Fynske filmpenge skal gå til grin i biografen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I efteråret fik FilmFyn fordoblet sit budget med den nye filmaftale. Til gengæld skal der sælges flere biografbilletter, og det skal komedien "Jagtsæson" sørge for.
Optagelserne til en ny dansk komediefilm med titlen "Jagtsæson" er lige nu i fuld gang på Fyn.
Det er FilmFyns første investering i en større spillefilm i år, og at det netop er en komedie, er ikke tilfældigt. Den regionale filmfond har fordoblet sit økonomiske budget efter en ny såkaldt "filmaftale" med regeringen. De ekstra penge skal bruges til at styrke billetsalget til danskproducerede film. Og komedier sælger billetter.
- Regeringen og folketinget har med filmaftalen sat det mål, at flere skal se danske film. Derfor vil vores film i fremtiden blive mere markedsorienteret, siger FilmFyns direktør Klaus Hansen.
Og der er høje forventninger til den nye film "Jagtsæson".
- Det er en komedie i Danmarks bedste komedietradition, så vi forventer, at den kan lokke mange mennesker i biografen, siger Klaus Hansen.
FilmFyn ansætter sin tidligere formand som direktør
Klaus Hansen
FilmFyn ansætter ny direktør. Det bliver Klaus Hansen fra Producentforeningen.
Når den 59-årige Cand.jur. Klaus Hansen snart sætter sig i direktørstolen hos FilmFyn, vender han tilbage til vante lokaler.
Han var nemlig bestyrelsesformand for FilmFyn gennem 11 år fra 2003 til 2014. Dermed var han også en vigtig del af selve etableringsprocessen af den fynske filmfond.
Siden da har han fået indgående kendskab til den samlede filmbranche og dens vilkår. Han kommer denne gang fra en stilling som direktør i Producentforeningen, der er branche- og arbejdsgiverorganisationen for 120 virksomheder, der producerer film, tv og computerspil.
Med den nye filmaftale på Christiansborg, opbakning fra nu ni fynske kommuner og et årligt budget på mere end 35 millioner kroner er det forventningen, at FilmFyns nye direktør kan sætte yderligere fart på udviklingen i de kommende år.
- FilmFyn skal være eksemplet for Fyn og hele Danmark, hvor investeringerne i filmkulturen skaber store oplevelser, vækst og synergier på tværs af alle genrer og platforme – både regionalt og nationalt, siger Klaus Hansen, der understreger, at FilmFyn fortsat skal være det ypperste eksempel på, hvordan kultur og erhverv kan gå hånd i hånd.
Stor opgave venter
TV 2/FYNs kulturredaktør Martin Mulvad Ernst vurderer, at Klaus Hansen går en stor opgave i møde.
- Det ligner umiddelbart en dans på roser at overtage en fond, som netop har fået fordoblet sit budget, og som noget nyt nu har politisk opbakning fra 9 ud af 10 fynske kommuner. Men det kan på den anden side skabe så høje forventninger, at de kan være næsten umulige at indfri. Desuden kan det blive en udfordring at dele sol og vind lige mellem de fynske ejerkommuner, da kommunerne ikke nødvendigvis altid arbejder ud fra fælles interesser, siger Martin Mulvad Ernst.
Alene ud fra stillingsopslaget til jobbet, blev det gjort klart, at man som direktør for FilmFyn skal kunne balancere mellem mange interesser:
"...du skal kunne navigere i et kompliceret miljø med mange både offentlige og private interessenter såsom kommuner, styrelser, ministerier, politikere, private investorer og virksomhedsejere", hed det i stillingsbeskrivelsen.
Opdatering
Og det rammer fint plet, når fondens finansiering kommer fra ni forskellige kommuner og et ministerium. Der skal danses politisk ballet, når ni borgmestre gerne ser øget erhvervsomsætning i netop deres kommune, og Kulturministeriet skal have bevis for, at pengene fra staten bruges fornuftigt.
Samtidig skal man som købmand overbevise filmbranchens produktionsselskaber om det fordelagtige ved at flytte en serie- eller filmproduktion til Fyn, og så skal man gerne have et indgående kendskab til de fynske location-muligheder.
