Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den fynske virksomhed Steffca vil benytte sig af ny mulighed for at forlange coronapas af medarbejderne.
Det er igen muligt for blandt andet natklubber og restauranter at kræve et gyldigt coronapas. Og nu bliver det også snart muligt for arbejdsgivere at forlange det samme af deres medarbejdere.
Det glæder direktøren i den nyborgensiske virksomhed Steffca, Martin Steffensen.
- Jeg synes, det er en god idé, fordi det giver os mulighed for at passe på vores medarbejdere og virksomheden, så vi kan fortsætte driften, siger han.
Fynsk skole lukker efter coronaudbrud - alle betragtes som nære kontakter
Samtlige elever på Giersings Realskole i Odense er fredag sendt hjem med beskeden om, at de ikke skal møde op i næste uge på grund af et større udbrud af coronasmitte.
I alt 32 elever og lærere er blevet testet positive for coronavirus på Giersings Realskole i Odense. Derfor lukker hele skolen ned.
I en besked til forældrene skriver skoleleder Poul Haahr Pedersen, at alle betragtes som nære kontakter.
- Vi har i den seneste uge haft 32 smittede heraf fire lærere, og det ser ud til, at smitten bare fortsætter, så for at bryde smittekæderne, lukker vi nu ned, skriver skolelederen.
En uoverskuelig opgave
Når skoledagen slutter fredag eftermiddag, vil de tilbageværende lærere sørger for, at skolens 745 elever får bøger og andet skolemateriale med hjem til næste uges onlineundervisning.
Elever i nulte til fjerde klasse kan få nødpasning i sfo, mens de øvrige elever må vende tilbage til skoleundervisning på børneværelserne.
- Jeg er klar over, at det for mange af jer er en næsten uoverskuelig opgave. Det er desværre bare den eneste måde at håndtere den nuværende situation på, skriver han.
Samtlige elever og lærere skal testes på tirsdag og torsdag, og alle med en gyldig negativ test kan møde ind til normal undervisning den 22. november.
Flere nedlukninger
I tirsdags ramte coronaviruspandemien også hårdt på en anden fynsk uddannelsesinstitution, da samtlige 280 elever på Glamsdalens Efterskole blev sendt hjem.
Her var bare en enkelt elev testet positiv, men forstander Thomas Madsen valgte alligevel at lukke skolen ned.
Årsagen til beslutningen om total nedlukning skyldtes, at eleverne skulle på studietur i udlandet fredag. Elever med en negativ test kunne vende tilbage til skolen onsdag.
Også på Næsby Skole har corona hærget, da 19 personer - primært elever i skolens yngste klasser - er blevet konstateret smittet.
Det fik dog ikke skolen til at lukke ned, da Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, at det ikke var nødvendigt at sende eleverne på Næsby Skole hjem.
Direktøren understreger, at det ikke er for at udskamme nogen, og at man vil gøre det så diskret som muligt.
- Det er ikke, fordi vi vil forholde os til, om folk er vaccineret eller ej. Det har vi ikke nogen holdning til. Men vi har en klar holdning til, at vi gerne vil se et coronapas, når det bliver muligt, siger Martin Steffensen.
Vil føle sig mere sikker
Muligheden kommer af en ny trepartsaftale, hvor regeringen og arbejdsmarkedets parter netop vil tillade arbejdsgivere at kræve et coronapas af de ansatte.
Dermed kan arbejdsgiveren også som sidste konsekvens fyre en medarbejder, der ikke lever op til kravet. Det er dog op til arbejdspladsen selv at bestemme konsekvensen.
17 smittede på sygehus: Indfører masker og flere test
Flere er smittede blandt både personale og patienter på Svendborg Sygehus, der nu indfører en række tiltag weekenden over.
Covid-19-smitten stiger – også på Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus. Det har sygehuset meldt ud på Facebook fredag eftermiddag.
Ifølge oversygeplejerske Susanne Barren er der tale om i alt 17 smittede af både personale og patienter på forskellige afdelinger, primært på hjerteafdelingen. Tidligere på dagen var meldingen 14 smittede.
Sygehuset opfordrer derfor patienter til at tænke over, hvor mange pårørende de tager med ind til aftaler, fortæller oversygeplejersken til TV 2 Fyn.
- Vi har haft stigende smitte i Svendborg, derfor skærper vi opmærksomheden omkring situationen. Men der er ingen grund til panik, og patienterne skal stadigvæk komme, hvis de har aftaler, siger hun.
Coronasmitten betyder, at sygehuset fra dags dato tester patienter, der kommer ind, og har indført ekstra test af medarbejderne. Derudover vil personalet bære maske, hvis de skal tæt på patienterne.
Ingen panik
Susanne Barren understreger, at patienter ikke skal være bange for at komme på sygehuset.
- Det var vi ramt af i første bølge, og det risikerer jo at blive farligt, hvis folk er syge, siger hun og tilføjer, at der ikke er grund til panik.
Derfor synes sygehuset heller ikke, at det er nødvendigt at sætte et antal på, hvor mange pårørende patienterne må tage med.
- Vi siger ikke, at der ikke må komme pårørende, men bare at man overvejer, hvor mange, siger oversygeplejersken.
Mødes om situationen mandag
Det er en mindre corona-task force, der fredag har haft møde om situationen og på den baggrund er kommet med tiltagene, netop for at man fortsat roligt kan komme på sygehuset, lyder det.
De er kun indført på Svendborg Sygehus, og indtil videre kommer tiltagene til at gælde til og med mandag, hvor gruppen mødes igen for at vurdere situationen.
- Hvis det viser sig, at vi kun havde de 14 smittede, skal vi ikke have en masse ekstra initiativer. Men hvis det fortsat stiger, kigger vi på, om det kræver flere tiltag, siger oversygeplejersken.
Ligesom ude i samfundet opfordres man også til at huske god håndhygiejne og afstand, når man besøger sygehuset.
John Hansen, logistikmedarbejder hos Steffca, mener at kravet til medarbejderne er helt rimeligt.
- Jeg har det helt fint med det. De fleste af os er vaccineret, og dem, der ikke er, bliver testet. Der er meget corona i omløb, og vi skal jo passe på hinanden, siger han.
- Jeg ved ikke, om det ville gøre noget specielt i min hverdag, men jeg ville føle mig mere sikker.
Har beholdt coronatiltag
Som mange andre virksomheder har Steffca beholdt nogle af coronatiltagene fra seneste bølge.
- Vi har sprit sat op alle steder og en temperaturscanner, som alle medarbejdere og gæster i huset går forbi, når de kommer ind. Det er obligatorisk, siger direktøren.
Hvordan det rent praktisk skal foregå, har virksomheden ikke fundet ud af endnu. Men planen er, at hr-afdelingen skal finde en måde, hvor det kan gøres så diskret som muligt.