Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Byrådet i Assens har indgået budgetforlig. For andet år i træk undgår man at skulle spare for at få budgettet til at gå op.
Efter at have brugt én af de tre dage, byrådet i Assens havde sat af til at forhandle budgetforlig, fandt partierne torsdag aften frem til en aftale for kommunens økonomi 2022 til 2025.
Det 2,9 milliarder store budget er faldet på plads, uden at man har været nødt til at spare. Det samme skete sidste år, og det glæder borgmester Søren Steen Andersen (V).
- Det betyder, at vi kan lægge lidt ekstra penge på nogle steder, mens vi stadig holder benene på jorden, så det ikke bliver et valgårsbudget, siger han til TV 2 Fyn.
Det er særligt på ældreområdet og børneområdet, at kommunen har haft mulighed for at afsætte flere penge. Som TV 2 Fyn tidligere har beskrevet, har plejeområdet i Assens haft problemer med at fastholde arbejdskraft, ligesom det er tilfældet i de fleste af landets kommuner.
Morten kan ikke stå inde for ældreplejen - han og 13 andre har sagt op siden maj
14 ud af 24 fastansatte på Bo-enheden Kildebakken har siden maj opsagt deres stilling. De vil ikke længere lægge navn til den pleje, de kan yde.
- Jeg kan sige det så kort, at nok må være nok.
Det udtaler Morten Rosenløv Jørgensen, der er sosu-assistent og tidligere tillidsmandsrepræsentant på Bo-enheden Kildebakken i Assens. Han er en af i alt 14 fastansatte, som siden maj har forladt deres stilling på plejehjemmet.
- Jeg har sagt op, fordi jeg simpelthen ikke vil lægge navn til mere og løbe så stærkt, som vi gør, siger han.
I alt er der 24 fastansatte på plejehjemmet, hvilket er ti færre end for godt tre år siden, hvor kommunen gennemgik en stor sparerunde. Siden er arbejdsforholdene ifølge Morten Rosenløv Jørgensen blevet kraftigt forværret, og det tager hårdt på de ansatte, forklarer han:
- Vi oplever igen, at sygefraværet begynder at stige, og kollegaer er kede af det, når de går hjem fra arbejde. Vi oplever også kollegaer, der ikke får noget at spise i arbejdstiden, og mange af kollegaerne holder egentlig først pause, når de enten sidder i deres bil eller er på vej hjem fra arbejde på cykel.
Morten Rosenløv Jørgensen peger først og fremmest på normeringen som årsag til medarbejderflugten. Flere ansatte har klaget over, at de har for travlt, men også at de mangler opbakning fra kommunen.
- Vi føler os bare lidt i ingenmandsland, og at vi ikke bliver hørt, siger han.
Nye besparelser var dråben
Kildebakken er dog langtfra det eneste sted i Assens Kommune, hvor arbejdsforholdene i ældreplejen halter. Det har 18 medarbejdere fra forskellige plejeenheder i den vestfynske kommune fortalt til TV 2 Fyn.
Samtidig er kommunens pleje af de ældre igennem længere tid blevet kritiseret af pårørende som Tine Alice Jensen, der flere gange har fundet indtørret afføring i sin farmors seng og tøj.
For sosu-assistent Morten Rosenløv Jørgensen er tiden til at udføre arbejdet nu blevet så knap, at han ikke længere vil lægge navn til det.
- Det bliver absolut kun kerneopgaverne, den enkelte har fået visiteret, siger han.
Derfor blev det dråben, da han for nylig hørte om nye besparelser.
- Sådan som det ser ud lige nu, skal man spare, og igen går det ud over normeringen af personalestaben. Igen skal man rende stærkere, og jeg tror, at konsekvensen af det er, at vi kommer til at opleve flere sygemeldinger fremadrettet, siger han.
