6. aug. 2024 kl. 6:00
Fyn
Kasper Knudsen

Haveejerens mareridt: Nu vil politiker have udryddet "planternes Godzilla" ved lov

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Den invasive japanske pileurt er enhver haveejers værste mareridt. Nu vil Erling Bonnesen (V) have sat den i samme bås som bjørnekloen.

Har du mødt den i din have, er du ikke i tvivl. Trods årelange kampe er planten, der er kendt som "planternes Godzilla", næsten umulig at komme af med.

Den har det borgerlige navn Japansk Pileurt, og har styrken til at bryde gennem asfalt, ligesom dens rødder kan grave sig tre meter ned i jorden.

Tidligere har TV 2 Fyn talt med en ekspert i bekæmpelsen af den invasive plante, som fortæller, at der ikke er nogen quick-fix mod den irriterende beboer i haven.

- Det er en af de værste invasive arter. Den er ekstrem overlevelsesdygtig og svær at slå fuldstændig ihjel. Den er vant til at leve ekstreme steder, så den tilpasser sig til at overleve, forklarede biolog Hans Wernberg, der driver virksomheden Care4Nature.

Nu lander problemet med planten, som blandt andet har bredt sig på Fyn de seneste år, på Miljøministerens bord. 

Artiklen fortsætter under billedet

Arter.dk

Erling Bonnesen (V), som tidligere har kastet sig ind i kampen mod eksempelvis bjørneklo, har nemlig bedt Magnus Heunicke (S) om at tage stilling til, hvorvidt planten skal bekæmpes ved lov.

En kommende lov kan inspireres af bekendtgørelsen om bjørneklo fra 2017, som giver en kommune lov til at pålægge private grundejere at bekæmpe planten, hvis den findes på deres grunde.

Årelang kamp

Hos Mette Sandbeck, som bor tæt på vestfynske Jordløse, stod den japanske pileurt som en hel skov i flere meters højde i haven, før hun begyndte at bekæmpe den for et par år siden. 

- Den (Japansk Pileurt red.) er et problem, fordi den breder sig. Lynhurtigt står den op i en meters højde, fortæller hun.

- Når urten er fuldt udvokset minder den nærmest om en slags bambus, forklarer hun videre.

Hun har selv bekæmpet den japanske pileurt ved kontinuerligt at slå den ned, og når der har været rigtig store klumper, har kun gravet rødderne op sendt dem til afbrænding. Man må nemlig ikke smide dem ud med haveaffald. 

Artiklen fortsætter under billedet

Kasper Knudsen

Men den er stadig ikke forsvundet helt fra hendes have. Og lader hun den stå til, vil den brede sig igen.

Planten kan i sig selv se smuk ud, men problemet med den er, at den er meget aggressiv. Den har således lavet store huller i Mette Sandbecks ligusterhæk, da den har dræbt planterne hvor den selv ville vokse.

Artiklen fortsætter under billedet

Kasper Knudsen

Fraværende nabo

Mette Sandbecks nabo bor i Tyskland, og har derfor ikke mulighed for at bekæmpe det kontinuerligt. Nu har hun bedt naboen om at finde en havemand, der kan hjælpe med bekæmpelsen.

- Det er skruen uden ende, hvis man har en nabo, som ikke bekæmper det. Vi kan holde det tilbage, men ikke undgå det helt, hvis naboen ikke får bugt med det, forklarer hun.

Personligt regner hun med, at det kommer til at tage tre til fire år endnu, før hun er helt i mål med bekæmpelsen på hendes grund.

- Jeg tror, det kunne være en rigtig god ide at lovgive omkring den invasive plante, så den kan reguleres.

Hun har selv set folk på Facebook, som fortæller, at de har købt planten med vilje, da de synes, den er pæn. Hun mener altså også, at der er behov for mere information om, hvor aggressiv en plante, det er.

Efterlyser lovgivning

I Assens Kommune melder borgmester Søren Steen Andersen (V) sig ind i koret af dem, som synes det ville være en god ide at lovgive sig ud af problemet med Japansk Pileurt.

- Der er en samfundsmæssig opgave i at holde noget i ave, og der er nogle steder, hvor nogle ting får lov at brede sig for meget til gene for naboer og andre, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Kasper Knudsen

Personligt støtter han Erling Bonnesen (V) i, at man skal gå samme vej som med Bjørneklo, så kommunerne med en bekendtgørelse i hånden kan sørge for, at den japanske pileurt bliver bekæmpet.

