.


Middelfart:

Teststedet på Ejby Skole udførte sidste onsdag i denne uge. Teststedet i Gelsted havde sidste åbningsdag torsdag i denne uge.


Nordfyn:

Ændringer af steder, der er flyttet til nye adresser i Otterup og Søndersø, men der sker ingen reduktion i tiderne.


Nyborg:

Teststeder i Ullerslev og Ørbæk har sidste åbningsdag 26. august.


Odense:

Ejbyskolen og Sanderum lukker og har sidste åbningsdag 22. august – og der pågår yderligere reduktion af åbningstiden på teststedet på Rismarksvej.


Svendborg:

Fremover er kun det store testcenter åbent.

Teststederne i Gudme og Vestre Skerninge lukker henholdsvis torsdag 19. august og fredag 20. august.


Ærø:

Her sker en reducering i åbningstiderne, mens teststedet i Søby forsvinder fra 1. september. Ellers fortsætter det med test i Marstal og Ærøskøbing, men fra 1. september kun med test onsdag og lørdag. I Ærøskøbing testes om formiddagen fra klokken 11-13 og i Marstal om eftermiddagen fra klokken 14-17.

8. jan. 2025 kl. 12:53

Rema-røver genkendt og anholdt

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi har anholdt og sigtet en mand, der er mistænkt for at have begået røveri i Rema 1000 i Nørre Aaby den 29. december.

Han blev efter røveriet efterlyst i offentligheden, og det er efter henvendelser fra flere, at manden nu er sigtet.

- Vi har nu sigtet en person i sagen. Tak for hjælpen og de gode henvendelser, skriver Fyns Politi på X.

Røveriet fandt sted klokken 20.23, hvor den maskerede gerningsmand henvendte sig ved kassen.

- Det er et røveri, hænderne op. Giv mig pengene, råbte manden, mens han truede personalet med en kniv.

Gerningsmanden løb fra stedet med et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose.

8. jan. 2025 kl. 11:54
Tophistorie

Elever imod kortere skoledage: - Det øger slacker-mentaliteten

LYT
Del
Link
kopieret!

Mulernes Legatskole forkorter skoledagen, så eleverne fremover møder 9-14.30.

På Vestfyns Gymnasium er de uenige i den beslutning. Selv strammede de for halvandet år siden skoledagen, så eleverne maksimalt har undervisning fra 8.30 til 15. Og rektor på Vestfyns Gymnasium ser ikke grund til at forkorte dagen yderligere.

- Der er nogle Ronaldo-typer, som møder op og sparker i timevis - men de fleste andre har brug, at der er nogle faste rammer. Jeg er sådan set positiv over for, at nogen prøver noget af - men det kommer ikke til at ske her, siger rektor Søren Hjelholt Hansen.

Hans elever er enige.

- Jeg er bange for, at det måske kunne øge slacker-mentaliteten, siger Ruth Celistine Nanyonjo.

Læs også: Gymnasie indfører kortere skoledage: Andre kalder det et 'reklameudtryk'
Gå tilbage Del
7. jan. 2025 kl. 6:00
Tophistorie
Fyn

Gymnasie indfører kortere skoledage: Andre kalder det et 'reklameudtryk'

Anders Høgh

Det kan virke tillokkende for mange med en arbejds- eller skoledag fra 09.00 til 14.30.

Men selvom det bliver virkeligheden for gymnasieeleverne på Mulernes Legatskole fra næste skoleår, følger Fyns øvrige gymnasier ikke umiddelbart trop.

Tværtimod mener flere rektorer, at mere tid med underviserne på skolerne er at foretrække.

- På Sct. Knuds Gymnasium har vi ikke planer om at indføre kortere skoledage. Vi oplever, at eleverne får det bedste læringsudbytte, når de er sammen med kvalificerede undervisere så meget som overhovedet muligt, siger Susan Mose, der er rektor på det ene af fire odenseanske gymnasier, Sct. Knuds Gymnasium.

