Fynboer advares mod giftig plante, der kan "gå i panik"
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er saften fra den giftige plante, du ikke må få på huden. Det kan give alvorlige forbrændinger.
I Svendborg beder kommunen om hjælp til at bekæmpe en problematisk invasiv art, der ud over at ødelægge naturen også er giftig for mennesker.
Der er tale om kæmpebjørneklo, som mange danskere sikkert kan genkende i naturen.
- Det er vigtigt at bekæmpe alle eksemplarer af kæmpebjørneklo, da en enkelt plante kan sætte op mod 20.000 frø og dermed sprede sig bredt på meget få år, oplyser Svendborg Kommune.
Karina har kæmpet mod “planternes Godzilla” i syv år - halvdelen af haven er ødelagt
Planten er så ødelæggende, at du ikke må aflevere den med dit haveaffald på genbrugsstationen. Langelænder har kæmpet i syv år, men den invasive plante bliver ved med at komme igen.
Det kan godt være, den er smuk, men den er også meget ødelæggende.
Det drejer sig om en af verdens værste invasive arter, der de seneste år for alvor har slået sig ned i det sydfynske: japansk pileurt.
- Planten er jo smuk, tænkte jeg de første mange år, indtil jeg blev klar over, hvad det var for en satan, jeg har boende i haven, siger Karina Prindsholm Sørensen fra Illebølle på Langeland.
- Da det var værst, og før jeg vidste, hvad det var, der var stænglerne tykkere end en tommelfinger og cirka to en halv meter høje, forklarer hun.
Ødelægger have og truer garage
I syv år har langelænderen kæmpet med plantearten i haven.
Den vokser normalt på siderne af japanske vulkaner og er i stand til at bryde igennem asfalt samt forårsage skade på bygninger. Den har fået tilnavnet "planternes Godzilla" efter filmmonstret.
- Det var halvdelen af haven, der var fyldt med de bambuslignende stængler, og vi måtte bruge buskrydder med kraftig skive på for at få dem skåret ned, fortæller Karina Prindsholm Sørensen.
- Derefter har haven været dækket med presenning, så vi ikke har kunnet bruge den del.
Også ved garagen skal planten bekæmpes, så den ikke ødelægger bygningerne på grunden.
Spredte sig fra bortrejst nabo
Planten er så aggressiv, at hvis du opdager den hos din nabo, er det en god idé at få den bekæmpet sammen.
Det kender Mette Ingeborg Algren Sandbeck alt til. Hun bor lidt uden for Jordløse, og her har Godzilla-planten spredt sig fra nabogrunden ind til hende.
- De dannede nærmest en helt hæk og var omkring to meter høje, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.
Uheldigvis bor naboerne fast i Tyskland og er kun hjemme et par gange om året, så de kan ikke hjælpe med i kampen om at holde den aggressive plante nede.
- Vi slår ned et godt stykke inde på deres grund, men med en grund på 3.800 kvadratmeter har vi ikke tid til også at bekæmpe inde hos dem, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.
- Det gælder om at klippe dem, så snart de kommer frem igen - og stresse rødderne, så de til sidst giver op og går til, siger hun.
Fik planten med gratis jord
Så sent som i sidste uge bad Svendborg Kommune om hjælp til at få planten bekæmpet, og på Langeland kæmper Karina Prindsholm Sørensen videre.
- Vi sår græs gradvist, når det er kommet ned i tålelig højde. Det er det eneste, vi kan gøre, har vi læst os frem til, siger hun.
Til gengæld ærgrer hun sig over, at hun overhovedet fik den ind i sin have i første omgang.
- Vi fik den, da vi hentede gratis kompostjord på genbrugspladsen og lavede et stort staudebed, siger Karina Prindsholm Sørensen.
Genbrugsstation: Planten skal brændes
Det er derfor forbudt at aflevere japansk pileurt på kommunens genbrugsstationer.
- Hver gang vi har gravet store rødder op, skal det smides i brændbart, siger Karina Prindsholm Sørensen.
- Da det var værst, kørte vi op med fem trailerfulde, og vi fik lov til at tippe det direkte ned, hvor det ryger i tragten til brændbart, fortæller hun.