Ifølge borgmesteren er Assens Kommune lige nu i gang med at udfærdige en plan for, hvordan planten skal bekæmpes.

Læs også: Sådan bekæmper du “planternes Godzilla” - én ting skal du bestemt ikke gøre
Gå tilbage Del
31. maj. 2024 kl. 11:42

Sådan bekæmper du “planternes Godzilla” - én ting skal du bestemt ikke gøre

Hanne Jørgensen / privat

Det kan koste dig et sekscifret beløb, hvis du ikke får bekæmpet ødelæggende plante i din have, og dummer du dig, kan du gøre ondt værre.

Sydfynske haveejere kæmper i disse år mod en ødelæggende plante, der er kendt som “planternes Godzilla”.

Flere fynboer har i denne uge fortalt til TV 2 Fyn, hvordan den smukke plante har ødelagt haver og bliver ved med at dukke op trods årelange intense kampe.

Selv om japansk pileurt, der normalt vokser på siden af vulkaner, kan overleve nærmest ud af ingenting, er det muligt at slå den invasive plante ihjel, lyder det fra biolog Hans Wernberg, der driver virksomheden Care4Nature, som bekæmper invasive planter.

- Det tager nogle år, og der er ikke noget quickfix. Lige meget hvor meget vi prøver at slå den ihjel, har den prøvet det, der er værre, siger Hans Wernberg.

- Det er en af de værste invasive arter. Den er ekstrem overlevelsesdygtig og svær at slå fuldstændig ihjel. Den er vant til at leve ekstreme steder, så den tilpassser sig til at overleve, forklarer han.

“Det er en af de værste invasive arter”

— Hans Wernberg, biolog

Ødelagde Karinas have

Karina Prindsholm Sørensen fra Langeland har eksempelvis kæmpet for at få udryddet planten i syv år. Her er han den ødelagt halvdelen af hendes have.

I sådan et tilfælde, hvor planten er begrænset til en del af en villahave, er det dog muligt at vinde kampen over Godzilla-planten.

- Hvis vi har nogle bestande på maks. 100 kvadratmeter, hvor man graver dem op med en spade, kan det lade sig gøre, men det tager år, og der skal graves dybt, siger Hans Wernberg.

Det er dog vigtigt at tage planten på et bestemt tidspunkt.

- Man kan gøre processen kortere ved at sørge for at tage planten på det rigtige tidspunkt. Når den kommer op af jorden, er der røde skud, der senere bliver grønne, siger Hans Wernberg.

Privatfoto / Karina Prindsholm Sørensen
Røde skud fra japansk pileurt. Vent med at tage dem, til de er grønne, lyder et af rådene.

Det er her, du skal slå til.

- Lige før den bliver grøn. Her gør det mest ondt på planten. Det bliver den træt af i længden, siger Hans Wernberg, der forklarer, at det er den mest optimale måde at tappe dens massive ressourcer på.

Det kan være på alle tidspunkter af året, der kommer nye skud.

Tre meter dybe rødder

Går du i gang at fjerne planten, skal du være opmærksom på, at den har meget dybe rødder, der kan være op til tre meter dybe.

Planten har et forgrenet rodsystem op til syv meter fra planten. Det kan derfor være dyrt og besværligt at bekæmpe den helt.

Hanne Jørgensen / privat
Du kan kende planten ved den bambuslignende stængler.

- Man skal et godt stykke ned i jorden. Den har enormt store rodreserver. Per kubikmeter jord kan der være 56 kilo rødder, og de går to-tre meter ned. Når du ser dit skud hjemme i haven, har du altså virkelig mange rødder, du skal slå ihjel, inden du vinder kampen. Der er en urimelig voldsom rodreserve dybt nede i jorden, forklarer Hans Wernberg.

Hans Wernberg har selv haft japansk pileurt i sit sommerhus, og her er det lykkedes ham at bekæmpe planten.

Men den kan komme igen efter nogle år.

Det skal du bestemt ikke gøre

Der er dog særligt én ting, der er vigtig, inden du begynder at bekæmpe planten, hvis det skal ende med at blive en succes og ikke gøre tingene værre.