Nej tak

TV 2 Fyn har lavet en rundringning til samtlige 11 fynske gymnasier. Kun Mulernes Legatskole svarede ja til at ville indføre kortere skoledage, mens ét andet gymnasium svarede måske.

Fra resten blev det et nej tak.

- Hvis man har frihed til selv at placere det (skolearbejde, red.), har man det med at placere det på dårlige tidspunkter. Det er det samme som mobiltelefoner. Man kan have en drøm om, at vi alle er bedre til at styre det, men det er vi ikke.

- Vi vil ikke have kortere skoledage, men bruge tiden så meget som muligt på skolen og hjælpe eleverne så meget som muligt, siger rektor på Vestfyns Gymnasium, Søren Hjelholt Hansen.

Et reklameudtryk

Efter sommerferien ser skemaet på Mulernes Legatskole nyt ud. Hvor eleverne før kunne have undervisning fra 08.10 til 15.10, bliver undervisningen nu kun obligatorisk i tidsrummet fra klokken 09.00 til 14.30.

Derudover vil der være undervisere på skolen allerede fra 08.10 og frem til 16.30, der kan hjælpe med lektier og afleveringer.

På Svendborg Gymnasium bliver der ikke ændret ved ringetiderne. Her har eleverne op mod fire moduler om dagen fra 08.00 til 15.30 - nogle dage kortere end andre.

- Kortere skoledage er et reklameudtryk. Det er fastsat ved lov, hvor meget undervisning eleverne skal have. Det er bare et spørgsmål om, læreren er der.

- Det er vældig interessant, hvad Mulernes gør. I den ene ende har man kraftig styring og i den anden frivillighed, og de bevæger sig helt ud i den ene side. Hvis du spørger mig, bevæger jeg mig pædagogisk den anden vej, fortæller rektor Jesper Hasager Jensen.

Rektor på Mulernes Legatskole Jeppe Kragelund afviser over for TV 2 Fyn, at gymnasiet gør det for reklame eller for at tiltrække flere elever.

- Vi får tildelt elever fra regionen, og eleverne, der bliver tildelt os, laver vi den bedst mulige undervisning for. Vi gør det her, fordi der er nogle problemer i klasselokalerne. Der er for meget spildtid og for stor forskel på, hvad eleverne kan, siger Jeppe Kragelund.

Med ordningen holder Mulernes Legatskole sig inden for Undervisningsministeriets retningslinjer om, at man kan omlægge 20 procent af undervisningen.

Samtidig vil eleverne fortsat have de lovpligtige undervisningstimer, forsikrer skolen.

8. jan. 2025 kl. 9:51
Tophistorie
Fyns Politi

Politi advarer om 'skruppelløse' svindlere - viser billede af gerningsmand

LYT
Del
Link
kopieret!

Fem mænd og kvinder fra Faaborg er blevet svindlet af gerningspersoner, Fyns Politi kalder 'skruppelløse'.

De seneste dage har politiet fået anmeldelser om fire svindelsager og to forsøg, hvor ældre borgere er blevet snydt til at udlevere hævekort eller kreditkort, som så kort efter er misbrugt i hæveautomater.

Derfor advarer politiet nu mod svindlerne. Samtidig beder det om hjælp til at identificere gerningspersonerne.

- Vi beder borgerne i Faaborg-området passe på deres penge, og vi håber, ved at være hurtigt ude med den her advarsel, at vi kan forhindre at yderligere borgere bliver snydt i den her omgang, siger politikommissær Finn Wegner Petersen i en pressemeddelelse.

“Det er fra banken”

Ved alle tilfældene har gerningspersonerne brugt den samme fremgangsmåde.

En person ringer op og udgiver sig for at være fra banken. Herefter sendes et bud, som i virkeligheden er en anden gerningsperson til at afhente forurettedes kreditkort, som så efterfølgende misbruges i nærliggende kontantautomat.

