19. aug. 2017 kl. 6:43
Fyn

Alexandra Wey/EPA/Scanpix
Eric Feferberg/Ritzau Scanpix/arkiv
Chris Graythen, Scanpix
/

Fynske fornemmelser i Vueltaen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Lørdag starter dette års sidste grand tour, Vuelta a Espana, og med til start er de tre fynboer Jesper Hansen, Lasse Norman Hansen og Søren Kragh Andersen.

Vuelta a Espana bliver ikke nogen badeferie for de tre fynboer. Grand tours er hårde, opslidende og hårde en gang til. For Lasse Norman Hansen og Søren Kragh Andersen er det første gang, de skal køre en af de tre grand tours, mens Jesper Hansen både har kørt Giro d’Italia og Vuelta a Espana.

Kim Plesner, indehaver af Veloropa, er kommet med et bud på, hvad vi kan forvente os af de tre fynboer.

Jesper Hansen, Astana

Han er den mest erfarne af de tre. Han sluttede som henholdsvis nummer 52 og 32 i Vuelta a Espana og Giro d’Italia. Derudover har han kørt et hav af mindre etapeløb, og med sin 60 kilo er han en vaskeægte bjergrytter, som på en god dag kan køre med på selv de stejleste bjerge.

Kim Plesner om Jesper Hansens Vuelta:

“Vi har set ham splitte favoritgrupper og gøre ondt på selv de bedste”

— Kim Plesner, indehaver Veloropa

- Vi har set ham splitte favoritgrupper og gøre ondt på selv de bedste, men vi skal ikke forvente, at se Jesper Hansen være den første over målstregen i årets Vuelta. Han er i en bunden opgave, og det er at servicere holdets italienske stjerne Fabio Aru.

- Han er en vigtig mand for Astana, og han vil være en af dem, som skal være med til at tynde ud i feltet, når rytterne rammer de afgørende stigninger.

Læs også: Fynsk cykelrytter sviner dopet rytter: - Han er en kæmpe idiot
Gå tilbage Del
18. aug. 2017 kl. 10:31

Fynsk cykelrytter sviner dopet rytter: - Han er en kæmpe idiot

Der bliver taget kraftig afstand fra resten af cykelverden til Samuel Sanchez, der torsdag blev testet positiv for brug af det ulovlige væksthormonmiddel GHRP-2.

Spanieren stod ellers til at skulle deltage i årets sidste Grand Tour, Vuelta a España, der begynder lørdag, men blev øjeblikkeligt suspenderet af sit hold, BMC.

Mens Sanchez er ude af det spanske etapeløb, gør fynske Lasse Norman Hansen sin debut i løbet. Han undrer sig over, at Sanchez, som vandt OL-guld i 2008 i landevejsløbet, er naiv nok til at tage doping.

- Jeg synes, det er trist og sørgeligt, at en mand som Sanchez skal testes positivt.

“Jeg synes, han er en kæmpeidiot, at han har taget doping. Væksthormon hopper ikke ligefrem ind i kroppen af sig selv”

— Lasse Norman Hansen, cykelrytter

- Han har en masse gode resultater, som der vil blive sat spørgsmålstegn ved nu. Det er pisse ærgerligt. Både for ham og BMC og ikke mindst cykelsporten, siger han til TV 2 SPORT.

Lasse Norman Hansen glæder sig dog over, at den positive dopingprøve kom frem før Vueltaen. På den måde kommer det ikke til at have indflydelse på nogen resultater. Han forstår dog stadig ikke, hvordan Sanchez kunne finde på det.

- Jeg synes, han er en kæmpe idiot, at han har taget doping. Han siger selv, at det er en overraskelse for ham, men væksthormon hopper ikke ligefrem ind i kroppen af sig selv.

Må næsten være en fejl

En anden dansker, der stiller til start i løbet, er Michael Mørkøv. Han mener, det er så dumt, at han næsten ikke kan tro på, det er rigtigt.