- Man skal ikke gå i gang, hvis man ikke kender den. Man skal forstå planten, inden man starter, og man skal virkelig forstå, hvordan den spreder sig, siger Hans Wernberg.

Hanne Jørgensen / privat
Det gælder om at få samtlige spor fra planten fjernet.

Årsagen er, at selv små stykker rod eller stængel kan spire og blive til en ny plante, og får du først spredt planteresterne i haven, bliver det en meget svær kamp.

- Rødderne bliver spredt. Der kan gå fire-fem år, før du har set, du har fået den spredt. Den spredes ekstremt let, og hvis du ikke kender den godt, har du den lige pludselig i hele haven, siger Hans Wernberg.

Går det først galt, kan det ende med at blive en dyr affære.

- Det kan koste på den anden side af 100.000 kroner, siger Hans Wernberg.

Følg disse huskeråd

Når man opdager planten, skal man enten kontakte nogle professionelle, der kan dokumentere, at de har haft succes med at bekæmpe den - eller vide, hvad man gør.

Går man selv i gang, er der nogle huskeråd, man kan tage med sig. Det gælder om at få samtlige spor fra planten fjernet.

Når hele området er ryddet, kan man så græs på arealet og løbende tage de skud, der kommer. En presenning kan også lægges ud på arealet for at skærme for sollys, men her skal man vælge en ordentlig løsning.

Privatfoto / Karina Prindsholm Sørensen

- Pileurt får en masse sollys igennem en billig presenning, siger Hans Wernberg.

- Vi anbefaler, at de simpelthen får det ryddet, sår græs og køber en robotplæneklipper, råder eksperten.

Ved at installere en robot kan man lettere forhindre, at eventuelle rester fra planten spredes i resten af haven.

Vidt udbredt i det sydfynske

Japansk pileurt vokser i hele landet, men ifølge Hans Wernberg er den især vidt udbredt i det sydfynske.

- Den står i folks haver. Vi ser den rigtig tit i dødsboer, hvor manden eller damen ikke lige har fået passet haven i årevis, siger han.

“Det kan koste på den anden side af 100.000 kroner”

— Hans Wernberg, biolog

- Hvis du laver nybyggeri og ikke håndterer planten først, kan den gå gennem vandrørene, og så skyder den måske op i bruserummet. Det har den gjort i Storbritannien, og derfor har de lovgivet om den, forklarer han.

Hans Wernberg anbefaler ikke brug af gift, da gift generelt set bør begrænses, og private desuden ikke kan købe i store nok mængder til, at det kan slå Godzilla-planten ihjel.

- Man risikerer også, at den bliver immun, og når giften ikke virker, og du ringer efter professionelle, er planten blevet immun over for giften, når de kommer, forklarer Hans Wernberg.

Koster samfundet millioner

Stod det til biologen, burde der være langt større fokus på at bekæmpe japansk pileurt herhjemme, end der er i dag. Han mener, kommunerne og politikerne skal på banen, før det går helt galt.

Får den invasive plante yderligere fat, er der set eksempler fra udlandet, hvor det kan koste samfundet millioner og i nogle tilfælde milliarder af kroner at få bekæmpet japansk pileurt.

- Når man sælger et hus, burde det være en del af handelssummen, hvis der er japansk pileurt på grunden, siger biologen.

Langeland Kommune
Den kan komme op gennem asfalten.

Hans Wernberg mener også, at der burde kunne gives bøder, hvis man lader Godzilla-planten sprede sig fra sin grund ind til naboen eller et naturområde.

Mette Ingeborg Algren Sandbeck, der bor lidt uden for Jordløse, fortæller, at Godzilla-planten netop har spredt sig fra nabogrunden ind til hende.

- Vi slår ned et godt stykke inde på deres grund, men med en grund på 3.800 kvadratmeter har vi ikke tid til også at bekæmpe inde hos dem, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.

Det er forbudt at aflevere japansk pileurt med sit andet haveaffald på flere kommuners genbrugsstationer.

Så sent som i sidste uge bad Svendborg Kommune om hjælp til at få planten bekæmpet, og herunder kan du læse gode råd fra Langeland Kommune, der også forsøger at bekæmpe den, fordi den spreder sig voldsomt.