Så voldsom er japansk pileurt
Japansk pileurt kom til Danmark fra Fjernøsten for 100-150 år siden. Den er i dag udbredt i hele Danmark, hvor den spredes via jordfyld og haveaffald.
Den er meget aggressiv og udkonkurrerer nemt alle andre planter på grunden. Den er også ødelæggende for sommerfugle og andre insekter.
Alle dele af planten kan gro, og en ny plante kan dannes af selv meget små stumper.
Den vokser bedst på lysåbne arealer, men kan også overleve i skygge under træer i hegn.
Stænglerne er tykke, hule og bambusagtige, rigt grenet og ofte rødlige. Bladene er 5-12 centimeter lange, bredt ovale med lige afskåret bladbasis, der sidder spredt på stænglerne. Den får små cremefarvede blomstrer fra august til oktober.
Kilde: Langeland Kommune
Hun håber, at lignende tilfælde kan undgås, hvis folk bliver mere opmærksomme på, hvad de afleverer på genbrugsstationen.
- Jeg er bange for, at mange ikke ved, hvad det er, og derfor ryger det ud i haveaffaldet, når det bliver afleveret på genbrugspladsen.
Kommune: Selv små stykker kan blive til ny plante
Langeland Kommune opfordrer ligeledes berørte haveejere om at indberette fundet af japansk pileurt til kommunen.
- Vokser den på din grund, bør du bekæmpe den. Den er svær at komme til livs, og selv små stykker rod eller stængel kan spire og blive til en ny plante, lyder det fra Langeland Kommune.
- Det er derfor en dårlig idé at kompostere den. Den må derfor heller ikke smides ud til kompost på genbrugspladsen, hvor du afleverer dit haveaffald. Her skal den afleveres som brændbart affald.
Går du i gang at fjerne planten, skal du være opmærksom på, at den har meget dybe rødder, der kan være op til tre meter dybe.
Planten har et forgrenet rodsystem op til syv meter fra planten. Det kan derfor være dyrt og besværligt at bekæmpe den helt.
Alvorlige forbrændinger
Det er saften fra kæmpebjørneklo, der er giftig, så du skal undgå at få hudkontakt med planten, hvis du fjerner den eller møder den i naturen.
- Saften gør huden ekstremt følsom over for sollys og kan give alvorlige forbrændinger, oplyser Svendborg Kommune.
Når du fjerner planten, skal du derfor huske handsker, briller, støvler og anden beskyttelse.
- Hvis man får plantesaft på huden, skal man inden 20 minutter vaske hudområdet med vand og sæbe, og huden skal beskyttes mod sollys i mindst 48 timer, oplyser Miljøstyrelsen.
Panikskud
En af måderne at bekæmpe planten på er at klippe skærmen af den, når den snart blomster. Et par uger senere kan planten dog “i panik” for at overleve sætte såkaldte panikskud, der også skal fjernes, hvis du skal bekæmpe den.
Det er ikke kun mennesker, der finder kæmpebjørneklo uønsket. Fugle, sommerfugle og de fleste andre dyr vil ikke leve under bjørneklo, og kun ganske få insekter og snegle kan leve der.
Planten kom til Danmark for 200 år siden, men har for alvor spredt sig i de seneste årtier.
Den blomstrer i juni og juli og kan desuden kendes på dens store, grønne og meget spidse blade, der kan blive op til 170 centimeter brede. Den kan blive op til tre meter høj.
Sådan bekæmper du kæmpebjørneklo
Rodstikning
Brug en spade, og skær plantens rod over under vækstpunktet. Vækstpunktet for kæmpebjørneklo er typisk to-tre centimeter under jordoverfladen. Dette gøres bedst i foråret, hvor planten er lille.
Skærmkapning
Brug en hækkesaks eller lignende, og klip skærmen samt større blade af den blomstrende kæmpebjørneklo. Ved at fjerne skærmen kan du hindre, at planten når at sætte frø. Efter to til tre uger kan der være opstået ”panikskud”. Disse skal også kappes.
Kontakt kommunen
Hvis du ser kæmpebjørneklo på offentlige arealer, kan du henvende dig til kommunen, så den bliver gjort opmærksom på den invasive art.
Billedkreditering: Palle Hedemann/NF/Ritzau Scanpix
Invasive arter fortrænger andre arter og påvirker derved biodiversiteten i negativ retning.
