Industrien flytter færre job til udlandet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Udflytningen af produktion i industrien er faldet til en tredjedel af, hvad den var tidligere. Flere job bliver i Danmark, siger SDU-forsker.
Udflytningen af job til udlandet er faldet til en tredjedel af, hvad den var tidligere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik ifølge Fagbladet 3F.
- Vi skal passe på ikke at generalisere. Men for nogle virksomheder er bøvle-faktoren ved udenlandsk produktion blevet for stor. De tjener penge på at automatisere i Danmark og samtidig undgå international uro og lønstigninger i for eksempel Kina, siger professor Jan Stentoft fra Syddansk Universitet, der forsker i udflytning.
Flere job vender hjem til Danmark, siger Jan Stentoft fra Syddansk Universitet.
På tre år lige efter finanskrisen røg der over 10.000 danske job i industrien til udlandet. I perioden 2014 til 2016 var tallet faldet til knap 3.700.
Forskning: Lindø skabte grundlaget for roboteventyr
Et nyt stor forskningsprojekt skal belyse sammenhængen mellem det nu lukkede Lindø-værft og det store antal robotvirksomheder på Fyn.
Da Lindøværftet lukkede, blev det tolket som et symbol på, at Danmark nu stort set havde lukket og slukket for traditionel industriproduktion.
Men måske er det netop arven fra Lindø-værftet, der har gjort Fyn til et mekka for robotvirksomheder. Det skal et nyt forskningeprojekt forsøge at belyse.
Meget tyder i hvert fald på, at netop dét var grundlaget for den fynske robotklynges opståen, forklarer SDU-professor Jeppe Nevers.
Forskning i robotterne
Professor Jeppe Nevers fra Center for Maritim- og Erhvervshistorie på Syddansk Universitet samarbejder med Odense Bys Museer og Industrimuseet i Horsens om projektet, der er støttet med 4,5 millioner kroner fra Velux Fondens museumssatsning.
- Den fynske robotklynge bygger på en fascinerende historie, som endnu ikke er udfoldet forskningsmæssigt. Allerede i 1980’erne begyndte det Mærsk-ejede Odense Staalskibsværft og Odense Universitet et samarbejde omkring udvikling af robotter til produktionen, siger Jeppe Nevers til sdu.dk.
- Det var en periode, hvor universitetet var begyndt at orientere sig mere mod erhvervslivet, og denne idé om, at forskernes viden skulle bruges til noget, blev i løbet af det følgende årti udfoldet med først Forskerparken og siden hen Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.
På Fyn skete noget overraskende
På Lindøværftet arbejdede der op mod 100 mand i udviklingsafdelingen, deres samarbejde med SDU var medvirkende til udviklingen inden for robotområdet.
- Da Lindø-værftet lukkede, bekræftede det umiddelbart den velkendte fortælling om, at klassiske industrivirksomheder ikke overlever, og at fremtidens samfund ikke er et industrisamfund. Men på Fyn skete noget overraskende. Der voksede ny industri frem. Satsningen på robotter både på værftet og på universitetet førte til, at der nu var en masse højt kvalificerede hænder ledige, siger Jeppe Nevers til sdu.dk.
- Indtjeningen i udlandet er med til at gøre danske virksomheder robuste. Så kan de investere penge i udviklingsarbejde i Danmark, siger Jan Stentoft.
Efteruddannelse er vigtig
Selvom flere job nu bliver i Danmark, er det vigtigt, at danske medarbejdere efteruddanner sig for at kunne beholde deres job, siger Jan Stentoft.
- Men hvis de får mulighed for at uddanne sig og kan arbejde mere avanceret, så har de bestemt stadig muligheder. Der skal også være ansatte til at passe de automatiserede maskiner og robotterne i Danmark, siger Jan Stentoft.