- Min første tanke er, at det må være en fejl, og at han et eller andet sted har været uheldig at spise et eller andet proteinpulver, der kan have været noget i. For jeg har svært ved at tro, at nogle er så dumme, at de prøver at snyde, når vi bliver testet så meget, som vi gør i dag.

Både Norman og Mørkøv er enige om, at cykelsporten er blevet en renere sport siden 1990'erne, hvor flere hold gjorde brug af doping.

- Jeg tror, cykelsporten er et rigtig godt sted. Jeg har følt i mange sæsoner, at vi står i en ren sport. Jeg synes, at de resultater, jeg kan opnå, virker realistiske, pointerer Mørkøv

Norman ser fortsat også mere lyst på fremtiden i cykelsporten.

- Jeg stoler på mange flere mennesker nu, end jeg ville have gjort for 10-20 år siden. Det er altid et følsomt emne at udtale sig om. Jeg stoler på langt størstedelen af dem, jeg kører imod – specielt de yngre ryttere.

Se Lasse Norman Hansen, Michael Mørkøv og resten af Vuelta-feltet, når 1. etape af løbet vises på lørdag på TV 2 SPORT.

Lasse Norman Hansen, Aqua Blue Sport

Han bragede ind i alle danskernes cykelbevidsthed, da han i 2012 vandt OL-guld i banecykling. Fire år efter var det bronze, og i år har han foldet det indlysende cykeltalent ud blandt andet i cykelløbet Schweiz Rundt, hvor han vandt løbets bjergtrøje.

Kim Plesner om Lasse Norman Hansens Vuelta:

- Han kommer til at spille en stor rolle for sit hold allerede på den første etape, som i år er en holdtidskørsel. Ydermere er han den af de tre fynboer, som har den absolut mest frie rolle, så i sidste ende kommer det an på, hvor mange kræfter han har, og om han kan ramme det rigtige udbrud.

- Hvis Lasse Norman Hansen skal vinde en etape eller have en top 10 placering, så kan et forsigtigt bud være 16. etape. Det er en 40 kilometer lang enkeltstart, men jeg vil gerne understrege, at han skal have en utrolig god dag, hvis vi skal se ham øverst på sejrsskamlen.

Søren Kragh Andersen, Team Sunweb

Med sine kun 23 år er han den yngste af de tre fynboer i årets Vuelta, men i år har Søren Kragh Andersen taget et stort skridt ind på den internationale cykelscene. Året var knap startet, før han vandt 3. etape i Tour of Oman.

Kim Plesner om Søren Kragh Andersens Vuelta:

“Han er på et hold, hvor der intet forventningspres er”

— Kim Plesner, indehaver Veloropa

- Han har fordelen af at køre på årets World Tour hold, Team Sundweb. De har allerede vundet alt det, de skal i år og mere til. Jeg vil ikke mene, at Søren Kragh Andersen har ligeså frie tøjler, som eksempelvis Lasse Norman Hansen, men han er på et hold, hvor der intet forventningspres er.

- Der vil være dage, hvor han skal hjælpe sit hold, men der vil også være dage, hvor han bare får ”fri” og kan forsøge at gå med i et udbrud. Jeg tror at en etapesejr, ligesom i Lasse Norman Hansen tilfælde, er at drømme lidt for stort, men Søren Kragh Andersen kommer til Vueltaen med formen i orden.

Læs også: Formstærke Søren Kragh får frit spil i Flandern Rundt
Gå tilbage Del
2. apr. 2017 kl. 10:56
Fyn

Formstærke Søren Kragh får frit spil i Flandern Rundt

Eric Feferberg/Ritzau Scanpix/arkiv

Måske fik publikum et kig ind i fremtiden, da Søren Kragh Andersen pludselig befandt sig i selskab med cykelsportens tungeste drenge i afslutningen af Gent-Wevelgem i søndags.

