Høj immunitet i hovedstaden skubber smitte mod Fyn - og den har ikke toppet endnu

Ophævelse af restriktioner og yderst smitsom undervariant får smitten til at stige markant på Fyn. Kurve er endnu ikke knækket, mener professor emeritus.

I den vestlige del af landet heriblandt Fyn vokser antallet af nye smittetilfælde, mens det generelt i den østlige del af Danmark falder. Sådan lyder meldingen fra Statens Serum Institut.

Torsdag er der konstateret hele 28.337 smittede det seneste døgn på Fyn. Det er et spring på hele 2.073 nye smittetilfælde hos fynboer siden onsdag.

Netop denne tendens forudså professor emeritus fra Aarhus Universitet Eskild Petersen for en uge siden. Ifølge ham ville smitten bevæge sig over mod Fyn og Jylland som en naturlig udvikling af pandemien.

- Der er efterhånden så mange, der har haft corona eller er vaccineret (i Østdanmark red), så derfor ruller smitten vest på, sagde Eskild Petersen til Ritzau. 

quote Det er en rigtig dårlig kombination, mener jeg. Jeg advarede mod, at det var for tidligt at ophæve alle restriktioner

Eskild Petersen, professor emeritus, Aarhus Universitet

Mangel på maske og smitsom undervariant

Til TV 2 Fyn fortæller Eskild Petersen, at den stigende coronasmitte, som vi lige nu ser i Jylland og på Fyn, formentlig skyldes kombinationen af to årsager:

- Vi ophævede jo alle restriktionerne fra 1. februar, og så ændrede man noget tid forinden karantænereglerne, siger Eskild Petersen til TV 2 Fyn og fortsætter: 

- Den anden grund er, at vi har fået en undervariant af Omikron, BA.2, der er betydelig mere smitsom end deltavarianten. 

Kurve er endnu ikke knækket 

Professor emeritus Eskild Petersen kalder kombinationen af disse to for "temmelig uheldigt" for regeringens, fordi den har kigget på intensivafdelingerne frem for samfundet som helhed. 

- Det er en rigtig dårlig kombination, mener jeg. Jeg advarede mod, at det var for tidligt at ophæve alle restriktioner, siger han. 

Der er det seneste døgn på landsplan fundet 53.747 smittetilfælde med coronavirus i hele landet. Smittetilfældene er fundet blandt 172.183 PCR-prøver. Det er de prøver, hvor man podes i svælget, viser officelle tal fra Statens Serum Institut. 

Inden Eskild Petersen havde set de stigende smittetal, tænkte han, at fasen formentlig snart havde set sin ende. 

Men med de høje tal, vi nu ser i store dele af landet, er antallet af smittede formentlig ikke toppet endnu endnu, fortæller han. 

Hvad kan vi forvente i de kommende uger?

- Hvis du spurgte mig for to dage siden, så troede jeg faktisk, at kurven var knækket. Men når alle restriktioner er væk, og vi har en yderst smitsom variant, så er der ikke helt kontrol over det længere, siger professoren. 

- Vi har nok stadig stigende smittetal en tid endnu, og så må vi se, hvordan det går. Der er meget store dag-til-dag variationer i smitten for tiden. 

Oversigt

    Oversigt