Sådan bekæmper du “planternes Godzilla” - én ting skal du bestemt ikke gøre
Det kan koste dig et sekscifret beløb, hvis du ikke får bekæmpet ødelæggende plante i din have, og dummer du dig, kan du gøre ondt værre.
Sydfynske haveejere kæmper i disse år mod en ødelæggende plante, der er kendt som “planternes Godzilla”.
Flere fynboer har i denne uge fortalt til TV 2 Fyn, hvordan den smukke plante har ødelagt haver og bliver ved med at dukke op trods årelange intense kampe.
Selv om japansk pileurt, der normalt vokser på siden af vulkaner, kan overleve nærmest ud af ingenting, er det muligt at slå den invasive plante ihjel, lyder det fra biolog Hans Wernberg, der driver virksomheden Care4Nature, som bekæmper invasive planter.
- Det tager nogle år, og der er ikke noget quickfix. Lige meget hvor meget vi prøver at slå den ihjel, har den prøvet det, der er værre, siger Hans Wernberg.
- Det er en af de værste invasive arter. Den er ekstrem overlevelsesdygtig og svær at slå fuldstændig ihjel. Den er vant til at leve ekstreme steder, så den tilpassser sig til at overleve, forklarer han.
Ødelagde Karinas have
Karina Prindsholm Sørensen fra Langeland har eksempelvis kæmpet for at få udryddet planten i syv år. Her er han den ødelagt halvdelen af hendes have.
I sådan et tilfælde, hvor planten er begrænset til en del af en villahave, er det dog muligt at vinde kampen over Godzilla-planten.
- Hvis vi har nogle bestande på maks. 100 kvadratmeter, hvor man graver dem op med en spade, kan det lade sig gøre, men det tager år, og der skal graves dybt, siger Hans Wernberg.
Det er dog vigtigt at tage planten på et bestemt tidspunkt.
- Man kan gøre processen kortere ved at sørge for at tage planten på det rigtige tidspunkt. Når den kommer op af jorden, er der røde skud, der senere bliver grønne, siger Hans Wernberg.
Det er her, du skal slå til.
- Lige før den bliver grøn. Her gør det mest ondt på planten. Det bliver den træt af i længden, siger Hans Wernberg, der forklarer, at det er den mest optimale måde at tappe dens massive ressourcer på.
Det kan være på alle tidspunkter af året, der kommer nye skud.
Tre meter dybe rødder
Går du i gang at fjerne planten, skal du være opmærksom på, at den har meget dybe rødder, der kan være op til tre meter dybe.
Planten har et forgrenet rodsystem op til syv meter fra planten. Det kan derfor være dyrt og besværligt at bekæmpe den helt.
- Man skal et godt stykke ned i jorden. Den har enormt store rodreserver. Per kubikmeter jord kan der være 56 kilo rødder, og de går to-tre meter ned. Når du ser dit skud hjemme i haven, har du altså virkelig mange rødder, du skal slå ihjel, inden du vinder kampen. Der er en urimelig voldsom rodreserve dybt nede i jorden, forklarer Hans Wernberg.
Hans Wernberg har selv haft japansk pileurt i sit sommerhus, og her er det lykkedes ham at bekæmpe planten.
Men den kan komme igen efter nogle år.
Det skal du bestemt ikke gøre
Der er dog særligt én ting, der er vigtig, inden du begynder at bekæmpe planten, hvis det skal ende med at blive en succes og ikke gøre tingene værre.
- Man skal ikke gå i gang, hvis man ikke kender den. Man skal forstå planten, inden man starter, og man skal virkelig forstå, hvordan den spreder sig, siger Hans Wernberg.
Årsagen er, at selv små stykker rod eller stængel kan spire og blive til en ny plante, og får du først spredt planteresterne i haven, bliver det en meget svær kamp.
- Rødderne bliver spredt. Der kan gå fire-fem år, før du har set, du har fået den spredt. Den spredes ekstremt let, og hvis du ikke kender den godt, har du den lige pludselig i hele haven, siger Hans Wernberg.
Går det først galt, kan det ende med at blive en dyr affære.
- Det kan koste på den anden side af 100.000 kroner, siger Hans Wernberg.
