Haveejerens mareridt: Nu vil politiker have udryddet "planternes Godzilla" ved lov

Den invasive japanske pileurt er enhver haveejers værste mareridt. Nu vil Erling Bonnesen (V) have sat den i samme bås som bjørnekloen.

Har du mødt den i din have, er du ikke i tvivl. Trods årelange kampe er planten, der er kendt som "planternes Godzilla", næsten umulig at komme af med.

Den har det borgerlige navn Japansk Pileurt, og har styrken til at bryde gennem asfalt, ligesom dens rødder kan grave sig tre meter ned i jorden.

Tidligere har TV 2 Fyn talt med en ekspert i bekæmpelsen af den invasive plante, som fortæller, at der ikke er nogen quick-fix mod den irriterende beboer i haven.

- Det er en af de værste invasive arter. Den er ekstrem overlevelsesdygtig og svær at slå fuldstændig ihjel. Den er vant til at leve ekstreme steder, så den tilpasser sig til at overleve, forklarede biolog Hans Wernberg, der driver virksomheden Care4Nature.

Nu lander problemet med planten, som blandt andet har bredt sig på Fyn de seneste år, på Miljøministerens bord. 

Artiklen fortsætter under billedet

Her er der siden siden nytår registreret fund af planten.
Her er der siden siden nytår registreret fund af planten.
Foto: Arter.dk


Erling Bonnesen (V), som tidligere har kastet sig ind i kampen mod eksempelvis bjørneklo, har nemlig bedt Magnus Heunicke (S) om at tage stilling til, hvorvidt planten skal bekæmpes ved lov.

En kommende lov kan inspireres af bekendtgørelsen om bjørneklo fra 2017, som giver en kommune lov til at pålægge private grundejere at bekæmpe planten, hvis den findes på deres grunde.

Årelang kamp

Hos Mette Sandbeck, som bor tæt på vestfynske Jordløse, stod den japanske pileurt som en hel skov i flere meters højde i haven, før hun begyndte at bekæmpe den for et par år siden. 

- Den (Japansk Pileurt red.) er et problem, fordi den breder sig. Lynhurtigt står den op i en meters højde, fortæller hun.

- Når urten er fuldt udvokset minder den nærmest om en slags bambus, forklarer hun videre.

Hun har selv bekæmpet den japanske pileurt ved kontinuerligt at slå den ned, og når der har været rigtig store klumper, har kun gravet rødderne op sendt dem til afbrænding. Man må nemlig ikke smide dem ud med haveaffald. 

Artiklen fortsætter under billedet

Mette Sandbeck har i flere år kæmpet med den irriterende plante.
Mette Sandbeck har i flere år kæmpet med den irriterende plante.
Foto: Kasper Knudsen


Men den er stadig ikke forsvundet helt fra hendes have. Og lader hun den stå til, vil den brede sig igen.

Planten kan i sig selv se smuk ud, men problemet med den er, at den er meget aggressiv. Den har således lavet store huller i Mette Sandbecks ligusterhæk, da den har dræbt planterne hvor den selv ville vokse.

Artiklen fortsætter under billedet

I hækken er der store huller, hvor pileurten har haft overtaget.
I hækken er der store huller, hvor pileurten har haft overtaget.
Foto: Kasper Knudsen


Fraværende nabo

Mette Sandbecks nabo bor i Tyskland, og har derfor ikke mulighed for at bekæmpe det kontinuerligt. Nu har hun bedt naboen om at finde en havemand, der kan hjælpe med bekæmpelsen.

- Det er skruen uden ende, hvis man har en nabo, som ikke bekæmper det. Vi kan holde det tilbage, men ikke undgå det helt, hvis naboen ikke får bugt med det, forklarer hun.

Personligt regner hun med, at det kommer til at tage tre til fire år endnu, før hun er helt i mål med bekæmpelsen på hendes grund.

- Jeg tror, det kunne være en rigtig god ide at lovgive omkring den invasive plante, så den kan reguleres.

Hun har selv set folk på Facebook, som fortæller, at de har købt planten med vilje, da de synes, den er pæn. Hun mener altså også, at der er behov for mere information om, hvor aggressiv en plante, det er.

Efterlyser lovgivning

I Assens Kommune melder borgmester Søren Steen Andersen (V) sig ind i koret af dem, som synes det ville være en god ide at lovgive sig ud af problemet med Japansk Pileurt.

- Der er en samfundsmæssig opgave i at holde noget i ave, og der er nogle steder, hvor nogle ting får lov at brede sig for meget til gene for naboer og andre, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

I Assens oplever man også problemer med den aggressive pileurt.
I Assens oplever man også problemer med den aggressive pileurt.
Foto: Kasper Knudsen


Personligt støtter han Erling Bonnesen (V) i, at man skal gå samme vej som med Bjørneklo, så kommunerne med en bekendtgørelse i hånden kan sørge for, at den japanske pileurt bliver bekæmpet.

Ifølge borgmesteren er Assens Kommune lige nu i gang med at udfærdige en plan for, hvordan planten skal bekæmpes.

Oversigt

    Oversigt