Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fyns Politi har forståelse for at nogen er forvirrede i forhold til genåbningens fase 2. De må rette henvendelse til myndighederne og blive vejledt, siger vicepolitiinspektør.
Mens Odense Zoo og andre zoologiske haver fortsat forblev lukkede, holdt Danmarks Fugle Zoo ved Nårup fast i sine åbningsplaner 5. maj.
Direktøren mente nemlig ikke, at fugleparken kan betragtes som en traditionel zoo. Men den slags definitionsspørgsmål tager de ikke højde for hos politiet, fortæller vicepolitikommissær hos Fyns Politi Sten Sørensen.
Rottefælderevyen aflyst for første gang i 136 år
Der bliver ikke nogen Rottefælderevy i 2020. Coronakrisen betyder, at man må aflyse for første gang i 136 år.
Hvert år siden 1883 har teatret Rottefælden i Svendborg kunnet byde ind til sommerrevyen Rottefælderevyen, hvor det forløbne år har fået en satirisk behandling.
Selv under 2. Verdenskrig formåede man at afholde den årlige revy.
Men sådan bliver det ikke i 2020. På grund af coronakrisen er Rottefælderevyen aflyst. Det oplyser teatret Rottefælden på sin hjemmeside.
- Det kan ikke lade sig gøre, og vi må ikke. For to måneder siden håbede vi, at det ville gå over, så vi kunne nå det. Men når der skal være 250 mennesker i salen, så er det temmelig presset, så det kan ikke lade sig gøre, siger Pia Ullehus, der er direktør for Rottefælderevyen.
Revyen skulle have haft premiere 4. juni og spillet frem til 14. august. Men på grund af de tiltag, der er sat i værk mod spredningen af det ny coronavirus, har man vurderet, at det ikke kommer til at kunne lade sig gøre i år.
- Det er en sorgens dag. Det må vi jo sige, siger Pia Ullehus.
I stedet har teatret informeret alle de kunder, der har købt billet, om at de kan overføre deres billet til næste års forestilling. Et tiltag cirka halvdelen har gjort brug af vurderer direktøren.
- Vi kommer ud med et underskud, men vi håber bare, at vi kan begrænse vores underskud, så det ikke bliver for stort. Også af hensyn til vores trofaste gæster, som kommer og ser revyen hvert år.
Ifølge direktøren er man i færd med at undersøge, hvordan den nyligt vedtagne revyhjælpepakke kan komme Rottefælderevyen til gode.
Mikkel Schrøder, Jens Krøyer og Jan Schou kommer til at være med i Rottefælderevyen i 2021, mens det ikke er muligt for Sara Gadborg og Rikke Buch Bendtsen at være med næste år. Dem vil teatret nu gå i gang med at finde erstatninger for, fortæller direktøren.
Næste års revy får premiere 3. juni 2021 og løber indtil 14. august.
- Vi følger lovgivningen, og den er faktisk temmelig klar på det her område, siger han til TV 2/Fyn.
Derfor tog Fyns Politi mandag kontakt til fuglezooen på Skovvej for at få den lukket.
- Vi har rettet henvendelse til direktøren og fået en rigtig god snak med ham om, hvad der nu står i den nye lovgivning, fortæller vicepolitiinspektør Sten Sørensen, Fyns Politi.
Vicepolitiinspektøren tilføjer, at Hans Åge Hjeresen har lovet, at han vil holde lukket, og at man dermed betragter sagen som lukket.
- Fordi han er klar over at det er mod lovgivningen. Så det er fint.
Forvirring: Hvem må hvad?
Mandag begyndte med forvirring om, hvem der kunne åbne. Og altså hvem der ikke måtte holde åbent på grund af coronavirussen.
Men mens Egeskov Slot har åbnet haven og Legeskoven, så har Valdemars Slot valgt fortsat at holde lukket.
På slottet på Tåsinge mener man, at man er omfattet af de samme regler, som gør sig gældende for museer og zoologiske haver, som efter planen først åbne for besøgende igen den 8. juni.
Center fejrer genåbning med rød løber og Dannebrog
Den røde løber var rullet ud og Dannebrog hejst, da Langeskov Centret mandag kunne åbne igen.
Anders Holst Jensen hejser Dannebrogsflaget foran Langeskov Centret. Han arbejder i Brugsen i centret, og så er han flagmand for Langeskov Handelsstandsforening.
- Centret genåbner, så vi er blevet enige om, at det skal da fejres, forklarer Anders Holst Jensen.