Sådan bekæmper du japansk pileurt

Grav planten op

Privatfoto / Karina Prindsholm Sørensen

Opgravning er tidskrævende og en dyr løsning med stor risiko for at sprede levedygtige stykker af jordstænglerne, oplyser Langeland Kommune.

Afbrænding

Langeland Kommune

Det er muligt, men afbrænding er ineffektivt, da jordstænglerne ikke bliver påvirket, oplyser Langeland Kommune.

Lad køerne spise planten

Langeland Kommune

Vedvarende afgræsning af de unge skud med får eller køer kan holde planterne nede. Men det er ikke effektivt, da det kun hæmmer og ikke dræber planten.

Så og slå græs

Hanne Jørgensen / privat

Gentagne slåninger i hele vækstsæsonen over en længere årrække på op til ti år kan udrydde planten, men der er risiko for spredning af plantestykker, som kan formindskes, hvis man bruger robotplæneklipper.

Sprøjt med gift

Hanne Jørgensen / privat

Det skal gøres mindst to gange i vækstsæsonen i tre-fem år, men det er ikke tilladt i nærheden af vandløb og andre naturområder, oplever Langeland Kommune.

Kontakt professionelle, lyder rådet fra Hans Wernberg, da der skal bruges langt mere gift, end private kan købe.

Derudover er det generelt en dårlig idé at komme gift i din have.

3. dec. 2024 kl. 22:19
Fyn
Privatfoto

Snehvide var i livsfare - nu skal forbud drøftes i Folketinget

LYT
Del

Et borgerforslag om at forbyde salg, køb og distribution af nikotinposer med snus har fået over 50.000 støtter, meddeler Folketinget tirsdag på sin hjemmeside.

Det betyder, at forslaget vil blive debatteret i Folketinget som et beslutningsforslag.

Borgerforslaget blev offentliggjort 23. september, og her knap to en halv måned senere har det altså passeret grænsen til at komme på dagsordenen i Folketingssalen.

Borgerforslaget er blandt andet kommet i stand på baggrund af en rapport fra maj i år.

Rapporten, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen.

Livsfarligt for firbenede

Rapporten viser også, at poserne bliver fremstillet af en form for semisyntetisk cellulose. Et materiale, som har en lighed med cigaretfiltre, og som antages at blive nedbrudt forholdsvist langsomt i naturen.

Ifølge DTU Sustain kræver det dog yderligere studier for bedre at kunne vurdere nikotinposernes nedbrydelighed i miljøet.

I sidste uge kom Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kennel Klub, Den Danske Dyrlægeforening og Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation med en opfordring til politikerne om at gribe ind.

- Vi skal have nikotinposerne væk fra gader og stræder, hvor de ligger kastet over alt. Det er selvfølgelig op til politikerne at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, sagde Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

De mange smagsvarianter af nikotinposer medvirker til, at hundene får lyst til at spise dem.

Niårige Snehvide endte i livsfare, efter hun slikkede på en nikotinpose i naturen.

- Det lignede, hun var fuld. Hun gik ind i væggen, hendes hjerte bankede meget kraftigt, og hun savlede, siger ejer Flemming Malmkvist.

3. dec. 2024 kl. 17:55
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommune er "kommet i tvivl" - kryber til korset efter heftig Tinderbox-debat

LYT
Del

Et af de helt store spørgsmål, der har floreret siden weekenden, har været, om den ultrapopulære festival Tinderbox har været afholdt ulovligt, og om den kan fortsætte i fremtiden.

Tirsdag var lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet Jøren Ullits ude henvise til en manglende lovhjemmel, og nu tager Odense Kommune bladet fra munden.

I et skriftligt svar til TV 2 Fyn skriver By- og Kulturforvaltningen, at der gennem en årrække har været afholdt koncerter og andre arrangementer i Tusindårsskoven, og at forvaltningen vurderede, at “det var muligt at afholde Tinderbox uden at være i konflikt med gældende plangrundlag”.

Lægger sig fladt ned

Den eksisterende lokalplan er fra 1992, og i den står, at der “kun opføres mindre bebyggelse, som er nødvendig for områdets drift som friareal og græsningsareal for kreaturer”.

Men selvom koncerter ikke er nævnt i planen, er kommunen kommet i tvivl, erkender den:

- Selvom Planklagenævnets afgørelse om Dyrskuepladsen ikke kan overføres direkte på plangrundlaget for Tusindårsskoven og Tinderbox, er forvaltningen dog kommet i tvivl om, hvorvidt det eksisterende plangrundlag er et tilstrækkeligt sikkert grundlag for fortsat afholdelse af arrangementer i Tusindårsskoven, skriver forvaltningen.

