Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Bellinge-gartner Alfred Pedersen & Søn, der producerer Katrine og Alfreds Tomater, har brugt de seneste tre år på at forberede produktion af cannabis.
I Bellinge lidt syd for Odense er gartner Mads Pedersen en særdeles tilfreds mand.
Torsdag aften meddelte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) nemlig, at det fra 1. januar næste år skal være muligt at dyrke cannabis til medicinsk brug.
I Belling var det en længe ventet melding:
- Vi har forberedt os på at dyrke canabis de seneste tre år. Vi tror, der er et kæmpe potentiale, siger Mads Pedersen, som ejer og er direktør i gartneriet Alfred Pedersen & Søn.
Bellinge-gartneriet er selvsagt ikke begyndt at dyrke de euforiserende planter endnu. Men alle mulige forberedelser er gjort.
- Vi har blandt andet været på diverse canabis-kongresser i både USA og Canada. Cannabis er jo en lidt mere kompliceret plante at dyrke end tomater, siger Mads Pedersen.
Præcis hvornår gartneriet syd for Odense kan kalde sig leverandør af medicinsk cannabis er endnu ikke helt på plads.
- Vi har ventet længe på den her tilladelse. Men vi havde ikke set, at den ville komme lige nu. Det politiske aspekt er pludselig gået meget hurtigt. Men det er en fantastisk nyhed, nu kan vi endelig komme i gang, siger Mads Pedersen.
Produktion kræver dybere indsigt
Foran Mads Pedersen og Fyns øvrige gartnerier med mod på cannabis venter der dog nu et større analysearbejde.
Det fortæller Jack Møller, som er direktør i Fyns største gartneri PKM.
- Medicinsk cannabis er et enormt interessant forretningsområde. Og vi ser jo, at det er i fremmarch i mange andre lande. Men før vi kaster os ud i det, så kræver det en dybere indsigt. Ikke bare i hvordan vi dyrker cannabis, vi skal også vide meget mere om, hvilke krav og regler for håndtering og sikkerhed, myndighederne vil stille op omkring producenterne, siger Jack Møller.
Ligesom Mads Pedersen fra Bellinge oplever Jack Møller, at den politiske proces pludselig er gået meget stærkt.
- Vi havde forventet, at det her ville tage meget længere tid rent politisk, men det gjorde det slet ikke. Nu er tilladelsen der pludselig, og vi har slet ikke nået at få lavet nogen kalkuler, siger Jack Møller.
Gartnerier jubler: Ja til at dyrke medicinsk cannabis
Glæde på de fynske gartnerier. Regeringen vil nu tillade danske gartnerier at dyrke cannabis til medicinsk brug - både til danske patienter og eksport.
Torsdag aften meddelte sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at det fra 1. januar næste år skal være muligt at dyrke cannabis til medicinsk brug.
Det vækker glæde på gartnerierne.
- Det er vi meget glade for, for det er noget vi har arbejdet i nogle år, så nu er vi kommet er stykke videre, så vi kan komme i gang, siger formanden for de danske gartnere Jørgen K. Andersen fra gartneriet Thoruplund i Fraugde.
Regeringen havde allerede tilladt, at patienter fra 1. januar kan få ordineret cannabisdråber til behandling som et fireårigt forsøg.
- Der er gode store perspektiver i at dyrke cannabis til medicinsk brug, hvis vi ser hvordan det har udviklet sig i USA og Canada. Der er der sket en fantastisk stor udvikling i erhvervet, siger Jørgen K. Andersen.
Dyrkningen af den medicinske cannabis indføres som en forsøgsordning, der skal køre over fire år.
Der skal nu udarbejdes et skrapt regelsæt, der skal være på plads, før dyrkningen af medicinsk cannabis kan begynde i januar 2018.
Produktionen skal foregå bag lås og slå, og der skal være overvågning omkring selve produktionen. Men det er gartnerierne klar til.
- Vi har gjort store overvejelser omkring sikkerheden ved produktionen. Drivhusgartnerier er jo lukkede lokaler, så har har vi alle muligheder for at gøre det på en god og sikker måde, siger Jørgen K. Andersen.
Selv om det i første omgang kun er et forsøg, har "en håndfuld" gartnerier allerede vist stor interesse for at dyrke medicinsk cannabis.