- Det man skal, hvis man bliver forsøgt svindlet er, ikke at lade sig presse og i stedet smække røret på. Man kan efterfølgende tage kontakt til ens egen bank eller et familiemedlem, hvis man har brug for at blive betrygget i, at man har gjort det rigtige, siger Finn Wegner Petersen.

Ofrene, der enten har fået franarret eller forsøgt franarret deres kreditkort, er i alderen 55-94 år.

Fyns Politi offentliggør billeder af én af de formodede gerningsmænd, der hæver penge i en hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar. Har man oplysninger, der kan være relevante, kan politiet kontaktes på telefon 114.

Fyns Politi

Formodet gerningsmand hæver penge i hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar.

Fyns Politi

Formodet gerningsmand hæver penge i hæveautomat i Østergade i Faaborg den 6. januar.

Undgå at blive svindlet

Fyns Politis gode råd:

  • Du skal i udgangspunktet aldrig udlevere dit betalingskort, pinkode eller MitID til nogen.

  • Hverken banker eller politi beder om at få kort eller pinkode udleveret.

  • Smæk røret på og døren i, hvis nogen vil have udleveret kort eller koder.

  • Kontakt din egen bank/ bankrådgiver eller et betroet familiemedlem, hvis du er i tvivl.

  • Mistænker du, at du eller en pårørende er blevet svindlet eller snydt, så kontakt politiet på 114.

  • Ring til dit teleselskab og få oprettet "Udeladt nummer", så det ikke kan søges frem på Krak og lignende.

8. jan. 2025 kl. 13:50
Fyn
Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Bare 30 gram af denne grøntsag kan hjælpe diabetikere

LYT
Del
Link
kopieret!

Blot 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder dagligt kan potentielt have en gavnlig effekt på diabetikere med type 2-diabetes.

Det tyder ny forskning fra Syddansk Universitet (SDU) på.

Her har forskere fundet ud af, at den orange rodfrugt kan forbedre kroppens regulering af blodsukker og sammensætningen af bakterier i tarmen. I første omgang er det testet på mus.

- Vi ser gulerødder som en mulig komponent i fremtidige koststrategier for type 2-diabetes, siger Lars Porskjær Christensen, som er professor i analytisk kemi og naturstofkemi ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på SDU i en pressemeddelelse.

Effekt på diabetiker-mus

Flere millioner mennesker verden over har type 2-diabetes, og antallet af personer med sygdommen er stadig stigende. I Danmark er antallet af type 2-diabetikere mere end firdoblet siden 1996, skriver forskerne.

Over en 16 ugers periode har forskerne undersøgt gulerøddernes effekt på mus, der har fået fremkaldt type 2-diabetes.

- Vores studie viste, at gulerødder påvirkede sammensætningen af tarmens mikrobiom – de milliarder af mikroorganismer, der lever i tarmen og spiller en vigtig rolle i fordøjelse og sundhed. Hos musene, der spiste gulerødder, blev der observeret en sundere balance mellem tarmbakterierne, forklarer projektkoordinator Morten Kobæk Larsen, lektor ved Klinisk Institut, SDU.

Grunden til, at gulerødder har vist sig at have en gavnlig effekt, skyldes, at de indeholder bioaktive stoffer, der øger cellernes evne til at optage sukker og dermed hjælper med at regulere blodsukkeret.

De samme bioaktive stoffer findes også i blandt andet persille, selleri og pastinak.

Der er dog forskel på, hvor mange stoffer rodfrugterne indeholder.

Den lilla gulerod “night bird” indeholder forholdsvis høje koncentrationer - og så er det bedst at spise gulerødderne rå eller let tilberedte.

8. jan. 2025 kl. 10:54
Brian Bøgh Knudsen

Fynboer knipser unikke billeder i stormvejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Et stormvejr kan meget andet end at bekræfte os i, at januar er våd, kold og rå.

Selvom stormen Floriane fortsat suser rundt om ørerne på os i svingende styrke, har flere fynboer trodset blæsten og bevæget sig udenfor.