I hvert fald er det sådan, fremtiden ser ud i den 22-årige fynbos hoved: Søren Kragh Andersen mod Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Niki Terpstra i de største løb.

Løb som legendariske Flandern Rundt, der køres søndag.

Respekt, ikke frygt
- De kører stærkt, men jeg kommer tættere og tættere på. Jeg har respekt for dem, men jeg er ikke bange for at køre cykelløb imod dem, siger Søren Kragh Andersen om de prominente konkurrenter.

Han blev sidste år hentet til det tyske hold Sunweb, der ser en kommende klassikerspecialist i den talentfulde dansker.

Holdledelsen har forelsket sig i Kragh Andersens aggressivitet og vilje til at vinde for nærmest enhver pris.

- Han har den fandenivoldskhed, der er essentiel i cykelløb på dette niveau - ikke mindst endagsløb i klassikerterræn, siger Morten Bennekou, der er sportsdirektør hos Sunweb.

- Han vil det så meget og kører med kniven mellem tænderne, når vi nærmer os finalerne. Han er ikke bange for at tage kampen op imod folk som Sagan og Terpstra, uddyber han.

Stor fremgang
Efter en debutsæson på det jævne har Søren Kragh Andersen vist stor fremgang i de første måneder af 2017.

Formen er så god, at han er en af de Sunweb-ryttere, der får lov at jagte personlig succes i Flandern Rundt.

- Vi har ikke en åbenlys kaptajn i sådan et løb. Han vil ikke få en bundet rolle. Søren vil være en af et par ryttere, der kan køre sin egen chance, siger Bennekou.

Kragh Andersen vandt mange løb i ungdomsårene, men springet til verdenseliten for seniorer er stort.

Det kræver øvelse og hård træning at få benene til at lystre på den anden side af 200 kilometer. Et løb som Flandern Rundt er 60 kilometer længere.

- Der er sket rigtig meget på et år.

- Jeg bliver ikke træt på samme måde, men får bedre og bedre ben, jo længere vi kører. Et år på højeste niveau i cykling gør meget. Man får hurtigt hår på brystet, siger Søren Kragh Andersen.

Hårdt løb på dårlige veje
En vis hårdhed er også nødvendig i Flandern Rundt, det sagnomspundne løb på belgiske veje af tvivlsom kvalitet.

- Flandern Rundt er måske det vildeste af dem alle sammen - også for rytterne. Det er både farligt, men også et stort løb at kunne sige, man har kørt, siger Søren Kragh Andersen.

- Det er vildt på selve dagen, men det er også stort at tænke tilbage på. Du føler lidt, at du er en del af historien. Det bliver ikke større for os ryttere. Vi vil nærmest slå os selv ihjel på den dag.

Vuelta a Espana bliver kørt fra lørdag den 19. august til søndag den 10. september.

26. nov. 2024 kl. 22:43
Thomas Larsen-Bjerre

Seneste nyt fra dødsulykke:
  • Hårdt og ubarmhjertigt, siger Fyns Politi om redningsaktion

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

27. nov. 2024 kl. 19:38
TV 2

Ejere har tjent millioner på ulykkesramt biogasanlæg

LYT
Del

Det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse har været en guldgrube for de tre ejere, men anlægget har også mødt modstand i lokalsamfundet.

På bare syv år har det ulykkesramte biogasanlæg i Flemløse været en ubetinget økonomisk succes og en guldgrube for de tre lokale ejere.

Anlægget, der blev etableret i 2017 og siden er blevet udvidet flere gange, gav sidste år et overskud på 22 millioner kroner, og selskabets egenkapital var i det seneste regnskab på 42 millioner kroner.

De tre ejere i selskabet Jørgen Stougaard, Christian Stenskrog og Kurt Poulsen har de seneste to år hævet 12 millioner kroner i udbytte.