Følg disse huskeråd
Når man opdager planten, skal man enten kontakte nogle professionelle, der kan dokumentere, at de har haft succes med at bekæmpe den - eller vide, hvad man gør.
Går man selv i gang, er der nogle huskeråd, man kan tage med sig. Det gælder om at få samtlige spor fra planten fjernet.
Når hele området er ryddet, kan man så græs på arealet og løbende tage de skud, der kommer. En presenning kan også lægges ud på arealet for at skærme for sollys, men her skal man vælge en ordentlig løsning.
- Pileurt får en masse sollys igennem en billig presenning, siger Hans Wernberg.
- Vi anbefaler, at de simpelthen får det ryddet, sår græs og køber en robotplæneklipper, råder eksperten.
Ved at installere en robot kan man lettere forhindre, at eventuelle rester fra planten spredes i resten af haven.
Vidt udbredt i det sydfynske
Japansk pileurt vokser i hele landet, men ifølge Hans Wernberg er den især vidt udbredt i det sydfynske.
- Den står i folks haver. Vi ser den rigtig tit i dødsboer, hvor manden eller damen ikke lige har fået passet haven i årevis, siger han.
- Hvis du laver nybyggeri og ikke håndterer planten først, kan den gå gennem vandrørene, og så skyder den måske op i bruserummet. Det har den gjort i Storbritannien, og derfor har de lovgivet om den, forklarer han.
Hans Wernberg anbefaler ikke brug af gift, da gift generelt set bør begrænses, og private desuden ikke kan købe i store nok mængder til, at det kan slå Godzilla-planten ihjel.
- Man risikerer også, at den bliver immun, og når giften ikke virker, og du ringer efter professionelle, er planten blevet immun over for giften, når de kommer, forklarer Hans Wernberg.
Koster samfundet millioner
Stod det til biologen, burde der være langt større fokus på at bekæmpe japansk pileurt herhjemme, end der er i dag. Han mener, kommunerne og politikerne skal på banen, før det går helt galt.
Får den invasive plante yderligere fat, er der set eksempler fra udlandet, hvor det kan koste samfundet millioner og i nogle tilfælde milliarder af kroner at få bekæmpet japansk pileurt.
- Når man sælger et hus, burde det være en del af handelssummen, hvis der er japansk pileurt på grunden, siger biologen.
Hans Wernberg mener også, at der burde kunne gives bøder, hvis man lader Godzilla-planten sprede sig fra sin grund ind til naboen eller et naturområde.
- Vi slår ned et godt stykke inde på deres grund, men med en grund på 3.800 kvadratmeter har vi ikke tid til også at bekæmpe inde hos dem, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.
Det er forbudt at aflevere japansk pileurt med sit andet haveaffald på flere kommuners genbrugsstationer.
Så sent som i sidste uge bad Svendborg Kommune om hjælp til at få planten bekæmpet, og herunder kan du læse gode råd fra Langeland Kommune, der også forsøger at bekæmpe den, fordi den spreder sig voldsomt.
Sådan bekæmper du japansk pileurt
Grav planten op
Opgravning er tidskrævende og en dyr løsning med stor risiko for at sprede levedygtige stykker af jordstænglerne, oplyser Langeland Kommune.
Afbrænding
Det er muligt, men afbrænding er ineffektivt, da jordstænglerne ikke bliver påvirket, oplyser Langeland Kommune.
Lad køerne spise planten
Vedvarende afgræsning af de unge skud med får eller køer kan holde planterne nede. Men det er ikke effektivt, da det kun hæmmer og ikke dræber planten.
Så og slå græs
Gentagne slåninger i hele vækstsæsonen over en længere årrække på op til ti år kan udrydde planten, men der er risiko for spredning af plantestykker, som kan formindskes, hvis man bruger robotplæneklipper.
Sprøjt med gift
Det skal gøres mindst to gange i vækstsæsonen i tre-fem år, men det er ikke tilladt i nærheden af vandløb og andre naturområder, oplever Langeland Kommune.
Kontakt professionelle, lyder rådet fra Hans Wernberg, da der skal bruges langt mere gift, end private kan købe.
Derudover er det generelt en dårlig idé at komme gift i din have.
Sætter du kampen ind mod kæmpebjørneklo, er der gode muligheder for at få bekæmpet den, men langt værre står det til med japansk pileurt, som Svendborg Kommune også har advaret mod. Der er nogle fynboer, der har kæmpet i årevis mod den ødelæggende plante.