Det er der kommet helt unikke billeder ud af, der kan huske os på alt det fine, januar og stormvejr også er.

Floriane forventes at aftage i løbet af onsdag eftermiddag.

Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.

Aida Spahovic

Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.

Aida Spahovic

Brian Bøgh Knudsen fangede denne skyformation over Middelfart den 7. januar.

Brian Bøgh Knudsen

Solnedgang i Rudkøbing 7. januar.

Mette Hansen

Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.

Aida Spahovic

Stranden venter tålmodigt på, at havet finder tilbage. Indtil da ligner den en ørken med bølgende sand, skriver Aida Spahovic. Billedet er taget i Nyborg.

Aida Spahovic

Månen fotograferet af Henning Bisgaard den 7. januar.

Henning Bisgaard

Badebroen står blottet i Dyreborg, hvor vinden har fået vandet til at trække sig tilbage.

Jørn Ungstrup

Skyformation over Nørre Aaby. Linette Elisabeth Rosenkilde skriver, at de dramatiske skyer havde heftige byger med sig.

Linette Elisabeth Rosenkilde

Lavvande ved Thurø Dæmningen 7. januar.

Flemming Erik Ulmer
/
8. jan. 2025 kl. 7:46
Morten Albek

Naturvejleder jubler over nye fuglearter - men det kommer med en dyr pris

LYT
Del
Link
kopieret!

Et par dage med frost og sne gør ingen vinter.

Og det er skidt for insekter og dyr, advarer naturvejleder Emil Sanderhoff. Han ser resultaterne af det varmere vejr og de mange regnbyger over alt. Og det er ikke forandringer, der gør ham glad.

- Det har store konsekvenser for biodiversiteten, siger han.

Udviklingen med færre og færre vinterdage er dog ikke kun skidt, mener naturvejlederen.

- Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for nogen. Og man ser altså fugle nu i Danmark, som man ikke så, dengang jeg var barn. Vi vil komme til at se nye arter komme ind i Danmark i løbet af de næste 10-20-30 år, og det bliver jo sindssygt spændende at følge med i, siger Emil Sanderhoff.

8. jan. 2025 kl. 7:02

Færgeafgange aflyst

LYT
Del
Link
kopieret!

Ærøfærgerne aflyser flere afgange onsdag morgen. Aflysningerne skyldes kraftig vind.

Den første aflyste færge skulle have sejlet fra Søby til Fynshav klokken 06.00, mens den anden skulle være sejlet fra Fynshav til Søby klokken 07.10.

Selskabet melder ikke om aflysninger på ruten mellem Svendborg og Ærøskøbing.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind
8. jan. 2025 kl. 6:21

Kraftig blæst påvirker flere broer - her frarådes vindfølsomme køretøjer

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere broer til og fra Fyn påvirkes af stormen Floriane, der onsdag fortsat suser over landet.

På Ny Lillebæltsbro advares der mod kraftig blæst i begge retninger, mens vindfølsomme køretøjer helt frarådes at passere Svendborgsundbroen.

Der er for nuværende ingen restriktioner på Storebæltsbroen.

Floriane forventes at aftage i løbet af eftermiddagen, og da regner man også med, at trafikken på broerne igen kører som normalt.

8. jan. 2025 kl. 6:00
Fyn

Anne har lagt OL og VM bag sig - i dag laver hun noget helt andet

LYT
Del
Link
kopieret!

For mange atleter bliver sporten en livsstil og en identitet.

Men hvad sker der, når det hele er forbi?

Det spørgsmål står den tidligere verdensmester og OL-deltager Anne Lolk Thomsen midt i at besvare.

Efter en imponerende karriere med fire verdensmesterskaber og to OL-deltagelser valgte Anne Lolk Thomsen selv at sætte punktum efter OL i Rio i 2016.

Men selv med en planlagt afslutning har overgangen til livet uden for sportens verden været alt andet end enkel.

