Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der følger ikke penge med opfordringen til at aflyse kulturarrangementer med russiske kunstnere, bekræfter regeringen.
Flere kulturinstitutioner er havnet i en økonomisk klemme efter regeringens opfordring til at aflyse russiske arrangementer.
Derfor foreslog Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) søndag, at der med opfordringen også fulgte penge til at dække et eventuelt økonomisk tab.
Det er dog ikke en mulighed, lyder det fra Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær.
- Det tror jeg ikke, vi ville kunne gøre. Det er private kulturinstitutioner, og de råder selv over deres aktiviteter. Min opfordring ville være, at man i samarbejde med de lokale aktører, der er omkring sådan et arrangement, prøver at se, om der er en måde, man kan dele regningen på, siger han.
Koster arrangør halv million
Odenses musik- og teater hus, Odeon, skulle på lørdag have dannet rammerne om en optræden af Den Russiske National Ballet.
1.400 mennesker har købt billet, men forestillingen er efter regeringens opfordring aflyst.
Det har Comwell, der driver Odeon, besluttet. Og det har resulteret i protester fra den danske arrangør af balletten, Peter Sindberg, der er direktør i PH-Show.
- Vi vil ikke acceptere at blive udelukket. Så mister jeg cirka en halv million kroner. Det tyske firma Highlight Concerts, der står bag truppen, forventer stadig, at de skal spille, sagde han søndag til TV 2 Fyn.
Ukrainsk-russisk ægtepar ser forfærdet til: Det er Putins krig - ikke Ruslands
For ægteparret Maria Martynova og Jevgenij Skuratovskij giver Putins krigserklæring mod Ukraine ikke mening - fordi ukrainere og russere er som søskende, mener de.
2.000 kilometer fra bombesprængninger og luftalarmer følger ægteparret Maria Martynova og Jevgenij Skuratovskij med i Ruslands invasion af Ukraine i hjemmet i Agedrup.
Hun er russer, og han er ukrainer.
- Det er fuldstændig vanvittigt, og det giver ikke mening i mit hoved, at der skulle være åben krig mellem russere og ukrainere, siger Jevgenij Skuratovskij.
Familie i Ukraine
Krigen brød ud torsdag, da russiske styrker klokken fire om morgenen angreb Ukraine.
- Jeg kan ikke forestille mig, at russere og ukrainere kan dræbe hinanden. Vi er søskende, fortæller Maria Martynova.
- Russere vil ikke krig. Det er Putins krig, siger hun.
Selvom Jevgenij Skuratovskij har boet i Danmark, siden han var ni år, og Maria Martynova siden 2012, har de begge stadig familie i fædrelandene.
Frygter for sit liv
Derfor følger de situationen tæt.
- Det, vi hører fra vores familie i Kiev, er selvfølgelig, at de er bange. De ved ikke, hvad de rent praktisk skal stille op, siger Jevgenij Skuratovskij.
- Min mor ringede og græd den første dag. Hun var bange for sit liv, fordi de bor lige ved grænsen til Ukraine, fortæller Maria Martynova.
I hjemmet i Agedrup er planen for ægteparret fortsat at holde sig opdaterede via familie og nyheder - og skulle det blive nødvendigt, kører de gerne mod Ukraine for at hente familiemedlemmer ud af landet.
Balletten skulle udover Odense også være opført i blandt andet Herning, Esbjerg og Aarhus. Her er man ifølge Peter Sindberg blevet kompenseret af kommunerne. Det er dog på nuværende tidspunkt ikke på tale i Odense Kommune.
Alle vil blive berørt
Ifølge kulturordføreren så vil alle netop blive berørt af situationen i Ukraine.
- Rigtig mange kommer til at lide tab på grund af den aggressive adfærd, som Rusland udviser i de her dage. Herunder kulturinstitutioner, men også danske virksomheder. Jeg tror, at vi alle sammen kommer til at mærke konsekvenserne af det, Rusland har gjort, siger Kasper Sand Kjær.
Borgmester sender tanker til ukrainsk venskabsby:
- Det gør ondt at se på
Fredag befinder russiske soldater sig i Kiev-bydelen Obolon. Odenses borgmester sender nu en sympati-tilkendegivelse til borgmesteren i Kiev.
Odense og den ukrainske hovedstad Kiev er venskabsbyer.
Et mangeårigt venskab mellem de to byer fik fredag Odenses borgmester til at sende en hilsen til sin borgmesterkollega i det nu krigsramte område.
I brevet skriver borgmester Peter Rahbæk Juel (S) heriblandt, at Odense ser med "stor alvor" på den ulovlige invasion af Ukraine:
- Her fra jeres venskabsby Odense i Danmark sender vi derfor også vores varmeste tanker og et klart signal om medfølelse og opbakning til hele Ukraine, skriver han videre i brevet til Kievs borgmester Vitali Klitschko.
- Det kommer jo ekstra tæt på
Rusland har natten til torsdag angrebet sit naboland Ukraine efter længere tids spændinger.
Her har man indledt en militær operation i flere områder af landet samt luftangreb på blandt andet lufthavne i Ukraine.
- Jeg vil gerne sende det signal, at vi har Ukraine, ukrainerne og selvfølgelig vores venskabsby i tankerne. De er demokratisk valgte i Ukraine og Kiev, og der er simpelthen en anden stat som er i gang med at prøve at fjerne dem på ulovlig vis, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til TV 2 Fyn og fortsætter:
- Det kommer jo ekstra tæt på, når det har med en af vores venskabsbyer at gøre, og vi har de relationer mellem Odense og Kiev.
Fredag er russiske soldater nået til i Kiev-bydelen Obolon ifølge det ukrainske forsvarsministerium. Ministeriet opfordrer lokale til at søge skjul eller angribe russere med molotovcocktails.
- Der er jo kampe i forstæderne af Kiev, og det ser jo ud til, at krigen går helt ind i hjertet af Ukraines hovedstad. Det gør ondt at se på, siger Peter Rahbæk Juel.
- Jeg ved godt, at i en brutal konflikt som der er lige nu, så er det selvfølgelig begrænset, hvad en kommune i Danmark kan gøre.
Et vigtigt symbol
I flere år har Odense Kommune og Kiev delt et særligt venskabsbånd.
At være venskabsby mellem to byer betyder blandt andet besøg af skoleklasser eller afholdelse af idrætsturneringer mellem de to byer.
Den fynske borgmester har ligesom mange andre fulgt konflikten de seneste uger. Han oplever især sin borgmesterkollega Vitali Klitschko som en tydelig figur for både borgerne i Kiev og ikke mindst hele Ukraine, fortæller han.
- På den måde har han været et vigtigt symbol - ikke bare for borgerne i Kiev men også for Ukraine. Han skubber tilbage for det russiske overfald, som der sker.
Ifølge statsminister Mette Frederiksen er Kiev under angreb fra flere sider, og der er meldinger om civile drab i hovedstaden. Det udtaler hun fredag på et pressemøde.
Hun tilføjer samtidig, at Danmark har en særlig forpligtelse til at hjælpe Ukraine og eventuelle flygtningestrømme fra landet.
Det har ikke været muligt at spørge kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen (S), om, hvem der skal betale regningen for de aflyste forestillinger.
Men i P1 mandag morgen svarede hun til samme spørgsmål:
- Jeg har ansvar for de statslige institutioner. Dem har jeg ansvaret for, og så er der rigtig mange andre kulturelle institutioner landet over, der heldigvis også har internationale samarbejder. Og der kommer jeg med en opfordring til at se deres program efter i sømmene, men det er den enkelte institution, der må træffe beslutningen, sagde hun.