Bilist bragede ind i bageri - der er ødelæggelser for "et større beløb"
kopieret!
Lørdag middag fik kunder og forbipasserende ved Baks Bakery og Deli i Middelfart sig noget af et syn, da en større BMW bragede ind i butikkens facade.
Det fortæller ejer, direktør og bagermester Carsten Bak, der har delt billeder af ødelæggelserne. Han var ikke selv til stede ved ulykken.
- En af mine ansatte ringede til mig og sagde, at en bil var kørt ind i bageriet. Så kommer der mange billeder hen over nethinden, siger Carsten Bak til TV 2 Fyn.
Stor materielle skader
Inden han satte kurs mod sin butik, fik han fat i politiet, der til Carsten Baks overraskelse var hurtigere fremme, end han selv var.
Da han kom frem, kunne han se, at en bilist havde ramt et bord-bænkesæt foran butikken. Det var blevet presset ind i vinduespartiet og havde efterfølgende skubbet en tonstung ovn et par meter ind i produktionsområdet.
- Det var ikke fordi, det var så voldsomt, og så alligevel. Da vi kiggede nærmere, kunne vi se, der var sket en del skader. Det ser ret voldsomt ud, fortæller Carsten Bak.
Fyns Politi bekræfter over for TV 2 Fyn, at de har været på stedet for at se nærmere på ulykken. Vagtchef Sten Nyland fortæller, at ulykken er sket som følge af en kørerfejl.
Ingen personskader
Ifølge Carsten Bak bunder kørerfejlen i, at bilisten havde taget fejl af speeder og bremser.
Heldigvis var der ikke nogen personer til stede i produktionsområdet, da ulykken skete, og politiet bekræfter ligeledes, at der ikke er sket nogen personskader. Der er heldigvis kun sket materielle skader - dog for et “større beløb”, oplyser vagtchefen.
At ingen personer er kommet til skade, glæder Carsten Bak, der af samme årsag også finder plads til lidt galgenhumor:
- Det sjove ved det hele er, at der på facaden står “Bak”, og så kører han fremad.
Til trods for de omfattende skader er Carsten Bak klar til at åbne sin butik allerede søndag morgen.
Gitte har skrevet ny bibel til kvinder i overgangsalderen - revet væk inden udgivelse
kopieret!
En fynsk debutforfatter har selv udgivet en bestemt bog og slået alle de store forlag.
Gitte Boesen rådgiver kvinder i overgangsalderen, og hun har skrevet en bog, der allerede er gået nummer et på bestsellerlisten. Det er sket udelukkende på forsalget, da bogen først udkommer på tirsdag.
Lørdag holdt hun et lille releaseparty for bogen i Aaruphallen.
Selv er forfatteren ikke i tvivl om, hvorfor hendes bog er så efterspurgt fra udgivelsen.
Søndag kan byde på flere snebyger
kopieret!
Søndag bliver en overskyet dag, hvor det i første omgang mestendels vil holde tørt.
Men sidst på eftermiddagen kan der komme sne eller slud fra sydvest, som lokalt kan gå over i isslag.
Temperaturen når ned mellem frysepunktet og to graders varme med en svag til jævn vind fra syd. Den vil senere dreje over til omkring sydøst og bliver let til frisk.
Dartklub har VM-feber: - Håber flere unge begynder at spille
kopieret!
I Assens Dart Club var der lørdag særlig god stemning ovenpå den spektakulære VM-finale fredag aften, hvor den kun 17-årige englænder Luke Littler på suveræn vis sikrede sig VM-titlen som den yngste nogensinde.
Med triumfen i Alexandra Palace i London blev der endnu en gang sat to tykke streger under, at den unge knægt er et ekstraordinært fænomen.
Og at en ung gut kommer ind og dominerer verdenseliten, det håber dartentusiasten Lars Nielsen kan få flere unge til at søge mod en dartklub.
Få masser af dartstemning fra Assens i videoen ovenover.
Hvor er Poul? Mere end 50 frivillige deltog i eftersøgning
kopieret!
Lørdag fortsatte eftersøgningen af Poul Frank Andersen, der har været savnet siden han forlod hjemmet i Årslev 2. juledag.