Bestyrelsen har forventninger
Investeringer i spillefilm, dokumentarfilm og tv-serier er kerneområder for FilmFyn, og i de kommende år vil der være en særlig forventning til udviklingen af den fynske filmbranche.
- Der mangler kvalificeret arbejdskraft på producerniveau og på det tekniske niveau – eksempelvis lys, lyd og locations. Det bliver bl.a. Klaus Hansens opgave at arbejde for, at der kan etableres samarbejder med fynske uddannelsesinstitutioner og eksisterende aktiviteter i filmbranchen for at imødekomme efterspørgslen. Vi har så mange spirende talenter og små produktionsselskaber, og deres idéer må vi gøre mere for, siger FilmFyns formand, Ulla Østbjerg.
Det er ambitionen, at FilmFyn på det professionelle niveau kan være et afgørende omdrejningspunkt for at samle de fynske filmkræfter. Odense og Kerteminde kommuner er pr. 1. januar 2019 trådt ind i ejerkredsen.
- Vi glæder os meget til samarbejdet med vores nye direktør. Der er ingen tvivl om, at FilmFyn får en direktør med indgående branchekendskab, stor erfaring med det politiske arbejde og store ambitioner på FilmFyns vegne, siger Ulla Østbjerg,
Ifølge Producentforeningen skal Klaus Hansen tiltræde sin nye stilling senest 30. juni.
Drømmecast skal sælge billetter
Et andet element, som også skal bidrage til billetsalget, er castet til filmen, som FilmFyn selv beskriver som et drømmecast. I hovedrollerne finder man Mille Dinesen, Stephania Potalivo og Lærke Winther, og også de tre erfarne skuespillere er sikre på, at den nye film bliver et hit.
- Alle, der kan lide et godt grin, skal komme i biografen, siger Lærke Winther.
- Ja, og uden at afsløre for meget, så er det her en film for både mænd og kvinder i alle aldre, tilføjer Mille Dinesen.
"Jagtsæson" handler om de tre veninder Eva, Marlene og Isabella, som i deres forsøg på at komme igennem en midtvejskrise bliver kastet ud i udfordringer og pinlige situationer, som får det værste frem i dem.
Filmaftale: FilmFyn får ekstra millioner
Årligt tilføres dansk film 560 millioner kroner som følge af filmaftale, som alle partier står bag. FilmFyn får del i 35 millioner kroner.
Alle Folketingets partier har indgået et femårigt filmforlig med en økonomisk ramme på knap 560 millioner kroner.
Det oplyser Kulturministeriet torsdag aften.
Beløbet tilføres årligt til dansk film via finansloven i perioden 2019 til 2023. De 560 millioner er stort set samme beløb som den hidtidige filmaftale.
Derudover styrkes de regionale filmfonde – Filmfyn og Den Vestdanske Filmpulje – med i alt 35 millioner kroner om året, oplyser ministeriet.
- Jeg er rigtigt glad for aftalen, som er ambitiøs og mere fleksibel end den tidligere aftale, siger kulturminister Mette Bock (LA).
- Løftet af de regionale filmfonde giver en mulighed for at få nogle vækstmiljøer, så der bliver produceret film i hele Danmark, og så der kan skabes filmmiljøer i hele Danmark.
I aftalen indgår også en målsætning om, at mindre sælgende biograffilm bør gøres hurtigere tilgængelige på andre platforme, så alle interesserede kan komme til at se dem.
Ifølge ministeren skal biografer og distributører selv beslutte, hvordan de ønsker at opnå det mål.
Efter et år vil den frivillige ordning blive evalueret, fortæller Mette Bock.
Stadig plads til kulturelle film
Selvom FilmFyn i fremtiden skal satse mere på at ramme det bredde publikum med blandt andet komedier, vil der ifølge direktør Klaus Hansen stadig være plads til kulturelle film, som ikke nødvendigvis vil blive biografhits.
- Vi vil stadig lave kulturelle film i fremtiden, og det er vigtigt for mig at sige, at der ikke er nogen modsætning mellem kultur og folkelighed, siger han.