By- og Kulturudvalget går nu i gang med at udarbejde en ny lokalplan, der skal “modernisere og dermed fremtidssikre området i forhold til afholdelse af arrangementer”.

- Denne lokalplan forventes at kunne fremlægges til endelig politisk behandling for byrådet i foråret 2025.

Borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Søren Windell har inviteret foreningen Dyrskuepladsens Naboer til et såkaldt dialogmøde om emnet torsdag eftermiddag.

3. dec. 2024 kl. 21:18
Jan Korsgaard/Ritzau Scanpix

Bulldogs sejrer og bejler til topplacering

LYT
Del

Der var dømt drama for alle pengene, da Odense Bulldogs gæstede Herlev Eagles tirsdag aften i den bedste danske ishockeyrække, Metal Ligaen.

Fynboerne trak sig sejrrigt ud af opgøret, der endte 1-2, og som var præget af intensitet fra start til slut.

I anden periode gjorde svenske Joakim Thelin det til 0-1 i powerplay, og mindre end syv minutter senere gjorde Jonathan Brinkman det til 0-2.

Eagles formåede at bringe spænding ind i opgøret med en reducering blot få minutter før kampens afslutning.

Bulldogs er med 39 point nu placeret alene på tredjepladsen i Metal Ligaen. Holdet har dog spillet to kampe mindre end Aalborg Pirates med 44 point på andenpladsen.

3. dec. 2024 kl. 20:44

Stjerne overrasket over at se sig som hund i ikonisk blad

LYT
Del

Mie Højlund, der til dagligt spiller i Odense Håndbold, er dukket op i Andeby.

I det nyeste Anders And-blad er hun nemlig med - dog ikke som and, men som hund.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville være en and eller en hund, og så sagde jeg en and, og så blev jeg en hund, så det er helt perfekt, siger Mie Højlund med et grin.

Det er en stor ære at optræde i bladet, mener hun.

Hun er ikke det eneste fynske sportsnavn, der har fået sin helt egen karakter. Det har også badmintonspiller Viktor Axelsen.

3. dec. 2024 kl. 19:57
Arkiv / Alexander Aagaard

Får vi hvid jul i år? Nu kommer DMI med sit bedste bud

LYT
Del

Månedsprognosen fra DMI er landet, og her kommer instituttet med sit bedste bud på, om vi kan forvente dalende sne i juledagene.

Det bliver overvejende skyet med lidt regn af og til i den sidste uge af december.

Temperaturerne vil ligge på mellem en og syv grader i dagtimerne og mellem minus tre og fem grader i nattetimerne.

Går du og drømmer om en hvid jul, er der nedslående nyt. DMI varsler nemlig, at der kun “måske kommer enkelte snebyger”.

- Svage lavtryk og fronter forventes at nå frem til landet fra vest. Det giver mildt vejr og kun en lille chance for hvid jul, lyder det.

Statistisk set er der syv procent chance for hvid jul, og det tal er ikke blevet højere i prognosen, fastslår DMI.

3. dec. 2024 kl. 19:04

Hotel-mastodont giver anderledes julegave til trængte familier

LYT
Del

Den fynske hotelkæde Milling Hotels giver en ekstra julegave til trængte familier.

De uddeler med andre ord gratis hotelovernatninger, som kan bruges hele næste år på et af kædens hoteller.

Ejeren af hotellerne, Dorte Milling, ved endnu ikke, hvor mange ansøgninger, de får. Men hun regner med, at minimum 25 familier får gavn af tilbuddet.

3. dec. 2024 kl. 16:59
Fyn
TV 2 Nyhederne

Jan arbejdede på værftet, da enorm kran kollapsede - tog cyklen hjem i fuld orkan

LYT
Del

De fleste, der levede 3. december 1999, husker præcis, hvor de var, og hvad de lavede, da århundredets orkan ramte landet. Orkanen dræbte syv mennesker og kvæstede over 800. Den ødelagde også utallige genstande - blandt andet Lindøvæftets portalkran.

På den skæbnesvangre dag var Jan Lillesø på arbejde i Lindøværftets fabrikshaller.