Politiet stoppede deres eftersøgning torsdag, men den frivillige organisation Missing People havde samlet 51 personer, som var med til at lede efter den 70-årige mand.
Foreningen hjælper til, fordi de, der kender ham nærmest, havde kontaktet foreningen, der desuden havde fået grundig overlevering af Fyns Politi.
Talspersonen turde ikke gætte på chancerne for at finde den ældre mand i live. Vigtigst er dog at få ham fundet, lyder det.
Poul Frank Andersen var iført en sort eller grå kedeldragt. Han har hvidt hår og gråt fuldskæg.
Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.
DMI varsler "spændende vintervejr" de kommende dage
kopieret!
Selvom søndagen umiddelbart kommer til at starte stille og roligt, så er der “spændende søndagsvejr” i sigte, skriver meteorolog Henning Gisselø i en kommentar på DMI’s hjemmeside.
For som dagen skrider frem vil vinden tiltage, og samtidig er der sne eller tøsne på vej over Danmark fra sydvest. Det giver risiko for snefygning flere steder.
Ud på natten vil nedbøren gå over i regn, og med temperaturer under og omkring frysepunktet, så kan man opleve isslag med superglatte veje, cykelstier, fortove, når man skal ud ad døren mandag morgen.
I alt forventer DMI, at der kommer mellem 10 og 20 millimeter nedbør, og derfor opfordrer de til, at man færdes udenfor med ekstra forsigtighed.
Vej spærres i ni måneder - skal bygge ny bro
kopieret!
Arbejdet med at anlægge den nye jernbane mellem Odense Vest og Kauslunde er godt i gang, og fra mandag og frem til september i år kommer det til at påvirke trafikanter på Søndersøvej ved Vissenbjerg.
Der skal nemlig bygges en ny bro, som skal føre jernbanen under Søndersøvej ved Fynske Motorvej. Derfor omlægges trafikken til en midlertidig vej lige nord for motorvejen ved frakørsel 54 Vissenbjerg, oplyser Assens Kommune på sin Facebookside.
Trafikanter på strækningen skal være opmærksomme på, at hastigheden på omlægningsstrækningen er sænket til 40 km/t.
Flere togafgange rammes - passagerer risikerer at vente 50 minutter
kopieret!
Skal du med regionaltog mellem Odense og Fredericia i de sene aften- eller nattetimer, så skal du være ekstra opmærksom den kommende uge.
Fra søndag 5. til torsdag 9. januar og natten efter kører enkelte tog på strækningen efter en ændret køreplan på grund af sporarbejde, skriver DSB på sin hjemmeside.
Det betyder, at man skal hold et ekstra godt øje med Rejseplanen, da de berørte tog kører mellem otte og 50 minutter senere end normalt fra flere stationer undervejs.
SFO-børn satte Danmarks-rekord - nu vil de i rekordbog
kopieret!
273,5 meter.
Så lang en musetrappe havde børnene på Soltoften SFO i Marstal på Ærø lavet i løbet af december, inden de gik på juleferie. Og det er intet mindre end en Danmarksrekord, skriver Ærø Kommune på sin Facebook-side.
Og Ærø Kommune skriver, at de forventer, at rekorden finder vej til Børnenes Rekordbog.
Børnene har selv lavet musetrappen, men med god opbakning fra det voksne personale, lyder det fra pædagog Christian Kurt Nielsen.
- Vi voksne holdt os på sidelinjen – dog ikke uden at friste med brændte mandler og æbleskiver undervejs.
Clay-direktør sørger over tabet af Peter Brandes: - En af de helt store, der har forladt os
kopieret!
Den fynske multikunstner Peter Brandes er lørdag morgen afgået ved døden i en alder af 80 år.
Og det er en af de helt store kunstnere, vi har mistet. Sådan lyder det fra Pia Wirnfeldt, der er direktør for CLAY Keramikmuseum Danmark i Middelfart.
- Det er en af de mest begavede kunstnere, vi har mistet. Peter var et menneskeligt og kunstnerisk intellekt ud over det sædvanlige, fortæller hun til TV 2 Fyn.