Presset af mange roller
Ind imellem er der opstået vanskelige og ubehagelige situationer med personer, der har særlige udfordringer, men er blevet visiteret til Kildebakken. Det fortæller Morten Rosenløv Jørgensen:
- Vi havde én med et svært blandingsmisbrug, hvor trusler om vold faktisk var en del af hverdagen. Der var også legemsangreb, og vi gik med overfaldsalarmer på et tidspunkt, og det hører ikke til en almen plejebolig.
Generelt oplever han, at arbejdsopgaverne langt overstiger medarbejdernes tid og kompetencer.
- Sådan som vi arbejder lige nu, er vi også administrative medarbejdere, og vi er nærmest en halv psykolog nogle gange, og vi har også nærmest en socialrådgivertitel og en halv kokkeuddannelse, hvis man kan sige det så groft. Vi har rigtig mange kapper på, men det er udover vores kompetencer, og det lægger et pres på den enkelte ansatte, siger han.
Samtidig viser prognoser, at det er et område, hvor der i fremtiden stadig vil mangle arbejdskraft.
Fastholde ansatte
Det er et af de områder, der er blevet adresseret med ekstra midler. Byrådet har valgt at afsætte 4,5 millioner kroner fordelt over årene 2022 til 2024 til at fastholde og rekruttere arbejdskraft på ældre- og sundhedsområdet.
- Vi glæder os til at gå ind i det her arbejde. Vi skal snakke med dem, som det handler om og få samlet deres erfaringer til en maggi-terning, som vi kan bruge i arbejdet med at fastholde medarbejdere. Det handler jo om, at det skal være sjovt og godt og trygt at gå på arbejde, siger Søren Steen Andersen.
I budgetforliget er det afsat 90 millioner kroner over fire år til demografiregulering, som handler om de udgifter, der følger med en ændret demografi, der blandt andet betyder flere ældre.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Der er afsat 41 millioner kroner over fire år til det specialiserede socialområde og 44 millioner kroner til såkaldte udviklingsinitiativer.
Børns første 1.000 dage
På børneområdet har man valgt at sætte særligt fokus på børns første 1.000 dage med det argument, at det har særlig betydning for, hvordan barnet udvikler sig gennem livet.
Der er afsat tre millioner kroner i budgetperioden til at prioritere forebyggende indsatser.
- Det her med at have fokus på de første 1.000 dage, det er noget, vi kan se, lønner sig. Både i forhold til familierne og økonomisk, siger borgmesteren.
Indstilles til dusør: Tre drenge hev ung kvinde op af å
Det var en ekstraordinær indsats, da tre drenge fandt kvinde og slog alarm. Drengene indstilles til dusør.
Tre teenagedrenge vil nu blive indstillet til en dusør, efter de lørdag eftermiddag fandt en 20-årig kvinde liggende i Brænde Å tæt på Gyvelvej i det vestlige Aarup.
- Hun har formentlig fået epileptisk anfald, og er faldet i åen, hvor hun fik hovedet under vand, fortæller vagtchef ved Fyns Politi, Milan Holck Nielsen.
Drengene fik slået alarm, og kvinden blev i kritisk tilstand bragt til OUH.
Lørdag aften oplyser vagtchefen, at kvindens tilstand er stabil.
Det var et tilfælde, at drengene fandt kvinden, som var ude at gå med sin hund.
Drengene kom cyklende, da de så en hund løbe forvildet rundt. Det undrede de sig over og fulgte en sti ned til åen, hvor de fandt kvinden og fik hende trukket fri af vandet.
- Det var en ekstraordinær indsats af drengene, så vi indstiller dem til dusør, siger Milan Holck Nielsen.
På anlægsområdet har kommunen i budgetperioden afsat 406,5 milloner kroner, altså omkring 100 millioner kroner om året. Af de penge er der omkring 50 millioner kroner årligt, som er sat af til køb af jord og byggemodning.
Partierne har 20. september frist for at komme med ændringsforslag til aftalen, og 29. september vedtages budgettet endeligt.