Gartnerier jubler: Ja til at dyrke medicinsk cannabis
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Glæde på de fynske gartnerier. Regeringen vil nu tillade danske gartnerier at dyrke cannabis til medicinsk brug - både til danske patienter og eksport.
Torsdag aften meddelte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at det fra 1. januar næste år skal være muligt at dyrke cannabis til medicinsk brug.
Det vækker glæde på gartnerierne.
- Det er vi meget glade for, for det er noget vi har arbejdet i nogle år, så nu er vi kommet er stykke videre, så vi kan komme i gang, siger formanden for de danske gartnere Jørgen K. Andersen fra gartneriet Thoruplund i Fraugde.
Regeringen havde allerede tilladt, at patienter fra 1. januar kan få ordineret cannabisdråber til behandling som et fireårigt forsøg.
- Der er gode store perspektiver i at dyrke cannabis til medicinsk brug, hvis vi ser hvordan det har udviklet sig i USA og Canada. Der er der sket en fantastisk stor udvikling i erhvervet, siger Jørgen K. Andersen.
Dyrkningen af den medicinske cannabis indføres som en forsøgsordning, der skal køre over fire år.
Der skal nu udarbejdes et skrapt regelsæt, der skal være på plads, før dyrkningen af medicinsk cannabis kan begynde i januar 2018.
Håber cannabis mod smerter gøres lovligt
Hver dag må 5000 fynboer ud på det illegale marked for at skaffe cannabis til at dulme smerter fra sygdom. Marianne Højggaard Jensen fra Bogense er en af dem.
Medicinsk Cannabis Forening Danmark kæmper for at få legaliseret cannabis i medicinsk øjemed. Og i dag var der debat i Folketinget om netop det emne.
Det glæder Marianne Højgaard Jensen fra Bogense, der ryger cannabis dagligt mod smerter. Hun er træt og stresset over at blive kriminaliseret på grund af et stof, der hjælper hende til at få det bedre.
En fejlslagen operation i 2006 beskadigede Marianne Højgaard Jensens nervevæv, så hun i dag lider af konstante smerter. De første år tog hun 28 forskellige smertestillende præparater, men hendes tilstand blev ikke bedre, og hun har udviklet svære spasmer, som ordinær medicin ikke kan afhjælpe. Derfor begyndte hun for fire år siden at bruge cannabis, der rent faktisk har en effekt på både smerter og spasmer.
- På mange punkter både smører det og lindrer. Det kan ikke helbrede mig, det er ikke et vidundermiddel, men det er et middel, der har rigtig mange positive virkninger for os, siger Marianne Højgaard Jensen.
Marianne Højgaard Jensen er ikke den eneste, der bruger cannabis medicinsk, selvom det er ulovligt i Danmark. Medicinsk Cannabis Forening Danmark anslår, at mindst 50.000 danskere med forskellige lidelser gør det samme.
Derfor var foreningens formanden i dag på Christiansborg, hvor spørgsmålet om cannabis som medicin var til debat.
- Det er en positiv fremgang for vores synspunkter. Jeg kan høre, at der nok skulle kunne findes et flertal for at gå videre med et beslutningsforslag. Så jeg tror, at der endelig sker noget, siger Rikke Jakobsen, der er formand for Medicinsk Cannabis Forening Danmark.
Et flertal i Folketinget uden om regeringen, De Konservative og Socialdemokraterne bakker op om at lovliggøre cannabis som medicin.
Produktionen skal foregå bag lås og slå, og der skal være overvågning omkring selve produktionen. Men det er gartnerierne klar til.
- Vi har gjort store overvejelser omkring sikkerheden ved produktionen. Drivhusgartnerier er jo lukkede lokaler, så har har vi alle muligheder for at gøre det på en god og sikker måde, siger Jørgen K. Andersen.
Selv om det i første omgang kun er et forsøg, har "en håndfuld" gartnerier allerede vist stor interesse for at dyrke medicinsk cannabis.