Står bag kæmpe-vase
Peter Brandes er blandt andet kendt for sine udsmykninger af flere danske kirker. Herunder Roskilde Domkirke og senest Aarhus Domkirke. I sin levetid har han også lavet kunstværker til udstilling i Danmark, i udlandet og til dronning Margrethe.
Ude foran CLAY Keramikmuseum i Middelfart står der en vase, der rager knap fem meter op i luften. Vasen er i folkemunde kendt som Sevilla-vasen, da Peter Brandes skabte den til verdensudstillingen i 1992 i Sevilla.
Men på kunstneren selv omtalte vasen som Isak-vasen, fortæller Pia Wirnfeldt:
- Reelt hedder den Isak-vasen, fordi motivet på vasen er Isak, der står på Morija-bjerget, hvor hans far Abraham havde taget ham hen for at ofre ham til gud.
Pia Wirnfeldt kalder vasen et “monumentalt værk og en milepæl i dansk keramikhistorie”. Et betydningsfuldt værk, som fortæller og markerer, hvilken betydningsfuld kunstner, Peter Brandes var.
Markant kunstner
En kunstner, der var optaget af at formidle de helt store religiøse og mytologiske fortællinger, som han udtrykte i alt fra maleri, keramik, glasmosaik, tegninger og meget andet.
- Vasen er et vartegn for museet. Folk, der har besøgt Clay, husker den vase, som står meget majestætisk ved siden af den gamle hovedbygning. Den er næsten 5 meter høj, og man skal bevæge sig rundt om den for at få historien foldet ud, fortæller Pia Wirnfeldt.
Men Peter Brandes var meget mere end den kendte vase, som i øvrigt også er afbilledet på et af de kendte, brunlige skilte, der står langs de danske motorveje for at vise bilisterne, at Clay Musuem er i nærheden.
Udsmykningen af kirker har altid draget multikunstneren, som også har udsmykket Nordlyskatedralen i Norge. Og det er også vigtigt for Pia Wirnfeldt at anerkende den betydning, som Peter Brandes har haft med udsmykning af kirker både i Danmark og internationalt:
- Han er måske en af de mest markante kunstnere i det seneste halve århundrede i forhold til udsmykning af kirker. Det er en af vores helt store og epokegørende kunstnere, der desværre har forladt os, slutter hun.
Havn tæt på at blive oversvømmet
kopieret!
I den sydlige del af Lillebælt er der blevet skubbet så meget vand ind, at vandstanden lørdag formiddag står omkring en meter over dagligt vande ved flere havne.
Det gør sig blandt andet gældende ved Faaborg Havn, hvor vandstanden er 99 centimeter over normalen.
Af den årsag ligger vandet nu og skvulper ved havnekanten.
Vandstanden er imidlertid nedadgående resten af dagen, så det forventes ikke at give problemer.
Undrede du dig også over denne lysende plet på himlen? Her er forklaringen
kopieret!
TV 2 Vejret har modtaget flere billeder fra undrende danskere fredag aften og natten til lørdag. Hele omdrejningspunktet er en lysende plet lige ved siden af Månen.
- Hvad er det, der er over månen? Det har jeg aldrig set før, spørger TV 2 Vejrets læser Kent Bering Coort.
Ved første øjekast kunne det ligne en meget klar stjerne, men faktisk er der tale om noget helt andet. Det er nemlig planeten Venus, der sammen med Månen lyst flot op på den danske vinterhimmel.
I anden halvdel af januar vil mange af planeterne være synlige på samme tid. Eksempelvis i perioden 16. til 20. januar, hvor Saturn og Venus står lige ved siden af hinanden.
Flere husstande ramt af strømafbrydelse
kopieret!
Opdateret klokken 14:27: Flere husstande har fået strøm igen.
Vores Elnet er ramt af driftsforstyrrelse, der påvirker strømforsyningen til flere husstande på det østlige Fyn.
Det fremgår af virksomheden hjemmeside, hvor de oplyser, at der er tale om en “uvarslet afbrydelse”.
Det oplyses ikke, hvor mange husstande, der er påvirket af strømafbrydelsen, men Vores Elnet har markeret et større geografisk område med en rød cirkel, som værende påvirket af strømafbrydelsen.
Strømafbrydelsen er registreret omkring klokken 08.30 og forventes afsluttet 10.32.
TV 2 Fyn arbejder på at få en kommentar fra Vores Elnet.