Det var allerede stormende, da han mødte ind på arbejde, og mange blev sendt hjem, da vinduer i hallerne blæste ind. Jan Lillesø arbejdede dog i et område, som ikke var så kraftigt berørt af stormen.

- Vi gik rundt indendørs og arbejdede med høreværn på, men når vi engang imellem gik ud og trak luft, kunne vi godt mærke, at stormen blev værre og værre, fortæller han.

Thomas Larsen Bjerre

Troede, det var en joke

Det blev mørkt, og Jan Lillesø fortsatte arbejdet med høreværn på. Udenfor udspillede der sig samtidig et drama, som han aldrig så ved selvsyn, selvom han opholdt sig tæt på.

En 114 meter høj portalkran med en kampvægt på 3500 ton overgav sig til et vindstød på cirka 50 meter i sekundet og kollapsede henover et enormt containerskib, som var ved at blive bygget. En begivenhed, som senere fik enorme konsekvenser for værftets ansatte.

Uvidende gik Jan Lillesø til kaffepause, da døren til pauselokalet pludselig blev banket ind.

- Der stod en formand i døren, som sagde, at vi skulle gå hjem. Han sagde, at portalkranen var væltet, men vi troede, det var en joke. Vi havde jo lige set den, forklarer han.

TV 2 Nyhederne

Men det var ramme alvor, skulle Jan Lillesø snart forstå, så han pakkede sine ting og bevægede sig mod værftets port gennem hallerne, så han ikke skulle ud i det vilde vejr.

- Dørene klappede helt vildt, og vinden hylede i kranerne udenfor. Da vi kom op til porten, var der en voldsom aktivitet. Samtidig med, at vi forlod værftet, kunne vi se, at nogle af de høje herrer i firmaet mødte ind.

Jan Lillesø blev aldrig bange i situationen, men under cykelturen hjem fra arbejde gik alvoren op for ham.

- Jeg fik kontakt til min kone og mine børn, der var i svømmehallen. Dem fik jeg mine forældre til at hente, for de skulle ikke opleve den cykeltur hjem, som jeg lige havde haft.

Måtte hjemsende tusinder

Portalkranens kollaps satte i praksis værftets vigtigste produktionslinje ud af drift, og 2200 medarbejdere blev hjemsendt.

Den væltede kran udrettede store skader for 200 millioner kroner, og en ny kran var først på plads i foråret 2001, hvor der igen var nogenlunde normale tilstande på værftet.

Thomas Larsen Bjerre

Selvom den nye portalkran skulle kunne holde til vindstød af 70 meter i sekundet, var den allerede gal igen i 2008, da den nye kran rullede ukontrolleret af sporet efter et kraftigt vindstød og beskadigede to tårnkraner.

3. dec. 2024 kl. 16:12

Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund

LYT
Del

Tirsdag kom det frem, at Viktor Axelsen ikke stiller op i sæsonfinalerne i Kina på grund af en skade i sin venstre fod.

Nu raser den fynske badmintonstjerne mod det internationale badmintonforbund BWF, der kræver dokumentation for skaden, så Axelsen kan undgå en bøde.

- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sende dokumentation, når jeg har været syg eller skadet, og hver gang får jeg en bøde alligevel, indleder stjernen sit opslag på X.

- BWF siger offentligt, at de bekymrer sig om spillernes helbred, men gør I det, når det kommer til stykket? Send mig bare bøden, tordner Axelsen videre.

I turneringen Denmark Open i oktober trak Axelsen sig, efter han kastede op under en kamp.

3. dec. 2024 kl. 15:21
Sund & Bælt

I aften lyser Storebæltsbroen op i særlig farve - her er årsagen

LYT
Del

Fra tirsdag aften vil rejsende over Storebælt opleve, at pylonerne lyser grønt. Årsagen skal findes i, at det i dag er International Handicapdag.

- Over 500.000 danskere lever med et fysisk eller mentalt handicap. I dag markeres International Handicapdag, hvor målet er at fremme forståelsen og nedbryde de barrierer, som mange oplever i hverdagen, skriver Sund & Bælt på X.

Det er ikke første gang, at Storebæltsbroen lyser op i en god sags tjeneste. I november lyste pylonerne blåt for at sætte fokus på diabetikere, og i september var det World Heart Day, som Hjerteforeningen står bag, der blev markeret med rødt lys.