Sporten kommer først

Anne Lolk Thomsen begyndte sin rejse som tiårig i Troense Kajakklub, en lille klub på Tåsinge med plads til store ambitioner.

Kajaksporten startede som en hobby, men blev hurtigt centrum for hendes liv.

Foto: Arkiv, 2000

- Jeg startede, da jeg var ti år gammel, med at ro kajak i Troense Kajakklub, som er en lillebitte klub, men jeg fik smag for det med at ro og træne, og jeg kunne godt lide at komme ud på vandet.

Allerede som teenager begyndte hun at prioritere sporten over det sociale.

- Man hænger ikke lige en time på skolen efter skoletid, eller man smutter ikke lige ned i byen en halvanden time og bare laller rundt, sagde en ung Anne Lolk Thomsen til TV 2 Fyn i 2000.

Foto: Arkiv, 2000

Gymnasietiden blev ofret for sporten, ligesom hendes universitetsuddannelse blev tilrettelagt efter træningslejre og konkurrencer.

- Min gymnasietid blev bundet op på sporten. Min universitetsuddannelse tog også udgangspunkt i, at jeg på daværende tidspunkt var på kajaklandsholdet og tog afsted på træningslejre og blev nødt til at samle op på nogle andre tidspunkter og tage eksaminer på nogle andre vilkår. Så omdrejningspunktet for mit liv var jo sporten. Det var det, som var kernen, forklarer hun.

Fra vandet til kontoret

Efter OL i Rio vidste Anne Lolk Thomsen, at det var tid til at prøve noget nyt.

- Jeg var relativt afklaret omkring det. Jeg havde taget en beslutning om det, og det havde jeg nok gjort et års tid i forvejen, hvor jeg godt vidste, at når vi nåede til OL i Rio, så blev det det sidste OL. Jeg drømte også om at gøre nogle andre ting end det at leve i elitesports-verdenen.

Drømme, der involverer et almindeligt familieliv, som ikke skulle tilrettelægges efter hendes sport.

Foto: Svante Lyngsie

Anne landede efterfølgende et job som bankrådgiver hos Nykredit, men erkender, at det var lidt tilfældigt, hun endte der.

- Jeg har ikke drømt om at blive bankrådgiver, da jeg var yngre, eller noget om at jeg skulle arbejde med tal eller et eller andet. Det beror altså lidt på nogle tilfældigheder, at jeg er endt der, hvor jeg er endt, forklarer hun.

At finde balancen

Selvom Anne Lolk Thomsen er meget glad for sit job, og sætter stor pris på den stabilitet der følger med, savner hun sportens klare mål.

- Det er ikke det samme for mig at løbe efter de her mål i arbejdslivet, som det har været at løbe efter målene i sportens verden.

Foto: Svante Lyngsie

Ifølge forsker Andreas Küttel er det en kendt udfordring for tidligere elitesportsudøvere at finde en ny mening i livet.

- Man har ikke den her totalt klare vej. Hvor skal jeg hen, hvad er mine mål? Fordi før var det jo at blive den bedste i verden, og det ved man, hvad kræver. Den klare vej, den kan sagtens forsvinde, fordi man skal finde ud af, hvad man nu skal lave resten af mit sit, som stadigvæk er mange, mange, mange år, forklarer han.

For Anne Lolk Thomsen handler det om at acceptere, at tingene tager tid.

- Der kunne jeg måske godt have haft brug for nogen, som havde prøvet det, og havde sagt til mig, at det er helt okay, fordi det kommer bare til at tage noget tid, og du vil en gang imellem vende tilbage og søge noget af det, du havde som atlet, siger hun.

8. jan. 2025 kl. 5:00
John Randeris/Ritzau Scanpix

På dette tidspunkt aftager den kraftige vind - her er onsdagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag starter skyet, men op ad morgenen er der små chancer for sol. Temperaturerne vil ligge på mellem tre og fire grader dagen igennem, oplyser TV 2 Vejret.