I et interview i Effektivt Landbrug forrige år kunne Jørgen Stougaard oplyse, at de tre partnere havde timet etableringen helt perfekt.

Han fik i 2015 ideen sammen med mælkeproducent Christian Stenskrog til at anlægge et biogasanlæg tæt op ad sin svinebedrift med et stort arealtilliggende og eget transportfirma.

Gylle er guld

Det viste sig dog hurtigt, at anlægget burde være større for at hente rationalitet og dermed økonomi i projektet, og man tog derfor kontakt til Kurt Poulsen, der driver Toftegård med fedekalve ved siden af.

Kurt Poulsen, der ejer 50 procent af Flemløse-anlægget, har et helt tilsvarende på Andekærgaard på Tåsinge.

Ideen var at anvende gylle og dybstrøelse samt frøgræs, snittet rajgræshalm, frasorterede grøntsager fra Torup Bakkegaard samt restprodukter fra DLG’s foderfabrikker.

De tre ejeres bedrifter samt lokale planteavlere kunne efterfølgende aftage den afgassede gylle, der tillige er lugtfri efter turen på 60 dage gennem biogasanlægget.

Den første biogas fra Flemløse blev leveret den 20. august i 2020.

Siden kom energikrisen og stop for russisk gas, hvilket gav endnu bedre priser for biogassen.

27. nov. 2024 kl. 22:54
Fyn
Kort nyt

Hardhitter går i kødet på rådmand

LYT
Del

Det fynske folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) er mildt sagt ikke begejstret for beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholts (V) forslag om, at alle førtidspensionister løbende skal vurderes, om de kan arbejde.

- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år, siger Karsten Hønge.

27. nov. 2024 kl. 22:26
Kort nyt

Blæst skaber forbud mod påhængskøretøjer over Storebælt

LYT
Del

Trailere og andre påhængskøretøjer med en faktisk totalvægt på under 750 kilo må ikke køre på Storebæltsbroen i begge retninger.

Det oplyser Vejdirektoratet på dets trafikkort.

Det blæser kraftigt, hvilket ligger til grund for forbuddet. Vinden forventes at aftage hen mod midnat.

27. nov. 2024 kl. 22:05
Morten Albek

76 procent får det - nu vil rådmand tage et opgør med samfundsproblem

LYT
Del

Det skal ikke kun være mennesker under 40 år, som skal kunne få tilkendt en midlertidig førtidspension. Nu bør det faktisk gælde for alle førtidspensionister.

Borgere med ikke-vestlig baggrund er stærkt overrepræsenterede på førtidspension - og særligt de ældre. Det viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. 

I Odense er 76 procent af irakere over 50 år eksempelvis på førtidspension. 

Men kan det virkelig passe, at der i de 76 procent ikke er en eneste, som kunne arbejde et par timer om ugen?

Det undrer beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune Christoffer Lilleholt (V) sig over.

- Det kan simpelthen ikke passe, at så stor en del mennesker af en samlet gruppe ikke kan arbejde. Hvis det er tilfældet, så har vi jo fejlet som samfund.

Han udviser forståelse for, at man som flygtning kan være udfordret af krigstraumer eller andet fra sit hjemland. Men antallet kommer alligevel bag på ham, og det synes han kræver handling.

I oktober foreslog Lilleholt, at førtidspensionister under 40 år bør kunne gives en midlertidig pension, som betyder, at man løbende revurderer sagen med henblik på, om den enkelte er blevet arbejdsdygtig siden sidst. 

Men nu synes han, at det tilbud bør gælde for alle førtidspensionister - og han foreslår, at man starter med at undersøge dem, som er overrepræsenterede i tallene.

Forstå mig ret...

Og det skal forstås som en invitation, en kærlig hånd og en tro på vores borgere, understreger politikeren.

- Vi kan ikke være bekendt at parkere dem for livet ved at give dem en permanent førtidspension. Hvis bare nogle kan komme ud igen, så vil det jo være en kæmpe gevinst for dem selv - men også for samfundet. 