Den grønne farve vil kunne ses fra mørkets frembrud og frem til midnat.

3. dec. 2024 kl. 14:34
Clara Brøgger

Ekspert vurderer: Er Tinderbox reelt i fare?

LYT
Del

Bliver der Tinderbox næste år?

Det er det helt store spørgsmål i disse dage, hvor politikere, erhvervsdrivende og musikelskere holder vejret for at se, om festivalen i Odense, der hvert år har 50.000 besøgende, ulovligt har fået tilladelse til koncerterne i juni.

TV 2 Fyn har bedt Jøren Ullits, der er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, om at kigge på lokalplanen for området. Den er fra 1992.

- Nej, der har ikke været lovhjemmel til det. Kommunen skal have ændret grundlaget for, hvad arealet kan bruges til. Man kan ikke bare give en tilladelse til en begivenhed, hvis det strider mod lokalplanen. Koncerterne er for omfattende, især den type koncert. Så kommunen skal få vedtaget en ny lokalplan, hvis arealet fremover skal bruges til koncerter, siger Jøren Ullits.

Lokalplan fra 1992 nævner ikke koncerter

I området, hvor festivalen afvikles, må der ifølge lokalplanen fra 1992 “kun opføres mindre bebyggelse, som er nødvendig for områdets drift som friareal og græsningsareal for kreaturer”.

Den nævner intet om koncerter. Den 32 år gamle lokalplan blev lavet, da der dengang blev bygget en ny golfbane tæt ved Tusindårsskoven og altså 23 år inden musikken spillede til Tinderbox første gang i 2015.

Screenshot

Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er kommunen i gang med at ændre plangrundlaget, i håb om at Tinderbox og kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen kan fortsætte i fremtiden.

Det er Michael Nielsen, som er bestyrelsesmedlem for Dyrskuepladsens Naboer, der som privatperson vil have undersøgt, om festivalen i Odense er lovlig.

Dyrskuepladsens Naboer har netop fået medhold i en klagesag, der har resulteret i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen har været ulovlige. 

Spørgsmålet er, om naboerne til Tusindårsskoven kan få medhold i deres klagesager. Det er fortsat uvist.

Læs også: Bekymrede unge frygter Tinderbox-aflysning: - Megatrist
Gå tilbage Del
2. dec. 2024 kl. 22:22

Bekymrede unge frygter Tinderbox-aflysning: - Megatrist

- Det ville være megatrist. 

Sådan siger 23-årige Amalie Huus, der har været på Tinderbox flere gange, om udsigten til, at musikfestivalen risikerer at lukke.

Det er Michael Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i Dyrskuepladsens Naboer, der som privatperson vil have undersøgt, om festivalen i Odense er lovlig.

- Det synes jeg ikke er særligt fedt. Jeg har været til Tinderbox i rigtig mange år, og jeg vil rigtig gerne med næste år, siger 23-årige Sophie Jespersen, der studerer på UCL. 

- Det vil ødelægge noget af sommeren. Det er et af de store højdepunkter, siger Michella Chanel Bøg Skovsager, der går i 2. g på Tietgenskolen i Odense.

Spørgsmålet er, om naboerne til Tusindårsskoven kan få medhold i deres klagesager.

Ulovlige kæmpekoncerter

Det er fortsat uvist.

Men Dyrskuepladsens Naboer har netop fået medhold i en klagesag, der har resulteret i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen har været ulovlige. 

Nu vil Michael Nielsen have undersøgt, om også Tinderbox i Tusindårsskoven har været afholdt på et ulovligt grundlag.

Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er kommunen i gang med at ændre plangrundlaget, i håb om at Tinderbox og kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen kan fortsætte i fremtiden. 

Unge studerende: Det er ikke fair

TV 2 Fyn har spurgt en række odenseanere, hvad de siger til, at der er en risiko for, at det kan være slut med Tinderbox i Tusindårsskoven, som tiltrækker 50.000 gæster i juni. 

Alle er enige om, at Tinderbox er kommet for at blive.

- Det er ikke fair, at det skal gå ud over så mange mennesker. Der er flere, der tager til Tinderbox, end der er naboer, det går ud over, men jeg kan godt se, det ikke er sjovt for naboerne, at det skal larme så meget, siger Nikolai Valentin, der går på Tietgenskolen i Odense.