Omkring middagstid vil det regne enkelte steder, og vinden vil være frisk fra sydvest, men den aftager først på aftenen og bliver let fra sydvest.

I aften og i nat bliver det mere klart vejr, det holder tørt, og temperaturerne vil falde med et par grader. Vinden aftager yderligere frem mod torsdag.

7. jan. 2025 kl. 22:31
Anton Kranf

Storm og kulde afholder ikke aktiv pensionist fra en tur i havet

LYT
Del
Link
kopieret!

Strøm i vandet, vind i håret og gåsehud var ikke nok til at afskrække Inge Nytofte Jørgensen fra at hoppe i bølgen blå.

- Jeg går i vandet hele året, og når jeg er ved Svendborg Roklub, og der er mulighed for det, så går jeg i vandet, selvfølgelig, siger Inge Nytofte Jørgensen bestemt, selvom hun ikke er glad for blæsevejr.

Jane Grønbech blev inden døre i dag - til gengæld roede hun ti kilometer på en af de mange romaskiner.

- Det gør jeg hver tirsdag. Så ror jeg fra klokken 11 til 12, fortæller hun.

Efter aktiviteterne får kvinderne et stykke kage og lægger planer for næste tirsdag.

7. jan. 2025 kl. 22:07
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Odense sejrer i målorgie

LYT
Del
Link
kopieret!

Tirsdag vandt Odense Bulldogs 7-6 på hjemmebane over Rødovre Mighty Bulls efter en vanvittig afslutning på kampen i overtid.

Odense ligger nummer to i tabellen med 58 point.

Rødovre kom helt skidt fra land i Odense tirsdag. Der var blot spillet 18 sekunder af opgøret, da Joakim Thelin bragte fynboerne i front.

Og han skulle vise sig at blive et mareridt for Rødovre. Svenske Thelin scorede fire mål i kampen og assisterede ved yderligere to af hjemmeholdets scoringer.

Vild afslutning

Odense var foran både 1-0, 2-1 og 3-2, men alle gange formåede Rødovre at udligne.

Med 12 minutter igen af kampen levede håbet om at stoppe den pauvre stime, men på tre minutter så Odense ud til at dræbe det med to scoringer.

Malte Setkow tændte et lille håb igen fem minutter før tid med reduceringen til 4-5, men endnu en Thelin-scoring halvandet minut før tid til 6-4 punkterede spændingen. Troede alle.

For Rødovre leverede et af sæsonens vildeste comebacks. 34 sekunder før tid reducerede Jere Henriksson til 5-6, og blot fire sekunder før slutfløjt bragte Malte Setkow vild jubel hos gæsterne, da han udlignede og tvang kampen ud i overtid.

Og her så man igen, hvorfor Rødovre ligger helt isoleret i bunden.

Man skulle mene, at Joakim Thelin havde gjort opmærksom på, at der burde holdes øje med ham. Alligevel kunne han blot 19 sekunder inde i forlængelsen afgøre kampen.

Presse-fotos.dk

Brandvæsen rykkede ud til brand i golfklub

LYT
Del
Link
kopieret!

Seks brandfolk og to brandbiler rykkede ud til en brand i Faaborg Golfklub tirsdag aften. Det oplyser indsatsleder hos Beredskab Fyn Henrik Lindekilde til TV 2 Fyn.

- Der var kraftig røgudvikling, og det gjorde ejerne nervøse, så de slog alarm, siger indsatslederen og tilføjer, at anmeldelsen kom klokken 19.35 tirsdag.

Ifølge Henrik Lindekilde skyldtes den kraftige røgudvikling en defekt i et pillefyr, der gjorde, at nogle piller blev antændt uden for fyret.

Det lykkedes dog brandfolkene at få slukket branden på lidt over en time, oplyser indsatslederen.

Hverken personer eller bygninger kom til skade i forbindelse med branden.

En montør skal onsdag reparere pillefyret, lyder det videre.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her