Men sidste måned mødte forslaget kritik blandt andre fra den fynske beskæftigelsesordfører fra SF, Karsten Hønge, som udtrykte bekymring for, hvad en tilbagevendende revurdering kan betyde for førtidspensionisterne:

- For det første så vil det skabe så meget usikkerhed og utryghed blandt de mennesker, der har fået en førtidspension. Mange af dem har fået det på grund af, at de kan have nogle psykiske udfordringer. Gad vide, hvordan det så virker og få at vide, at du hele tiden skal til eksamen hvert fjerde år? 

Christoffer Lilleholt (V) understreger dog, at der ikke skal graves i de sager, hvor der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved den enkeltes tilstand.

- I nogle sager vil man hurtigt kunne vurdere, at det her menneske selvfølgelig skal være på førtidspension - og så skal man selvfølgelig ikke belaste dem yderligere.

Det handler for Lilleholt i højere grad om at gribe dem, som har fået forsørgelse i over 20 år eller har været i længere behandling for deres udfordringer - som måske kunne være friske nok til et par arbejdstimer om ugen. De skal i hvert fald have muligheden.

- Men hvis der er en berettiget mistanke fra os om, at du faktisk godt kan arbejde, så ser jeg gerne at man tager en samtale om, hvordan det går, og hvad der sker i ens liv, får en ny vurdering med lægen og begynder at snakke om, om en tre-timers praktikuge kunne være en mulighed. 

For at gå videre med forslaget mangler der ifølge rådmanden bare grønt lys fra Folketinget.

Menneskelig eller økonomisk gevinst

Kommer det ikke til at koste mange penge at skulle sætte så stort et system og apparat i gang?

- Det er også dyrt for samfundet at have folk på førtidspension, så hvis bare en lille gruppe kommer i arbejde igen, så er det en gevinst for samfundet.

Men kunne man ikke godt forestille sig, at udgifterne for den her opskalering bliver større end den egentlige gevinst?

- Det er jeg ikke bange for. Lykkes vi bare med at få nogle enkelte ud, så er det en gevinst. Hvis ikke økonomisk, så i hvert fald menneskeligt.

27. nov. 2024 kl. 21:53
Kort nyt

Fjernvarme Fyn afbryder varme i Odense-bydel

LYT
Del

Hvis du befinder dig i Odense N, kan det være, at du skal finde tophuen frem torsdag.

Fjernvarme Fyn afbryder nemlig varmen på Allesø-Norden, Allesøvej, Beldringevej, Fredskovvej, Korsgade, Mellemgyden, Odensegyden, Parkgyden, Søhusvej, Søkildevej, Æbleskivegyden.

Afbrydelsen sker fra klokken 12.30 til klokken cirka 14.30, fremgår af selskabets hjemmeside.

27. nov. 2024 kl. 21:24
Fyn
Kort nyt
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politiets frit lejde-aktion sætter rekord

LYT
Del

Der er stadig nogle dage at løbe på, hvis man vil af med et våben uden at blive straffet.

Politiets frit lejde-aktion løber resten af november, men allerede nu kan politiet sige, at der er blevet indleveret rekordmange ting.

24.766 effekter er blevet indleveret fra 1. november til og med 26. november, oplyser Rigspolitiet onsdag i en pressemeddelelse.

Dermed er den hidtidige rekord fra frit lejde-aktionen i 2017 på 24.546 effekter blevet slået.

- Vi sætter virkelig stor pris på den høje tilslutning til frit lejde-aktionen, som vi har oplevet fra borgerne indtil videre, siger politikommissær i Rigspolitiet Sune Fletcher Hjortel i en pressemeddelelse.

Der er blandt blevet indleveret geværer, rifler, knive, sabler og pistoler. Men også andre våben som peberspray har politiet fået.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her