En underskriftindsamling er blevet startet i håb om at bevare koncerter på Dyrskuepladsen og i Tusindårsskoven. Indtil videre har over 4.200 mennesker skrevet under.

Netop blandt de unge er der stor ærgrelse over, hvad en sommer uden Tinderbox vil betyde som odenseaner. 

- Der er meget samvær i at tage til koncerterne. Der ligger meget i forfesterne og det at ses med efterskoleveninder og venner, man ikke har set i lang tid. Dem møder man derude, siger Clara Mortensen, der går i 2. g på Tietgenskolen. 

Er du bekymret for din Tinderbox-billet?

- Ja. Jeg har brugt så mange penge på den. Det er ærgerligt. Vi er mange unge, der samles samme sted, siger Katrine Amalie Kaufmann, der også går i 2. g.

Tinderbox har ikke ønsket at kommentere festivalens fremtid.

TV 2 Fyn har spurgt Tinderbox, om det kan mærkes på billetsalget, at en nabo til festivalen vil have den lukket. Det har Tinderbox ikke ønsket at svare på. 


Den nye lokalplan kommer i høring i januar, hvor blandt andre naboernes modstand mod festivalen vil blive taget i betragtning. I forbindelse med den nye lokalplan vil der også blive lavet en miljøvurdering og målt støjgener.

Tror du, at Tinderbox afvikles næste år?

- Ja, det har jeg svært for at se for mig, at det ikke er udfaldet. Det kræver dog blandt andet, at kommunen får lavet et udkast til en ny lokalplan og en miljøvurdering, men kommunen har en stor interesse i at sætte mange kræfter ind for, at det kan lade sig gøre, siger Jøren Ullits.

Meget skal gå galt

Så selv om det skulle vise sig, at Tinderbox har været afholdt ulovligt, skal meget gå galt, før næste års festival ender med at blive aflyst - også selv om naboerne klager over den nye lokalplan.

- Hvis de mener, det ikke må foregå, kan de klage til Planklagenævnet, men klagen suspenderer ikke noget. Hvis de klager, betyder det ikke, at kommunen ikke må bruge arealet på den pågældende måde, mens sagen bliver behandlet, bare fordi der er tvivl om, det er lovligt eller ej. Planklagenævnet når ikke at behandle en eventuel klage over den nye lokalplan inden sommeren 2025, siger Jøren Ullits.

Tinderbox afvikles efter planen næste gang fra 26. til 28. juni 2025.

Tinderbox har ikke ønsket at kommentere festivalens fremtid.

3. dec. 2024 kl. 13:53
Fyn

Se den vilde video: I dag er det 25 år siden, at orkan væltede kæmpe kran

LYT
Del

Tagene blæste af, togene blev aflyst, broerne lukkede, og kranen på Lindøværftet væltede på grund af den historisk voldsomme “Decemberorkanen” 3. december 1999.

I dag er det 25 år siden.

Alligevel kan de fleste fynboer tydeligt huske, hvor de befandt sig, imens orkanen rasede.

Som den bevægede sig gennem Danmark, efterlod den skader for omkring 13 milliarder kroner og kvæstede 800 mennesker. På landsplan kostede den syv personer livet.

Voldsomste orkan

Flere fynboer oplevede også, at strømmen gik i deres byer.

Det skete også på TV 2 Fyn, der kort før den regionale nyhedsudsendelse var uden strøm. Årsagen var overrevne elledninger.

Orkanen var en af de voldsomste og mest omfattende i nyere dansk vejrhistorie.

3. dec. 2024 kl. 12:53
Local Eyes

Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke

LYT
Del

Der er sket en alvorlig færdselsulykke på Tåsinge. Det oplyser Fyns Politi.

- Klokken ni i morges på Vornæsvej på Tåsinge er der en bilist, der rammer en cyklist. Cyklisten er en ældre mand, som er svært tilskadekommen, siger Mads Boel, der er kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi.

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen og har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

- Der er indtil videre ikke nogen sigtede i sagen, siger Mads Boel.

Billeder fra stedet viser, at varevognens forrude er blevet smadret. Cyklen ligger på vejen lige foran bilen.

Ulykken er sket på en landevej, hvor man må køre 80 kilometer i timen.

Local Eyes
Local Eyes

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her