I næsten to måneder har centret været lukket, men fra i dag må butikkerne igen byde kunder indenfor.
Den røde løber rullet ud
Foran tøjbutikken Herrehuset har ejer Peter Møller rullet den røde løber ud og sat flagstænger med Dannebrog frem.
- Det er dejligt. Det har vi set frem til længe. Så er det lige, om vi kan huske, hvordan gadevarerne skal stå. Det er ved at være noget tid siden, siger han.
Peter Møllers butik har været helt lukket i seks uger, mens han de seneste 14 dage har kunnet holde åbent, da han havde en bagindgang, som kunderne kunne benytte.
- Men det er jo ikke det samme som at åbne rigtigt op som nu, siger han.
Det får formentlig store økonomiske konsekvenser, at butikken har været lukket ned så længe. For der har stadig været udgifter til husleje, lønninger og varer.
Derfor vurderer Peter Møller ikke, at den tabte omsætning kan indhentes i år.
- Det handler ikke om at tjene penge – nu handler det bare om at overleve og se fremad.
Kunne ikke finde nøglen til butikken
I Bog & Idé er ejer Tonny Christensen glad for at kunne åbne butikken igen, men det var faktisk tæt på, at butikken ikke kunne åbne. Nøglen til butikken var nemlig blevet væk siden sidste åbningsdag i marts.
- Det var lidt en overraskelse, da jeg ikke kunne finde dem. Jeg havde en nødnøgle, så jeg kunne da komme ind, men jeg måtte lige låne en nøgle hos min svigermor. Min kone er ude og lede efter dem nu, så det bliver sjovt, siger Tonny Christensen.
Tonny Christensens boghandel har ikke haft nogen omsætning de seneste to måneder på grund af coronakrisen. Personalet har fået lønkompensation, men han har ikke selv tjent noget. Derfor er det vigtigt for ham at kunne åbne igen.
- Vores egen løn går vi og venter på, så det er meget vigtigt, vi får gang i noget omsætning med det samme. Hvis ikke vi får hjulene i gang, kan vi godt se, hvor det går henad. Så skal jeg have en rigtig god bank også, siger han.
Men Tonny Christensen er fortrøstningsfuld, og mandag er det mest glæden, der får lov at fylde.
- Det er en stor dag. Det er lidt som at åbne en ny butik. Sådan føles det. Jeg er spændt på, om kunderne kommer tilbage. Det håber jeg, de gør, og det satser jeg også på.
Men Sten Sørensen oplyser til TV 2/Fyn, at Valdemars Slot ikke kommer i klemme, hvis de gør som Egeskov Slot og nøjes med at åbne udendørsarealerne.
- Slotsparker og -haver, som det er tilfældet på Egeskov, de må gerne holde åbent. De har ganske vist også noget museum, og museer må ikke holde åbnet, men de åbner heller ikke. Så de følger lovgivningen, siger vicepolitiinspektøren og tilføjer:
- Jeg kan godt forstå, hvis nogen er forvirrede. Der er megen ny lovgivning. De må rette henvendelse til myndighederne for at blive vejledt så godt som muligt.
Ingen bøde til fuglezooen
Med til forvirringen hører også, at Hans Åge Hjeresen og Danmarks Fugle Zoo ikke får en bøde for at have holdt åbent.
Da Hans Åge Hjeresen åbnede var det nemlig på baggrund af en vurdering af anbefalingerne fra ministeriet, mens fuglezooen nu lukkes med udgangspunkt i den nye lovgivning.
Bøder på op til 150.000 kroner
At regeringen mener det alvorligt blev tydeligt, da justitsminister Nick Hækkerup søndag eftermiddag følte sig nødsaget til at pointere, at der er en straf for at åbne før tid.
Nick Hækkerup talte om bøder på op til 150.000 kroner, og slog i bordet, da blandt andet Købehavn Zoo og kunstmuseet Aros i Aarhus luftede muligheden for at åbne, selv om de to institutioner ikke er omfattet af genåbningens fase 2.
- Men det er klart, at når der kommer meldinger om, at de ikke nødvendigvis vil følge reglerne, så bliver vi nødt til at sige, at man bliver straffet i Danmark, hvis man ikke overholder den lovgivning, der gælder.
- I denne her situation er vi ekstra sårbare, fordi vi risikerer, at smitten kommer ud af kontrol, og vi så skal til at lave begrænsninger, sagde Nick Hækkerup til Ritzau.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen: