For tæt på Østergaard? Advokater beskyldes for kasket-roderi i Nordic Waste-sag

Statens advokat blev sat uden for det gode selskab, da skifteretten i Randers valgte kuratorer. Nu skændes eksperterne om, hvorvidt den fynske rigmand har fået for stor indflydelse i det økonomiske oprydningsarbejde.

Få dage før Nordic Waste gik konkurs med et stort hul i pengekassen, havde det anerkendte advokatfirma Gorrissen Federspiel travlt.

Advokat Lotte Eskesen var den 17. januar i år på overarbejde for at feje statens krav på 205 millioner kroner af bordet.

Det lykkedes som bekendt ikke, før selskabet blev begæret konkurs fredag den 19. januar - altså to dage senere.

Om mandagen blev hendes kollega i firmaet, John Sommer Schmidt, udnævnt til kurator i boet efter Nordic Waste sammen med Andersens Hoffmann Königsfeldt fra advokatfirmaet Bech Bruun, der repræsenterer Randers Kommune.

TV 2 Fyn var til stede i skifteretten og kunne registrere, at det skete under protest fra Kammeradvokatens repræsentant Mikkel Løgsted, der henviste til netop Lotte Eskesens rolle få dage før konkursen.

Protesten med direkte reference til Lotte Eskesen er ikke taget med i retsbogen.

Her oplyses blot følgende: "Advokat John Sommer Schmidt oplyste, at han ikke anså sig for inhabil, og at Gorrissen Federspiel ikke havde været advokatfirma for Nordic Waste A/S forud for denne sag."

John Sommer Schmidt repræsenterer tre koncernforbundne selskaber til Nordic Waste ejet af Østergaard-familien, der har over 100 millioner kroner til gode, fordi de enten har ejet grund og bygninger eller brugt penge på oprydning på grunden efter Nordic Waste.

Det drejer sig om DSH Recycling, DSH Environment, det nystiftede selskab Selskabet af 12. januar 2024 og panthaver Jyske Bank.

Og han føler sig ikke inhabil. Hør hans svar til TV 2 Fyn her:

Advokat for bl.a. DSH Recycling, DSH Environment, det nystiftede selskab Selskabet af 12. januar 2024 og Jyske Bank.

I skifteretten fremhævede Mikkel Løgsted, at Kammeradvokaten ville være en garant for, at eventuelle ansvarspådragende handlinger i Nordic Waste vil blive undersøgt grundigt.

-  Et eventuelt ansvarsgrundlag for Nordic Waste A/S eller andre undersøges, hvorfor det ville være uhensigtsmæssigt at udpege en kurator, som var indstillet af kreditorer med tilknytning til Nordic Waste A/S, sagde Mikkel Løgsted i retten.

Mikkel Løgsted, repræsentant for Kammeradvokaten.
Mikkel Løgsted, repræsentant for Kammeradvokaten.

Kammeradvokaten repræsenterer Gældsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der inden konkursen pålagte Nordic Waste at stille med en garanti på 205 millioner kroner.

Funktionsleder og retsformand Bjarke Andersen begrundede valget af John Sommer Schmidt som den ene halvdel af kuratellet i sin kendelse med følgende ordlyd:

"Der er et hensyn til den betydelige myndighedsinteresse, som Randers Kommune og Miljøministeriet har, men også et hensyn til de private kreditorer, herunder virksomhedspanthaver. Skifteretten finder således, at et kuratel skal bestå af repræsentanter for myndighederne og fra de øvrige kreditorer. Da Randers Kommune og Miljøstyrelsen i det væsentlige må antages for at have samstemmende interesse, finder skifteretten, at Randers Kommune, som den på nuværende tidspunkt største kreditor, skal have mulighed for at være repræsenteret i kuratellet."

Advokat for Randers Kommune, Anders Hoffmann Königsfeldt havde mulighed for at påvirke, om det var Kammeradvokaten eller Gorrissen Federspiel, der skulle indgå i kuratellet.

TV 2 Fyn spurgte efter skifteretsmødet, hvorfor Anders Hoffmann Kønigsfeldt ikke havde anbefalet statens repræsentant.

Hør hans svar til TV2 Fyn her:

Anders Hoffmann Kønigsfeldt, advokat for Randers Kommune.

Dagbladet Børsen har i dag været i kontakt med flere kendte konkursadvokater bl.a. Nicolai Dyhr fra konkurrenten Horten.

 - Gorrissen Federspiel har løst mange opgaver for USTC og har sågar en partner, Peter Appel, til at sidde i USTC’s bestyrelse. Og nu er en anden af advokathusets partnere altså udpeget til at administrere konkursboet. John Sommer Schmidt er inhabil, siger John Dyhr til Børsen.

Han henviser til konkurslovens paragraf 238, hvor der i stk. 1 bl.a. står, at ingen må handle som kurator, “hvis der som følge af hans interesse i sagens udfald eller af andre grunde er tvivl om hans upartiskhed i det foreliggende spørgsmål.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mikkel Løgsted.


 

Oversigt

    Oversigt